Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Użycie oprogramowania TOR z Firefox na Leopardzie - problem

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
15 odpowiedzi w tym temacie

#1 rafal66

rafal66
  • 93 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 01 listopada 2009 - 13:46

Witajcie,

przeszukałem forum i nic nie znalazłem na ten temat. Pozwolę sobie rozpocząć nowy wątek.

Czasami tak jest, że potrzebujemy zamaskować nasze IP z różnych powodów.
Idealnym rozwiązaniem (i chyba jedynym w miarę automatycznym) jest TOR (Tor: anonymity online)

Używam TORa z powodzeniem jakiś już czas. Niestety nie mogę sobie z nim poradzić (dokładnie z jego ostatnią wersją tj. zestawem 0.2.1.20 (Tor i Vidalia). FireFox mam w wersji 3.5.3, system 10.5.8 oczywiście.
TOR się ładnie łączy, niestety FF odpowiada, że proxy odrzuciło połączenie (proxy jest na porcie 8118 na 127.0.0.1 oczywiście, czyli tym samym kompie). Jest to niezależne od tego czy wpiszę "na twardo" adres proxy czy użyje torbutton czy jak się*tam ten dodatek do FF nazywa.
Żadnego dodatkowego firewalla na samym macu nie mam, ale ewidentnie FF nie może się w ramach tej samej maszyny połączyć na port 8118.

Na pc ten sam zestaw chodzi poprawnie.

Czy ktoś z Was ma TORa w tej wersji i działa u niego poprawnie? Podobno paczka przygotowana dla maca jest skonfigurowana i wystarczy zainstalować i odpalić - a tu jednak nie?

I drugie pytanie - czy korzystając na osx z localhost muszę coś jeszcze odblokować? Czy osx jakoś blokuje dostęp "do samego siebie"?

#2 m4rcel

m4rcel
  • 32 postów

Napisano 02 listopada 2009 - 12:25

Warto odświeżyć temat. Obecnie mam SL (10.6) i za nic nie da się połączyć TOR, program i Firefoxa mam skonfigurowanego prawidłowo, porty odblokowane. Dostaję tylko informację: 514 Authentication required. Czy komuś się udało to ustawić?

#3 rafal66

rafal66
  • 93 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 02 listopada 2009 - 21:47

Zobacz to, co prawda tu piszą, że na odwrót wpisane są porty ale może pomoże:

https://trac.vidalia....net/ticket/352

Mi się vidalia i tor pięknie łączy - zawsze na zielono. Problem w tym, że nie może się połączyć z torem Firefox :( Niezależnie czy przez privoxy czy nie :((((

#4 maxijazz

maxijazz
  • 303 postów

Napisano 03 listopada 2009 - 04:32

Nie uzywalem od ponad pol roku, ale tor 0.2.0.34 (vidalia 0.1.10) dziala na 10.5.8 i FF 3.5.3 + FoxyProxy 2.14 Ustawienia proxy: SOCKSv5, 127.0.0.1:9050, ale ja zmienilem w /Library/Privoxy/config na forward-socks4a / 127.0.0.1:9050 . (ta kropka na koncu jest obowiazkowa) Edit: Odinstalowalem FoxyProxy i zainstalowalem swiezy TorButton. Sprawdzilem, ze mam listen-address 127.0.0.1:8118 i forward-socks4a / 127.0.0.1:9050 . w /Library/Privoxy/config, .vidalia/torrc mam domyslny (tzn. SocksPort 9050)-sprawdz w logu vidalii. TorButton-instalacja domyslna. Wszystko dziala.

#5 rafal66

rafal66
  • 93 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 03 listopada 2009 - 14:21

maxijazz, dzięki. Jeszcze tylko jedno (głupie?) pytanie bo się coraz bardziej w tym gubię. Privoxy masz zainstalowane z paczki? Znaczy się z tego pakietu co jest Vidalia? Spróbuje pobrać tą starszą wersję i może będzie ok.

#6 biskup

biskup
  • 2 479 postów
  • SkądKraków

Napisano 03 listopada 2009 - 14:36

Tak z ciekawości... po co Ci TOR? wydawało mi się, że używają go głównie osoby, które zajmują się działalnością nie do końca zgodną z prawem...

#7 MacDada

MacDada

MyApple Team

• 7 238 postów
  • Skąd3city

Napisano 03 listopada 2009 - 15:03

Niedawno bawiłem się z TORem i tak samo miałem problem z konfiguracją Vidalia+FireFox+Leopard. Najszybszy sposób konfiguracji to odpalenie Vidalii i Safari. W Safari->Preferencje->Zaawansowane->Proxy wpisz dane Vidalii (wystarczyło przekierowanie ruchu na localhost i ustalony dla Vidalii port, już nei pamiętam jaki).

#8 Maciek Stanasiuk

Maciek Stanasiuk
  • 216 postów
  • SkądPoznań, PL

Napisano 03 listopada 2009 - 15:39

Tak z ciekawości...

po co Ci TOR?

wydawało mi się, że używają go głównie osoby, które zajmują się działalnością nie do końca zgodną z prawem...

Dziwnym trafem, pomyślałem o tym samym jak tylko zobaczyłem ten temat. ;)

#9 MacDada

MacDada

MyApple Team

• 7 238 postów
  • Skąd3city

Napisano 03 listopada 2009 - 16:16

No to dziwnym trałem są różne powody, dla których duuża liczba osób na świecie czuje potrzebę zachowania anonimowości podczas korzystania z Internetu. Większość krajów objęta jest cenzurą różnej postaci (w tym Polska, choć znacznie bardziej wyrazistym przykładem są tu Chiny). TOR pozwala na (w miarę) bezpieczne serfowanie po necie i wymienianie się*informacjami. BTW, jazda więcej niż 130 km/h w Polsce jest niedozwolona na drogach publicznych. Dziwnym trafem ludzie kupują jednak samochody szybsze, a producenci chętnie im je produkują...

#10 rafal66

rafal66
  • 93 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 03 listopada 2009 - 17:36

wydawało mi się, że używają go głównie osoby, które zajmują się działalnością nie do końca zgodną z prawem...

Nie koniecznie to jedyne zastosowanie. Szpiegostwo przemysłowe dla przykładu kwitnie (szczególnie w wykonaniu służb amerykańskich, ale nasze krajowe instytucje też nie są święte) a więc zastosowań są setki choćby w biznesie.
A tak bardziej przyziemnie - nie zawsze chcesz, żeby Twoje IP było widoczne np. jak chcesz w miarę anonimowo napisać komentarz na publicznym serwisie.

Dobra - cd o samym TORze.

Kolejna próba, pobrałem od początku paczkę (tą samą co wcześniej) i jeszcze raz zainstalowałem (oczywiście na macu). Czyli przeciągamy do aplikacji, potem wtyczka do FF i .... coś mnie podkusiło (choć to irracjonalne, przecież to nie winda) żeby uruchomić ponownie komputer. No to czynność wykonałem, odpalam, test z opcji dodatku torbutton i ... DZIAŁA!
Nie wiem co było w takim razie wcześniej problemem (dwa dni prób i nic). Przed instalacją czyściłem wszystko za każdym razem, i folder Library ogólny z wszystkich toro pochodnych folderów i osobisty itp. Nie jestem w stanie zdiagnozować co pomogło. Ale działa.

#11 maxijazz

maxijazz
  • 303 postów

Napisano 04 listopada 2009 - 00:14

Privoxy masz zainstalowane z paczki? Znaczy się z tego pakietu co jest Vidalia?

Tak, to bylo z paczki z Vidalia. Ciesze sie, ze Ci dziala.

Ja uzywalem tora do googla i gmaila, a czasem do tvp.pl

#12 nemonick

nemonick
  • 129 postów
  • SkądManchester/Wroclaw

Napisano 12 września 2010 - 13:51

a ja bym chcial korzystac z vod onet-u tez wlasnie przez TOR-a czy ktos by mogl lopatologicznie mi wyjasnic jak to mozna zrobic ? Probowalem ale wyskakuje mi blad :(

#13 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 12 września 2010 - 14:06

powiadasz że błąd Ci wyskakuje, hmm fajnie. A jaki błąd to mamy sobie zgadnąć? Ok, no to zgadujemy, stawiam na "brak połączenia", albo nie, to pewnie "unknow error". Trafiłem? Poza tym myślę że pokaz slajdów uzyskasz zamiast płynne wideo. No i przed kim chcesz być anonimowy, przed onetem? Bezsensu, to nie jest czasem płatna usługa?

#14 nemonick

nemonick
  • 129 postów
  • SkądManchester/Wroclaw

Napisano 12 września 2010 - 14:33

taki blad mi wyskakuje Obrazek 1 | Flickr - Photo Sharing! i nie chce byc anonimowy tylko ze tak sie sklada ze jest to usluga dostepna tylko w pl a ja lacze sie akurat z uk :)

#15 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 12 września 2010 - 14:38

To chyba musisz znaleźć jakieś polskie proxy, tor jest strasznie wolny, no i nie wiesz przez jaki serwery po drodze idzie, prawdopodobnie i tak przez jakieś zagraniczne, które zresztą są wybierane losowo, aby zapewnić większą anonimowość i w efekcie onet go i tak zablokuje bo dla niego będziesz cały czas z zagranicy. Raczej w Torze nie trafisz nigdy żeby ostani proxy był polski, tak żeby onet potraktował to jako połączenie z polski

#16 nemonick

nemonick
  • 129 postów
  • SkądManchester/Wroclaw

Napisano 12 września 2010 - 14:49

akurat tak sie sklada ze mozna wybrac serwer koncowy i ten mam ustawiony na pl ale i tak nie chce dzialac :(

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych