Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

- - - - -

Spalony zasilacz... co począć?

• Please log in to reply
11 replies to this topic

#1 Gość_iMacCheck_*

Gość_iMacCheck_*

Posted 09 November 2009 - 18:43

Witam serdecznie Zwracam się do Was z prośbą o poradę. Nestety wczoraj w mojej kamienicy było przebicie prądu w instalacji elektrycznej. Wszystkim mieszkańcom wyrzuciło korki i co najgorsze akurat wtedy kiedy ladowałem mojego MacBooka Pro. Macowi nic sie nie stało, bateria i pozostałe podzespoły sa w porządku ale zasilacz nie ładuje... Na gniazdku oraz na kbelku i samym zasilaczu nie widać przypalonych elementów. Czy gwarancja obejmie taka awarię? PS. Dodam jedynie, ze chodzi o MacBook Pro 13 (Czerwiec 2009) kupiny w USA, a gniazdki zawsze podczas wkladania wtyczki iskrzyło

#2 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8114 posts

Posted 09 November 2009 - 20:29

Gwarancja tego nie obejmie bo to nie wina apple tylko osób trzecich czy innych losowych przyczyn, po prostu musisz kupić nowy zasilacz i nie polecam zabawy w naprawianie starego aczkolwiek może to być tylko padnięty bezpiecznik :)

#3 Gość_iMacCheck_*

Gość_iMacCheck_*

Posted 09 November 2009 - 22:00

Niestety masz racje... czytałem duzo w internecie i pozostaje mi tylko kupić nowy. Najtańszy znalazłem na allegro za 170zł (+przesylka, model z 2006 roku) a iSpot 349zł. Jak kupie nowy to bede korzystal z innego gniazdka i listwy (Akara/Acara) Swoją drogą... gdzie by można dać do naprawy taki zasilacz?

#4 wojtkow

wojtkow

• 6767 posts

Posted 10 November 2009 - 14:44

Kup nowy zasilacz, zachowaj rachunek (najlepiej żeby był imienny) i wystąp do zakładu elektrycznego o odszkodowanie. Jeżeli przebicie było na zewnątrz Twojego licznika to oni za to odpowiadają (i wypłacają odszkodowania bo są od tego ubezpieczeni)

#5 Olivia

Olivia
  • 716 posts
  • SkądKraków

Posted 10 November 2009 - 18:32

Nie wypłaca. U mnie spaliło kocioł CO i enion się wyparł...

#6 wojtkow

wojtkow

• 6767 posts

Posted 10 November 2009 - 20:18

To widocznie zależy gdzie, albo kocioł padł od przepięcia wewnątrz domu. W Poznaniu nie ma problemu z odszkodowaniem, znajomi dostali po przepięciu które popaliło elektronikę w bloku odszkodowanie za sprzęt RTV a ja aktualnie jest w trakcie likwidowania szkody po letnim piorunie który spalił mi sporo rzeczy w domu (piorun trafił w sieć elektryczną).

#7 Gość_iMacCheck_*

Gość_iMacCheck_*

Posted 19 November 2009 - 14:58

gdzie by taki "spalony" zasilacz mozna oddac do testu, naprawy? moze wystarczy ten bezpiecznik wymienic i za np 50zł bede miec spowortem sprawny zasilacz

#8 i-spy

i-spy
  • 7 posts

Posted 19 November 2009 - 18:04

moze do sklepu elektornicznego? serwisu gdzie sprzedaja zasilacze lub popytac czy kto z znajomych zna kogos ktos potrafi takie sprawy naprawiac

#9 Gość_iMacCheck_*

Gość_iMacCheck_*

Posted 22 December 2009 - 13:20

hej elektryk w moim miescie powiedzial ze potrafi to naprawic ale nie wie jak otworzyc ten zasilacz a nie chce go uszkodzić. slyszalem ze jest strona internetowa gdzie jest pokazane jak rozebrac zasilacz, zna ktos takowa?

#10 thozo

thozo
  • 1956 posts

Posted 22 December 2009 - 13:24

ifixit - pierwsze skojarzenie w takich wypadkach.

#11 marcusp

marcusp
  • 362 posts

Posted 22 December 2009 - 14:07

Może najpierw oddaj zasilacz na gwarancji - skoro nie ma żadnych widocznych uszkodzeń, to powinni wymienić. Nie sądzę, żeby je naprawiali.

#12 Gość_iMacCheck_*

Gość_iMacCheck_*

Posted 22 December 2009 - 16:21

Może najpierw oddaj zasilacz na gwarancji - skoro nie ma żadnych widocznych uszkodzeń, to powinni wymienić. Nie sądzę, żeby je naprawiali.

gwarancja nie obejmuje zasilacza:x :sad:

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users