Skocz do zawarto艣ci

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj si臋 aby uzyska膰 pe艂ny dost臋p do forum.

Zdj臋cie
- - - - -

iMac 27" dodatkowym monitorem tylko dla nowych komputer贸w

• Zaloguj si臋, aby doda膰 odpowied藕
58 odpowiedzi w tym temacie

#26 vjnikon

vjnikon
  • 24 post贸w
  • Sk膮dBydgoszcz

Napisano 29 pa藕dziernika 2009 - 00:38

P.S. A tak wszyscy "psioczyli" na DisplayPort...

dalej psiocze na to gow** i raczej nie przestane przez najblizsze 10 lat

#27 zieluch

zieluch
  • 18 post贸w
  • Sk膮dPlo艅sk/Krak贸w

Napisano 29 pa藕dziernika 2009 - 09:50

Powiem szczerze ostatnio rozebra艂em swojego macobooka pro do matrycy a ta naklejka Samsung. My艣le 偶e w ca艂ych nowych iMac jest tak samo i tu nasuwa sie pytanie po co wydawa膰 na monitor 5ty艣 z艂 kt贸ry nawet nie ma wyj艣cia HDMI. Lepiej kupic cos profesjonalnego jak np. Eizo i miec o 100% lepszy monitor. Wiem 偶e imac to nie tylko monitor, ale ca艂a dyskusja powsta艂a na temat pod艂aczenia starszego komputera. Apple na moje oko troche zaczyna przegina swoja polityk臋 pdno艣nie standaryzacji.

#28 gregory003

gregory003
  • 77 post贸w

Napisano 29 pa藕dziernika 2009 - 10:05

Powiem szczerze ostatnio rozebra艂em swojego macobooka pro do matrycy a ta naklejka Samsung. My艣le 偶e w ca艂ych nowych iMac jest tak samo i tu nasuwa sie pytanie po co wydawa膰 na monitor 5ty艣 z艂 kt贸ry nawet nie ma wyj艣cia HDMI. Lepiej kupic cos profesjonalnego jak np. Eizo i miec o 100% lepszy monitor. Wiem 偶e imac to nie tylko monitor, ale ca艂a dyskusja powsta艂a na temat pod艂aczenia starszego komputera. Apple na moje oko troche zaczyna przegina swoja polityk臋 pdno艣nie standaryzacji.

Apple nie ma 偶adnej polityki standaryzacji, chyba 偶e masz na my艣li to, 偶e stosuj膮 w艂asne wynalazki i okre艣laj膮 je standardami bo s膮 zgodne z tymi oficjalnymi.

Wyt艂umacz mi kto艣 jak wielki wp艂yw mo偶e mie膰 miniaturyzacja jednego portu na wielko艣膰 ca艂ego notebooka?

#29 rafaello87

rafaello87
  • 403 post贸w
  • Sk膮dBielsko - Bia艂a

Napisano 29 pa藕dziernika 2009 - 10:35

@zieluch i @gregory003 Czy wy wiecie o czym m贸wicie?! To HDMI nie jest standardem VESA (w przeciwie艅stwie do DisplayPort). HDMI pozwala jedynie na rozdzielczo艣膰 max. 1900x1200. HDMI pobiera wi臋cej energii. HDMI w por贸wnaniu do DisplayPort jest do d**y Po co Apple ma dawa膰 wyj艣cie HDMI. Za to te偶 trzeba zap艂aci膰....i to pewnie wi臋cej ni偶 za kupienie przej艣ci贸wki. Chcecie HDMI kupujecie przej艣ci贸wke.... A je艣li chodzi o miniaturyzacj臋 to spr贸buj w艂o偶y膰 do Macbooka AIR np. z艂膮cze dual-link DVI ;p;p Uwierz mi 偶e si臋 nie da....

#30 biskup

biskup
  • 2聽479 post贸w
  • Sk膮dKrak贸w

Napisano 29 pa藕dziernika 2009 - 10:49

---- Dodano 28-10-2009 o godzinie 23:23 ----
Taki OT, ale biskup z jakiego wacoma korzystasz ? Bamboo?

Ja si臋 nigdy do tabletu przekona膰 nie mog艂em (u偶ywa艂em intuos4 i bamboo, kt贸ry mam teraz, oba A5wide).
Tablet mi s艂u偶y g艂贸wnie do retuszu fotografii i przyznaj臋, 偶e w tym przypadku jest niezast膮pionym narz臋dziem, ale rysowa膰/malowa膰 zdecydowanie wol臋 o艂贸wkiem/pisakami/farbami a potem skany i dalsza praca w AI lub PS

---- Dodano 29-10-2009 o godzinie 11:54 ----

je艣li pracujesz z kolorem na powa偶nie (fotografia, soft proofing) to faktycznie monitory apple nie s膮 dobrym wyborem (nie tylko ze wzgl臋du na sam膮 matryc臋, ale tak偶e na kwestie braku hardware'owej kalibracji i nier贸wnomierno艣膰 backlightu)

ale

pami臋taj, 偶e eizo nie produkuje matryc, tylko korzysta z rozwi膮za艅 m.in. samsunga czy lg

#31 debazan

debazan
  • 19 post贸w
  • Sk膮dKatowice

Napisano 29 pa藕dziernika 2009 - 11:17

Rzecz to conajmniej dziwna 偶eby komputer mia艂 s艂u偶y膰 jako monitor!?! Je艣li chc膮 go wykorzystywa膰 jako TV to mo偶na kupi膰 tuner np. na USB, je艣li chce si臋 tam mie膰 windowsa to jak wiadomo nie ma problemu tam zainstalowa膰. Og贸lnie dziwne jest to dla mnie to rozczarowanie - czy np. kto艣 wykorzystuje sw贸j laptop jako monitor do swojej konsoli!?! Sam si臋 pogubi艂em w problemie ;)

#32 Falcon

Falcon
  • 639 post贸w
  • Sk膮dKrak贸w

Napisano 29 pa藕dziernika 2009 - 11:25

Laptop nie. Ale 27" ekran to juz jak najbardziej.

#33 rafaello87

rafaello87
  • 403 post贸w
  • Sk膮dBielsko - Bia艂a

Napisano 29 pa藕dziernika 2009 - 12:01

ja te偶 w艂a艣nie nie wiem w czym problem. Kiedy艣 nie mo偶na by艂o korzysta膰 z iMaca jako monitora .... a teraz Apple dorzuci艂o tak膮 mo偶liwo艣膰. I co ?? Dalej ludzie marudz膮. Dziwi mnie czemu si臋 czepiacie si臋, 偶e Apple udost臋pnia t臋 mo偶liwo艣膰 tylko z portem DisplayPort. Tylko on daje mo偶liwo艣膰 wy艣wietlania takiej du偶ej rozdzielczo艣ci. Jak si臋 komu艣 da palec to chcia艂by ca艂膮 r臋k臋...:(

#34 astaferay

astaferay
  • 85 post贸w
  • Sk膮dCiechan贸w

Napisano 29 pa藕dziernika 2009 - 18:02

Hehe ;) te偶 kupowa艂em XBox'a 360 z my艣l膮, 偶e podepn臋 go pod 24' iMac'a...nie uda艂o si臋 (mia艂em 艣wiadomo艣膰, 偶e mo偶e nie by膰 takiej mo偶liwo艣ci), kupi艂em 42' TV Philips'a (nie mia艂em tv), a przypuszczam 偶e wi臋kszo艣膰 ludzi jednak takowe posiada wi臋c....komp to komp a tv to tv...:)

#35 psn

psn
  • 25 post贸w

Napisano 30 pa藕dziernika 2009 - 03:10

@zieluch i @gregory003

Czy wy wiecie o czym m贸wicie?! To HDMI nie jest standardem VESA (w przeciwie艅stwie do DisplayPort). HDMI pozwala jedynie na rozdzielczo艣膰 max. 1900x1200. HDMI pobiera wi臋cej energii.

HDMI w por贸wnaniu do DisplayPort jest do d**y

Po co Apple ma dawa膰 wyj艣cie HDMI. Za to te偶 trzeba zap艂aci膰....i to pewnie wi臋cej ni偶 za kupienie przej艣ci贸wki. Chcecie HDMI kupujecie przej艣ci贸wke....

A je艣li chodzi o miniaturyzacj臋 to spr贸buj w艂o偶y膰 do Macbooka AIR np. z艂膮cze dual-link DVI ;p;p
Uwierz mi 偶e si臋 nie da....

Szanowny Pan pisze bzdury, broni膮c jednocze艣nie mizerny standard apple.
Przy g艂臋bi 24bit:
HDMI - 1.0-1.2a (stare a偶 wi贸ry lec膮) - 1900x1200p
HDMI - 1.3 - 2560x1600p + przy g艂臋bi 30bit to samo.
HDMI - 1.4 - 4096x2160p + 30bit to samo, + 36bit to samo.

Dla zdrowo my艣l膮cego cz艂owieka, winno by膰 - Chcecie DisplayPort? KUPCIE PRZEJ艢CI脫WKE.

#36 rafaello87

rafaello87
  • 403 post贸w
  • Sk膮dBielsko - Bia艂a

Napisano 30 pa藕dziernika 2009 - 13:12

@psn

z tego co wiem HDMI 1.4 jeszcze oficjalnie nie jest wydany (przeczyta艂em 偶e prace maj膮 potrwa膰 do 2010 roku)

je艣li chodzi o 1.3 .... moja wina - nie doczyta艂em wszystkiego ;p

To jednak nie zmienia mojego zdania 偶e DisplayPort jest lepszym wyborem ni偶 HDMI, gdy偶:

1. Display Port jest otwartym standardem VESA (w przeciwie艅stwie do HDMI za kt贸ry trzeba p艂aci膰).

2. HDMI by艂 generalnie przewidziany do zewn臋trznych urz膮dze艅 takich jak TV. Przewaga DisplayPort polega na technologii "direct drive", kt贸ra zdecydowanie zmniejsza ilo艣膰 elektroniki w monitorach(oraz zmniejsza pob贸r energii) - http://www.computerp...ze/01303631.jpg
Zatem stosujemy tylko jedno z艂膮cze do po艂膮czenia karty grafiki z wewn. wy艣wietlaczem oraz to samo je艣li chodzi wyj艣cie.
W przypadku HDMI konieczne jest stosowanie wewn臋trznego po艂膮czenia z LCD np. DVI oraz dodatkowej elektroniki do zrobienia wyj艣cia HDMI

Tak偶e sam widzisz...nie jest to zupe艂nie bezpodstawny wyb贸r...

#37 gregory003

gregory003
  • 77 post贸w

Napisano 30 pa藕dziernika 2009 - 14:49

@psn

z tego co wiem HDMI 1.4 jeszcze oficjalnie nie jest wydany (przeczyta艂em 偶e prace maj膮 potrwa膰 do 2010 roku)

je艣li chodzi o 1.3 .... moja wina - nie doczyta艂em wszystkiego ;p

To jednak nie zmienia mojego zdania 偶e DisplayPort jest lepszym wyborem ni偶 HDMI, gdy偶:

1. Display Port jest otwartym standardem VESA (w przeciwie艅stwie do HDMI za kt贸ry trzeba p艂aci膰).

2. HDMI by艂 generalnie przewidziany do zewn臋trznych urz膮dze艅 takich jak TV. Przewaga DisplayPort polega na technologii "direct drive", kt贸ra zdecydowanie zmniejsza ilo艣膰 elektroniki w monitorach(oraz zmniejsza pob贸r energii) - [url]http://www.computerpoweruser.com/images/smartcomputing/fullsize/01303631.jpg[/url]
Zatem stosujemy tylko jedno z艂膮cze do po艂膮czenia karty grafiki z wewn. wy艣wietlaczem oraz to samo je艣li chodzi wyj艣cie.
W przypadku HDMI konieczne jest stosowanie wewn臋trznego po艂膮czenia z LCD np. DVI oraz dodatkowej elektroniki do zrobienia wyj艣cia HDMI

Tak偶e sam widzisz...nie jest to zupe艂nie bezpodstawny wyb贸r...

Ale ja nie twierdz臋 偶e Apple zrobi艂o 藕le stosuj膮c DisplayPort, tylko dlaczego od razu musieli tworzy膰 z niego jaki艣 substandard zamiast da膰 normalne z艂膮cze. To do艣膰 k艂opotliwe dla u偶ytkownik贸w bo wi臋kszo艣膰 i tak zdecyduje si臋 lub posiada w domu monitor inny ni偶 Apple.

Tak na przyk艂ad pod艂膮czeni kompa z normalnym DP do telewizora/monitora z HDMI to 偶aden problem(s膮 odpowiednie przej艣ci贸wki DP-HDMI). W przypadku "mini" o ile mi wiadomo nie s膮 jeszcze dost臋pne przej艣ci贸wki bezpo艣rednio do HDMI. Mo偶na pr贸bowa膰 Mini DisplayPort-DVI Dual Link-HDMI ale DVI to z艂膮cze starsze i ni偶szej klasy ni偶 dwa pozosta艂e, wi臋c w tym uk艂adzie staje si臋 w膮skim gard艂em obni偶aj膮cym jako艣膰 dot臋pnego obrazu (2560x1600 60Hz 24bit; HDMI 1.3 :30bit 2560x1600 60Hz).

#38 bastiann

bastiann
  • 29 post贸w

Napisano 30 pa藕dziernika 2009 - 15:29

ja te偶 w艂a艣nie nie wiem w czym problem. Kiedy艣 nie mo偶na by艂o korzysta膰 z iMaca jako monitora .... a teraz Apple dorzuci艂o tak膮 mo偶liwo艣膰. I co ?? Dalej ludzie marudz膮. Dziwi mnie czemu si臋 czepiacie si臋, 偶e Apple udost臋pnia t臋 mo偶liwo艣膰 tylko z portem DisplayPort. Tylko on daje mo偶liwo艣膰 wy艣wietlania takiej du偶ej rozdzielczo艣ci.

Jak si臋 komu艣 da palec to chcia艂by ca艂膮 r臋k臋...:(

Zastosowania super, hiper, extremalnie profesjonalne z gigantyczna rozdzielczo艣ci膮 to jedno ale z drugiej strony taki "zwyk艂y" MacBook z takim z艂膮czem nie ma mo偶liwo艣ci pod艂膮czenia do przyt艂aczaj膮cej ilo艣ci monitor贸w, telewizor贸w LCD i amplituner贸w kina domowego jakie s膮 dost臋pne na rynku. W tym wypadku Instytut Sadownictwa zdecydowanie ograniczy艂 swoim userom mo偶liwo艣ci po艂膮czenia swojego ukochanego notebooka z innymi monitorami ni偶 jedynie s艂uszny Apple. Pomijaj膮c ewidentne zalety tego z艂膮cza, kt贸re paradoksalnie w tym wypadku s膮 w膮tpliwe, cz艂owiek staje si臋 zak艂adnikiem w艂asnego wyboru oraz polityki narzuconej prze producenta sprz臋tu. A co im przeszkadza艂o pr贸cz tego nowatorskiego z艂膮cza zrobi膰 drugie np. hdmi? Dlaczego posiadacz MacBooka musi z zazdro艣ci膮 patrze膰 jak posiadacz "zwyk艂ego" PC ma przyt艂aczaj膮co wi臋kszy wyb贸r urz膮dze艅 z kt贸rymi wsp贸艂pracuje? Skoro tak bardzo im zale偶y na kasie to czemu do tych 27" monitor贸w nie dodali innych z艂膮cz dzi臋ki czemu nie jeden gracz, nie jeden amator wysokiej jako艣ci film贸w by naby艂 taki monitor a w przysz艂o艣ci mog艂by przecie偶 dokupic inne sprz臋ty z logiem jab艂ka. Czy na tym ma w艂a艣nie polega膰 ta mityczna warto艣膰 dodana sprz臋tu z pod znaku Apple, ze sie jest do b贸lu innym i nie pasuj膮cym do reszty 艣wiata?

#39 rafaello87

rafaello87
  • 403 post贸w
  • Sk膮dBielsko - Bia艂a

Napisano 30 pa藕dziernika 2009 - 18:25

@bastiann Przecie偶 pisa艂em dlaczego "nie mogli" da膰 HDMI. Poprostu mog艂oby sie to nie zmie艣ci膰:) (w Air napewno by si臋 nie zmie艣ci艂o). DisplayPort (i mini DP) s膮 kompatybilne z DVI, HDMI....wystarczy przej艣ci贸wka i tyle. Je艣li sta膰 mnie na komputer z kilka tysi臋cy to sta膰 mnie r贸wnie偶 na przej艣ci贸wk臋. P艂ac臋 np. 100zl ale laptop jest mniejszy, cie艅szy ma lepsz膮 bateri臋. Ja zrozumia艂bym narzekania gdyby te standardy by艂y zupe艂nie niekompatybilne... Aha...pami臋tajcie 偶e to DisplayPort jest standardem VESA a nie HDMI, tak偶e stwierdzenia o "wymys艂ach" Apple s膮 nie na miejscu.

#40 艁ukasz Ignacyk

艁ukasz Ignacyk
  • 4聽943 post贸w
  • Sk膮dKrak贸w, PL

Napisano 30 pa藕dziernika 2009 - 23:54

Aha...pami臋tajcie 偶e to DisplayPort jest standardem VESA a nie HDMI, tak偶e stwierdzenia o "wymys艂ach" Apple s膮 nie na miejscu.

Szczeg贸lnie, 偶e Dell, HP i Lenovo te偶 przesz艂y na DisplayPort w swoich notebookach.

#41 Stewie Griffin

Stewie Griffin
  • 960 post贸w
  • P艂e膰:

Napisano 13 listopada 2009 - 13:40

New iMac 27" can display the PS3 Finally!

Connecting A PlayStation 3 To Your iMac Being BigMacky

sprawdza艂 kto艣 czy to dzia艂a?

#42 Ksatrya

Ksatrya
  • 33 post贸w

Napisano 21 listopada 2009 - 21:29

witajcie ,, no w艂asnei to jest problem ..czy imaca 27 moge pod艂aczyc tuner satelitarny z "N"-ki dzia艂 mi ale przez dodatkowy tuner elgato ale jako艣膰 obrazu jest do bani, chcia艂bym bardzo oglada膰 w HD ale jak to zrobi膰, z desperacji kupi艂em inny tuner tez algato ale "eyetv sat" typowy do satelity ale jak to w 偶yciu jest tez nie dzia艂a -znaczy mam polsat cyfrowy ale nie odbieram HD program贸w przerywa/zacina ,dopiero jak wyci膮gne karte z modu艂em to inne HD niemieckie dza艂aj膮 prawid艂owo i to jest winna kompatybilno艣ci modu艂u polsatu z tym tunerem "eyetv sat". ale jak bym mia艂 mo偶liwo艣c pod艂膮czenia tuneru tv "n" bezposrednio za pomoc膮 HDMI to by艂o by super,czy ktos mi pomo偶e w tym ,bo chyba jestem jedyna osoba w polsce co ma taki problem......

---- Dodano 22-11-2009 o godzinie 00:23 ----

czy dobrze rozumiem, 偶e iMak mo偶e s艂u偶y膰 jako monitor? Jakim cudem? A mo偶e po prostu nie rozumiem tre艣ci tego postu? Bo post sugeruje ("mog膮 czu膰 si臋*zawiedzeni"), 偶e nabywcy iMak贸w oczekuj膮*od nich mo偶liwo艣ci s艂u偶enia jako monitor. A z tego co wiem, iMaki od przynajmniej 3 modeli wstecz (wcze艣niejszej historii apple nei znam) nie mog艂y s艂u偶y膰 jako monitor, bo wyj艣cie np miniDVI, kt贸re posiada艂y by艂o tylko wyj艣ciem, a nie wej艣ciem..

Nie zgadzam sie z tob膮 艢ledziu bo na stronie apple jest opis techniczny imac 27 i pisz膮 偶e "Modele 27-calowe umo偶liwiaj膮 tak偶e doprowadzenie obrazu wideo z zewn臋trz przez gniazdo DisplayPort (przej艣ci贸wki sprzedawane oddzielnie)." to znaczy 偶臋 jest wejscie i wyjscie!!!:razz: :razz:

#43 Stewie Griffin

Stewie Griffin
  • 960 post贸w
  • P艂e膰:

Napisano 23 listopada 2009 - 19:14

ehh, iMac 27 juz zam贸wiony, teraz tylko czekam na sprawdzone sposoby pod艂膮czania konsoli etc i kupuje PS3;] Mam nadzieje 偶e wyjdzie jaka艣 przej艣ci贸wka (i nie bedzie kosztowa艂a tyle co nowy monitor 24" FullHD) bo jak nie to apple robi straszn膮 g艂upote poniewa偶 z tego co sie orientuje bardzo du偶o os贸b uzale偶nia zakup iMaca 27 od mo偶liwo艣ci pod艂膮czania konsol, odtwarzaczy etc.

#44 Piti81

Piti81
  • 70 post贸w

Napisano 16 grudnia 2009 - 09:37

Firma Apogee zapowiedzia艂a w艂a艣nie ich nowy produkt - konwerter HDMI -> DisplayPort. Ma by膰 w sprzeda偶y gdzie艣 po CES 2010 :-) Mo偶na pod艂膮czy膰 wi臋c do nowego iMac'a PS3, XBox, odtwarzacz BlueRay czy Apple Mini :-)
YouTube - HD Playback on New Apple iMac 27-Inch by Apogee Inc.

#45 kaslapek

kaslapek
  • 256 post贸w
  • Sk膮dGliwice

Napisano 16 grudnia 2009 - 18:15

Blu-ray trafia do iMaca... poprzez adapter HDMI-do-Mini Display Port firmy Apogee (film) - Engadget Polska - dobre wiesci ;)

a ciekawi mnie jedna sprawa: czy da艂oby rade u偶y膰 imaca 20 cali jako monitor do xboxa360??
podobno jest to mo偶liwe przez EyeTV ?? Czy jest to prawda ?? Testowa艂 kto艣 ??

#46 thozo

thozo
  • 1聽956 post贸w

Napisano 19 grudnia 2009 - 13:48

Tylko Maki 27" mog膮 by膰 monitorami.

#47 Stewie Griffin

Stewie Griffin
  • 960 post贸w
  • P艂e膰:

Napisano 19 grudnia 2009 - 14:12

thozo ale kolega chce pod艂aczy膰 to przez EyeTV. Tak jest to prawda ale jako艣 bedzie bardzo kiepska.

#48 dirk.diggler

dirk.diggler
  • 2聽464 post贸w

Napisano 20 grudnia 2009 - 20:06

Firma Apogee zapowiedzia艂a w艂a艣nie ich nowy produkt - konwerter HDMI -> DisplayPort. Ma by膰 w sprzeda偶y gdzie艣 po CES 2010 :-) Mo偶na pod艂膮czy膰 wi臋c do nowego iMac'a PS3, XBox, odtwarzacz BlueRay czy Apple Mini :-)[/url]

i to jest dla mnie news miesiaca! :) strasznie sie teraz zajaralem ze bede mogl podlaczyc xboxa pod iMaka.

#49 thozo

thozo
  • 1聽956 post贸w

Napisano 20 grudnia 2009 - 22:28

thozo ale kolega chce pod艂aczy膰 to przez EyeTV. Tak jest to prawda ale jako艣 bedzie bardzo kiepska.

Racja.

#50 inubero

inubero
  • 98 post贸w

Napisano 30 stycznia 2010 - 20:41

Troszeczk臋 odkopie temacik :P Czy co艣 ju偶 wiadomo nt tego adaptera HDMI to Mini DisplayPort?? Targi CES odby艂y si臋 na pocz膮tku stycznia a nadal niema informacji o rozpocz臋ciu dystrybucji... Pozdro

U偶ytkownicy przegl膮daj膮cy ten temat: 4

0 u偶ytkownik贸w, 4 go艣ci, 0 anonimowych