Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Problem z pendrive pod OSX i WIN

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
12 odpowiedzi w tym temacie

#1 tprzewlocki

tprzewlocki
  • 58 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 28 października 2009 - 17:12

Witam, Przez przypadek sformatowałem pod Windowsem pendrive na format plików NTFS, po próbie skopiowania plików na OSX i sformatowaniu pendrive za pomocą Narzędzi Dyskowych na format plików MS-DOS FAT, Windows krzyczy aby go sformatować. Kiedy klikam aby formatował to pojemność jaka jest tylko do wyboru to 200MB!? Gdzie pendrive ma 4GB, so what the hell?!

#2 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 28 października 2009 - 17:40

sformatowałeś jako fat, ale miałeś ustawione w opcjach, system partycji apple, zamiast MBR, zmień to i będzie śmigać

#3 bboyMarcus

bboyMarcus
  • 258 postów

Napisano 28 października 2009 - 17:41

Być może spieprzył się sektor rozruchowy,... do dzieła ;] Użyj programu GParted jest on w pełni boot'owalny. Podłącz pendrive'a. Z poziomu programu wykonaj formatowanie - MS DOS, potocznie FAT. Gotowe.

#4 tprzewlocki

tprzewlocki
  • 58 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 28 października 2009 - 17:45

Daje na MS-DOS to tworzy partycje FAT, a sam pendrive jest w MBR, i tak w kółko.
Nie ma jakiegoś prostszego sposobu zamiast GParted? Bo nie ogarniam tego -_-

---- Dodano 28-10-2009 o godzinie 19:11 ----
Dobra poradziłem sobie przy pomocy Narzędzi Dyskowych ;)

#5 rad3ks

rad3ks
  • 353 postów
  • SkądOberschlesien

Napisano 28 października 2009 - 19:01

To moze napisz jak, bo akurat mam ten sam problem i tez mialem go tutaj zglaszac. Smieszne, bo w leo formatowalem tego pendrive'a... formatowalem tez dysk na dwie partycje: FAT i HFS.

#6 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 28 października 2009 - 22:28

FAT ≠ MBR Ustaw MBR i zobaczysz, że windows wszystko zobaczy. Jak widać 200MB to znaczy, że jest GUID. Narzędzie dyskowe, partycje, opcje -> ustaw "główny..."

#7 rad3ks

rad3ks
  • 353 postów
  • SkądOberschlesien

Napisano 29 października 2009 - 06:14

O dziekuje. Wlasnie tam nie zajrzalem. Sprawdze jak pendrive dziala jak tylko bede mial mozliwosc na XP wejsc :) Jeszcze raz dzięki !

#8 Krzesicki

Krzesicki
  • 81 postów
  • SkądWrocław, PL

Napisano 13 grudnia 2009 - 10:40

Pozwolę sobie odświeżyć temat. Od kilku dni zmagam się z podobnym do opisywanego tu problemem. Pojawił się on po tym jak musiałem podłączyć pendrive do cudzego komputera z Windows XP. Po podłączeniu dysku do maka zobaczyłem, że mam na nim dwa podejrzane pliki - wirus i plik inicjujący go po podłączeniu napędu. Postanowiłem sformatować napęd. Najpierw jednak przerzuciłem wszystkie moje pliki na dysk. Pendrive sformatowałem tak jak zawsze, ustawiając jedynie format MS-DOS (Fat). Pierwsze problemy zaczęły się gdy chciałem ponownie chciałem nagrać moje dane - przy kopiowaniu niektórych folderów pojawia się "błąd -36". Co więcej jak podłączam napęd do komputera z Windows, żąda on formatowania dysku. Spróbowałem zastosować poradę virgin71 i owszem dysk teraz działa pod Windows, ale nadal pojawia się "błąd -36". Poza tym drugi pendrive mam sformatowany podobnie, ale schemat tablicy partycji mam GUID i mimo to pod Windows działa prawidłowo. O co chodzi?

#9 rad3ks

rad3ks
  • 353 postów
  • SkądOberschlesien

Napisano 13 grudnia 2009 - 18:54

sprobuj go inaczej sformatowac (na inne sposoby) i zobacz czy dziala. nie lepiej bylo usunac tego wirusa ? wirus pewnie z windy, wiec niegrozny ... sam takiego mam na macu i rozprowadzam go moim pendrive'm, nieumyślnie. ewentualnie znajdz co oznacza błąd -36

#10 Krzesicki

Krzesicki
  • 81 postów
  • SkądWrocław, PL

Napisano 13 grudnia 2009 - 20:49

Problem nabrał nowego kształtu. Otóż pendrive, do którego nie miałem zastrzeżeń działał, ale tylko na Windows Vista i 7, natomiast na XP miał dokładnie takie same objawy jak drugi dysk-żądanie formatowania. Z problemem poradziłem sobie formatując oba dyski z opcją "Główny rekord rozruchowy". Pozostaje jednak kwestia "błędu -36", nadal nie wiem co oznacza, oraz tego dlaczego przy pierwszym uruchomieniu pendrive po zakupie (kontakt z Mac OS X, nie z Windows) wszystko do tej pory działało na obu systemach.

#11 rad3ks

rad3ks
  • 353 postów
  • SkądOberschlesien

Napisano 13 grudnia 2009 - 20:52

aaa to co innego... zrob z obydwoma tak jak jest napisane na tym forum, wszystko powinno dzialac. dane przerzuc na razie gdzie indziej, wrzuc tam cokolwiek. sprawdzaj, baw sie. nikt ci tu raczej nie powie co to za blad.

#12 Riddle

Riddle
  • 1 631 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 13 grudnia 2009 - 21:01

Formatuj na windowsowego NTFS i używaj programu NTFS 3G NTFS-3G for Mac OS X

Dużo wygodniejsze.

#13 lubiebardzo

lubiebardzo
  • 187 postów

Napisano 17 marca 2010 - 11:26

Miałem podobny problem. Długo kombinowałem co i jak na różne sposoby. Pendrak formatowany na osx jako fat, na win musial być sformatowany jeszcze raz, ale jako 200 mega. Pomogło założenie 2ch partycji fat32 na nim, sformatowanie na win jeszcze raz jako 200 mega. Wtedy na osx mialem w sumie 3 partycje. Po wywaleniu partycji w końcy pendrak dało się poprawnie sformatować i windows widzi 4 giga

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych