Witam wszystkich.
Przygotowuję do wydania album. Dostałem jednak z drukarni maila, że potrzebują plik .pdf, który do nich wysłałem przekonwertowany na .cdr lub .ai.
W jakim programie mogę to zrobić? Czy będą jakieś komplikacje z konwersją?
Pozdrawiam serdecznie.
Konwersja .pdf na .cdr lub .ai
Started by
Maris_
, 05 Nov 2009 10:48
10 replies to this topic
Posted 05 November 2009 - 10:48
Gość_owca666_*
Posted 05 November 2009 - 11:05
Na .ai w Illustratorze, na .cdr w Corelu. Domyślam się*że album nie ma 1 strony tylko więcej, więc .ai odpada. Spróbuj wysłać im PDFXa lub .ps, a najlepiej zmień drukarnię
. Jak ktoś nie radzi sobie z PDFami, które od lat są jednym ze standardów w CTP, CTF etc. to dobrze o firmie nie świadczy - ja bym nie takiej drukarni nie powierzył żadnej pracy.
Posted 05 November 2009 - 13:31
Dzięki.
Posted 07 November 2009 - 18:30
Ściągnąłem trial Adobe Illustratora, a że jestem zielony to mam pewnie banalne pytanie.
Otworzyłem sobie kilka stron w AI w formacie jpeg.
Chciałbym je teraz połączyć w jedną stronę i zapisać.
Czy jest to możliwe? A jeśli jest to jak?
Posted 08 November 2009 - 00:19
W ai nie zrobisz pdf-a wielostronicowego - już Ci o tym pisał wcześniej owca666.
Musisz z każdej strony osobno zrobić pdf-a i połączyć je w jeden dokument w Acrobacie.
Posted 08 November 2009 - 09:29
nie wiem czy dobrze zrozumialem Twoj problem ale jezeli masz CS4 to tworzysz sobie dokument i potem w ramach dokumentu dodajesz artboardy (Shift + O lub Artboard Tool - po polsku nie wiem jak jest)
problem moze powstac jesli plik z CS4 ktos bedzie chcial otworzyc na wczesniejszej wersji, choc pewnosci nie mam ;]
Posted 08 November 2009 - 10:32
drukarnia nie radzi sobei z pdf'em...hmm........buahahaha. Fajna drukarnia. Abstrahując od tego. Generalnie jeżeli nie tworzyłeś sam tego pdf'a, a jeżeli tworzyłeś to ważne jest w czym bo być może możesz wysłać to w diabły do eps'a, jakąś taką drogą okrężną a potem do AI, jeżeli nie ma bezpośredniego eksportu. Jeżeli sam nie tworzyłeś to otwieranie pdf'a w AI, oczywiście możesz ale w przypadku osadzonych czcionek, których Illustrator nie znajdzie w systemie dokument Ci wykrzaczy. Nie wiem czy gra jest warta świeczki i czy nie lepiej jest zmienić drukarnię, na taką która uznaje standardy (ciekawe czy też wolą pliki INDD zamiast PDF. Wiele drukarni zwyczajnie nie chce otwartych plików od klientów).
Posted 08 November 2009 - 13:07
Dzięki wszystkim za rady. Postaram się coś powalczyć. A co do drukarni to... rodziny się nie wybiera.
Posted 08 November 2009 - 14:56
co do rodziny to z nią się najlepiej wychodzi na zdjęciach
Posted 08 November 2009 - 16:14
Masz rację.
Prowadzą drukarnię. Zaproponowali wydruk za free, ale niestety stawiają wymagania aby samemu uniknąć pracy i kosztów.
Nie dziwie się. Dobroć też ma swoje granice. ;-)
Posted 19 January 2010 - 12:22
witam
podpinam się bo jak na razie nic nie znalazłem, mianowicie szukam spolszczenia do adobe illustrator cs4 na maca, może ktoś ma owo, będę wdzięczny
pozdrawiam
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users