Witam,
Mam przykry problem związany najprawdopodobniej z (jak zwykle) olewką Apple w stosunku do klientów, którzy nie mają ich najnowszego sprzętu. Mam MBP końca 2007 roku. Problemem jest Superdrive, który nie chce nagrywać mi nowszych płyt DVD - i tu nie ważne czy to Verbatim, Sony, Philips, TDK... Zawsze wywala mi medium error itp. Zachowała mi się jedna czyta DVD TDK z przed roku - nagrał ją bez problemu. Z mojego niezbyt wielkiego doświadczenia z nagrywarkami DVD śmiem wnioskować, że wynika to ze starego firmware w napędzie. Czy mogę w jakiś sposób zaktualizować go? Oczywiście Apple nie udostępnia niczego nowego od półtorej roku, myślałem więc o normalnym flashu stosowanym dla notebooków PC. Mac OS X twierdzi, że w moim MBP siedzi HL-DT-ST DVDRW GSA-S10N, firmware najprawdopodobniej AP09.
A więc, czy mogę aktualizować jakoś firmware? Czy do tej czynności muszę specjalnie instalować Windows przez Bootcamp? Znalazłem Firmware AP12 od Apple w formie pliku exe.. Oraz A103 z wersji PC.. Instaluję Paralells na próbę, może da radę zaktualizować sprzęt przez niego. Spróbuję najpierw AP12 z Apple (co ciekawe nie udostępnili tego jako update, tylko wrzucili do nowszych niż mój MBP.. aż pięści się zaciskają.. ) Mam nadzieję, że to rozwiąże mój problem, jeżeli nie, to czy jest sposób, aby zmodyfikować fw z wersji pc tak, aby OS X rozpoznawał napęd dalej jako superdrive?
Pozdrawiam.
Superdrive w Macbooku Pro
Rozpoczęty przez
dymekkk
, 08 lis 2009 15:50
4 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 08 listopada 2009 - 15:50
Napisano 08 listopada 2009 - 16:10
Download Apple SuperDrive Firmware Update for Mac - Eliminates the noise made by the optical disk drive. MacUpdate Mac Video Software Downloads
Apple - Downloads - Firmware & Hardware - SuperDrive Firmware Update
Moze cos pomoze.
Reszta rekordow dotyczy napedow do MacMini i iMaca.
Wiec pomijam.
W momencie kiedy firmware update pokazuje komunikat o braku update, warto sprawdzic wgrywanie pod windowsem, albo - przynajmniej ja bym próbował crossovera.
Apple - Downloads - Firmware & Hardware - SuperDrive Firmware Update
Moze cos pomoze.
Reszta rekordow dotyczy napedow do MacMini i iMaca.
Wiec pomijam.
W momencie kiedy firmware update pokazuje komunikat o braku update, warto sprawdzic wgrywanie pod windowsem, albo - przynajmniej ja bym próbował crossovera.
Napisano 08 listopada 2009 - 16:50
Pod paralells niestety nie dało rady.. wywala jakiś błąd mimo iż podpinam napęd bezpośrednio pod maszynę wirtualną.. chyba pozostaje mi tylko bootcamp, a chciałem tego uniknąć ... ;/
Napisano 08 listopada 2009 - 17:08
A Crossover 8???
Napisano 08 listopada 2009 - 17:25
Mam oryginalne 7.1.2, które nie działa mi w SL.. Poza tym nie wiem, czy crossover pozwala na odpalanie programów ingerujących w takim stopniu w hardware..
---
Crossover 8 odpada. Program aktualizacyjny nie może znaleźć SD.. Do tego Windows XP nie chce mi się instalować przez bootcamp.. ooo masakra
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych