Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Co zrobić, żeby MacBook nie zasypiał

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
15 odpowiedzi w tym temacie

#1 bsz

bsz
  • 98 postów

Napisano 27 października 2009 - 07:58

Jakie ustawienia należy zmienić, żeby MacBook nie zasypiał po zamknięciu obudowy - ekran może być zgaszony, ale zależy mi, żeby muzyka dalej leciała z iTunesa.

#2 Konrado

Konrado

• 1 844 postów
  • SkądŚwidnica

Napisano 27 października 2009 - 08:10

Zamykanie obudowy przy włączonym mb jest nie zdrowe dla niego.

#3 franzu

franzu
  • 85 postów

Napisano 27 października 2009 - 08:17

To lepiej ustawić aktywny narożnik na wygaszanie ekranu i go po prostu nie zamykać.

#4 iro88

iro88
  • 133 postów
  • SkądŚwidnica

Napisano 27 października 2009 - 08:31

Chyba się nie da. Ale jakbyś miał podpięte zasilanie i kabel od zewnętrznego monitora to może by się udało. Choć nie sprawdzałem tego. Ale Konrado1984 ma rację, to nie jest zbyt bezpieczne dla maka.

#5 NiePyta

NiePyta
  • 551 postów
Napisano 27 października 2009 - 08:44

a tam nie bezpieczne zaraz. ja tam w sumie pracuje tak dosc czesto. nie polecam robic tak caly czas ale od czasu do czasu wszystko jest zdrowe. nie ma mozliwosci zrobienie tego w osie ale semaja2 tu jest :D

#6 thozo

thozo
  • 1 956 postów

Napisano 27 października 2009 - 09:00

Problemem jest przegrzewanie się. To czy jest to bezpieczne zależy od czynników zwiększających temperaturę, nie pomijając temperatury otoczenia i ciepła wydzielającego się przy ładowaniu baterii, nasłonecznienia. Pozdrawiam

#7 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 27 października 2009 - 10:09

temat wałkowany wielokrotnie. insomnia, ale nie jest to zdrowe naprawdę

#8 chris.zurada

chris.zurada
  • 3 977 postów
  • SkądTychy, Poland

Napisano 27 października 2009 - 10:13

Kolega pytal jak wylaczyc ekran - otoz wystarczy podpiac kabel na mini dvi czy mini port i tuz przy obudzeniu laptopa zamknac klapke tak by tylko ekran sie wygasil. Jesli bowiem sygnal leci na zewnatrz z grafiki to ekran wewnetrzny bedzie zbedny.

#9 feuerfest

feuerfest
  • 3 417 postów
  • SkądMonachium, DE

Napisano 27 października 2009 - 10:15

insomniax + smcfancotnrol. jak zamykasz obudowe, ustaw minimalne obroty wiatraka na przynajmniej 2500 i od czasu do czasu zerknij na temperatury ja w ten spowob pracuje, ogladam filmy 720p, slucham muzyki

#10 bsz

bsz
  • 98 postów

Napisano 27 października 2009 - 10:21

Dzięki za info, a jak MacBook jest podłączony pod zewnętrzny ekran (np. TV) - Czy to dalej jest niezdrowe, gdy jest zamknięta obudowa, a komputer chodzi? Nie chcę mieć otwartego MacBooka, gdy na przykład rzucam pokaz zdjęć na TV, czy oglądam jakiś film.

Czy w takiej sytuacji MacBook podłączony do TV, ale z zamkniętą obudową będzie chodził i na przykład działał z bezprzewodową klawiaturą albo myszą czy pilotem?

Wasze informacje przydadzą mi się zanim kupie kilka dodatkowych akcesoriów, a nie chciałbym wydać kasy i później nie uzyskać efektu, o który mi chodzi :-)

BTW: Mojej dziewczynie zdaża się czasem zostawić włączonego zamkniętego laptopa z Windowsem na noc. Czy to naprawdę szkodzi komputerom?

#11 feuerfest

feuerfest
  • 3 417 postów
  • SkądMonachium, DE

Napisano 27 października 2009 - 10:46

komp bedzie chodzic normalnie. moze miec slabszy zasieg wifi i bt zaleznie od umiejscowienia anten laptopy generalnie nie sa do tego projektowane, ale jak sie uwaza na temperatury to nic sie dziac nie powinno

#12 NiePyta

NiePyta
  • 551 postów
Napisano 27 października 2009 - 18:19

insomniaX sluzy do "podtrzymania" lapa przy zyciu po zamknięciu klapy. jeśli podłaczysz kebelkiem do zewnetrzengo monitora to sygnal sie przezuci na ten ekran, ja tak pracuje caly dzien 5 dni w tygodniu i jest gitara, w sensie z zamknietym laptopem. Czasem sie gotuje jak pracuje na PS albo robie cos ramo konsumpcyjne. Co do myszki i klawy to bedzie dzialal bez problemu, sam tak uzywam.

#13 JFS

JFS
  • 105 postów

Napisano 27 października 2009 - 18:43

Ewidentnie szwankuje u mnie czytanie ze zrozumieniem... Czy rzeczywiście nie powinno się zamykać klapy MacBooka celem uśpienia go?

#14 Jogus

Jogus
  • 215 postów
  • SkądStalowa Wola

Napisano 27 października 2009 - 18:55

Macbook jest troche inaczej zbudowany niz zwykly laptop. Macbook odprowadza cieplo przez klawiature a zwykle laptopy od spodu maja wywietrzniki.

#15 NiePyta

NiePyta
  • 551 postów
Napisano 27 października 2009 - 20:08

Ewidentnie szwankuje u mnie czytanie ze zrozumieniem... Czy rzeczywiście nie powinno się zamykać klapy MacBooka celem uśpienia go?

Tak do tego sluzy ale czasem mozna chciec nie uspic mb po zamknieciu kalpy. Pwiedzmy, sciagamy cos i chemy przeniesc mb na dol z pieterka bez przerwania sciagana. wtedy wlaczamy insmiax i zamykamy klape a speed download dalej sobie sciaga pomimo zamknietej klapy.

#16 feuerfest

feuerfest
  • 3 417 postów
  • SkądMonachium, DE

Napisano 27 października 2009 - 20:24

Macbook jest troche inaczej zbudowany niz zwykly laptop. Macbook odprowadza cieplo przez klawiature a zwykle laptopy od spodu maja wywietrzniki.

wylot w MB jest z tylu na dole. powietrze wlatuje wszystkimi pozostalymi dziurami (w tym klawiatura, porty USB)

rzeczywiscie po zamknieciu klawiatura robi sie cieplejsza niz zwykle, dlatego lepiej recznie rozkrecic troche wiatraki

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych