Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Finder - przeciąganie - kopiowanie czy przenoszenie?

• This topic is locked This topic is locked
11 replies to this topic

#1 janhalb

janhalb
  • 951 posts

Posted 02 November 2009 - 15:03

Mam takie pytanie - pewnie okaże się banalne. Chcę przenieść pliki z jednego katalogu do drugiego, albo z dysku na dysk czy z partycji na partycję. Mam Findera otwartego na pierwotnym katalogu, otwieram drugie okno Findera, wybieram katalog docelowy. Biorę sobie dany plik, łapię drania myszą i przeciągam. No i... No właśnie. Jeśli oba katalogi są na tym samym dysku, to taka operacja skutkuje _przeniesieniem_ pliku (plik znika z katalogu 1 i pojawia się w katalogu 2). Jeśli natomiast katalogi znajdują się na różnych dyskach (np. 1 na własnym twardym, a 2 na zewnętrznym podpiętym), to plik zostaje _skopiowany_ do katalogu 2 (czyli po operacji jest w obu lokalizacjach). Od czego to zależy? Jak mogę sprawić (jeśli będzie mi to potrzebne), żeby także na tym samym dysku przeciąganie powodowało kopiowanie, a nie przenoszenie? I odwrotnie - jeśli bym chciał żeby między dyskami pik był przenoszony, a nie kopiowany - czy mogę to zrobić za pomocą "drag&drop"? Z góry dziękuję.

#2 Roberto

Roberto
  • 13752 posts
  • SkądWrocław

Posted 02 November 2009 - 15:05

trzymasz alt - kopiujesz trzymasz cmd - przenosisz

#3 paparazzi

paparazzi
  • 1006 posts

Posted 02 November 2009 - 15:07

miedzy dyskami bezpieczniej kopiować bo jak cos pojdzie nie tak to masz kopie a na tym samym dysku przytrzymaj klawisz alt (option) i przeciągnij i bedzie skopiowany

#4 Smoczy

Smoczy
  • 4066 posts
  • SkądPrzemyśl

Posted 02 November 2009 - 15:26

najprościej to skopiować zaznaczając plik/katalog i wcisnąć command+c (kopiowanie),a w miejscu docelowym na menu bar "Paste item(wklej obiekt)"

#5 janhalb

janhalb
  • 951 posts

Posted 02 November 2009 - 16:28

trzymasz alt - kopiujesz, trzymasz cmd - przenosisz

Czyli rozumiem, że "wewnątrz" (w ramach jednego dysku) _domyślnie_ ustawione jest przenoszenie (..a z altem - kopiowanie), a "między" dyskami _domyślne_ jest kopiowanie (a z Cmd - przenoszenie).

Ale czy to rzeczywiście oznacza, że te układy (przenoszenie na jednym dysku, kopiowanie na inny) są ustawione "domyślnie"? Można je zmienić (to już z czystej poznawczej ciekawości)?

Natomiast:

najprościej to skopiować zaznaczając plik/katalog (...)

Najprościej - to kwestia umowna, dla mnie _najprościej_ to jest właśnie przeciągnąć. Jakbym chciał się bawić w "klikanie", to prościej byłoby odpalić np. MuCommandera, gdzie sprawa jest banalna: albo F5, albo F6.

#6 Roberto

Roberto
  • 13752 posts
  • SkądWrocław

Posted 02 November 2009 - 16:37

tak, domyślnie jest tak, że na jednym dysku przenosi (chyba że nie może przenieść - wtedy kopiuje) a na zewnętrzny kopiuje. raczej się tego zmienić nie da, na pewno nie w jakiś prosty sposób (chyba że są na to jakieś komendy w terminalu, chociaż wątpię)

#7 janhalb

janhalb
  • 951 posts

Posted 02 November 2009 - 17:22

Bardzo dziękuję za wyjaśnienia :-)

#8 virgin71

virgin71

• 12562 posts
  • SkądWrocław

Posted 02 November 2009 - 18:28

generalnie, to jak jest znaczek "+" to kopiuje, a jak go nie ma, to przenosi

#9 Suprboar

Suprboar
  • 21 posts

Posted 22 December 2011 - 01:10

Witam ! Podczepię się pod temat choć mój problem jest trochę inny. Chodzi o to jestem świeżym "switcherem" i uczę się obsługi findera jednak do tej pory nie chce mi w nim działać skrót klawiszowy Cmd + X czyli jeżeli dobrze rozumiany przeze mnie "wytnij". Dla jasności kombinacje jak cmd+C czy +A działają bezproblemowo. Sprawa dotyczy Liona

#10 Maxavelli

Maxavelli
  • 1040 posts

Posted 22 December 2011 - 08:30

Cmd + X to skrot dla wycinania tekstu. W wypadku przenoszenia plikow w Finderze stosuje sie Cmd+C -> Alt+Cmd+V.

#11 ftpd

ftpd

Nie.

• 24340 posts

Posted 22 December 2011 - 11:05

A ja tylko przypominam, że a) nie odkopujemy wątków; B) nie piszemy o Lionie w dziale o Leopardzie.

#12 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7682 posts

Posted 23 December 2011 - 14:53

Ja przypomnę z kolei iż:

1. Przejrzyj menu poleceń Findera - obok każdego z nich są przecież pokazane stosowne skróty.

2. Na drugi raz wysil się trochę - baza stosownych informacji Apple jest tutaj: Skróty klawiaturowe w systemie Mac OS X

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users