Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Praca na Logic Pro 9 / Adobe Lightroom / Photoshop / Obróbka filmów HD

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
8 odpowiedzi w tym temacie

#1 gatekeep

gatekeep
  • 2 postów

Napisano 10 listopada 2009 - 01:00

Witam, szukam wydajnego sprzętu do konkretnych zastosowań: - Komponowanie, składanie utworów z dużą ilością ścieżek i wtyczek VSTi pod Logic Pro 9 - Obróbka plików NEF/RAW czyli klisze pod Adobe Lightroom oraz Photoshop CS3/4 i jako trzecie - Obróbka filmów zapisanych w jakości FHD (Full HD) 1920x1080i, (Chodzi o zrzut z kamery poszczególnych ujęć ,pliki od kilkudziesięciu mb do 2-3GB. Składanie tego w całość wycinanie dzwięku dokładanie podkładów itd... Żadnej z tych czynności nie wykonuję zawodowo jednak szukam wydajnej i stabilnej maszyny gdyż mam przykre doświadczenia z PC i Windowsami. Proszę o poradę, który Mac wystarczy aby nie potrzebnie nie przepłacać. Zastanawiam się nad iMAc 27" i5.

#2 sancruz3

sancruz3
  • 2 436 postów

Napisano 10 listopada 2009 - 02:50

Ile sladow w logicu? Jesli ladujesz duzo wtyczek Au do logica to niestety zapychaja one procka niemilosiernie i powiem Ci tak ze odrazu odrzuc iMaca, MB, MBP i Maca Mini bo zaden z nich nie pociagnie tych wielu sciezek z duza liczba wtyczek Au sam sie przekonalem. Dlatego najlepiej wziasc Maca Pro bo jest na quadzie i 6 giga ramu albo zwiekszysc do 12 ale to juz kwesti finansowa A co do przeplacania to wez sobie idz do Cortlandu o ile masz kolo siebie a lbo iSpot i spytaj sie czy nie maja uzywek od klientow bo czesto sie zdaza u nas w ortland Katowice ze klienci zmieniaja najczesciej Maczki Pro na nowe i sprzedaja za fajna kase poprzednie z dobra konfiguracja.

#3 Maciek Stanasiuk

Maciek Stanasiuk
  • 216 postów
  • SkądPoznań, PL

Napisano 10 listopada 2009 - 03:51

Przecież i5 to też quad. A i7 jest nawet mocniejszy niż Xeony w obecnych Macach Pro. Co do tematu, stoję przed właściwie identycznym problemem, ale właściwie jestem już praktycznie zdecydowany na iMaca z i7 i 8GB RAMu, czy to wszystko uciągnie to się okaże. :)

#4 gatekeep

gatekeep
  • 2 postów

Napisano 10 listopada 2009 - 10:04

Tak bardzo o prace w Logic 9 sie nie boję bo obecnie pracuję na PC z vista i 4gb ram (core2duo 2,4 pod cubase sx3 i poza stabilnoscia to wszsytkie wtyczki sobie radza dzieki dobrej karcie RME i niskiej latencji. jednak bede musial sprzedac kochaną RME i dołożyć do jakiegoś interfejsu na Firewire. Bardziej obawiam się ze iMac moze nie spelnic moich oczekiwan jesli chodzi o prosty montaz video w HD (premiere / final cut studio), a konkretniej chcial bym jak juz nie nagrac to chociaz zmontowac narazie pamiatkowe nagrania z wakacji w FHD i nie wiem czy da rade. Jesli tak to ergonomia iMac byla by dla mnie zadowalajaca, cos posredniego miedzy laptopem a typowo stacjonarnym Mac Pro.

#5 Maciek Stanasiuk

Maciek Stanasiuk
  • 216 postów
  • SkądPoznań, PL

Napisano 10 listopada 2009 - 11:50

Nie znam się, ale za dekodowanie filmów odpowiada chyba procesor? Tak jak pisałem, nowe iMaci są pod tym względem praktycznie tak samo wydajne jak jednoprocesorowe Maci Pro, IMO nie ma co panikować. No chyba, że jest inaczej?;)

#6 sancruz3

sancruz3
  • 2 436 postów

Napisano 10 listopada 2009 - 12:58

Przecież i5 to też quad. A i7 jest nawet mocniejszy niż Xeony w obecnych Macach Pro. Co do tematu, stoję przed właściwie identycznym problemem, ale właściwie jestem już praktycznie zdecydowany na iMaca z i7 i 8GB RAMu, czy to wszystko uciągnie to się okaże. :)

I tutaj mamy problem bo i7 montowana w Macach nie jest wydajniejsza od procka Xeona

oto przyklad:

Intel Xeon MP Processor 7440 - Notebooki, komputery, laptopy, monitory, karty graficzne - Komputronik internetowy sklep komputerowy

To siedzi w MBP :) wiec nie powiesz mi ze procek ktory ma wiecej pamieci L2 mniejsze taktowanie i inna technologie wykonania i wieksza przepustowosc od zwyklych prockow z seri desktop

Cena mowi sama za Siebie

Ten Model siedzie podstawowo w MP

Intel Xeon MP Processor 7460 - Notebooki, komputery, laptopy, monitory, karty graficzne - Komputronik internetowy sklep komputerowy

A sa wyzsze jak zauwazyles.

A i5 i7 to quady ktore roznia sie niewiele wieksza wydajnosca od normalnegoIntel Quada ktorej przeietny uzytkownik i tak nie zauwaza :)

---- Dodano 10-11-2009 o godzinie 14:59 ----
PS. Wiec prosze nie poruwnujcie wydajnosi procesorow serverowych do prockow do zastosowan domowych bo to wogole inna bajka

#7 Maciek Stanasiuk

Maciek Stanasiuk
  • 216 postów
  • SkądPoznań, PL

Napisano 10 listopada 2009 - 13:44

Ze strony Apple - "Quad-core: One 2.66GHz or 2.93GHz Quad-Core Intel Xeon 3500 series processor". Nie jest to przypadkiem Xeon W3520 (oczywiście w najtańszym wydaniu MP)? Patrząc na jego parametry: Operating Frequency 2.66GHz QPI 4.80 GT/s L2 Cache 4 x 256KB L3 Cache 8MB Manufacturing Tech 45 nm 64 bit Support Yes Hyper-Threading Support Yes Virtualization Technology Support Yes Tu i7 860 z nowego iMaca: Operating Frequency 2.8GHz QPI 4.80 GT/s L2 Cache 4 x 256KB L3 Cache 8MB Manufacturing Tech 45 nm 64 bit Support Yes Hyper-Threading Support Yes Virtualization Technology Support Yes Sorry, ale moim niewprawnym okiem różnicy za dużej nie widzę. Nie znam się jednak na sprzęcie, dlatego też byłbym wdzięczny jakbyś mnie oświecił. Poza tym, podany przez Ciebie procesor kosztuje praktycznie tyle samo ile najtańszy MP, a chyba reszta komponentów też swoje kosztuje? ;) Nie wiem też skąd wytrzasnąłeś informację, że w MBP siedzi Xeon droższy od samego komputera, bo niestety - najmocniejsze wydanie MBP korzysta ze zwykłego C2D T9900.

#8 cooper69

cooper69
  • 1 036 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 10 listopada 2009 - 13:59

seria procesorów iX i Xeon w obecnych Mac Pro to ta sama architektura pod kodową nazwą Nehalem Procesory serii Xeon to najwyższa półka do stacji roboczych i serwerów, a seria iX to produkt masowy dla Kowalskiego

#9 Maciek Stanasiuk

Maciek Stanasiuk
  • 216 postów
  • SkądPoznań, PL

Napisano 10 listopada 2009 - 14:08

Nie wiem, nie znam się. Jakbyś mógł powiedzieć w czym dokładnie tkwi różnica to byłbym wdzięczny. MP zyska wyraźną przewagę na początku przyszłego roku, kiedy wyjdzie wersja z sześciordzeniowymi procesorami, na razie mimo wszystko nie mogę się jej dopatrzeć. Aha, dla tych którzy patrzą na ceny - jeśli w MP siedzi ten Xeon, który podałem to różnica w cenie między nim, a i7 wynosi zatrważające $20. ;)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych