Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Zbyt wolna Magic Mouse ? Jest na to prosty sposób.

• Please log in to reply
11 replies to this topic

#1 Sgt Pepper

Sgt Pepper
  • 724 posts

Posted 07 November 2009 - 08:53

Pomimo ustawienia trackingu na maxa- myszka chodzi jakby za wolno. Podejrzana w terminalu wartość max. jaką mamy na suwaku preferencji myszy to 3.0. Aby ją podejrzeć, wpisujemy w terminalu: defaults read -g com.apple.mouse.scaling Aby ją zmienić w skali 1-12, wpisujemy w terminalu: defaults write -globalDomain com.apple.mouse.scaling -float 12.0 Zamiast wartości 12.0 może być to dowolna liczba w przedziale 1-12. Po tej operacji gryzoń bryka że aż miło. Oczywiście należy się przelogować ! Jest jeden malutki minus tego rozwiązania- NIE NALEŻY już ruszać preferencji prędkości myszy w preferencjach systemowych. Po poruszeniu suwaka- wszystko wraca do wartości 1. Może komuś się przyda...

#2 GreaTskY

GreaTskY
  • 3303 posts
  • Skądtowni?

Posted 09 November 2009 - 14:15

Dzięki, szukałem jakiegoś sposobu żeby przyspieszyć Mighty Mouse ponieważ standardowa maksymalna szybkość była dla mnie za wolna i trochę mnie to denerwowało, po tym zabiegu działa o wiele lepiej.

#3 Sgt Pepper

Sgt Pepper
  • 724 posts

Posted 09 November 2009 - 20:57

Dzięki, szukałem jakiegoś sposobu żeby przyspieszyć Mighty Mouse ponieważ standardowa maksymalna szybkość była dla mnie za wolna i trochę mnie to denerwowało, po tym zabiegu działa o wiele lepiej.

No mnie też ta powolna praca MM zaczeła wkurzać. Teraz to zupełnie inna para kaloszy :)

#4 DUCHOWNY

DUCHOWNY
  • 116 posts

Posted 14 November 2009 - 23:35

a nie lepiej zainstalowa mouse zoom ??

#5 Sgt Pepper

Sgt Pepper
  • 724 posts

Posted 15 November 2009 - 10:01

a nie lepiej zainstalowa mouse zoom ??

A działa pod Snow Leo? Czytałem opinie że nie, więc nawet nie próbowałem. Z drugiej strony skoro wystarczy wpisać (a nawet nie wpisać tylko skopiować) jedną linijkę do terminala, to po co bawić się w MouseZoom i zaśmiecać sobie system nie do końca kompatybilnym ze SL softem, który może w późniejszym czasie spowodować jakiś konflikt? Wbrew pozorom taki durnowaty softwareowy modyfikator prędkości może spokojnie spowodować niespodziewane kernel panic. Rozwiązanie z terminalem jest najprostsze z możliwych i na pewno nie namiesza i nic w systemie.
Takie jest moje zdanie. :)

#6 chris.zurada

chris.zurada
  • 3977 posts
  • SkądTychy, Poland

Posted 15 November 2009 - 11:15

Polecam SteerMouse. Dzieki niej nawet nie zauwazymy jak kursor leci z jednej strony ekranu na druga ;)

#7 Sgt Pepper

Sgt Pepper
  • 724 posts

Posted 15 November 2009 - 11:23

Polecam SteerMouse. Dzieki niej nawet nie zauwazymy jak kursor leci z jednej strony ekranu na druga ;)

Echh, to zależy co kto lubi. Ja np nie jestem zwolennikiem jakiejkolwiek ingerencji w system/poprawiania go za pomocą "nieapple'owskiego" oprogramowania. Bywa że potem dzieją się cuda...

#8 Stiwi

Stiwi
  • 98 posts

Posted 20 November 2009 - 07:34

Przy 30 " monitorze i najwyższej rozdzielczości to i tak za mało ! Czy oni kiedyś to zmienią ?

#9 Sgt Pepper

Sgt Pepper
  • 724 posts

Posted 20 November 2009 - 07:42

Przy 30 " monitorze i najwyższej rozdzielczości to i tak za mało ! Czy oni kiedyś to zmienią ?

No niby masz rację, ale jak ktoś ma 30 calowy monitor to pewnie oznacza że zajmuje się trochę poważniejszymi rzeczami na Maku niż internet, gierki czy pisanie, czyli pewnie pracuje na nim na bardziej poważnie długimi godzinami. W takim wypadku MMouse bym wywalił za okno i kupił jakąś naprawdę ergonomiczną mysz. Takie jest moje zdanie dot. ergonomii MM. Ona do długiej pracy raczej się średnio nadaje. Ot, śliczna, fajna, bajerancka, ale nie do długiej pracy. Szkoda nadgarstków, bo w sumie w imię czego ?

#10 GreaTskY

GreaTskY
  • 3303 posts
  • Skądtowni?

Posted 23 November 2009 - 15:34

Znasz może na wpis w terminalu do przyspieszenie przewijania??

#11 cameel91

cameel91
  • 8 posts
  • SkądWarsaw, Poland

Posted 11 December 2017 - 18:41

Czy ta opcja z terminalem działa na nowszych systemach (high sierra) przy Magic Mouse? Próbowałem i niestety dalej chodzi mi bardzo wolno..

#12 luck1985

luck1985
  • 924 posts
  • SkądPoznań

Posted 28 December 2017 - 08:46

MouseZoom zainstalować. 

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users