Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Parallels Desktop for Mac 5.0 już jest

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
42 odpowiedzi w tym temacie

#1 SebaSonido

SebaSonido
  • 623 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 04 listopada 2009 - 23:34

[newshuge]http://farm3.static....73352b9d4_o.png[/newshuge]
W dniu dzisiejszym premierę miała piąta wersja programu Parallels Desktop for Mac.

Parallels Desktop 5 wnosi sporą ilość udoskonaleń i poprawia błędy z poprzedniej wersji, jednak posiada całą masę zupełnie nowych możliwości, a wśród nich m.in.:
  • wsparcie dla Aero w Windows Vista i Windows 7
  • kopiowania i wklejanie formatowanego tekstu oraz obrazków pomiędzy systemem Windows i Mac
  • wsparcie gestów gładzika w technologii Multi-Touch w aplikacjach Windows
  • tworzenie wirtualnych linków, skrótów do plików Mac OS spod Windows
  • wsparcie OpenGL 2.1 dla Linux
  • uruchomienie Mac OS X i Windows na wielu monitorach
  • możliwość używania Apple remote do kontrolowania programów Windows
  • dostęp do Windows Start Menu wprost z paska na Mac
  • “Crystal Mode” wprowadzająca przezroczystość dla interfejsu użytkownika Windows
  • “Sandbox Mode” izolująca maszynę wirtualną od Max OS by zapewnić większe bezpieczeństwo
  • narzędzia administratora umożliwiają teraz zabezpieczenie i ochronę maszyny wirtualnej
  • nowy Parallels Image Tool odpowiedzialny za zmiany wielkości partycji dysków twardych wirtualnych maszyn
  • Shared Clipboard wprowadzający możliwość kopiuj/wklej pomiędzy systemami Mac OS i Linux

Dołączona grafika

Koszt programu to 79$, aktualizacji - 49,99$.
Parallels Desktop 5 for Mac

O promocji na na nowy Parallels Desktop 5 przeczytacie tutaj: Promocja na nowy Parallels Desktop 5 SebaSonido's blog – aplikacje na iPhone oraz nowinki ze świata Apple
[newsindexhuge]http://farm3.static....dc990f074_o.png[/newsindexhuge]
[newsindexsmall]http://farm4.static....fcf29ec15_o.png[/newsindexsmall]

#2 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 05 listopada 2009 - 01:14

chociaż tytuł mogłeś zmienić... http://www.myapple.p...0-juz-jest.html :)

---- Dodano 05-11-2009 o godzinie 01:14 ----
bo 5 godzin w plecy jesteś;)

#3 SebaSonido

SebaSonido
  • 623 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 05 listopada 2009 - 01:22

Cały tekst (łącznie z tytułem) przed publikacja przechodził jeszcze przez ręce redaktorów, co z reszta widać w edycji. I jakbys nie zauważył to w oryginale nieco inaczej całość wyglada, a poza tym na moim blogu wpis o PD 5 ukazał się pomiędzy 14 a 15, wiec nie rozumiem skąd te pretensje.

#4 ergoergo

ergoergo
  • 105 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 05 listopada 2009 - 01:58

Nie wiem jak mozna skorzystac z tej promocji, przy probie kupna nalicza normalna cene...

#5 serotonium

serotonium
  • 131 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 05 listopada 2009 - 07:44

a o najnowszej wersji VMware Fusion, która obsługuje Windows 7 w pełni nikt nie napisał.

#6 528eae9968

528eae9968
  • 7 222 postów
Napisano 05 listopada 2009 - 08:40

"dostęp do Windows Start Menu wprost z paska na Mac" - było w wersji 4 Co do polskiej wersji to nadal pobiera się wersja 4 :( Co do wersji 5 to mojego wirtualnego Windowsa XP trafił jasny szlak i wywala bluescreena nawet gdy ładuje tryb awaryjny :/ Więc jedyna różnica jaka zauważyłem to nieco przebudowany interfejs graficzny programu...

#7 tab0reqq

tab0reqq
  • 658 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 05 listopada 2009 - 09:44

E tam. Ja kupiłem 2 miesiące temu Fusion 2 i jestem zadowolony. Magisterkę piszę na XPku przez Fusiona. Odpaliłem wcześniej testową wersję Fusion 3 i... dla samego efektu Flip 3D na razie nie zamierzam dać się oskubać z 40$ ani za Fusion 3 ani za Parallels 5. Jeżeli miałbym nowego 4 rdzeniowego iMaca to posiadanie Fusion 3 / Parallels 5 miałoby sens. Odczułbym skok wydajności. Na laptopach (nawet MBP) te różnice nie są tak kolosalne, a gry nawet pod tego DX9 chodzą cały czas 3-5x wolniej niż na Bootcampie. p.s. Wydaje mi się że zarówno Parallels 5 jak i Fusion 3 sporo zmienią w jakości i szybkości działania WIndows 7. Jeżeli ktoś nadal pracuje sobie w XP - nie widzę specjalnego powodu aby już teraz zaraz kupować aktualizację lub nowy produkt. Cały czas czekam na konkretne testy wydajności Fusion 2 vs Fusion 3. Parallels jest mi obojętny aczkolwiek dobrze że VMware ma konkurencję!

#8 mfdrabcz

mfdrabcz
  • 13 postów

Napisano 05 listopada 2009 - 10:45

a ja liczę, że w nowej wersji Parallels poprawią dwa błędy, które mnie wyjątkowo wkurzają: 1 - problem z zapisywaniem plików z polskimi znakami w nazwie (system tworzy drugą pustą kopię pliku już bez polskich znaków) 2 - co jakiś czas w trybie Full Screen albo Coherence nie da się zmaksymalizować okienka do pełnej szerokości ekranu, tylko np. do 50%, albo np. 80%. Pasek zadań na dole jest rozciągnięty przy tym na 100% ekranu Więc, wierny Parallelsowi (bo ogólnie jestem bardzo zadowolony), ciągnę nową wersję i zobaczymy...

#9 rafal66

rafal66
  • 93 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 05 listopada 2009 - 11:23

Żeby tradycji stało się zadość powinien jak zwykle nie obsługiwać ostatniej wersji Ubuntu ;)

#10 Therioon

Therioon
  • 4 281 postów
  • SkądZ brzucha:)

Napisano 05 listopada 2009 - 13:12

E tam.

Ja kupiłem 2 miesiące temu Fusion 2 i jestem zadowolony. Magisterkę piszę na XPku przez Fusiona. Odpaliłem wcześniej testową wersję Fusion 3 i... dla samego efektu Flip 3D na razie nie zamierzam dać się oskubać z 40$ ani za Fusion 3 ani za Parallels 5.

Jeżeli miałbym nowego 4 rdzeniowego iMaca to posiadanie Fusion 3 / Parallels 5 miałoby sens. Odczułbym skok wydajności. Na laptopach (nawet MBP) te różnice nie są tak kolosalne, a gry nawet pod tego DX9 chodzą cały czas 3-5x wolniej niż na Bootcampie.

p.s. Wydaje mi się że zarówno Parallels 5 jak i Fusion 3 sporo zmienią w jakości i szybkości działania WIndows 7. Jeżeli ktoś nadal pracuje sobie w XP - nie widzę specjalnego powodu aby już teraz zaraz kupować aktualizację lub nowy produkt. Cały czas czekam na konkretne testy wydajności Fusion 2 vs Fusion 3. Parallels jest mi obojętny aczkolwiek dobrze że VMware ma konkurencję!

jak piszesz polskie znaki w VM?

#11 MarioFC

MarioFC
  • 252 postów

Napisano 05 listopada 2009 - 13:30

Mnie przed zakupem parallesa powstrzymuje to, że nie widzi on kamery podpiętej po WireFire

#12 arti040

arti040
  • 187 postów
  • SkądLódź, Polska

Napisano 05 listopada 2009 - 13:32

Oj nie, po ostatnich cyrkach z Parallels 3 i braku supportu dla nowszych wersji Ubuntu/Brak wsparcia dla SL (czyt. kup se nowsza wersje), przerzucilem sie calkowicie na darmowego VirtualBoxa. Chodzi wszystko pieknie, rowniez w 64bitach a na support dla nowej wersji Ubuntu czekalem az 2 dni.

#13 dislike

dislike
  • 103 postów

Napisano 05 listopada 2009 - 13:45

Jak kupić tego parallelsa po promocyjnej cenie ?? Gdy wchodzę na stronę parallels i biorę "buy now" ceny są że tak powiem mocno "niepromocyjne" ??!!?? p.s. Sonido nie wiem gdzie wyczytałeś o tej promocji za 39,95$

#14 robalcfg

robalcfg
  • 495 postów

Napisano 05 listopada 2009 - 13:51

"dostęp do Windows Start Menu wprost z paska na Mac" - było w wersji 4
(...)

Nie było. Był dostęp z dock'a na macu, a nie z górnego paska.

#15 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 05 listopada 2009 - 13:52

Oj nie, po ostatnich cyrkach z Parallels 3 i braku supportu dla nowszych wersji Ubuntu/Brak wsparcia dla SL (czyt. kup se nowsza wersje), przerzucilem sie calkowicie na darmowego VirtualBoxa. Chodzi wszystko pieknie, rowniez w 64bitach a na support dla nowej wersji Ubuntu czekalem az 2 dni.

Virtual Boxowi trochę brakuje jeśli chodzi o integracje z systemem. Jeśli komuś na takiej integracji zależy jak w Parallelsach to VirtualBox niestety odpada.

#16 arti040

arti040
  • 187 postów
  • SkądLódź, Polska

Napisano 05 listopada 2009 - 13:59

Virtual Boxowi trochę brakuje jeśli chodzi o integracje z systemem. Jeśli komuś na takiej integracji zależy jak w Parallelsach to VirtualBox niestety odpada.

A tam, integracja. Ja musze po prostu na czyms odpalac Explorera tudziez inne przegladarki pod Linuksem ;)

#17 wabbit

wabbit
  • 8 postów

Napisano 05 listopada 2009 - 16:28

Ja też nie widzę nigdzie tej promocji. Tańszy jest tylko upgrade. :(

#18 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 05 listopada 2009 - 17:14

ale kto ma pretensje? ja sobie tylko żartowałem, no offence:)

---- Dodano 05-11-2009 o godzinie 17:15 ----

dokładnie to

#19 dislike

dislike
  • 103 postów

Napisano 05 listopada 2009 - 17:17

SebaSonido jak skorzystać z tej promocji?? Gdzie o tym czytałeś?? Nigdzie nie mogę znaleźć opcji kupienia Parallels Desktop 5.0 za $39.95... Pewnie nie tylko ja ...

#20 barteqz

barteqz
  • 13 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 05 listopada 2009 - 18:40

Jest dobrze :) Właśnie testuje upgrade z 4 do 5 Windows XP Pro. Sam proces upgrade przebiega bez boleśnie i w miarę szybko. Jak na razie po godzinie pracy jestem zachwycony i gotów kupić upgrade. W końcu powróciły rozszerzenia plików mimo że 4 je pokasowała. Póki co jest cudownie :) PS. Może ktoś coś wie na temat tej promocji ja szukałem i nie znalazłem. Chociaż jeżeli ktoś jest zainteresowany zakupem wersji pełnej to polecam wejść na stronę amerykańską producenta i kupić w dolarach bo wtedy oszczędzasz przynajmniej 100zł oczywiście wersja EN.

#21 chris.zurada

chris.zurada
  • 3 977 postów
  • SkądTychy, Poland

Napisano 05 listopada 2009 - 20:18

Czy dziala Aero w Win7 na GMA950?

#22 lupowilk-4d485847d8

lupowilk-4d485847d8
  • 606 postów

Napisano 05 listopada 2009 - 20:37

o VMare Fusion 3 nie daliście newsa :) Smierdzi sponsoringiem ze strony Paralles

#23 uwamawu

uwamawu
  • 16 postów

Napisano 05 listopada 2009 - 22:23

Testowałem zarówno VMWare Fusion 3.0 jak i Parallels Desktop 5.0 na MacBook-u Pro 2.5GHz, 4GB-RAM, GeForce 8600M GT. Jeśli chodzi o Windows 7 to wyniki testów wydajności wbudowanych w Windows są identyczne, z jedną różnicą, wydajność grafiki w grach jest o 50% lepsza w Paralllels. Faktycznie się to sprawdza, testowałem darmową grę samochodową Torcs, w Parallels można zagrać na pełnym ekranie z rozdzielczością 1920x1200 a w VMWare nie uda się to. Poza tą różnicą wszystkie efekty Windows 7 działają bardzo ładnie w jednym i drugim programie. Jeśli chodzi o Ubuntu (Linux-a) to w WMWare nie działa OpenGL. Może któraś aktualizacja to poprawi ... Natomiast mamy to w Parallels, efekty Compiz Fusion działają, podobnie wspomniana gra Torcs również działa z tymi samymi ustawieniami co w Windows. Moje doświadczenia z używania VirtualBox-a w kontekście OpenGL i Linux-a nie są najlepsze, kiedyś działało, a od wersji 3.0 mam z tym kłopoty. Jeśli chodzi o ustawienia grafiki to w Parallels jest możliwość konfiguracji ile pamięci chcemy przeznaczyć dla karty (u mnie do 256 MB), w VMWare tylko czy chcemy mieć wsparcie dla 3D (tylko dla Windows). Poza różnicą w grafice nie widzę specjalnej przewagi w wydajności jednego produktu nad drugim. Oczywiście jest trochę różnic w interfejsie i dodatkowych funkcjonalnościach. Jeszcze jedna ciekawa różnica, po zapisaniu stanu maszyny z Ubuntu na dysk i zresetowaniu MacBook-a, czas przywrócenia maszyny z Ubuntu do działania w Parallels to 17 sekund, a dla VMWare 45 sekund. Dla Windows 7 i podobnej operacji nie było dużej różnicy, około 40 sekund. Zarówno Ubuntu jak i Windows 7 miało ustawione 1024 MB RAM. Zauważyłem jeszcze, że usługi Parallels, które uruchamiane są automatycznie z włączeniem komputera spowalniają wyłączenie komputera o około 3 sekundy. Da się to zauważyć przy Snow Leopard, gdyż bez Parallels (albo po wyłączeniu tych usług) wyłączenie laptopa działała u mnie błyskawicznie. Usługi te można wyłączyć edytując plik /Library/LaunchDaemons/com.parallels.desktop.launchdaemon.plist lub przez polecenie podane w tym pliku. Ale przed włączeniem Parallels trzeba je i tak uruchomić.

#24 mfdrabcz

mfdrabcz
  • 13 postów

Napisano 06 listopada 2009 - 12:20

a ja liczę, że w nowej wersji Parallels poprawią dwa błędy, które mnie wyjątkowo wkurzają:
1 - problem z zapisywaniem plików z polskimi znakami w nazwie (system tworzy drugą pustą kopię pliku już bez polskich znaków)
2 - co jakiś czas w trybie Full Screen albo Coherence nie da się zmaksymalizować okienka do pełnej szerokości ekranu, tylko np. do 50%, albo np. 80%. Pasek zadań na dole jest rozciągnięty przy tym na 100% ekranu

Więc, wierny Parallelsowi (bo ogólnie jestem bardzo zadowolony), ciągnę nową wersję i zobaczymy...

no więc niestety d...
po zainstalowaniu Paralells 5.0 w wersji EN (zawsze zresztą miałem EN) problem z polskimi znakami w nazwach plików pozostał. Miał ktoś coś podobnego? Mam zainstalowane polskie Windows XP

#25 robalcfg

robalcfg
  • 495 postów

Napisano 06 listopada 2009 - 13:27

no więc niestety d...
po zainstalowaniu Paralells 5.0 w wersji EN (zawsze zresztą miałem EN) problem z polskimi znakami w nazwach plików pozostał. Miał ktoś coś podobnego? Mam zainstalowane polskie Windows XP

Przed chwilą sprawdziłem na Paralells 5.0 wersji EN na Win7 i WinXP, obydwa PL i żadne problemy ze znakami w nazwach plików się nie pojawiają. Szczerze mówiąc, w Paralells 4.0 też nie miałem tego typu problemów mimo wersji EN. Także nie wiem, skąd taki problem.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych