Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iMac 27" dodatkowym monitorem tylko dla nowych komputerów

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
58 odpowiedzi w tym temacie

#26 vjnikon

vjnikon
  • 24 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 29 października 2009 - 00:38

P.S. A tak wszyscy "psioczyli" na DisplayPort...

dalej psiocze na to gow** i raczej nie przestane przez najblizsze 10 lat

#27 zieluch

zieluch
  • 18 postów
  • SkądPlońsk/Kraków

Napisano 29 października 2009 - 09:50

Powiem szczerze ostatnio rozebrałem swojego macobooka pro do matrycy a ta naklejka Samsung. Myśle że w całych nowych iMac jest tak samo i tu nasuwa sie pytanie po co wydawać na monitor 5tyś zł który nawet nie ma wyjścia HDMI. Lepiej kupic cos profesjonalnego jak np. Eizo i miec o 100% lepszy monitor. Wiem że imac to nie tylko monitor, ale cała dyskusja powstała na temat podłaczenia starszego komputera. Apple na moje oko troche zaczyna przegina swoja politykę pdnośnie standaryzacji.

#28 gregory003

gregory003
  • 77 postów

Napisano 29 października 2009 - 10:05

Powiem szczerze ostatnio rozebrałem swojego macobooka pro do matrycy a ta naklejka Samsung. Myśle że w całych nowych iMac jest tak samo i tu nasuwa sie pytanie po co wydawać na monitor 5tyś zł który nawet nie ma wyjścia HDMI. Lepiej kupic cos profesjonalnego jak np. Eizo i miec o 100% lepszy monitor. Wiem że imac to nie tylko monitor, ale cała dyskusja powstała na temat podłaczenia starszego komputera. Apple na moje oko troche zaczyna przegina swoja politykę pdnośnie standaryzacji.

Apple nie ma żadnej polityki standaryzacji, chyba że masz na myśli to, że stosują własne wynalazki i określają je standardami bo są zgodne z tymi oficjalnymi.

Wytłumacz mi ktoś jak wielki wpływ może mieć miniaturyzacja jednego portu na wielkość całego notebooka?

#29 rafaello87

rafaello87
  • 403 postów
  • SkądBielsko - Biała

Napisano 29 października 2009 - 10:35

@zieluch i @gregory003 Czy wy wiecie o czym mówicie?! To HDMI nie jest standardem VESA (w przeciwieństwie do DisplayPort). HDMI pozwala jedynie na rozdzielczość max. 1900x1200. HDMI pobiera więcej energii. HDMI w porównaniu do DisplayPort jest do d**y Po co Apple ma dawać wyjście HDMI. Za to też trzeba zapłacić....i to pewnie więcej niż za kupienie przejściówki. Chcecie HDMI kupujecie przejściówke.... A jeśli chodzi o miniaturyzację to spróbuj włożyć do Macbooka AIR np. złącze dual-link DVI ;p;p Uwierz mi że się nie da....

#30 biskup

biskup
  • 2 479 postów
  • SkądKraków

Napisano 29 października 2009 - 10:49

---- Dodano 28-10-2009 o godzinie 23:23 ----
Taki OT, ale biskup z jakiego wacoma korzystasz ? Bamboo?

Ja się nigdy do tabletu przekonać nie mogłem (używałem intuos4 i bamboo, który mam teraz, oba A5wide).
Tablet mi służy głównie do retuszu fotografii i przyznaję, że w tym przypadku jest niezastąpionym narzędziem, ale rysować/malować zdecydowanie wolę ołówkiem/pisakami/farbami a potem skany i dalsza praca w AI lub PS

---- Dodano 29-10-2009 o godzinie 11:54 ----

jeśli pracujesz z kolorem na poważnie (fotografia, soft proofing) to faktycznie monitory apple nie są dobrym wyborem (nie tylko ze względu na samą matrycę, ale także na kwestie braku hardware'owej kalibracji i nierównomierność backlightu)

ale

pamiętaj, że eizo nie produkuje matryc, tylko korzysta z rozwiązań m.in. samsunga czy lg

#31 debazan

debazan
  • 19 postów
  • SkądKatowice

Napisano 29 października 2009 - 11:17

Rzecz to conajmniej dziwna żeby komputer miał służyć jako monitor!?! Jeśli chcą go wykorzystywać jako TV to można kupić tuner np. na USB, jeśli chce się tam mieć windowsa to jak wiadomo nie ma problemu tam zainstalować. Ogólnie dziwne jest to dla mnie to rozczarowanie - czy np. ktoś wykorzystuje swój laptop jako monitor do swojej konsoli!?! Sam się pogubiłem w problemie ;)

#32 Falcon

Falcon
  • 639 postów
  • SkądKraków

Napisano 29 października 2009 - 11:25

Laptop nie. Ale 27" ekran to juz jak najbardziej.

#33 rafaello87

rafaello87
  • 403 postów
  • SkądBielsko - Biała

Napisano 29 października 2009 - 12:01

ja też właśnie nie wiem w czym problem. Kiedyś nie można było korzystać z iMaca jako monitora .... a teraz Apple dorzuciło taką możliwość. I co ?? Dalej ludzie marudzą. Dziwi mnie czemu się czepiacie się, że Apple udostępnia tę możliwość tylko z portem DisplayPort. Tylko on daje możliwość wyświetlania takiej dużej rozdzielczości. Jak się komuś da palec to chciałby całą rękę...:(

#34 astaferay

astaferay
  • 85 postów
  • SkądCiechanów

Napisano 29 października 2009 - 18:02

Hehe ;) też kupowałem XBox'a 360 z myślą, że podepnę go pod 24' iMac'a...nie udało się (miałem świadomość, że może nie być takiej możliwości), kupiłem 42' TV Philips'a (nie miałem tv), a przypuszczam że większość ludzi jednak takowe posiada więc....komp to komp a tv to tv...:)

#35 psn

psn
  • 25 postów

Napisano 30 października 2009 - 03:10

@zieluch i @gregory003

Czy wy wiecie o czym mówicie?! To HDMI nie jest standardem VESA (w przeciwieństwie do DisplayPort). HDMI pozwala jedynie na rozdzielczość max. 1900x1200. HDMI pobiera więcej energii.

HDMI w porównaniu do DisplayPort jest do d**y

Po co Apple ma dawać wyjście HDMI. Za to też trzeba zapłacić....i to pewnie więcej niż za kupienie przejściówki. Chcecie HDMI kupujecie przejściówke....

A jeśli chodzi o miniaturyzację to spróbuj włożyć do Macbooka AIR np. złącze dual-link DVI ;p;p
Uwierz mi że się nie da....

Szanowny Pan pisze bzdury, broniąc jednocześnie mizerny standard apple.
Przy głębi 24bit:
HDMI - 1.0-1.2a (stare aż wióry lecą) - 1900x1200p
HDMI - 1.3 - 2560x1600p + przy głębi 30bit to samo.
HDMI - 1.4 - 4096x2160p + 30bit to samo, + 36bit to samo.

Dla zdrowo myślącego człowieka, winno być - Chcecie DisplayPort? KUPCIE PRZEJŚCIÓWKE.

#36 rafaello87

rafaello87
  • 403 postów
  • SkądBielsko - Biała

Napisano 30 października 2009 - 13:12

@psn

z tego co wiem HDMI 1.4 jeszcze oficjalnie nie jest wydany (przeczytałem że prace mają potrwać do 2010 roku)

jeśli chodzi o 1.3 .... moja wina - nie doczytałem wszystkiego ;p

To jednak nie zmienia mojego zdania że DisplayPort jest lepszym wyborem niż HDMI, gdyż:

1. Display Port jest otwartym standardem VESA (w przeciwieństwie do HDMI za który trzeba płacić).

2. HDMI był generalnie przewidziany do zewnętrznych urządzeń takich jak TV. Przewaga DisplayPort polega na technologii "direct drive", która zdecydowanie zmniejsza ilość elektroniki w monitorach(oraz zmniejsza pobór energii) - http://www.computerp...ze/01303631.jpg
Zatem stosujemy tylko jedno złącze do połączenia karty grafiki z wewn. wyświetlaczem oraz to samo jeśli chodzi wyjście.
W przypadku HDMI konieczne jest stosowanie wewnętrznego połączenia z LCD np. DVI oraz dodatkowej elektroniki do zrobienia wyjścia HDMI

Także sam widzisz...nie jest to zupełnie bezpodstawny wybór...

#37 gregory003

gregory003
  • 77 postów

Napisano 30 października 2009 - 14:49

@psn

z tego co wiem HDMI 1.4 jeszcze oficjalnie nie jest wydany (przeczytałem że prace mają potrwać do 2010 roku)

jeśli chodzi o 1.3 .... moja wina - nie doczytałem wszystkiego ;p

To jednak nie zmienia mojego zdania że DisplayPort jest lepszym wyborem niż HDMI, gdyż:

1. Display Port jest otwartym standardem VESA (w przeciwieństwie do HDMI za który trzeba płacić).

2. HDMI był generalnie przewidziany do zewnętrznych urządzeń takich jak TV. Przewaga DisplayPort polega na technologii "direct drive", która zdecydowanie zmniejsza ilość elektroniki w monitorach(oraz zmniejsza pobór energii) - [url]http://www.computerpoweruser.com/images/smartcomputing/fullsize/01303631.jpg[/url]
Zatem stosujemy tylko jedno złącze do połączenia karty grafiki z wewn. wyświetlaczem oraz to samo jeśli chodzi wyjście.
W przypadku HDMI konieczne jest stosowanie wewnętrznego połączenia z LCD np. DVI oraz dodatkowej elektroniki do zrobienia wyjścia HDMI

Także sam widzisz...nie jest to zupełnie bezpodstawny wybór...

Ale ja nie twierdzę że Apple zrobiło źle stosując DisplayPort, tylko dlaczego od razu musieli tworzyć z niego jakiś substandard zamiast dać normalne złącze. To dość kłopotliwe dla użytkowników bo większość i tak zdecyduje się lub posiada w domu monitor inny niż Apple.

Tak na przykład podłączeni kompa z normalnym DP do telewizora/monitora z HDMI to żaden problem(są odpowiednie przejściówki DP-HDMI). W przypadku "mini" o ile mi wiadomo nie są jeszcze dostępne przejściówki bezpośrednio do HDMI. Można próbować Mini DisplayPort-DVI Dual Link-HDMI ale DVI to złącze starsze i niższej klasy niż dwa pozostałe, więc w tym układzie staje się wąskim gardłem obniżającym jakość dotępnego obrazu (2560x1600 60Hz 24bit; HDMI 1.3 :30bit 2560x1600 60Hz).

#38 bastiann

bastiann
  • 29 postów

Napisano 30 października 2009 - 15:29

ja też właśnie nie wiem w czym problem. Kiedyś nie można było korzystać z iMaca jako monitora .... a teraz Apple dorzuciło taką możliwość. I co ?? Dalej ludzie marudzą. Dziwi mnie czemu się czepiacie się, że Apple udostępnia tę możliwość tylko z portem DisplayPort. Tylko on daje możliwość wyświetlania takiej dużej rozdzielczości.

Jak się komuś da palec to chciałby całą rękę...:(

Zastosowania super, hiper, extremalnie profesjonalne z gigantyczna rozdzielczością to jedno ale z drugiej strony taki "zwykły" MacBook z takim złączem nie ma możliwości podłączenia do przytłaczającej ilości monitorów, telewizorów LCD i amplitunerów kina domowego jakie są dostępne na rynku. W tym wypadku Instytut Sadownictwa zdecydowanie ograniczył swoim userom możliwości połączenia swojego ukochanego notebooka z innymi monitorami niż jedynie słuszny Apple. Pomijając ewidentne zalety tego złącza, które paradoksalnie w tym wypadku są wątpliwe, człowiek staje się zakładnikiem własnego wyboru oraz polityki narzuconej prze producenta sprzętu. A co im przeszkadzało prócz tego nowatorskiego złącza zrobić drugie np. hdmi? Dlaczego posiadacz MacBooka musi z zazdrością patrzeć jak posiadacz "zwykłego" PC ma przytłaczająco większy wybór urządzeń z którymi współpracuje? Skoro tak bardzo im zależy na kasie to czemu do tych 27" monitorów nie dodali innych złącz dzięki czemu nie jeden gracz, nie jeden amator wysokiej jakości filmów by nabył taki monitor a w przyszłości mogłby przecież dokupic inne sprzęty z logiem jabłka. Czy na tym ma właśnie polegać ta mityczna wartość dodana sprzętu z pod znaku Apple, ze sie jest do bólu innym i nie pasującym do reszty świata?

#39 rafaello87

rafaello87
  • 403 postów
  • SkądBielsko - Biała

Napisano 30 października 2009 - 18:25

@bastiann Przecież pisałem dlaczego "nie mogli" dać HDMI. Poprostu mogłoby sie to nie zmieścić:) (w Air napewno by się nie zmieściło). DisplayPort (i mini DP) są kompatybilne z DVI, HDMI....wystarczy przejściówka i tyle. Jeśli stać mnie na komputer z kilka tysięcy to stać mnie również na przejściówkę. Płacę np. 100zl ale laptop jest mniejszy, cieńszy ma lepszą baterię. Ja zrozumiałbym narzekania gdyby te standardy były zupełnie niekompatybilne... Aha...pamiętajcie że to DisplayPort jest standardem VESA a nie HDMI, także stwierdzenia o "wymysłach" Apple są nie na miejscu.

#40 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 30 października 2009 - 23:54

Aha...pamiętajcie że to DisplayPort jest standardem VESA a nie HDMI, także stwierdzenia o "wymysłach" Apple są nie na miejscu.

Szczególnie, że Dell, HP i Lenovo też przeszły na DisplayPort w swoich notebookach.

#41 Stewie Griffin

Stewie Griffin
  • 960 postów
Napisano 13 listopada 2009 - 13:40

New iMac 27" can display the PS3 Finally!

Connecting A PlayStation 3 To Your iMac Being BigMacky

sprawdzał ktoś czy to działa?

#42 Ksatrya

Ksatrya
  • 33 postów

Napisano 21 listopada 2009 - 21:29

witajcie ,, no własnei to jest problem ..czy imaca 27 moge podłaczyc tuner satelitarny z "N"-ki dział mi ale przez dodatkowy tuner elgato ale jakość obrazu jest do bani, chciałbym bardzo ogladać w HD ale jak to zrobić, z desperacji kupiłem inny tuner tez algato ale "eyetv sat" typowy do satelity ale jak to w życiu jest tez nie działa -znaczy mam polsat cyfrowy ale nie odbieram HD programów przerywa/zacina ,dopiero jak wyciągne karte z modułem to inne HD niemieckie dzałają prawidłowo i to jest winna kompatybilności modułu polsatu z tym tunerem "eyetv sat". ale jak bym miał możliwośc podłączenia tuneru tv "n" bezposrednio za pomocą HDMI to było by super,czy ktos mi pomoże w tym ,bo chyba jestem jedyna osoba w polsce co ma taki problem......

---- Dodano 22-11-2009 o godzinie 00:23 ----

czy dobrze rozumiem, że iMak może służyć jako monitor? Jakim cudem? A może po prostu nie rozumiem treści tego postu? Bo post sugeruje ("mogą czuć się*zawiedzeni"), że nabywcy iMaków oczekują*od nich możliwości służenia jako monitor. A z tego co wiem, iMaki od przynajmniej 3 modeli wstecz (wcześniejszej historii apple nei znam) nie mogły służyć jako monitor, bo wyjście np miniDVI, które posiadały było tylko wyjściem, a nie wejściem..

Nie zgadzam sie z tobą Śledziu bo na stronie apple jest opis techniczny imac 27 i piszą że "Modele 27-calowe umożliwiają także doprowadzenie obrazu wideo z zewnętrz przez gniazdo DisplayPort (przejściówki sprzedawane oddzielnie)." to znaczy żę jest wejscie i wyjscie!!!:razz: :razz:

#43 Stewie Griffin

Stewie Griffin
  • 960 postów
Napisano 23 listopada 2009 - 19:14

ehh, iMac 27 juz zamówiony, teraz tylko czekam na sprawdzone sposoby podłączania konsoli etc i kupuje PS3;] Mam nadzieje że wyjdzie jakaś przejściówka (i nie bedzie kosztowała tyle co nowy monitor 24" FullHD) bo jak nie to apple robi straszną głupote ponieważ z tego co sie orientuje bardzo dużo osób uzależnia zakup iMaca 27 od możliwości podłączania konsol, odtwarzaczy etc.

#44 Piti81

Piti81
  • 70 postów

Napisano 16 grudnia 2009 - 09:37

Firma Apogee zapowiedziała właśnie ich nowy produkt - konwerter HDMI -> DisplayPort. Ma być w sprzedaży gdzieś po CES 2010 :-) Można podłączyć więc do nowego iMac'a PS3, XBox, odtwarzacz BlueRay czy Apple Mini :-)
YouTube - HD Playback on New Apple iMac 27-Inch by Apogee Inc.

#45 kaslapek

kaslapek
  • 256 postów
  • SkądGliwice

Napisano 16 grudnia 2009 - 18:15

Blu-ray trafia do iMaca... poprzez adapter HDMI-do-Mini Display Port firmy Apogee (film) - Engadget Polska - dobre wiesci ;)

a ciekawi mnie jedna sprawa: czy dałoby rade użyć imaca 20 cali jako monitor do xboxa360??
podobno jest to możliwe przez EyeTV ?? Czy jest to prawda ?? Testował ktoś ??

#46 thozo

thozo
  • 1 956 postów

Napisano 19 grudnia 2009 - 13:48

Tylko Maki 27" mogą być monitorami.

#47 Stewie Griffin

Stewie Griffin
  • 960 postów
Napisano 19 grudnia 2009 - 14:12

thozo ale kolega chce podłaczyć to przez EyeTV. Tak jest to prawda ale jakoś bedzie bardzo kiepska.

#48 dirk.diggler

dirk.diggler
  • 2 464 postów

Napisano 20 grudnia 2009 - 20:06

Firma Apogee zapowiedziała właśnie ich nowy produkt - konwerter HDMI -> DisplayPort. Ma być w sprzedaży gdzieś po CES 2010 :-) Można podłączyć więc do nowego iMac'a PS3, XBox, odtwarzacz BlueRay czy Apple Mini :-)[/url]

i to jest dla mnie news miesiaca! :) strasznie sie teraz zajaralem ze bede mogl podlaczyc xboxa pod iMaka.

#49 thozo

thozo
  • 1 956 postów

Napisano 20 grudnia 2009 - 22:28

thozo ale kolega chce podłaczyć to przez EyeTV. Tak jest to prawda ale jakoś bedzie bardzo kiepska.

Racja.

#50 inubero

inubero
  • 98 postów

Napisano 30 stycznia 2010 - 20:41

Troszeczkę odkopie temacik :P Czy coś już wiadomo nt tego adaptera HDMI to Mini DisplayPort?? Targi CES odbyły się na początku stycznia a nadal niema informacji o rozpoczęciu dystrybucji... Pozdro

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych