Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Parallels Desktop for Mac 5.0 już jest

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
42 odpowiedzi w tym temacie

#26 kucyk

kucyk
  • 1 918 postów

Napisano 06 listopada 2009 - 13:30

no więc niestety d...
po zainstalowaniu Paralells 5.0 w wersji EN (zawsze zresztą miałem EN) problem z polskimi znakami w nazwach plików pozostał. Miał ktoś coś podobnego? Mam zainstalowane polskie Windows XP

sprawdz ustawienia kodowania w Windows

#27 SebaSonido

SebaSonido
  • 623 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 06 listopada 2009 - 14:52

SebaSonido jak skorzystać z tej promocji?? Gdzie o tym czytałeś?? Nigdzie nie mogę znaleźć opcji kupienia Parallels Desktop 5.0 za $39.95... Pewnie nie tylko ja ...

Na blogu pojawiła się aktualizacja, wystarczyło zajrzeć ;)

Parallels Desktop 5 normalnie dostępny będzie w cenie 79.99$, a upgrade dla posiadaczy poprzedniej wersji oprogramowania za kwotę 49.99$. Natomiast klienci, którzy zakupili Parallels Desktop 4 po 1 października 2009 mają możliwość skorzystania z darmowej aktualizacji do najnowszej odsłony programu.

Opisana promocja dotyczy upgrade'u z PD 4.

#28 rade76es

rade76es
  • 46 postów
  • SkądBarcelona

Napisano 06 listopada 2009 - 19:56

Właśnie testuje i jestem zachwycony, właśnie byłem na etapie wyboru Paralles czy VMWare i wersja 5 przekonała mnie całkowicie. Po pierwsze tryb Crystal, brak odpowiednika w VMWare, po drugie możliwość włączenia aby Windows wyglądał jak MacOS, przydatne przy Crystal, i po trzecie prędkość działania okien, testowane na iMac 27" , na Paralles w Crystal, na VMWare, zapomniałem nazwy odpowiednika (gdy okna wyświetlają się na biurku z maca). Gdy się chwyci za górną belkę i "pomacha" szybko oknem. W przypadku VMWare okno lata strasznie ślamazarnie, w Paralles dużo dynamiczniej, prawie nadąża za myszką. Niby drobiazg, ale jak dla mnie tego typu drobiazgi mocno wpływają na wygodę pracy.

#29 Therioon

Therioon
  • 4 281 postów
  • SkądZ brzucha:)

Napisano 06 listopada 2009 - 20:08

używałem parallels 4 ślamazarny soft vmware w wersji 2 a teraz 3 bije na łeb ale zainstalowałem Parallels 5 i jest lepiej dużo lepiej na raze zostaje przy VMware 3

#30 barteqz

barteqz
  • 13 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 06 listopada 2009 - 22:55

Kupione :)

Powiem tak - Parallels rządzi!!
Pracowałem dzisiaj cały dzień. Visual studio, zdalny pulpit, vpn, SQL Navigator. Pierwszy raz w trybie crystal i powiem tak ... Jest bardzo dobrze. Pamiętam jak testowałem kiedyś vmware 2 vs paralles 4 i już wtedy wiedziałem że vmware nie ma szans. Wydawało mi się wtedy że pomijam podczas testów coś istotnego ponieważ czytałem na renomowanych stronach same pochwały na temat vmware i bluzgi na parallels. W końcu stwierdziłem że nie ma co się oglądać na opinie innych i wybrać to co dyktuje własne doświadczenie. Nie żałuje. Ostatni rok pracowałem na Paralles 4 głównie w trybie Full Screen bo jedynie ten tryb dawał zadowalającą wydajność. Nigdy mnie nie zawiódł. Teraz na 5 mogę pracować w trybie Crystal. W tym trybie po kilku chwilach zapominam że w ogóle mam odpalony Windows na Mac-u. I o to chodzi :). Do tego trzeba przyznać że Paralles ma podejście do tematu. Aplikacja jest delicious a o to chyba poniekąd chodzi. Ma być dobrze i jeszcze pięknie. Czyż nie po to kupujemy nasze jabłuszka??

PS. Skorzystałem z promocji. Upgrade kosztowało mnie całe 118 zł.

#31 pakamon

pakamon
  • 6 postów

Napisano 07 listopada 2009 - 09:06

Uzywalem Parallels i Vmware w roznych wersjach i dla moich potrzeb, okazalo sie ze Virtualbox w zupelnosci wystarcza. Naprawde super sofcik i to ze stajni Sun, robi to samo a skoro nie widac roznicy to po co przeplacac ;) VirtualBox jest za free btw.

#32 rejn

rejn
  • 43 postów

Napisano 08 listopada 2009 - 00:11

Niestety, w dalszym ciagu pojawia sie problem z prawidlowa wspolpraca z Autocadem... A dokladniej, z precyzja kursora w momencie, kiedy korzysta sie z obszau roboczego. W moim przypasku uniemozliwia to jaka kolwiek prace, caly czas sie dziwie, ze nie potrafia rozwiazac tego problemu... co ciekawe to samo wystepuje w VM Fusion... ;/

#33 mfdrabcz

mfdrabcz
  • 13 postów

Napisano 09 listopada 2009 - 09:46

sprawdz ustawienia kodowania w Windows

OK, dzięki, już biegnę sprawdzać. Może to wreszcie pomoże po dwóch latach udręki :-)

#34 myapple_123

myapple_123
  • 776 postów

Napisano 10 listopada 2009 - 13:48

a ja liczę, że w nowej wersji Parallels poprawią dwa błędy, które mnie wyjątkowo wkurzają:
1 - problem z zapisywaniem plików z polskimi znakami w nazwie (system tworzy drugą pustą kopię pliku już bez polskich znaków)

Najlepiej sie wyzbyc tego zwyczaju w ogole, poniewaz polskie znaki w nazwach plikow potrafia byc problemem w przypadku odzyskiwania danych z dysku, no chyba ze lubisz recznie korygowac tysiace plikow.

#35 tab0reqq

tab0reqq
  • 658 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 10 listopada 2009 - 14:41

Taki lekki offtopic - niestety świat komputerów nie lubi znaków narodowych innych niż w alfabecie łacińskim. Ja jak nazywam pliki, niezależnie od systemu - staram się unikać polskich znaków, odstępów (choć z tym już coraz lepiej). Takie stare nawyki :P

#36 piotrasz

piotrasz
  • 101 postów

Napisano 11 listopada 2009 - 10:19

Może ktoś napisze jak upgradować z wer. 4.0 do 5.0 (podobno bezpłatnie?), gdy się kupiło poprzednią wersję po 1 października. Z poziomu programu, po kliknięciu "wyszukiwanie uaktualnień" jest komunikat, że obecny program - czyli wersja 4.0 jest jak najbardziej aktualna...:???:

#37 528eae9968

528eae9968
  • 7 222 postów
Napisano 14 listopada 2009 - 08:53

Muszę przyznać że jestem zachwycony wydajnością Windows'a XP. W wersji PD 4 było znośnie a już w wersji 5 pracuje się normalnie jak by to nie była maszyna wirtualna :D Najnowsze Ubuntu działa bardzo dobrze jedynie Windows 7 32bit nie pracuje zbyt wydajnie (brakuje ramu na oba systemy!)

#38 piotrasz

piotrasz
  • 101 postów

Napisano 22 listopada 2009 - 22:20

...Natomiast klienci, którzy zakupili Parallels Desktop 4 po 1 października 2009 mają możliwość skorzystania z darmowej aktualizacji do najnowszej odsłony programu.
Opisana promocja dotyczy upgrade'u z PD 4.

Bardzo fajnie aby to była prawda. Tylko, że szukam od 2 tygodni sposobu jak to zrobić? Do tej pory bezskutecznie...:confused:
Ps. Na blogu byłem, na stronie Parallels'a też - wygląda na to, że 5.0 nie ma jeszcze po polsku (mam właśnie taką wersję).
Skąd więc ta informacja?

#39 SebaSonido

SebaSonido
  • 623 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 22 listopada 2009 - 22:28

Informacja jest jak najbardziej prawdziwa, a brak aktualizacji może wynikać właśnie z braku polskiej wersji, nad którą właśnie pracują. Dla potwierdzenia odsyłam na http://mojejabluszko...dla-niektorych/ oraz Submit Parallels Desktop for Mac 5.0 Free upgrade key request

#40 sandr

sandr
  • 161 postów

Napisano 25 listopada 2009 - 21:22

Fakt, od 12.11.2009 na tej podstawie korzystam z bezpłatnie upgradowanego PD 5...

Wypełniasz formularz Parallels Desktop for Mac 5.0 Free upgrade key form (wymaga dołączenie skanu lub fotki dowodu zakupu PD 4),
zwrotnie dostajesz maila z kodem na kilkanaście dni i linkiem do PD 5 - weryfikacja danych trochę trwa.
Po kilku dniach otrzymałem info, że na moim koncie w Parallels czeka właściwy serial do wersji 5.
Wszystko działa (aaa, wersja ang.) ...

Pozdr.

#41 iBulkasz

iBulkasz
  • 105 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 21 lutego 2010 - 01:09

Zauważyłem jeszcze, że usługi Parallels, które uruchamiane są automatycznie z włączeniem komputera spowalniają wyłączenie komputera o około 3 sekundy. Da się to zauważyć przy Snow Leopard, gdyż bez Parallels (albo po wyłączeniu tych usług) wyłączenie laptopa działała u mnie błyskawicznie.
Usługi te można wyłączyć edytując plik /Library/LaunchDaemons/com.parallels.desktop.launchdaemon.plist lub przez polecenie podane w tym pliku.
Ale przed włączeniem Parallels trzeba je i tak uruchomić.

Mam pytanie co do tego. Mam Parallels od 3 dni i faktycznie zaskakuje mnie sprawnością, ale długie wyłączanie macbooka mnie irytuje. Generalnie nie mam pojęcia jak wyłączyć to polecenie lub edytować...;p Zna ktoś rozwiązanie tego?

#42 ledman

ledman
  • 24 postów

Napisano 08 marca 2010 - 13:27

A jak to jest z licencją? (parallels czy fusion). Jeden key --> 1 komputer? Jeżeli mam w biurze kilka kompów to muszę kilka kluczy wykupić?

#43 mmarcinoo

mmarcinoo
  • 44 postów

Napisano 14 marca 2010 - 20:39

1) Jak sie ma sprawa zapisywania plików? czy jesli zapisze plik w windowsie bede go mogl otworzyc bez wiekszej komplikacji pod leopardem i na odwrot? czy jest mozliwosc korzystania z tych samych folderow? 2) korzysta ktos z AutoCad'a przez Parallels? z jakim skutkiem?3 3) czy zakupiona wesje za bodajże 250zl moge instalowac legalnie na wielu stanowiskach? pozdrawiam ;)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych