Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Żółty ekran w 3G. Firmware 3.0.1 vs 3.2.1

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
11 odpowiedzi w tym temacie

#1 webmtu

webmtu
  • 5 postów

Napisano 02 listopada 2009 - 14:18

Witam! Z racji tego, że to mój pierwszy post witam wszystkich na forum. I od razu przejdę do problemu. :P Wiem, że były podobne tematy ale chodziło o porównanie iPhone 2G vs 3G lub 3G vs 3GS odnośnie żółtej poświaty na ekranie. Mi chodzi o różnice w oprogramowaniu na 3G między 3.0.1 (7A400) vs 3.2.1 (7D11), obydwa po jailbreaku. Mam 2 iPhony z zainstalowanymi obydwoma firmware i przy porównaniu wyświetlaczy, różnica jest zauważalna gołym okiem. Czy wszyscy zauważyliście taką zmianę koloru przy przejściu ze starszego firmware na 3.2.1? Kiedy kupiłem sobie niedawno nowego 3G, praktycznie zaraz po rozpakowaniu wgrałem mu nowy firmware 3.2.1 (7D11) i nie zdążyłem się przyjrzeć jak funkcjonuje on na starym, ale coś mi nie pasowało z białym kolorem i dopiero po jakimś czasie jak podkręciłem wyświetlacz na maksymalną jasność zorientowałem się, że w porównaniu do starszego 3G na którym jest wgrany jeszcze 3.0.1, nowy ma tą żółtą poświatę. I pytanie jest takie czy to na pewno kwestia firmware? Czy nie jest to czasem jakieś uszkodzenie?

#2 Fiod

Fiod
  • 290 postów

Napisano 02 listopada 2009 - 14:58

W starszej wersji 2.0 owszem była zmiana kolorystyki:
Tip: Updating iPhone to 5A347 reduces yellow tinge - Ars Technica
Dołączona grafika

Lecz obecnie jest to tylko i wyłącznie wina montowanych matryc, część pochodzi od sharpa część od toshiby i mają zauważalne różnice. Te z "żółtą poświatą" mają często słabsze kolory i zamiast białego jest szary, tylko użytkownicy mający dwa telefony dla porównania mogą zauważyć te różnice.
Apple tłumaczy to zmianą kalibracji, jednak problem na pewno dotyczy matryc bo dwa 3gs, lub 3G potrafią się różnić! Dodatkowo niektóre mają nieprzyjemny "dithering" - te z białym kolorem nie "żółtawym", objawia się to pojawiającymi się poziomymi liniami na ekranie, szczególnie widoczne na belkach dolnej i górnej przy zmianach kąta.
Jeśli cię to drażni możesz dać do naprawy, jeśli obowiązuje cię jeszcze rękojmia 14 dni po przyjęciu w salonie. Problem w tym że mogą nie stwierdzić usterki a dodatkowo zarobisz porysowania, brak telefonu lub otrzymać nawet gorszy!
Obszerna dyskusja na forum apple:

Apple - Support - Discussions - iPhone 3G S has yellowish tint ...
Dołączona grafika

#3 webmtu

webmtu
  • 5 postów

Napisano 02 listopada 2009 - 17:18

Wiem o problemie ze starym oprogramowaniem który takie coś powodował, ale tu chodzi o praktycznie 2 niedawno wydane wersje oprogramowania. Pozostaje mi poprzywracanie jeszcze firmwara na obydwu telefonach i porównanie kolejne... Czyli nikt nie ma takiego problemu miedzy softem 3.0.1 a softem 3.2.1? Co w tym przypadku poprostu mam nowszego iphona z badziewnym wyświetlaczem? Da sie to jakoś wymienić? Moze to jednak wina tego firmware jakiś ustawień?

#4 krakers

krakers
  • 8 135 postów
  • SkądNibylandia

Napisano 02 listopada 2009 - 17:44

3.1.2, a nie 3.2.1. Nie ma takiego softu jak 3.2.1

#5 dliwski

dliwski

• 15 306 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 02 listopada 2009 - 17:50

A zobacz to: MacThemes Forum / FIX: Bad contrast and yellow-ish screen

#6 webmtu

webmtu
  • 5 postów

Napisano 02 listopada 2009 - 18:58

Dzieki Davvido, już z tym kombinowałem. Nic to nie daje... byćmoże pomijam jakąś czynność chociaż nie wiem czy ten plik ma jakiekolwiek znaczenie dla systemu bo wgrywałem różne profile .icc w tym skopiowany z iphona o dobrym wyświetlaniu kolorów i nie widać po reboocie żadnych zmian. Nawet usunięcie całkowite tego pliku z profilem i reboot nic nie przeszkadza telefonowi. Nie wiem... może trzeba go jakoś zarejestrować w systemie...

#7 nuggie

nuggie
  • 249 postów

Napisano 02 listopada 2009 - 19:48

Te pliki chyba nic nie daja. Mam zoltego 3gs i niebieskiego 2g. Oba pliki sa identyczne w nich. Wgralem je zamiennie i nie ma zandych zmian.

#8 Fiod

Fiod
  • 290 postów

Napisano 02 listopada 2009 - 22:01

Co w tym przypadku poprostu mam nowszego iphona z badziewnym wyświetlaczem? Da sie to jakoś wymienić?

W 100% się zgadza, są przypadki gdy ludzie wymieniają i 10x aż trafią na dobry. Wymienić możesz w serwisie ale nie wiem czy ci uznają to jako wadę, owszem jakbyś opisał i dołączył foto może by wymienili matrycę.
Nie szukaj winy frmware, 100% jest to wina hardware.

#9 webmtu

webmtu
  • 5 postów

Napisano 02 listopada 2009 - 23:06

Ok dzięki za info. Jak zdecyduje się na wysyłkę go Regenesis to dam znać co oni na to. A zdecyduje się prawie na pewno bo nie wspomniałem jeszcze o fakcie, że w górnej części wyświetlacza widać trzy jakieś drobne białe punkty, które nie wyglądają jak bad pixele, a na jakieś przebłyski, widoczne tylko na czarnym, miałem coś takiego na wyświetlaczu w nowiutkiej Omnii. Widocznie trafiłem może na coś nieciekawego. Przechodząc do narzekania: Na iPhonie mam to również od nowości i teraz szlag mnie trafia jak mam usunąć te wszystkie dane i wgrywać je później od początku, no już nie wspominając o fakcie czekania na naprawę, czy tam wymianę w serwisie. :-P Kupiłem iPhone zamiast czegoś na Androidzie tylko i wyłącznie ze względu na hardware i w szczególności wyświetlacz, który jest bezkonkurencyjny w czytelności na zewnątrz w świetle dziennym. A teraz pierwszy mnie zawodzi. Jaka ironia w ogóle :D Koniec narzekania... :) Dodatkowo mam pytanie czy na każdym iPhone widoczna jest gołym okiem siatka(kwadraciki), zapewne jest to powłoka dotykowa ekranu mulitouch? Ale widzę ją również tylko na ekranie tego wyświetlacza świecącego na żółto, na starszym iPhonie 3G świecącym normalnie nie jest to zauważalne.

#10 kleskus

kleskus
  • 821 postów

Napisano 03 listopada 2009 - 20:54

Fiod - ciekawa sprawa, niestety też jestem dotknięty tym problemem - zdałem sobie o nim sprawę dopiero po przeczytaniu twojego posta :P

#11 Dastin88

Dastin88
  • 221 postów
  • SkądBielsko-Biała/Kraków

Napisano 24 listopada 2009 - 02:56

tez niestety mam ten problem. jest jakies rozwiazanie na ten problem? czy jest to wina firmware czy jak jaka macie wrsje firmware 3.1.2 i co w nawiasie? i piszcieczy macie białe czy zołte ekrany przy fimware.pozdrawiam

#12 webmtu

webmtu
  • 5 postów

Napisano 24 listopada 2009 - 23:39

Witam! Dziś wezwano mnie do salonu ery po odbiór zgłoszonego iPhona. UWAGA! W aparacie była dodatkowa usterka w postaci 5-ciu martwych pixeli!!! Zgłoszony egzemplarz wymieniono mi na nowy :) to plus. Minus jest taki, że ekran nadal jest żółty, ale inaczej niż był w poprzednim oddanym modelu. :/ Fizycznie nowy egzemplarz wygląda identycznie już jak poprawnie wyświetlający, kolory iPhone 3G 16GB, którego kupowałem na wiosnę, i który posłużył mi za porównanie. Brak w nim widocznej siatki, która była widoczna w odesłanym egzemplarzu i wszystko jest niby ok. Tylko kolory nadal się różnią. :P Dodatkowo w tej chwili nowy egzemplarz tak samo jak we wzorcowym 3G 16GB skaluje poziom jasności w przeciwieństwie do oddanego. Nowy egzemplarz prawidłowo wyświetla cienie wokół baterii i innych drobiazgów. Także jest lepiej ale nie tak samo jak na wyjściowym 16GB. :) Ten kolor mi już w sumie, aż tak strasznie nie przeszkadza. Przeszkadzał mi wtedy kiedy miałem jakieś dziwne cienie wokół szczegółów tak jakby iPhone wyświetlał mniej kolorów. Teraz jest wszystko ładnie tylko nadal temperatura kolorów jest żółta. Z tego co wywnioskowałem to egzemplarz, który oddałem do serwisu miał jakiś dziwny typ wyświetlacza, w którym widoczna była pod światło siatka odpowiadająca prawdopodobnie za multitouch, poza tym fizycznie miał kolor wpadający w brąz(tzn. porównując pod światło zgaszone ekrany tej 8GB ze starsza 16GB), który dostał na starcie 5 martwych pixeli ;).

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych