Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Kodeki

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
18 odpowiedzi w tym temacie

#1 KMK_BMW

KMK_BMW
  • 21 postów

Napisano 18 listopada 2006 - 18:07

Chciałem się spytać dokładnie z jakie kodeki ipod odtwarza? Wiem że do muzyki jest mpeg, a do filmów?

#2 krzyfar

krzyfar

The Hunter

• 5 642 postów
Napisano 18 listopada 2006 - 18:10

1. Jaki iPod?
2. Naprawdę tak trudno zajrzeć na stronę http://www.apple.com...unes/index.html i przeczytać?

http://www.apple.com...ipod/specs.html

Audio
Zakres częstotliwości: 20 - 20 000 Hz
Obsługiwane formaty audio: AAC (16 do 320 Kb/s), Protected AAC (z iTunes Store), MP3 (16 do 320 Kb/s), MP3 VBR, Audible (formaty 2, 3 i 4), Apple Lossless, AIFF i WAV
Ustawianie przez użytkownika maksymalnego limitu głosności
Wideo
Obsługiwane formaty wideo: wideo H.264 do 1.5 Mb/s, 640-x-480 pikseli, 30 ramek/s, Baseline Low-Complexity Profile z audio AAC-LC do 160 Kb/s, 48 KHz, stereo audio w formatach plików .m4v, .mp4 i .mov; wideo H.264 do 768 Kb/s, 320-x-240 pikseli, 30 ramek/s, Baseline Profile do Level 1.3 z audio AAC-LC do 160 Kb/s, 48 KHz, stereo audio w formatach plików .m4v, .mp4 i .mov; wideo MPEG-4 do 2,5 Mb/s, 640-x-480 pikseli, 30 ramek/s, Simple Profile z audio AAC-LC do 160 Kb/s, 48 KHz, stereo audio w formatach plików .m4v, .mp4 i .mov

#3 migrena

migrena
  • 6 337 postów
  • SkądŁódź

Napisano 18 listopada 2006 - 19:15

ja sprostuje ta informacje o wideo bo apple troche sciemnia
-mpeg4 powinno sie zwac mpeg4 part 2 (mpeg4 advanced simple profile, mpeg4 asp) z zastrzezeniami - bez klatek typu b, bez adaptive quantization i bez global motion compensation, macierz kwantyzacji h263, czyli po ludzku kazdy xvid/divx z tymi ograniczeniami ktore wymienilem tyle ze zapakowany do mp4
-h264 Baseline Low-Complexity Profile powinno sie nazywac baseline profile (profil podstawowy) level 3.0, bez ramek typu b, debloking jest dozwolony, czyli po ludzku x264 z powyzszymi zastrzezeniami
-pliki mp4 zawierajace h264 beda odrzucane przez itunes jesli nie beda stworzone (lub poprawione) w specjalny sposob, to jest zabezpieczenie wprowadzone w tajemnicy przed uzytkownikami majace na celu zmuszenie ich do korzystania tylko z platnego oprogramowania apple (quick time pro) lub kupna filmow przez itunes, w celu obejscia tego problemu polecam zajrzec tutaj
ps dozwolonych i niedozwolonych opcji jest jeszcze wiecej ale wymienilem te glowne niedozwolone, moze sie to komus przyda

[edit] i jeszcze male sprostowanie na temat audio aac - podany przez apple bitrate to _sredni_ bitrate

#4 KMK_BMW

KMK_BMW
  • 21 postów

Napisano 18 listopada 2006 - 21:27

A nie ma gdzieś opisu tego problemu po polsku? Jakiego programu używać najlepiej do konwertowania filmow bo ten w itunes jest zrąbany... A tak wogóle to nie ma nic innego co by współpracowało z ipodem i nie rzeba było czarować żeby wgrać film?

#5 RobertZ

RobertZ
  • 745 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 18 listopada 2006 - 21:48

do konwertowania filmow bo ten w itunes jest zrąbany...

itunes nie konwertuje filmów...
zewnętrzny program owszem, ale najpierw podaj system jaki masz (Windows, OSX?), bo nie wiemy czego Ci potrzeba

#6 migrena

migrena
  • 6 337 postów
  • SkądŁódź

Napisano 18 listopada 2006 - 22:25

A nie ma gdzieś opisu tego problemu po polsku?

brak opisu tego problemu po polsku bo stosunkowo malo ludzi w polsce posiada ipoda 5g i jednoczesnie orientuje sie w temacie kodekow

Jakiego programu używać najlepiej do konwertowania filmow (...)
A tak wogóle to nie ma nic innego co by współpracowało z ipodem i nie rzeba było czarować żeby wgrać film?

to jest tak ze kazdy ma osobiste preferencje co do stosunku jakosc/szybkosc konwersji, wielkosc pliku wynikowego i zuzycie baterii ipoda przy odtwarzaniu tez odgrywa pewna role wiec po prostu ciezko powiedziec co jest najlepsze
ja osobiscie uzywam glownie virtualdub (do wydzielenia sciezek wideo i audio), koderow uruchamianych z linii komend (neraoaacenc i x264) i nicmp4box do zapakowania tego w postac ktora strawi ipod, efekty sa doskonale ale w to nie jest metoda odpowiedna dla osoby ktora oczekuje prostoty
jednym z lepszych prostych programow jest videora ipod converter, jednak nie daje on mozliwosci stosowania nowych profili h264 ale do kodowania tzw mpeg4 nadaje sie doskonale, przy niewielkim nakladzie pracy ze strony uzytkownika potrafi nawet dodac napisy do filmu, jest tylko jedno ale - trzeba recznie przeliczyc rozdzielczosc bo nie zachowuje proporcji obrazu (ale postaram sie cos z tym zrobic :razz: )

#7 RobertZ

RobertZ
  • 745 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 18 listopada 2006 - 23:39

chyba założyłeś, że KMK_BMW ma Windows... (pewnie słusznie :-)) bo gdyby miał maka to wystarczyłby mu iSquint (do pobrania na www.versiontracker.com oczywiście jeśli ktoś ma maka) i już nic nie trzeba przeliczać i H264 też nie jest problemem... program prosty i intuicyjny i nawet po polsku :-)

#8 migrena

migrena
  • 6 337 postów
  • SkądŁódź

Napisano 19 listopada 2006 - 00:15

virtualna maszyna + instalacja osx powinna rozwiazac problem braku maca ale to chyba przerost formy nad trescia tak nawiasem mowiac to mnie odrzuca jak widze ze obsluga programu sprowadza sie do jednego suwaka ;)

#9 KMK_BMW

KMK_BMW
  • 21 postów

Napisano 20 listopada 2006 - 05:40

Znalazłem na forum: Jodix Free iPod Video Converter. Prosty w obsłudzze i wszystko zdaje się chodzić. Tylko właśnie co z tymi napisami...bo wątpie aby ten program miał taką funkcję... P.S. Oczywiście że mam Windowsa.

#10 KMK_BMW

KMK_BMW
  • 21 postów

Napisano 20 listopada 2006 - 05:42

A czy ten progrm o podałeś (videora ipod converter) działa pod XP? Na czym miało by polegać ,,ręczne" liczenie rozdzielczości?

#11 RobertZ

RobertZ
  • 745 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 20 listopada 2006 - 09:53

P.S. Oczywiście że mam Windowsa.

Na tym forum nie jest to takie oczywiste, póki tego nie napiszesz. Większość jak sądzę ma OSX i ewentualnie Windows :-)

#12 jbwm

jbwm
  • 1 878 postów
  • SkądB-stok/Polska

Napisano 20 listopada 2006 - 10:39

A czy ten progrm o podałeś (videora ipod converter) działa pod XP? Na czym miało by polegać ,,ręczne" liczenie rozdzielczości?

EDYTUJ POSTY.

#13 migrena

migrena
  • 6 337 postów
  • SkądŁódź

Napisano 20 listopada 2006 - 12:53

chodzi o to ze videora ustawia rozdzielczosc na dokladnie taka jaka podales w ustawieniach nie utrzymujac proporcji na przyklad film w rozdzielczosci 200x100 po podaniu rozdzielczosci docelowej 200x200 bedzie rozciagniety w pionie trzeba przyjac jakas szerokosc docelowa np 640 i recznie policzyc wysokosc (640*wysokosc zrodla)/szerokosc zrodla nastepnie zaokraglic to do najblizszej mniejszej liczby podzielnej przez 4 (to tak na wszelki wypadek) wtedy wpisujemy jako rozmiary docelowe 640 x otrzymany wynik adnotacja 1: to nie utrzyma proporcji perfekcyjnie ale roznica bedzie niezauwazalna adnotacja 2: problemy sa kiedy proporcje beda bardziej "kwadratowe" niz 4/3 bo dostaniemy wysokosc wieksza niz dopuszczalne 480, da sie to poprawic ale to duzo bardziej skomplikowane ps ogolnie moze i wiekszosc uzytkownikow forum ma maca ale w dziale ipod+itunes chyba jest odwrotnie :)

#14 KMK_BMW

KMK_BMW
  • 21 postów

Napisano 20 listopada 2006 - 16:53

EDYTUJ POSTY.

Pewnie Ci chodzi o to że zjadłem ,,c" literkę przed ,,o". A jeżeli chodzi o sens wypowiedzi to były to dwa odzielne pytania nie mające ze sobą nic wspólnego. i mam jeszcze pytanie: co Twoja wypowiedź wniosła do tematu?

#15 KMK_BMW

KMK_BMW
  • 21 postów

Napisano 20 listopada 2006 - 17:02

Czyli mam rozumieć że ten program chodzi pod XP.

#16 jbwm

jbwm
  • 1 878 postów
  • SkądB-stok/Polska

Napisano 20 listopada 2006 - 17:15

A dlaczego nie mogłeś zadać tych pytań w 1 poście? Wiele osób na tym forum używa opcji edit i im to jakoś nie przeszkadza. Tak jest bardziej przejrzyście. Zobacz post 4 w tym temacie i podpis pod nim. Edit. Znów to samo...

#17 migrena

migrena
  • 6 337 postów
  • SkądŁódź

Napisano 21 listopada 2006 - 00:29

Edit.

Znów to samo...

:razz:

nie widze przeciwskazan do uzywania go na xp, chociaz nie probowalem

a wlasnie, EDIT
dla tych ktorzy maja problemy z wyszukiwaniem pelna instrukcja dodawania napisow i konwersji w videora

#18 Franzelot

Franzelot
  • 4 postów

Napisano 24 listopada 2006 - 17:43

siemka mam iBooka G3 z 2000 roku juz z DVD kiedy wlaczam divx'a to film leci ale nie ma dzwieku gdzie moge znalezc jakies kodeki zeby byl dzwiek??na mpg mam dzwiek.Czy ten G3 lyknie mi Mac OS X??dlaczego jak wrzucam mu plytke DVD z 6 divx'ami to krzyczy mi ze musi zainicjowac dysk??czy on ma problem z czytaniem. Ale DVD mi odtwarza.Pomozcie prosze mam go od niedawna i jestem zielony.Tak to jest jak czlowiek cale zycie siedzi w Windzie a potem dostaje G3.kontakt mail franzelot@tlen.pl

#19 migrena

migrena
  • 6 337 postów
  • SkądŁódź

Napisano 25 listopada 2006 - 00:50

REGULAMIN!
ale ze jestem kulturny to tez odpowiem moze tym?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych