Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Monitory

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
10 odpowiedzi w tym temacie

#1 Fotoshop

Fotoshop
  • 88 postów

Napisano 05 listopada 2009 - 17:40

Witam serdecznie Przymierzam się do kupna mac-a,moim hobby jest fotografia i obróbka zdjęć. Cały czas chciałem kupić macbooka pro 15' ale przeczytałem,ze jego monitor jest kiepski,zastanawiam się więc nad kupnem używanego iMaca 20',nie wiem tylko jakiej jakości jest tam monitor. Obecnie pracuję na Dellu 1,8 Gh,2GB ram i wystarcza mi to w zupełności do obróbki zdjęć,niestety monitor w tym dellu jest beznadziejny. Wiem,ze najlepiej( i najtaniej) byłoby dokupić jakiegoś zewnętrznego Eizo ale wolę mac-a. Prośba zatem o informację na temat monitorów w Macbookach Pro i iMac-ach 20',chodzi mi o w miare wierne odwzorowanie kolorów,w miarę tzn. na potrzeby mojego hobby a nie studia fotograficznego. Pozdrawiam

#2 Yarko

Yarko
  • 47 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 05 listopada 2009 - 18:53

do użytku domowego/hobbystycznego te matryce w zupełności wystarczą, kilka lat zajmuję się fotografią i moim zdaniem jak na sprzęt amatorski to wypadają bardzo dobrze, polecam wybrać się np. do iSpota i przetestować osobiście

#3 Fotoshop

Fotoshop
  • 88 postów

Napisano 05 listopada 2009 - 18:57

Które "te"? Obie matryce są równorzędne?

#4 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 05 listopada 2009 - 19:46

Nowy MacBook Pro 15 ma lepszą matrycę od imaka 20.

#5 przemkop

przemkop
  • 10 postów
  • SkądWrocław

Napisano 05 listopada 2009 - 22:33

ja również poszukuję dla siebie monitora i podobnie jak Fotoshop potrzebuję go na potrzeby hobbystyczne: praca w photoshopie, post-produkcja i montaż filmów. Wszystko to na potrzeby rozwoju, nauki - nie zarabiania profesjonalnego i emisji materiałów w TV itp.

Powiedzcie mi proszę czy jest w takim razie kupować monitor do 1500zł do tych celów?
Gdzie tylko czytam to wszyscy podają ceny monitorów na poziomie 3000+ i piszą "tylko te powinno się stosować"

Czy naprawdę trzeba wydawać 3k na monitor do grafiki dla hobbysty?

Co jest na przykład nie tak z monitorem: [url=http://monitory.mastiff.pl/opisy.php?id_artykulu=2975&nazwa=Monitor%20Dell%20UltraSharp%202208WFP%20BK&PHPSESSID=ebb81bae6692b48a537b0cc62cf96c64]Monitor Dell UltraSharp 2208WFP BK | ZPK Mastiff Sp. z o.o.[/url]
albo [url=http://monitory.mastiff.pl/opisy.php?id_artykulu=2975&nazwa=Monitor%20Dell%20UltraSharp%202208WFP%20BK&PHPSESSID=ebb81bae6692b48a537b0cc62cf96c64]Monitor Dell UltraSharp 2208WFP BK | ZPK Mastiff Sp. z o.o.[/url]

Bez ironii proszę - na co dzień nie pracuję jako grafik - stąd moje pytanie.

#6 wieslawo

wieslawo
  • 3 698 postów
  • SkądL-no/P-ń

Napisano 06 listopada 2009 - 14:10

tylko tyle że TN, co objawia się chociażby pal licho nawet te kolory ale słabe kąty widzenia. Zdecydowanie lepiej jest dołożyć i kupić DELL ULTRASHARP U2410 lub też coś innego z IPS lub PVA przed oczami.

#7 Tom01

Tom01
  • 118 postów

Napisano 06 listopada 2009 - 23:37

Zdecydowanie lepiej jest dołożyć i kupić DELL ULTRASHARP U2410

A widział Pan to że tak łatwo wpycha kogoś na minę?

#8 wieslawo

wieslawo
  • 3 698 postów
  • SkądL-no/P-ń

Napisano 07 listopada 2009 - 09:28

podał pierwszy z brzegu przykład sugerując matrycę IPS lub PVA. A z tym "pan" na forum....daruj sobie :) tutaj nie ma panów i pań :)

#9 Tom01

Tom01
  • 118 postów

Napisano 07 listopada 2009 - 12:15

podał pierwszy z brzegu przykład sugerując matrycę IPS lub PVA.

Tyle że wysuwa sugestię, która w rzeczywistości jest rozwiązaniem złym. Sprzęt ów jest tak zaprojektowany, że cały potencjał lepszego wyświetlacza poszedł się*paść na łąkę, racząc przy tym użytkownika jaskrawością wypalającą oczy.

PS. Matryca jest w monitorze jedynie elementem wykonawczym. W oparciu o ten sam wyświetlacz można skonstruować 50 różnych monitorów od badziewia po profesjonalne. Częstym zjawiskiem jest oszukiwanie siebie samego, że skoro w monitorach wyższej klasy są matryce np IPS, to zakup jakiegoś taniego z IPS da podobne walory użytkowe. Nic bardziej mylnego. Oczywiście nie polecam z reguły nic z TN, ale w ogólności wybór po typie wyświetlacza prowadzi do nieporozumień.

#10 Fotoshop

Fotoshop
  • 88 postów

Napisano 07 listopada 2009 - 21:46

Teraz już nic nie wiem. Co w końcu jest lepsze jeżeli chodzi o monitor macbook pro 15' mini mac + eizo(1000-1500) czy iMac 20'

#11 Nefilim

Nefilim
  • 55 postów
Napisano 07 listopada 2009 - 22:46

Jeśli grafika, fotografia to IMO kolejność jest następująca: 1. dobry monitor 2. komputer. Sam zajmuję się grafiką i kiedyś miałem dylemat (podyktowany ograniczonymi finansami): 24 calowy Eizo ColorEdge + sprzętowa kalibracja + słaby PeCet albo słaby monitor bez kalibratora + mak - wybrałem wersję pierwszą :(. Maka sobie kupiłem jak wybrany zestaw zarobił na siebie :) Jednakże ty sugerujesz zastosowanie niekomercyjne - ja wybrałbym mini + najlepszy monitor na jaki byłoby mnie stać (oczywiście matryca PVA albo IPS no i podstawa: kalibrator). Grafika + monitor nie wyświetlający wiernych barw naprawdę NIE IDĄ W PARZE.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych