problem z nagrywarką MATSHITADVD-R
Rozpoczęty przez
poppy
, 28 paź 2009 21:57
9 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 28 października 2009 - 21:57
Słuchajcie, mam problem z nagrywarką w macbooku pro. Problem istnieje jak się okazuje już od dłuższego czasu, ale dopiero teraz zauważyłam, że to jednak nagrywarka jest powodem a nie płyty. Mianowicie, DVD nie wypalają się. Myślałam że to wina wadliwej serii dvd jednak kupiłam inną, i jeszcze inną i nadał error. Toast pokazuje błąd:
the drive reported an error:
sense key = medium error
sense code = 0x11
unrecovered read error
spotkaliście się już z tym? zgooglowałam temat ale nie znalazłam jednoznaczej odpowiedzi, czy to jakiś soft od nagrywarki czy jakiś problem mechaniczny? wyczytałam jedynie gdybania. może wy poratujecie
posiadam nagrywarkę
MATSHITADVD-R UJ-85J
system obecnie snow leopard ale wcześniej na tigerze działo się to samo, tyle że zbagatelizowałam problem bo nagrywarki używam rzadko, ale jednak czasem trzeba...
Napisano 28 października 2009 - 22:46
do wymiany
Napisano 28 października 2009 - 22:54
moja nagrywarka to MATSHITA DVD-R UJ-857E
dzialo sie dokladnie to samo
testowalem rozne plyty
to samo w nowym macbook'u pro mojej zony
pomogla zwykla plyta czyszczaca
kupiona co ciekawe w OBI za 19 zlotych
zobaczylem ja szukajac czegos i pomyslalem ze zanim wymienie naped to sprawdze to rozwiazanie
u mnie zadzialalo
w obu komputerach
sprobuj, moze i Tobie pomoze
RaUl
Napisano 28 października 2009 - 23:02
Tak troche odbiegajac od tematu... Czy Wasza nagrywarka wydaje 'dzwieki' podczas wlacznia Maczka?
Napisano 29 października 2009 - 11:24
http://www.myapple.p...0x8002006e.html
podjąłem podobny temat na wątku powyżej.
jednak u mnie płyta czyszcząca nie działa:(
podjąłem podobny temat na wątku powyżej.
jednak u mnie płyta czyszcząca nie działa:(
Napisano 29 października 2009 - 11:35
poppy a tak z innej beczki, a jak działa odczyt płyt w napędzie?
Napisano 30 października 2009 - 16:43
zajęło mi 3 dni wypalanie jednej płyty dvd video. jednak filmy kodowane na maku są nadal dużym problemem pod windowsem.... po tych trzech dniach w końcu wybrałam się do sklepu po płytę czyszczącą i POMOGŁO!! chociaż byłam przerażona terkotaniem jakie wydaje ta włochata płytka w napędzie, kosztowała 9 zł także nie trzeba specjalnie wydawać na coś droższego.
Wielkie DZIĘKUJE dla RaUl, za podsunięcie pomysłu.
Smierc wszystko działało w napędzie, odczyt bez problemów jedynie nagrywanie.
Napisano 02 listopada 2009 - 00:51
Dla wszystkich chcacych wymiany daremnego napedu Matsushita w swoim Maczku:
TANIO: Pioneer Dvd-rec Dvr-kd08 Pata Slim Bulk - Napędy i nagrywarki CD DVD Blu-r - porównaj ceny tego produktu w sklepach internetowych za pomocą Radar.pl
Jedyny naped ktory podejdzie poniewaz jest na PATA nie na ATA ani SATA i jest to naped szczelinowy
Sam wymieniam swoja MatsuSHIT na Pionka poniewaz jak wiadomo pioneer ma dobre napedy
TANIO: Pioneer Dvd-rec Dvr-kd08 Pata Slim Bulk - Napędy i nagrywarki CD DVD Blu-r - porównaj ceny tego produktu w sklepach internetowych za pomocą Radar.pl
Jedyny naped ktory podejdzie poniewaz jest na PATA nie na ATA ani SATA i jest to naped szczelinowy
Sam wymieniam swoja MatsuSHIT na Pionka poniewaz jak wiadomo pioneer ma dobre napedy
Napisano 05 listopada 2009 - 21:20
Z tym, że Dvr-kd08 jest z tacką. Nie wiem skąd radar.pl wziął fotę szczelinowego. Znaczy
mogę się domyślać - z DVR-TS08, który jest już SATA. I zdaje się ten napęd ma 12.7mm wysokości,
tyle wchodzi do MBP 17"? Do mojego MB potrzebny jest 9.5mm.
Napisano 22 grudnia 2009 - 15:31
dla wszytkich mających ten problem i uzywających ClamXAV sentry:
po wyłączeniu tej aplikacji (nie działa w tle) płyty dvd nagrywają się bez problemu.
po wyłączeniu tej aplikacji (nie działa w tle) płyty dvd nagrywają się bez problemu.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych