Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPhone sam łączy się z internetem - jak wyłączyć?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
34 odpowiedzi w tym temacie

#1 ravd

ravd
  • 95 postów
  • SkądKraków

Napisano 03 listopada 2009 - 14:41

Witam, wiem, że podobne tematy już były, ale żadna z rad tam zawartych nie pomogła u mnie... iPhone 2G z OS 3.0.1 po JB przez RedSnow Od jakiegoś czasu mam problem, gdyż mój iPhone sam łączy się z internetem przez Edge i ściąga spore ilości danych... mam włączony Google Sync (poczta przez push, kalendarz i kontakty) Od dawna mam już wyłączony Edge przez SBSettings, APN ustawiony jakiś fake'owy-z różnych stron już ściągane. Wczoraj wyzerowane ustawienia sieciowe, zainstalowany fakeAPN z iphonenodata.com - bez zmian. Ostatecznie wyłączyłem u operatora (Orange) internet w komórce - nie są naliczane już opłaty, lecz iP mocno zżera baterię i słyszę (np przy głośniku), iż cały czas pobiera jakieś dane... pomóżcie-czy da się coś zrobić, poza odtworzeniem oprogramowania? Nie chciałbym tego robić, ponieważ nie chcę mi się ponownie ściągać wszystkiego z Cydii... z góry dzięki za wszelkie sugestie, pozdrawiam:)

#2 leniwce.gora

leniwce.gora
  • 94 postów

Napisano 03 listopada 2009 - 15:47

mam włączony Google Sync (poczta przez push, kalendarz i kontakty)

to wyłącz..

#3 nevoX

nevoX
  • 855 postów
  • SkądTorun, Poland

Napisano 03 listopada 2009 - 16:00

W jaki sposób słyszysz dane? :o

#4 seker

seker
  • 192 postów
  • SkądToruń

Napisano 03 listopada 2009 - 16:23

co do samoistnego łączenia się to powiem tyle.... długo nie miałem z tym problemu - ipek łączył się jedynie na żądanie. Następnie po zabawie z pliczkami zanotowałem ok. 50 samoistnych połączeń. Niewielkie, po 1-2kb wg wskazań użycia, lecz zawsze z konta znikała kaska. Na moje prośby ipek nie odpowiadał - nic nie pomogło co znalazłem na forum. Pomógł jedynie restore. Przywróciłem kopię zapasową i nie zanotowałem niechcianych połączeń. To co mogę z czystym sumieniem polecić to aptbackup. Darmowy programik z cydii. Robi kopię zapasową, która po synchronizacji znajduje się w iTunes. Po wgraniu nowego sofru w 10 minutek po restore miałem wszystko z powrotem. Jedyna rzecz to ustawienia niektórych programów... tutaj może pomóc dodatkowo appbackup - również darmowy z cydii

#5 ravd

ravd
  • 95 postów
  • SkądKraków

Napisano 03 listopada 2009 - 17:06

to wyłącz..

Uzywam google sync przy wifi i nie chce z tego rezygnowac, nie chce jedynie aby laczyl sie z internetem przez Edge

---- Dodano 03-11-2009 o godzinie 19:07 ----

W jaki sposób słyszysz dane? :o

Nigdy nie slyszales w jak specyficzny sposob slychac fale elektromagnetyczna np na membranach glosnikow przy polaczeniu GPRS?

---- Dodano 03-11-2009 o godzinie 19:08 ----

co do samoistnego łączenia się to powiem tyle.... długo nie miałem z tym problemu - ipek łączył się jedynie na żądanie. Następnie po zabawie z pliczkami zanotowałem ok. 50 samoistnych połączeń. Niewielkie, po 1-2kb wg wskazań użycia, lecz zawsze z konta znikała kaska.

Na moje prośby ipek nie odpowiadał - nic nie pomogło co znalazłem na forum. Pomógł jedynie restore. Przywróciłem kopię zapasową i nie zanotowałem niechcianych połączeń.

To co mogę z czystym sumieniem polecić to aptbackup. Darmowy programik z cydii. Robi kopię zapasową, która po synchronizacji znajduje się w iTunes. Po wgraniu nowego sofru w 10 minutek po restore miałem wszystko z powrotem. Jedyna rzecz to ustawienia niektórych programów... tutaj może pomóc dodatkowo appbackup - również darmowy z cydii

Dzieki-sprobuje w takim razie aptbackup:)

#6 leniwce.gora

leniwce.gora
  • 94 postów

Napisano 03 listopada 2009 - 17:09

google sync Ci się automatycznie łączy jak: wchodzisz w kalendarz maila kontakty wyszukiwarkę nie tylko jak coś edytujesz, ale zawsze jak odpalisz daną aplikację niezależnie czy masz wi-fi włączone czy nie, a jak jeszcze masz pusha ustawionego to cały czas utrzymuje połączenie ;-) a pamiętaj, że po wygaszeniu ekranu wi-fi się wyłącza.

#7 ravd

ravd
  • 95 postów
  • SkądKraków

Napisano 03 listopada 2009 - 20:51

google sync Ci się automatycznie łączy jak:
wchodzisz w kalendarz
maila
kontakty
wyszukiwarkę

nie tylko jak coś edytujesz, ale zawsze jak odpalisz daną aplikację

niezależnie czy masz wi-fi włączone czy nie, a jak jeszcze masz pusha ustawionego to cały czas utrzymuje połączenie ;-)

a pamiętaj, że po wygaszeniu ekranu wi-fi się wyłącza.

tak, wiem o tym wszystkim:) tylko zauważ, że jeśli mam zainstalowany błędny profil z niepoprawnymi APN to iPhone w żaden sposób nie powinien móc się połączyć z siecią... a do tego mam wyłączony Edge przez SBSettings...
aha-jeśli w safari chce odpalić jakąś strone bez połączenia WiFi to wyskakuje, że nie ma połączenia internetowego... a pomimo tego na rachunku boleśnie przekonałem się, że łączy się;) do tego ściąganie danych jest wyszczególnione nawet o dziwny porach w nocy (jakoś po 4 np), kiedy telefon od kilku h leżał wygaszony... dziwne to jakieś:/

no nic-zaraz zrobię restore i mam nadzięję, że pomoże...
dzięki za rady:)

#8 bboyMarcus

bboyMarcus
  • 258 postów

Napisano 03 listopada 2009 - 21:00

Ostatecznie wyłączyłem u operatora (Orange) internet w komórce - nie są naliczane już opłaty, lecz iP mocno zżera baterię i słyszę (np przy głośniku), iż cały czas pobiera jakieś dane...

Jedno zaprzecza drugiemu- w tym zdaniu.

Skoro zablokowałeś usługę u operatora, to jakim cudem może pobierać Ci jakiekolwiek dane.
Owszem, może i występują próby połączenia, ale na pewno nie pobiera danych.
Było by to nielogiczne- skoro pobiera, a nie nalicza transferu, to tym samym brak jakiejkolwiek opłaty (czyżby orange samo ukręciło na siebie bata).
W tym momencie wygląda to jakbyś korzystał z internetu za free ;]

Zadzwoń do obsługi klienta, czy faktycznie blokada usługi wap została wyłączona.

#9 ravd

ravd
  • 95 postów
  • SkądKraków

Napisano 03 listopada 2009 - 21:29

Jedno zaprzecza drugiemu- w tym zdaniu.

Skoro zablokowałeś usługę u operatora, to jakim cudem może pobierać Ci jakiekolwiek dane.
Owszem, może i występują próby połączenia, ale na pewno nie pobiera danych.
Było by to nielogiczne- skoro pobiera, a nie nalicza transferu, to tym samym brak jakiejkolwiek opłaty (czyżby orange samo ukręciło na siebie bata).
W tym momencie wygląda to jakbyś korzystał z internetu za free ;]

Zadzwoń do obsługi klienta, czy faktycznie blokada usługi wap została wyłączona.

ok, może faktycznie nielogicznie napisałem - słychać, iż jest próba nawiązania połączenia:)

w każdym bądź razie przed zablokowaniem dostępu w Orange miałem wyraźny dowód na to, iż pomimo zainstalowanego błędnego profilu APN iP jest w stanie łączyć się z siecią i ściagać dane po GPRS...

#10 PCMafia1

PCMafia1
  • 24 postów

Napisano 04 listopada 2009 - 02:50

z safari w iphone wchodzicie na strone Disable EDGE/3G data on iPhone - iphonenodata.com - for free - DISABLE EDGE/3G ..... i po sprawie ;)

#11 predator198

predator198
  • 3 postów

Napisano 06 grudnia 2009 - 17:14

ok, wyłączyłem, a teraz chciałbym z powrotem włączyć, jak to zrobić? Da się jakoś wygodnie wł/wył łączenie przez EDGE/3G ?

#12 ironm

ironm
  • 3 postów

Napisano 26 maja 2010 - 15:45

ok, stronka iphonenodata.com jest bardzo fajna tylko problem jest taki: zainstalowalem sobie fake'owy profil z tej strony i iphone juz z netem sie nie łączy teraz jak chcę się połączyć z netem żeby coś jednorazowo sprawdzić, to muszę najpierw usunąć ten profil a pozniej znowu go zainstalować no i pytanie: czy da się zainstalować np. dwa profile (jeden fake'owy, a drugi działający) i przełączać się między nimi (mówię o iphonie bez JB) pozdrawiam i dzieki z góry za odp, Adam

#13 majkool

majkool
  • 4 385 postów
  • SkądPolice

Napisano 26 maja 2010 - 17:32

Można wystarczy użyć opcji w telefonie Ustawienia -> Ogólne -> Sieć -> "Dane przez sieć komórkową" i tutaj wpisz tylko w APN np. interne.

Jak będziesz chciał internet to wpisz poprawne dane dla Twojej sieci bądź błędne, które podałem wyżej.

U mnie w GaduAir wygląda to tak: internet.gadu-gadu.p (wyłączony) - internet.gadu-gadu.pl (włączony), czyli jak widać wystrczy usunąć jedną literkę z końca.

Pozdrawiam

#14 ironm

ironm
  • 3 postów

Napisano 27 maja 2010 - 08:25

zapomniałem dodać, że uaktualniłem firmware kilka dni temu do 3.1.3 przy firmware 2.2.1, jaki miałem wcześniej rozwiązanie jakie mi podałeś działało bez problemu niestety, w firmware 3.1.3 w "Ustawienia->Ogólne->Sieć" nie istnieje juz zakładka "Dane przez sieć komórkową" czy jedynym rozwiązaniem w danej sytuacji jest downgrade do 2.2.1 czy może istnieje jakiś inny sposób na zainstalowanie kilku profili w firmware 3.1.3 (ewentualnie inne rozwiazanie tego problemu) ? pozdrawiam, Adam

#15 borys_wrocek

borys_wrocek
  • 84 postów

Napisano 27 maja 2010 - 09:16

hmm a nie prościej użyć jakiegoś programu ( o ile pamiętam jest ich parę ) do wyłączania transmisji ??

#16 ironm

ironm
  • 3 postów

Napisano 27 maja 2010 - 10:11

jasne, ze prosciej pod warunkiem że chce sie zablokowac transmisję na stale ja natomiast potrzebuje raz na jakis czas sprawdzic pare rzeczy w internecie i to powodujue koniecznosc odinstalowania tego programu, sprawdzenia tych kilku rzeczy i ponownego zainstalowania programu szukam jakiegos rozwiazania podobnego do tego w firmware 2.2.1, czyli np. mozliwosc zmiany jednej literki w APN, a później przywrócenie poprawnej konfiguracji

#17 xippon

xippon
  • 65 postów

Napisano 27 maja 2010 - 10:18

Ja robię to w ten sposób, Ustawienia > Ogólne > Ograniczenia > w liście wybieram "iTunes" oraz "Nowe programy" dzięki temu nie mam sytuacji, że codziennie następuje masa połączeń. Jak chcę zainstalować coś z netu, to włączam ponownie. innym sposbem, jak radzili użytkownicy powyżej, jest usunięcie wpisu APN ale to dramatyczny krok.

#18 BartGoc

BartGoc
  • 88 postów

Napisano 20 lipca 2010 - 13:44

Ja robię to w ten sposób,

Ustawienia > Ogólne > Ograniczenia >

w liście wybieram "iTunes" oraz "Nowe programy"

dzięki temu nie mam sytuacji, że codziennie następuje masa połączeń.

Jak chcę zainstalować coś z netu, to włączam ponownie.

Trzeba sprawdzić

innym sposbem, jak radzili użytkownicy powyżej, jest usunięcie wpisu APN ale to dramatyczny krok.

i tu przychodzi z pomocą "przycisk" do SBSettings o nazwie "fakeAPN" do pobrania z Cydii. Testowałem to na swoim 3G 3.1.2 i działa wyśmienicie. Co daje przełącznik fakeAPN? Dodaje przedrostek "fake." do wpisu w APN przez co nie trzeba robić tego ręcznie.

Dodam tylko że gdy ręcznie (przed zainstalowanie przełącznika fakeAPN) zmieniałem wpis APN: internetq na internet (sieć PLAY) aby połączyć się z internetem przez 3G, EDGE to tethering przestawał działać. Pomagał reset ustawień sieciowych i restart telefonu.
Teraz gdy się chce połączyć z internetem przez 3G, EDGE wyłączam przełącznik fakeAPN , wpis w APN z "fake.internet" zmienia się na "internet" i Tethering znowu mi działa.

Sposób sprawdzony na własnej skórze (czytaj: iPhonie) ;-)

#19 majkool

majkool
  • 4 385 postów
  • SkądPolice

Napisano 20 lipca 2010 - 19:02

Naprawić jak też się da -> http://myapple.pl/ip...-komorkowa.html

Tylko zostaje tym samym sposobem, albo moim nie opisanym naprawić dodatkowo tethering.

Oczywiście wszystko bez JB programem iBackupBot.

Pozdrawiam

#20 BartGoc

BartGoc
  • 88 postów

Napisano 20 lipca 2010 - 20:59

...Tylko zostaje tym samym sposobem, albo moim nie opisanym naprawić dodatkowo tethering.

Oczywiście wszystko bez JB programem iBackupBot.

Pozdrawiam

Wiem, że wszyscy ten sposób znają ale ci co nie znają będą wdzięczni za uchylenie rąbka tajemnicy.

#21 jaceeek

jaceeek
  • 29 postów

Napisano 05 września 2010 - 13:59

Odświeżam temat, bo szukałem sposobu na wyłączenie transmisji danych. Wszystkie wspomniane wydają się być proste, ale to mój pierwszy iPhone i na razie staram się go rozgryźć. Zaskoczyło mnie, że uciekła mi kasa z konta, mimo że dzisiaj o 4.00 już spałem. W każdym razie w iPhonie 4 wszedłem w Ustawienia > Ogólne > Sieć > Dane sieci komórkowej. Ostatnią pozycję po prostu odhaczyłem. Z tego co piszecie, w poprzednich modelach można było tutaj coś jeszcze konfigurować, w nowym jest tylko wł/wył. Teraz jak wchodzę np. w Appstore, wyskakuje mi komunikat "Transmisja danych komórkowych jest wyłączona. Włącz transmisję danych komórkowych lub użyj Wi-Fi". Czyli wszystko jest jak trzeba ;]

#22 iLuk45z

iLuk45z
  • 607 postów
  • SkądŁDZ/Swansea

Napisano 05 września 2010 - 15:39

powiadomienia push też potrzebują połączenia z internetem, typu poczta, jakieś gry, komunikatory... to sprawdzałeś?... Jeśli to nie pomoże to najlepsze rozwiązaniem będzie wył ip4 i go ie używanie... nie rozumiem jak można kupować tel gdzie 90% jego funkcjonalności opiera się na internecie..... To tak jak kupić samochód a nie mieć prawa jazdy.....??

A tak na poważnie jest taki program Firewall iP pisałem o tym na innym forum. Jeśli masz JB to możesz go ściągnąć z tego repo http://cydia.myrepospace.com/HackStor/ lub stąd Firewall_1.39-4_Cracked.deb - 4shared.com - online file sharing and storage - download (plik jest w formacie *deb)

#23 jaceeek

jaceeek
  • 29 postów

Napisano 05 września 2010 - 18:13

Jestem świadom, że ten telefon potrzebuje stałego podłączenia do internetu, aby móc w pełni korzystać z jego funkcji, ale nie zamierzam za to płacić haraczu. Od nowego okresu rozliczeniowego będę mieć 2GB pakiet i wtedy będę mógł sobie pozwolić na przypadkowe połączenia z internetem. Dzięki za linki.

#24 malysobol

malysobol
  • 250 postów
  • SkądPodobno Stolica

Napisano 11 października 2010 - 07:42

a ja mam pytanie czy orange to coś namieszało czy jak, miałem iP 2G, 3G, 3Gs a teraz mam 4G, mam abonament 100 zeta na wszystkie połączenia (w tym i net), zawsze mi to wystarczało na cały miesiąc i jeszcze mi zostawała jakaś tam kasa. Teraz mi zjada tą 100 zeta i jeszcze dalej ciągnie w tej chwili mam już nabite 47 zeta. W domu jak i w pracy mam wi-fi wiec gdzie ta kasa się ulatnia jak dla mnie coś tu śmierdzi

#25 santi95

santi95
  • 20 postów

Napisano 01 listopada 2010 - 20:02

od trzech dni jestem posadaczem iP4 (ORANGE Pantera 300) telefon dostalem 29.10 a 30.10 przyszlo do mnie zawiadomienie ze przekrocyłem limit transferu danch i musze zplaci ok 740zl. Jestem o tyle zdziwony poniewaz wydaje mi sie ze nie mialem zbyt wielu rzeczy otworzonych (przez noc) poczta , facebook, pogoda. Czy mozliwe jest zeby mi to wszystko osiagnelo kwote 700zl?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych