Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Superdrive nie chce oddac plyty - zaklinowana plyta w napedzie

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4 odpowiedzi w tym temacie

#1 lokocool

lokocool
  • 193 postów

Napisano 31 października 2009 - 17:47

W moim macbooku PRO ostatnio zaklinowala sie plyta w superdrive --> dzisiaj go rozkrecilem przeczyszcilem plytke wyjalem --> skrecilem i w chwili obecenej superdrive 9/10 razy dzial --> tzn oddaje plyte a 1/10 niby ja troszke wysuwa a nastepnie polyka spowrotem. Ktos wie co moze byc tego przyczyna, i czy to oznacza ze czas na zmiane napedu na nowy, czy jest to spowodowane czyms innym ? Pozdrawiam.

#2 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7 682 postów

Napisano 31 października 2009 - 18:08

No cóź - diagnoza na odległość nigdy nie jest trafna więc najlepiej byłoby wydać ją po obejrzeniu pracy Twojego napędu "na żywo. W moim przypadku winna była płyta - nie była ona idealnie płaska (lekko zwichrowana), natomiast innym razem trafił mi się egzemplarz bardziej elastyczny od "normalnej". Ewentualnie można by spróbować poprawić montaż samego napędu - czyli "wypoziomować" go względem szczeliny w obudowie.

#3 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 31 października 2009 - 18:28

Prawdopodobnie źle złożyłeś komputer. Trzeba ci wiedzieć, że nad SD znajdują się zatrzaski, które muszą wejść na miejsce. Jeśli nie będą we właściwym, to będą szpanować, co będzie blokować płyte. Nie napisałeś też, jaki to konkretnie napęd. W Pioneerach wycierało się sprzęgło i blokowało płyty.

#4 lokocool

lokocool
  • 193 postów

Napisano 01 listopada 2009 - 08:22

Plyta sie zaklinowala ZANIM cokolwiek zaczalem rozkrecac etc., a w tej chwli komputer zlozylem napewno dobrze. O dziwo teraz wszystko wroclio do normy i dziala po tym jak kazalem plytce wyjsc spod terminala
drutil eject
pozniej zrobilem sobie takiego automatora i generalnie wszystko wrocilo do normy --> Jednak mimo wsystko chcialbym doprowadzic sprawe do konca bo co z tego ze teraz mi dziala skoro moze sie skaszanic w najmniej odpowiednim momencie ;)
Naped to --> coz niepamietam, a teraz siedze przy innym komputerze, ale ogolnie jest to jeden z pierwszej serii Macbookow Pro 17" z C2D 2,3. Sprzet ma prawie 3 lata i bardzo mozliwe ze to pioneer, aczkolwiek sprawdze pozniej. Wina plyty nie jest to napewno, poniewaz jak wsadzilem inna bylo dokladnie to samo. hmm.. coz moze jmacie jeszcze jakies wskazowki ?
EDIT:
czy taki naped SONY OPTIARC BC-5600S BLU-RAY READER DVD/CD WRITER (802610145) - Aukcje internetowe Allegro bedzie hulal w macbooku ?
aj juz widze to jes sata, a ja potrzebue chyba atapi.. ;/

#5 paparazzi

paparazzi
  • 1 006 postów

Napisano 03 listopada 2009 - 21:59

mi np jak plytą nie chce pluć to przy restarcie macbooka pluje ;) oczywiscie jak nacisne na eject ;) wlasnie przedchwilą tak wyciagalem plytke. może to system niektóre płyty blokuje?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych