Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Awaryjne wyjmowanie płytki z iMac

• Please log in to reply
8 replies to this topic

#1 MBrzoza

MBrzoza
  • 2 posts
  • SkądWarszawa

Posted 07 November 2009 - 12:58

Witam, Mam pytanie. Czy jest jakiś sposób na wyjęcie płytki z napędu szczelinowego? (Oczywiście bez pozbierania iMaca?:-D ) A może rozbiórka jest jedynym sposobem, więc jak go rozebrać w domowych warunkach?;-) Dzięki z góry za wszelkie informacje. Jestem nowy więc jeśli gdzieś już to poruszono przepraszam i proszę o linka bo tej informacji;)

#2 Roberto

Roberto
  • 13752 posts
  • SkądWrocław

Posted 07 November 2009 - 13:10

był poruszany i zanim zadałeś pytanie wystarczyłoby poszukać po prostu i podać jakieś szczegóły - jaka płytka (nie 8 cm mam nadzieję?) nie reaguje normalnie na przycisk, nie widzi jej w systemie? komenda terminalowa (poszukaj!) nie działa? nie chce wyjść bo się po drodze blokuje czy jak?

#3 Blade__

Blade__

Pytong Was obserwuje !!!

• 3327 posts
  • SkądPółnoc

Posted 07 November 2009 - 13:10

W chwili włączania komputera musisz przytrzymać prawy przycisk myszki (ja używam myszki nie Applowskiej dlatego pisze o prawym przycisku). Przycisk musisz trzymać aż do momentu gdy płyta wysunie się z iMaca - może to potrwać z 5-10 sek.
To samo możesz zrobić przy restarcie przytrzymując przycisk ,,eject,, na klawiaturze.
P.S.
To co napisał Roberto w poście powyżej jest jak najbardziej słuszne - zanim napiszesz posta sprawdź czy czasem na forum nie było już o tym mowy - wystarczy użyć funkcji ,,Szukaj,,.

#4 MBrzoza

MBrzoza
  • 2 posts
  • SkądWarszawa

Posted 08 November 2009 - 17:20

Dzięki za szybkią pomoc. grzecznie poszedłem i poszukalem odpowiedzii znalazłem kilka podpowiedzi na wyjęcie programowe płytki. oto one: ponowne uruchomienie i jednoczesne trzymanie jabłko+e zrestartuj komputer i zaraz po starcie trzymaj klawisz f-12 (lub eject z klawiatury) jabłko+alt+esc ?? jak coś wisi to forcequit spróbuj wystartować komputer (po zresetowaniu np...), trzymając wciśnnięty przycisk myszki podpowidź jak wyżej ;) w czasie startu komputera przytrzymaj naraz klawisze: jabłko-alt(option)-o-f kiedy zobaczysz ?Welcome to Open Firmware", i może kilka innych napisów, a potem już będzie tylko migał kursor do wpisywania poleceń wpisz ?eject cd?. Jak CD wyjedzie (a tym momencie powinien) wpisz "mac-boot" żeby ruszyl system Ok, te pocje są programowe, a mnie chodzi o mechaniczne że tak powiem. Wyjaśnię w czym miałem problem. Otóż włożyłem do napędu płytkę DVD z filmem mego syna(oryginalną), iMac połkną płytkę bez przeszkód, niestety nie mógł jej zainicjować - cały czas słychać było jak by chciał ją odczytać miej więcej co 2 sekundy słuchać było jak ją rusza i tak przez ok 5 min - a na pulpicie nie pokazała się ikona dysku. Nie reagował na tradycyjny sposób wyjęcia (klawisz eject), więc zamknąłem system normalnie (jabłuszko-wyłącz). system się zamkną ok. Ponownie włączyłem system i nic mieli i mieli i nawet system nie odpala. Myślę mogiła, próbowałem znaleźć jakiś mechaniczny sposób na wyjęcie jak w szufladkowym napędzie (spinacz w dziurkę i szufladę ręcznie wysuwam). To był piątec więć przez weekend bym był bez kompa. Postanowiłem że iMac to kwkońcu inteligentna Maszyna i musi sobie sama poradzić więc w sobotę rano odpaliłem go i poszedłem do codziennych zajęć. Przez 10 minut mielił zanim odpalił system potem potrzebował kolejne 10-15 na samodzielne wyplucie płyty. Płyta był trochę tłusta wyczyściłem i poszło bez przeszkód. W każdym razie chciałem na przyszłość zabezpieczyć się na taką ewentualność dla tego pytałem jak to zrobić. nie sprawdziłem więc czy te sposoby dały by jakiś rezultat, a wydaje mi się że mechaniczmy był by naj skuteczniejszy. Dlatego uściślam : czy jest sposób mechaniczny na wyjęcie płytki z iMaka? Pozdrawiam M P.S. Dziwna jest ta wyszukiwarka, do jak wpisywałem hasło zaczynając od "jak wy...." to pokazywało mi pustą stronę ;)

#5 Roberto

Roberto
  • 13752 posts
  • SkądWrocław

Posted 08 November 2009 - 17:37

można wymusić wysunięcie płytki przy pomocy komendy w teminalu jak się zablokuje - to podobno może pomóc szturchnięcie inną płytą a tak w pełni mechanicznie to chyba rozkręcając napęd

#6 NyLoN

NyLoN
  • 5 posts

Posted 15 November 2009 - 19:57

Mam analogiczny problem. Utknęła mi płyta DVD z filmem w napędzie szczelinowym Imaca 24'. Płytę da się odtworzyć natomiast nie da sie jej wyjąć. Próbowałem wszelkich opisanych wyżej oraz na innych stronach sposobów systemowych i niestety bez efektu. Próbowałem też szturchnąć płytę wewnątrz inną płytką i też bez efektu :( Problem wydaje się byc mechaniczny. Przy wszelkich sposobach reakcja jest taka sama, mechanizm zaczyna wysuwać płytkę ale "w połowie drogi" jakby coś ja blokuje, wraca spowrotem i zaczyna się odtwarzać. Zaczynam obawiac się, że konieczne będzie rokręcenie napedu/obudowy ale nie mam pojęcia jak się za to zabrać. Może znacie jeszcze jakies inne, mechaniczne sposoby. Tracę nadzieję... Komputer właśnie skończył rok (i gwarancję), napęd był mało uzywany i nigdy nie było z nim problemu.

#7 DanielF

DanielF
  • 5764 posts
  • SkądSiedlce

Posted 15 November 2009 - 20:58

1. połóż imaka do dołu napędem i spróbuj ponownie. 2. Ja podczas wypychania płytki podważałem ją drugą ale robisz to na własne ryzyko.

#8 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8114 posts

Posted 15 November 2009 - 22:46

Mam takie pytanie dlaczego ten problem występuje praktycznie tylko w iMacach ? Czy ma tutaj znaczenie pionowe ułożenie napędu ?

#9 JEDI_V-03965dee98

JEDI_V-03965dee98
  • 2630 posts

Posted 16 November 2009 - 04:22

Sposob extreme,w momencie jak plytka zaczyna wystawac,wylacz zasilania imaca,napewno ja nie wciagnie.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users