Użycie oprogramowania TOR z Firefox na Leopardzie - problem
Napisano 01 listopada 2009 - 13:46
przeszukałem forum i nic nie znalazłem na ten temat. Pozwolę sobie rozpocząć nowy wątek.
Czasami tak jest, że potrzebujemy zamaskować nasze IP z różnych powodów.
Idealnym rozwiązaniem (i chyba jedynym w miarę automatycznym) jest TOR (Tor: anonymity online)
Używam TORa z powodzeniem jakiś już czas. Niestety nie mogę sobie z nim poradzić (dokładnie z jego ostatnią wersją tj. zestawem 0.2.1.20 (Tor i Vidalia). FireFox mam w wersji 3.5.3, system 10.5.8 oczywiście.
TOR się ładnie łączy, niestety FF odpowiada, że proxy odrzuciło połączenie (proxy jest na porcie 8118 na 127.0.0.1 oczywiście, czyli tym samym kompie). Jest to niezależne od tego czy wpiszę "na twardo" adres proxy czy użyje torbutton czy jak się*tam ten dodatek do FF nazywa.
Żadnego dodatkowego firewalla na samym macu nie mam, ale ewidentnie FF nie może się w ramach tej samej maszyny połączyć na port 8118.
Na pc ten sam zestaw chodzi poprawnie.
Czy ktoś z Was ma TORa w tej wersji i działa u niego poprawnie? Podobno paczka przygotowana dla maca jest skonfigurowana i wystarczy zainstalować i odpalić - a tu jednak nie?
I drugie pytanie - czy korzystając na osx z localhost muszę coś jeszcze odblokować? Czy osx jakoś blokuje dostęp "do samego siebie"?
Napisano 02 listopada 2009 - 12:25
Napisano 02 listopada 2009 - 21:47
https://trac.vidalia....net/ticket/352
Mi się vidalia i tor pięknie łączy - zawsze na zielono. Problem w tym, że nie może się połączyć z torem Firefox
Napisano 03 listopada 2009 - 04:32
Napisano 03 listopada 2009 - 14:21
Napisano 03 listopada 2009 - 14:36
Napisano 03 listopada 2009 - 15:03
Napisano 03 listopada 2009 - 15:39
Tak z ciekawości...
po co Ci TOR?
wydawało mi się, że używają go głównie osoby, które zajmują się działalnością nie do końca zgodną z prawem...
Dziwnym trafem, pomyślałem o tym samym jak tylko zobaczyłem ten temat.
Napisano 03 listopada 2009 - 16:16
Napisano 03 listopada 2009 - 17:36
wydawało mi się, że używają go głównie osoby, które zajmują się działalnością nie do końca zgodną z prawem...
Nie koniecznie to jedyne zastosowanie. Szpiegostwo przemysłowe dla przykładu kwitnie (szczególnie w wykonaniu służb amerykańskich, ale nasze krajowe instytucje też nie są święte) a więc zastosowań są setki choćby w biznesie.
A tak bardziej przyziemnie - nie zawsze chcesz, żeby Twoje IP było widoczne np. jak chcesz w miarę anonimowo napisać komentarz na publicznym serwisie.
Dobra - cd o samym TORze.
Kolejna próba, pobrałem od początku paczkę (tą samą co wcześniej) i jeszcze raz zainstalowałem (oczywiście na macu). Czyli przeciągamy do aplikacji, potem wtyczka do FF i .... coś mnie podkusiło (choć to irracjonalne, przecież to nie winda) żeby uruchomić ponownie komputer. No to czynność wykonałem, odpalam, test z opcji dodatku torbutton i ... DZIAŁA!
Nie wiem co było w takim razie wcześniej problemem (dwa dni prób i nic). Przed instalacją czyściłem wszystko za każdym razem, i folder Library ogólny z wszystkich toro pochodnych folderów i osobisty itp. Nie jestem w stanie zdiagnozować co pomogło. Ale działa.
Napisano 04 listopada 2009 - 00:14
Tak, to bylo z paczki z Vidalia. Ciesze sie, ze Ci dziala.Privoxy masz zainstalowane z paczki? Znaczy się z tego pakietu co jest Vidalia?
Ja uzywalem tora do googla i gmaila, a czasem do tvp.pl
Napisano 12 września 2010 - 13:51
Napisano 12 września 2010 - 14:06
Napisano 12 września 2010 - 14:33
Napisano 12 września 2010 - 14:38
Napisano 12 września 2010 - 14:49
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych