Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPhone 3G ERA - gorąca obudowa i cichy głośnik

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13 odpowiedzi w tym temacie

#1 kacperpokorski

kacperpokorski
  • 60 postów
  • SkądSochaczew

Napisano 02 listopada 2009 - 08:24

Witam, pisze z prośbą o poradę, czy może ktoś z Was się spotkał z podobną sytuacją: Jeszcze dziś rano wszystko z telefonem było ok, budzik obudził mnie głośną melodią z głośnika. Kilkanaście minut temu (telefon w kieszeni bluzy) poczułem że jest bardzo gorący, pierwsze co mi przeszło przez myśl to opowieści o wybuchających iPhonach. Telefon po wyjęciu z kieszeni miał ciemny ekran, jednak chwilę po naciśnięciu przycisku HOME wyświetlił się normalny ekran, suwakiem go odblokowałem i wyłączyłem. Kiedy telefon ostygł włączyłem go ponownie, odblokowałem kartę SIM i telefon działa już ok, z tą jednak różnicą, że mimo głośności ustawionej na maxa ledwo go słychać. Czy ktoś wie co się mogło stać? Kolejne pytanie to gdzie go oddać do serwisu? Telefon kupiony w sieci ERA jakoś w marcu 2009 więc jeszcze na rocznej gwarancji, model 3G bez simlocka, bez żadnych jailbreaków. Czy powinienem go oddac do serwisu ERY czy od razu jechać do autoryzowanego serwisu APPLE (prośba o namiary gdzie jest dobry i szybki serwis, najlepiej w Warszawie). Rozumiem, ze skoro na gwarancji to nawet w serwisie APPLE zrobią mi go za free?? Z góry dziękuję za pomoc, jeśli był już podobny wątek to przepraszam za zdublowanie, nie zauważyłem , proszę o linki do podobnych tematów.

#2 Smoczy

Smoczy
  • 4 066 postów
  • SkądPrzemyśl

Napisano 02 listopada 2009 - 08:37

oddaj go,możliwe że coś z baterią jest nie tak

#3 akslow

akslow
  • 36 postów

Napisano 02 listopada 2009 - 08:41

mozliwe za jakas aplikacja niepoprawnie sie wylaczyla. Ja mailem tak ostatnio z safari iphone strasznie sie nagrzal i baterie pochlanial. Restart pomogl. Wiec mozliwe ze to usterka programowa. Co do glosnosci to nie wiem co moze byc powodem.

#4 kacperpokorski

kacperpokorski
  • 60 postów
  • SkądSochaczew

Napisano 02 listopada 2009 - 08:45

oddaj go,możliwe że coś z baterią jest nie tak

To logiczne, ze go oddam do serwisu, o tym napisałem, padła prośba o podpowiedź gdzie mam oddać? Do ERY czy od razu do APPLE??

---- Dodano 02-11-2009 o godzinie 12:12 ----
Pytanie poboczne: jak wyczyścić dane z telefonu przed oddaniem do serwisu, ale tak żebym po naprawie mógł go odtworzyć? Jest wogóle taka opcja? Prosze o podpowiedź.

#5 alladyn21

alladyn21
  • 1 207 postów

Napisano 02 listopada 2009 - 13:56

ta restore zrob :) ja dzis oddałem mojego. Najlepiej oddawaj przez salon :) i módl sie zeby naprawili a nie wykąpali ;]

#6 kacperpokorski

kacperpokorski
  • 60 postów
  • SkądSochaczew

Napisano 03 listopada 2009 - 16:56

Dziś oddałem swojego iPhona 3G do salonu Ery w Warszawie na ulicy Złotej. Pani przyjmująca reklamację na pokwitowaniu napisała tylko: "Telefon zagrzał się i po wystudzeniu głośnik działa bardzo cicho, słychać brzęczenie" Oby tylko serwis nie odczytał tego jako że niby ja go jakoś zagrzałem. Telefon jak pisałem w pierwszym poście zaczął się bardzo grzać sam, zawieszając się przy tym i nie reagując na dotyk ekranu. Teoretycznie czas naprawy to 14 dni - tak powiedziała Pani, i na kwicie mam wpisaną datę 17.11.2009. Zatem odliczam dni i modlę się o naprawienie usterki, nieuszkodzenie innych funkcji lub wymianę na nowy, wolny od wad.

#7 kacperpokorski

kacperpokorski
  • 60 postów
  • SkądSochaczew

Napisano 10 listopada 2009 - 18:23

Dziś o 17:00 miałem telefon z salonu ERY z informacją, że iPhone jest gotowy do odbioru u nich - znaczy chyba naprawili ??!!?? Dziś już się nei wyrobię, odbiorę w czwartek i napiszę co i jak zadziałał wspomniany serwis iPhonów - firma REGENERSIS.

#8 kacperpokorski

kacperpokorski
  • 60 postów
  • SkądSochaczew

Napisano 12 listopada 2009 - 13:17

No i super, właśnie wróciłem z salonu ERY, telefon wymieniony na NOWY, model ten sam - 3G 8 GB, właśnie przywracam z kopii zapasowej i zaraz będę wiedział czy wszystko działa.

---- Dodano 12-11-2009 o godzinie 18:18 ----
Panowie prośba o pomoc, sytuacja wygląda następująco:
-dostałem nowego iPhona tak jak napisałem wyżej
-podłaczyłem do iTunes, telefon się aktywował
-wyskoczyła informacja , ze telefon jest nowy i iTunes może mu przywrócić ostatnią kopię (zrobioną przed oddaniem iPhona do serwisu)
-wybrałem tą opcję, telefon się najpierw przywrócił do ustawień fabrycznych a potem zrobił się restore

i teraz po całej akcji mam przywróconą książkę telefoniczną, zdjęcia, smsy ale żadnego innego programu, na springboardzie jest tylko jeden ekran tak jak w nowym telefonie, nie przywróciło żadnych gier ani programów.

Czy to normalne??
Prosze o info jak przywrócić nowego iPhona do stanu sprzed oddania starego do serwisu - tak aby były wszystkie programy.

#9 kacperpokorski

kacperpokorski
  • 60 postów
  • SkądSochaczew

Napisano 12 listopada 2009 - 16:57

I jeszcze dwie dziwne rzeczy:
1. bardzo słabo telefon łąpie zasięg sieci, praktycznie cały czas dzwoniąc na iPhona słyszę : abonent poza zasięgiem sieci
2. iPhone 3G o pojemności 8 GB w menu ustawień pokazuje pojemność 7,1 GB a dostępne 6,5 GB mimo że telefon jest czysty, w środku nie ma żadnych programów ani muzyki, jest kilka zdjęć, ale na pewno nie zajmują choćby 100 mb - skąd więc takie dane w menu??

---- Dodano 13-11-2009 o godzinie 16:20 ----
Właśnie wróciłem z salnou ERY w Warszawie na ulicy Złotej.
Po przedstawieniu problemów które opisłaem wyżej, Pani w salonie aktywowała nową kartę, myśląc że to coś pomoże. Niestety, o ile przy nowej karcie telefon niby pokazywał sygnał ERY to nie dało się wykonać ani odebrać żadnego połączenia.
Po kilku resetach wykonanych przez personel salonu ERY wszyscy zgodnie stwierdzili, że jednak z telefonem jest coś nie tak. Zatem ponownie oddaję telefon do serwisu za pośrednictwem salonu ERY.
Niestety - nie było możliwości otrzymać od Salonu nowego aparatu iPhone. Usłyszałem, że oni sprzedali mi usługę z telefonem i nie sa stroną w całym zamieszaniu - mimo że nowy telefon, który wczoraj otrzymałem również okazał się niesprawny. Czyli nie ma bezpośredniej opcji otrzymania nowego SPRAWNEGO W 100% aparatu bezpośrednio w salonie.
Oczywiście telefon ciągle jest na gwarancji i został przez Panią w salonie przyjęty do naprawy (przekazania do serwisu). Dobrze, że tym razem trafiłem na osobę, która w zgłoszeniu reklamacyjnym zgodziła się opisać wszystko tak jak o to prosiłem, bo kiedy pierwszy raz oddawałem telefon to trafiłem na Panią, która opisała problem tak lakonicznie, że później się zastanawiałem, czy wogóle uwzględnią mi reklamacje.

No nic, dziś szczęśliwy piątek 13-ego listopada, pozostaje czekać na info z salonu.
P.S. we wniosku reklamacyjnym zaznaczyłem, ze jeśli znów serwis zadecyduje o wymianie aparatu na nowy to proszę o wydanie nowego w sensie zapakowanego w oryginalne pudełko z folią, a nie jak teraz dostałem - niby nowy, ale bez pudełka a jedynie z naklejoną na ekran folią - pytanie na ile taki telefon był nowy, czy cały czy tylko obudowa a środek z odzysku??

#10 kacperpokorski

kacperpokorski
  • 60 postów
  • SkądSochaczew

Napisano 13 listopada 2009 - 17:55

Właśnie w rozmowie telefonicznej z Regenersis dowiedziałem się, że nie ma opcji żebym dostał nowy telefon w pudełku !!!!!!!!!!! Skąd zatem mieć pewność, że telefon który być może dostanę jako nowy jest naprawde nowy a nie stare bebechy w nowej obudowie??!!??!!??!!??

#11 kacperpokorski

kacperpokorski
  • 60 postów
  • SkądSochaczew

Napisano 20 listopada 2009 - 18:52

Ok, nadejszla wiekopomna chwila, własnie wrociłem ze wspomnianego salonu ERY i dostałem kolejnego "nowego" iPhona. W tej chwili jestem na etapie odblokowania i ściagania najnowszej wersji softu przez iTunes. Telefonik po pobieżnych oględzinach działa, łączy się z ERĄ, dzwoni, znajduje i łączy się z wifi ale rzecz która mnie w dalszym ciągu niepokoi to ZNÓW W OPCJACH JEST NAPISANE, ŻE 8GB iphone MA 7,1GB POJEMNOŚCI !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Czy ktoś się spotkał z podobnym przypadkiem?? Ma ktoś jakiś pomysł jak go sformatować, żeby miał 8GB tak jak miałem w pierwszym modelu, czy sobie już odpuścić?? Dzięki za wszelkie rady i podpowiedzi. C.D. nastąpi jak go telefon dostanie nowy soft i go poustawiam.

#12 dyndas

dyndas
  • 4 424 postów

Napisano 20 listopada 2009 - 20:01

Normalne. W 16GS jest 14.4GB. //T

#13 bubu13

bubu13
  • 88 postów
  • SkądTarnów

Napisano 20 listopada 2009 - 20:20

Nie będzie miał 8GB a czy jak kupujesz pendrive np 2gb masz tam zawsze pełne 2GB

#14 kacperpokorski

kacperpokorski
  • 60 postów
  • SkądSochaczew

Napisano 20 listopada 2009 - 22:33

chcecie powiedzieć, że system operacyjny na iPhonie zajmuje w przybliżeniu 900 mb?? !!!!!!!!! I czy teraz jest to tak pokazywane w opcjach?????? Jak miałem pierwszego iPhona 3G to pokazywał w ustawieniach tak: pojemność całkowita 8 GB wolne: XXGB ten pokazuje pojemność całkowitą 7,1 GB (na pusto, tylko z zainstalowanym systemem) wolne: 6,5GB czyli wychodzi że system operacyjny to 500-600 mb skąd więc takie cuda??

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych