iPhone sam łączy się z internetem - jak wyłączyć?
Napisano 03 listopada 2009 - 14:41
Napisano 03 listopada 2009 - 15:47
mam włączony Google Sync (poczta przez push, kalendarz i kontakty)
to wyłącz..
Napisano 03 listopada 2009 - 16:00

Napisano 03 listopada 2009 - 16:23
Napisano 03 listopada 2009 - 17:06
to wyłącz..
Uzywam google sync przy wifi i nie chce z tego rezygnowac, nie chce jedynie aby laczyl sie z internetem przez Edge
---- Dodano 03-11-2009 o godzinie 19:07 ----
W jaki sposób słyszysz dane?
Nigdy nie slyszales w jak specyficzny sposob slychac fale elektromagnetyczna np na membranach glosnikow przy polaczeniu GPRS?
---- Dodano 03-11-2009 o godzinie 19:08 ----
co do samoistnego łączenia się to powiem tyle.... długo nie miałem z tym problemu - ipek łączył się jedynie na żądanie. Następnie po zabawie z pliczkami zanotowałem ok. 50 samoistnych połączeń. Niewielkie, po 1-2kb wg wskazań użycia, lecz zawsze z konta znikała kaska.
Na moje prośby ipek nie odpowiadał - nic nie pomogło co znalazłem na forum. Pomógł jedynie restore. Przywróciłem kopię zapasową i nie zanotowałem niechcianych połączeń.
To co mogę z czystym sumieniem polecić to aptbackup. Darmowy programik z cydii. Robi kopię zapasową, która po synchronizacji znajduje się w iTunes. Po wgraniu nowego sofru w 10 minutek po restore miałem wszystko z powrotem. Jedyna rzecz to ustawienia niektórych programów... tutaj może pomóc dodatkowo appbackup - również darmowy z cydii
Dzieki-sprobuje w takim razie aptbackup:)
Napisano 03 listopada 2009 - 17:09
Napisano 03 listopada 2009 - 20:51
google sync Ci się automatycznie łączy jak:
wchodzisz w kalendarz
maila
kontakty
wyszukiwarkę
nie tylko jak coś edytujesz, ale zawsze jak odpalisz daną aplikację
niezależnie czy masz wi-fi włączone czy nie, a jak jeszcze masz pusha ustawionego to cały czas utrzymuje połączenie ;-)
a pamiętaj, że po wygaszeniu ekranu wi-fi się wyłącza.
tak, wiem o tym wszystkim:) tylko zauważ, że jeśli mam zainstalowany błędny profil z niepoprawnymi APN to iPhone w żaden sposób nie powinien móc się połączyć z siecią... a do tego mam wyłączony Edge przez SBSettings...
aha-jeśli w safari chce odpalić jakąś strone bez połączenia WiFi to wyskakuje, że nie ma połączenia internetowego... a pomimo tego na rachunku boleśnie przekonałem się, że łączy się

no nic-zaraz zrobię restore i mam nadzięję, że pomoże...
dzięki za rady:)
Napisano 03 listopada 2009 - 21:00
Ostatecznie wyłączyłem u operatora (Orange) internet w komórce - nie są naliczane już opłaty, lecz iP mocno zżera baterię i słyszę (np przy głośniku), iż cały czas pobiera jakieś dane...
Jedno zaprzecza drugiemu- w tym zdaniu.
Skoro zablokowałeś usługę u operatora, to jakim cudem może pobierać Ci jakiekolwiek dane.
Owszem, może i występują próby połączenia, ale na pewno nie pobiera danych.
Było by to nielogiczne- skoro pobiera, a nie nalicza transferu, to tym samym brak jakiejkolwiek opłaty (czyżby orange samo ukręciło na siebie bata).
W tym momencie wygląda to jakbyś korzystał z internetu za free ;]
Zadzwoń do obsługi klienta, czy faktycznie blokada usługi wap została wyłączona.
Napisano 03 listopada 2009 - 21:29
Jedno zaprzecza drugiemu- w tym zdaniu.
Skoro zablokowałeś usługę u operatora, to jakim cudem może pobierać Ci jakiekolwiek dane.
Owszem, może i występują próby połączenia, ale na pewno nie pobiera danych.
Było by to nielogiczne- skoro pobiera, a nie nalicza transferu, to tym samym brak jakiejkolwiek opłaty (czyżby orange samo ukręciło na siebie bata).
W tym momencie wygląda to jakbyś korzystał z internetu za free ;]
Zadzwoń do obsługi klienta, czy faktycznie blokada usługi wap została wyłączona.
ok, może faktycznie nielogicznie napisałem - słychać, iż jest próba nawiązania połączenia:)
w każdym bądź razie przed zablokowaniem dostępu w Orange miałem wyraźny dowód na to, iż pomimo zainstalowanego błędnego profilu APN iP jest w stanie łączyć się z siecią i ściagać dane po GPRS...
Napisano 04 listopada 2009 - 02:50

Napisano 06 grudnia 2009 - 17:14
Napisano 26 maja 2010 - 15:45
Napisano 26 maja 2010 - 17:32
Jak będziesz chciał internet to wpisz poprawne dane dla Twojej sieci bądź błędne, które podałem wyżej.
U mnie w GaduAir wygląda to tak: internet.gadu-gadu.p (wyłączony) - internet.gadu-gadu.pl (włączony), czyli jak widać wystrczy usunąć jedną literkę z końca.
Pozdrawiam
Napisano 27 maja 2010 - 08:25
Napisano 27 maja 2010 - 09:16
Napisano 27 maja 2010 - 10:11
Napisano 27 maja 2010 - 10:18
Napisano 20 lipca 2010 - 13:44
Ja robię to w ten sposób,
Ustawienia > Ogólne > Ograniczenia >
w liście wybieram "iTunes" oraz "Nowe programy"
dzięki temu nie mam sytuacji, że codziennie następuje masa połączeń.
Jak chcę zainstalować coś z netu, to włączam ponownie.
Trzeba sprawdzić
innym sposbem, jak radzili użytkownicy powyżej, jest usunięcie wpisu APN ale to dramatyczny krok.
i tu przychodzi z pomocą "przycisk" do SBSettings o nazwie "fakeAPN" do pobrania z Cydii. Testowałem to na swoim 3G 3.1.2 i działa wyśmienicie. Co daje przełącznik fakeAPN? Dodaje przedrostek "fake." do wpisu w APN przez co nie trzeba robić tego ręcznie.
Dodam tylko że gdy ręcznie (przed zainstalowanie przełącznika fakeAPN) zmieniałem wpis APN: internetq na internet (sieć PLAY) aby połączyć się z internetem przez 3G, EDGE to tethering przestawał działać. Pomagał reset ustawień sieciowych i restart telefonu.
Teraz gdy się chce połączyć z internetem przez 3G, EDGE wyłączam przełącznik fakeAPN , wpis w APN z "fake.internet" zmienia się na "internet" i Tethering znowu mi działa.
Sposób sprawdzony na własnej skórze (czytaj: iPhonie) ;-)
Napisano 20 lipca 2010 - 19:02
Tylko zostaje tym samym sposobem, albo moim nie opisanym naprawić dodatkowo tethering.
Oczywiście wszystko bez JB programem iBackupBot.
Pozdrawiam
Napisano 20 lipca 2010 - 20:59
...Tylko zostaje tym samym sposobem, albo moim nie opisanym naprawić dodatkowo tethering.
Oczywiście wszystko bez JB programem iBackupBot.
Pozdrawiam
Wiem, że wszyscy ten sposób znają ale ci co nie znają będą wdzięczni za uchylenie rąbka tajemnicy.
Napisano 05 września 2010 - 13:59
Napisano 05 września 2010 - 15:39
A tak na poważnie jest taki program Firewall iP pisałem o tym na innym forum. Jeśli masz JB to możesz go ściągnąć z tego repo http://cydia.myrepospace.com/HackStor/ lub stąd Firewall_1.39-4_Cracked.deb - 4shared.com - online file sharing and storage - download (plik jest w formacie *deb)
Napisano 05 września 2010 - 18:13
Napisano 11 października 2010 - 07:42
Napisano 01 listopada 2010 - 20:02
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych