Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Konwersja .pdf na .cdr lub .ai

• Please log in to reply
10 replies to this topic

#1 Maris_

Maris_
  • 17 posts

Posted 05 November 2009 - 10:48

Witam wszystkich. Przygotowuję do wydania album. Dostałem jednak z drukarni maila, że potrzebują plik .pdf, który do nich wysłałem przekonwertowany na .cdr lub .ai. W jakim programie mogę to zrobić? Czy będą jakieś komplikacje z konwersją? Pozdrawiam serdecznie.

#2 Gość_owca666_*

Gość_owca666_*

Posted 05 November 2009 - 11:05

Na .ai w Illustratorze, na .cdr w Corelu. Domyślam się*że album nie ma 1 strony tylko więcej, więc .ai odpada. Spróbuj wysłać im PDFXa lub .ps, a najlepiej zmień drukarnię ;). Jak ktoś nie radzi sobie z PDFami, które od lat są jednym ze standardów w CTP, CTF etc. to dobrze o firmie nie świadczy - ja bym nie takiej drukarni nie powierzył żadnej pracy.

#3 Maris_

Maris_
  • 17 posts

Posted 05 November 2009 - 13:31

Dzięki.

#4 Maris_

Maris_
  • 17 posts

Posted 07 November 2009 - 18:30

Ściągnąłem trial Adobe Illustratora, a że jestem zielony to mam pewnie banalne pytanie. Otworzyłem sobie kilka stron w AI w formacie jpeg. Chciałbym je teraz połączyć w jedną stronę i zapisać. Czy jest to możliwe? A jeśli jest to jak?

#5 Jaras

Jaras
  • 568 posts

Posted 08 November 2009 - 00:19

W ai nie zrobisz pdf-a wielostronicowego - już Ci o tym pisał wcześniej owca666. Musisz z każdej strony osobno zrobić pdf-a i połączyć je w jeden dokument w Acrobacie.

#6 Qbs

Qbs
  • 214 posts

Posted 08 November 2009 - 09:29

nie wiem czy dobrze zrozumialem Twoj problem ale jezeli masz CS4 to tworzysz sobie dokument i potem w ramach dokumentu dodajesz artboardy (Shift + O lub Artboard Tool - po polsku nie wiem jak jest) problem moze powstac jesli plik z CS4 ktos bedzie chcial otworzyc na wczesniejszej wersji, choc pewnosci nie mam ;]

#7 wieslawo

wieslawo
  • 3700 posts
  • SkądL-no/P-ń

Posted 08 November 2009 - 10:32

drukarnia nie radzi sobei z pdf'em...hmm........buahahaha. Fajna drukarnia. Abstrahując od tego. Generalnie jeżeli nie tworzyłeś sam tego pdf'a, a jeżeli tworzyłeś to ważne jest w czym bo być może możesz wysłać to w diabły do eps'a, jakąś taką drogą okrężną a potem do AI, jeżeli nie ma bezpośredniego eksportu. Jeżeli sam nie tworzyłeś to otwieranie pdf'a w AI, oczywiście możesz ale w przypadku osadzonych czcionek, których Illustrator nie znajdzie w systemie dokument Ci wykrzaczy. Nie wiem czy gra jest warta świeczki i czy nie lepiej jest zmienić drukarnię, na taką która uznaje standardy (ciekawe czy też wolą pliki INDD zamiast PDF. Wiele drukarni zwyczajnie nie chce otwartych plików od klientów).

#8 Maris_

Maris_
  • 17 posts

Posted 08 November 2009 - 13:07

Dzięki wszystkim za rady. Postaram się coś powalczyć. A co do drukarni to... rodziny się nie wybiera.

#9 wieslawo

wieslawo
  • 3700 posts
  • SkądL-no/P-ń

Posted 08 November 2009 - 14:56

co do rodziny to z nią się najlepiej wychodzi na zdjęciach ;)

#10 Maris_

Maris_
  • 17 posts

Posted 08 November 2009 - 16:14

Masz rację. :) Prowadzą drukarnię. Zaproponowali wydruk za free, ale niestety stawiają wymagania aby samemu uniknąć pracy i kosztów. Nie dziwie się. Dobroć też ma swoje granice. ;-)

#11 btonga

btonga
  • 188 posts

Posted 19 January 2010 - 12:22

witam podpinam się bo jak na razie nic nie znalazłem, mianowicie szukam spolszczenia do adobe illustrator cs4 na maca, może ktoś ma owo, będę wdzięczny pozdrawiam

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users