Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

NDrive, TomTom, Navigon, iGo MyWay, Sygic – porównanie nawigacji z mapami Polski

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
32 odpowiedzi w tym temacie

#1 Dawid Szypulski

Dawid Szypulski

• 5 535 postów

Napisano 26 października 2009 - 08:48

[NEWSHUGE]http://farm4.static.flickr.com/3647/3608899838_a9dbc7537a_o.jpg[/NEWSHUGE]
Po niedawnej premierze aplikacji TomTom z mapami Polski mamy już pokaźną liczbę dobrych nawigacji na iPhone. Czy każda z nich warta jest jednak pieniędzy, które życzą sobie za nie ich twórcy? Na to pytanie postanowił odpowiedzieć Adrian Starukiewicz prowadzący bloga Świat gadżetów Apple – iPhone Blog, iPhone 3G, iPhone 3GS, iPod, Tablet, Mac, MacBook – Blog.

Dołączona grafika

Aplikacja NDrive charakteryzuje się płynną nawigacją, pełną funkcjonalnością oraz doskonałą kompatybilnością z iPhonem. Do końca października program dostępny jest w promocyjnej cenie 39,99€. W skład pakietu map wchodzi: mapa Polski, Czech oraz Słowacji. Mapa zaktualizowana jest danymi z drugiego kwartału 2009 r.

Dołączona grafika

Funkcje dostępne w oprogramowaniu:
  • aktualne mapy – funkcje nawigacyjne wysokiej jakości,
  • komunikaty głosowe,
  • rozpoznawanie gestów, multi-touch i zoom przy pomocy dwóch palców,
  • najważniejsze budynki (punkty orientacyjne) modelowane w postaci obiektów 3D,
  • bardzo szybkie algorytmy kalkulacji tras – wybór alternatywnych tras,
  • tryb demonstracyjny dla łatwiejszego planowania tras,
  • tryb Adventure przydatny podczas jazdy off-road, żeglowania / sportów powietrznych,
  • wsparcie dla 28 języków – w tym języka polskiego.

Mocne strony NDrive:
  • interfejs w pełni zoptymalizowany pod iPhone OS,
  • płynność aplikacji,
  • możliwość wyboru spośród trzech różnych trybów nawigowania: Samochód, Spacer lub tryb Adventure,
  • wyjątkowo szybkie wyszukiwanie i kalkulowanie tras,
  • punkty POI,
  • zoomowanie mapy,
  • przy starcie aplikacji nawigacja pokazuje komunikat o kontynuacji trasy – przydatne przy manewrowaniu między aplikacjami (SMS, Telefon, itd),
  • włączenie / wyłączenie modelowanych budynków 3D,
  • zamiana klawiatury QWERTY na ABC.

Wady NDrive:
  • niedociągnięcia mapy – w pewnych momentach pojawiają się błędy,
  • brak możliwości dodania punktu pośredniego dla wyznaczonej trasy,
  • brak asystenta pasa ruchu,
  • głos polski – przytłumiony, słaba jakość dźwięku,
  • zdarza się, że myli komendy głosowe.

Dołączona grafika

TomTom Eastern Europe. Producent deklaruje, że mapa obejmuje 99,9% obszaru polskich dróg. W skład pakietu TomTom Europy Wschodniej wchodzą: mapa Polski, Czech, Węgier, Litwy, Słowacji, Bułgarii, Estonii, Łotwy, Słowenii i Chorwacji. Aplikacja kosztuje 69,99€ .

Dołączona grafika

Podstawowe funkcje programu:
  • wsparcie dla 13 języków w tym dla języka polskiego,
  • tryb landscape,
  • wybór najlepszej trasy / najszybszej / najkrótszej / alternatywnej,
  • tryb spacerowy / rowerowy / samochodowy,
  • widok 2D / 3D mapy,
  • tryb dzienny / nocny,
  • trasa demo,
  • nawigacja do lokacji / do domu / do ulubionego punktu / do osoby z kontaktów,
  • trasa alternatywna,
  • punkty POI,
  • inteligentne typowanie trasy,
  • omijanie dróg ekspresowych / blokad na drodze (typu korki).

Mocne strony Tom Tom’a:
  • przyjazny interfejs i łatwa obsługa programu,
  • pokrycie terenu,
  • odbieranie trasy,
  • przełączanie między trybami dzień / noc oraz widoku 2D / 3D,
  • technologia IQ Routes,
  • dodawanie punktu przelotowego na trasie,
  • szybkie przełączanie między państwami,
  • szybki dostęp do informacji o trasie.

Słabe strony Tom Tom’a:
  • są problemy we współpracy aplikacji z oprogramowaniem iPhone'a,
  • są radary na mapie, lecz brak o nich ostrzeżeń,
  • wolniejszy start aplikacji w porównaniu do NDrive,
  • średnia szybkość transferu danych, np.: w przypadku przeliczania trasy,
  • lagi aplikacji (nawet do 5 sek.) przy gęstszych skrzyżowaniach – w przypadku jazdy po mieście, bezużyteczny,
  • większy pobór baterii, nawet o 30% w porównaniu do Navigona,
  • cena.

Dołączona grafika

Navigon Mobile Navigator jest wiodącym światowym producentem systemów nawigacyjnych. Oferuje profesjonalne rozwiązania nawigacyjne. Cena 69,99€.

Dołączona grafika

Główne cechy i funkcje Navigona:
  • mapa 2D / 3D.
  • może być stosowany w widoku standardowym i landscape (krajobrazowy),
  • precyzyjne komunikaty głosowe,
  • inteligentne wpisywanie adresów,
  • Reality View Pro (realistyczne wyświetlanie węzłów i zjazdów z autostrady),
  • Lane Assistant Pro,
  • realny widok drogowskazów,
  • asystent prędkości z możliwością ustawienia audio-wizualnych ostrzeżeń,
  • tryb dziennego i nocnego wyświetlania mapy,
  • bezpośredni dostęp i nawigacja do kontaktów zapisanych w książce adresowej iPhone,
  • najnowsze materiały map NAVTEQ łącznie ponad dwa miliony (wersja UE) interesujących miejsc (POI),
  • nawigacja jest automatycznie wznowiona po zakończeniu połączenia przychodzącego telefon,
  • szybki dostęp do zdefiniowanych przez użytkownika punktów POI w okolicy i na trasie,
  • zabierz mnie do domu (Take Me Home) - funkcji za pomocą jednego kliknięcia,
  • automatyczny wybór języka dla użytkownika iPhone'a.

Mocne strony Navigona:
  • płynne działanie aplikacji przy nawigowaniu,
  • program nie zacina się na większych skrzyżowaniach,
  • pokrycie mapy ponad 99%,
  • system ostrzegawczy ograniczeń prędkości,
  • mniejsze zużycie baterii w porównaniu z TomTomem,
  • asystent pasa ruchu,
  • sterowanie iPodem z pozycji programu,
  • stabilność i intuicyjność,
  • posiada szacowany czas pracy,
  • wysoka jakość dźwięków.

Słabe strony Navigona:
  • mapy w kluczowych miejscach mogą być przestarzałe,
  • dość ubogie menu,
  • ma problem ze złapaniem sygnału przy uruchomieniu aplikacji,
  • wolne działanie podczas uruchamiania jaki i po odebraniu rozmowy (w przypadku iPhone 3G),
  • brak możliwości wyłączenia mówienia numerów dróg,
  • brak uaktualniania kamer itp,
  • wolne przeliczanie nowej trasy w przypadku zbłądzenia z wytyczonej wcześnie drogi,
  • polski głos za często powtarza „proszę”,
  • brak dostępu do wszystkich opcji jeśli nie jest się w trybie nawigowania.

Dołączona grafika

iGo MyWay 2009 oferuje nam oszałamiające wizualizacje 3D zabytków i terenu wokół siebie. Darmowa aktualizacja map do grudnia 2010! Program w języku polskim. Cena 89,99€ dla map całej Europy. Mapy NAVTEQ.

Dołączona grafika

Funkcje iGO My Way:
  • poruszanie się po kontaktach iPhone’a,
  • odtwarzanie muzyki,
  • klawiatura QWERTY,
  • funkcja QuickStart,
  • realne drogowskazy,
  • przeglądanie mapy,
  • tryb landscape,
  • wznawianie nawigacji po odebranej rozmowie telefonicznej,
  • zmniejszone zużycie baterii,
  • szybsze uruchamianie aplikacji,
  • korzystanie z czujnika światła,
  • fotoradary,
  • widok 2D / 3D mapy,
  • tryb dzienny i nocny,
  • nawigacja do kontaktów iPhone'a,
  • kontrolowanie odtwarzanej muzyki z poziomu nawigacji,

Mocne strony iGo MyWay 2009:
  • darmowa aktualizacja map do grudnia 2010,
  • szybkie kalkulowanie trasy w przypadku zbłądzenia,
  • maksymalnie intuicyjne menu,
  • duże zoptymalizowane przyciski dla użytku samochodowego,
  • małe zużycie baterii,
  • wyraźne komunikaty,
  • przyjemna szata graficzna.

Słabe strony iGo My Way 2009:
  • brak informacji o prędkości,
  • brak możliwości dodawania punktów POI,
  • brak możliwości zmiany kolorystyki,
  • 1 lektor – głos kobiecy,
  • cena.

Dołączona grafika

Sygic Mobile Maps Europe. Posiada 41 szczegółowych map krajów Europy. Korzysta z bazy map Tele Atlasu – w wersji na iPhone'a używa NOWSZEJ mapy. Program jest w języku polskim. Cena 69,99€.

Dołączona grafika

Podstawowe cechy programu:
  • baza danych punktów POI,
  • komunikaty ostrzeżeń o fotoradarach, przejazdach kolejowych i ograniczeniach prędkości,
  • widok 2D / 3D,
  • tryb dzień / noc,
  • text-to-speech,
  • tryb klasyczny i landscape,
  • zwiększona płynność ruchu wskaźnika na mapie,
  • poprawa blokady GPS,
  • nawigowanie do adresów kontaktów iPhone'a,
  • ostrzeżenie o fotoradarach (nie jest dostępne we wszystkich krajach),
  • zaawansowane informacje o drogowskazach,
  • planowanie trasy z wieloma punktami orientacyjnymi.

Mocne strony Sygic:
  • łatwy i intuicyjny interfejs programu,
  • czytelność aplikacji,
  • bardzo szybko reaguje na polecenia użytkownika,
  • szybko wylicza trasy,
  • dodawanie punktów przelotowych,
  • proste wyszukiwanie miast bez konieczności pisania polskich znaków (lodz -> Łódź),
  • wyciszanie muzyki przy odtwarzaniu komunikatów głosowych.

Słabe strony Sygic:
  • ostrzeżenia o ograniczeniach prędkości nie działają zbyt dobrze (program nie uwzględnia obszarów zabudowanych dla mniejszych miejscowości),
  • brak możliwości dzwonienia z poziomu programu,
  • nie działa nawigowanie do adresu z kontaktów (ver. 7.71.4).

Artykuł napisany na podstawie opinii i komentarzy użytkowników korzystających z wyżej wymienionych pozycji.
Pełna tabela porównawcza: Świat gadżetów Apple – iPhone Blog, iPhone 3G, iPhone 3GS, iPod, Tablet, Mac, MacBook – Blog Navigon, Sygic, iGo, TomTom, NDrive – Tabela porównawcza nawigacji iPhone

Autorem porównania nawigacji jest Adrian Starukiewicz: Świat gadżetów Apple – iPhone Blog, iPhone 3G, iPhone 3GS, iPod, Tablet, Mac, MacBook – Blog. Tekst został wykorzystany za jego zgodą - przyp. red.
[articleindexsmall]http://farm3.static.flickr.com/2482/4045381509_09ae97101e_o.png[/articleindexsmall]

#2 shivan

shivan
  • 1 141 postów
  • SkądKraków

Napisano 26 października 2009 - 10:00

KIEPSKO!!!
dobrze ze jest jakies porownanie ale widac ze ten Pan nie testowal tych nawigacji w boju!

a gdzie info ze IGO lubi prowadzic polami,kanalami,prywatnymi ogrodkami? po nie istniejacych drogach?
a sygic ma dar do prowadzenia ludzi przez" betonowe zapory i pasy wylaczone z ruchu"
tzn widzi droge ale ma gdzies organizacje ruchu na niej?

i skoro juz pisze ze TomTom lubi sie zgubic na krzyżówce ...to o sygicu tez mozna to napisac
"w miescie bezużyteczny"

Jeszcze odnośnie navigona

mapy w kluczowych miejscach mogą być przestarzałe

a to dziwne bo mi pokazywal wezly na autostradzie ktora jeszcze nawet nie jest skonczona...

za to np sygic lubi prowadzic po drogach nie istniejacych od ponad roku;]

#3 jorge5

jorge5
  • 34 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 26 października 2009 - 10:02

no wiec nadal czekamy na jakis test z prawdziwego zdarzenia i ktos je faktycznie przetestuje w dzialaniu. Chce niedlugo kupic program do nawigacji i na razie zastanawiam sie miedzy nawigonem a tomtomem.

#4 szymonvader

szymonvader
  • 557 postów
  • SkądBędzin

Napisano 26 października 2009 - 13:21

z tego co tutaj wyczytalem i w innych recenzjach to iphone raczej slabo dziala jako nawi. Sygic czy tomtom lepiej smigaja na telefonach z symbianem(nokia e71, N95 czy N97 itp) wiec lepiej traktowac to jako dodatek niz sugerowac sie tym przy wyborze iphona wlasnie ze wzgledu na GPS. Ja i tak planuje przesiadke po podpisaniu nowej umowy z operatorem, bo ma wiele innych zalet, ktore o tym zdecydowaly. Ja np na jezdze z e71 na Sygic-u i jestem jak najbardziej zadowolony bo smiga naprawde super a na iphone jak widac jest bardzo przecietny.

#5 deszczu8

deszczu8
  • 33 postów

Napisano 26 października 2009 - 17:16

Ja sie wpakowalem i kupilem dwie nawigacje do ipka mianowicie iGo i Navigona.....Testuje od miesiaca i z mojego punktu widzenia BARDZO polecam iGO - bije Navigona na leb na szyje w sprawnosci, szybkosci, interfejsie oraz bazie POI mimo ze nie ma logotypow hehe. Jak jeszcze wyjdzie nowy update do iGo no to juz wogle super!

#6 shivan

shivan
  • 1 141 postów
  • SkądKraków

Napisano 26 października 2009 - 17:39

.Testuje od miesiaca i z mojego punktu widzenia BARDZO polecam iGO - bije Navigona na leb na szyje w sprawnosci, szybkosci

a udowodnic ci ze piszesz bzdury?

po 1 szybkosc
igo laduje sie najwolniej ze wszystkich navi ktore testowalem (nie dorwalem jeszcze tt)

ta nawigacja ma tylko 1 plus..podglad na mapie roznych wariantow tras oraz ich odleglosci (szybka krotka etc)

A teraz jedziemy:

to jest fragment mojego postu z 10 sierpnia...
ale widze ze mozna sobie pisac a ludzie i tak swoje...eeeh

MIASTO: KRAKÓW
TRASA: FROM PRZEWÓZ TO SELLGROS NOWOHUCKA

1. Nie istniejąca droga:

Screen Igo:

Dołączona grafika

Jak to wyglada naprawde:

Dołączona grafika

kompletna dyskwalifikacja...

2. Nie istniejąca droga+ przedziwne wyliczanie trasy (bo nie jest to ani "szybkie" ani "krotkie"
conajwyzej droga dla quada;] )

Dołączona grafika

ZOOM:

Dołączona grafika

RZECZYWISTOŚĆ:

Dołączona grafika

Bardzo krotko testowalem ta nawigacje zaledwie kilka godzin...ale wystarczylo zeby wyskoczyly takie kwiatki
Radze narazie wstrzymac sie z zakupem lub czekac na TT;]

Pozdrawiam

I co?

@deszczu8:
Testuje od miesiaca i z mojego punktu widzenia BARDZO polecam iGO

gdzie go testujesz? jadac w autobusie czy siedzac przed komputerem?;]

#7 rafikk_1983r

rafikk_1983r
  • 204 postów
  • SkądPoland

Napisano 27 października 2009 - 13:33

z tego co tutaj wyczytalem i w innych recenzjach to iphone raczej slabo dziala jako nawi. Sygic czy tomtom lepiej smigaja na telefonach z symbianem(nokia e71, N95 czy N97 itp) wiec lepiej traktowac to jako dodatek niz sugerowac sie tym przy wyborze iphona wlasnie ze wzgledu na GPS. Ja i tak planuje przesiadke po podpisaniu nowej umowy z operatorem, bo ma wiele innych zalet, ktore o tym zdecydowaly. Ja np na jezdze z e71 na Sygic-u i jestem jak najbardziej zadowolony bo smiga naprawde super a na iphone jak widac jest bardzo przecietny.

Nokie możesz sobie traktować jako dodatek nav kolego a nie iphone (ale mnie rozbawiles:roll: ) Niestety nie wszyscy maja tyle szczęścia, i posiadaja gorszy odbiornik gps ale rozwiazaniem moze byc uchwyt tomtom car, a Nokie sam uzywalem i zeby zlapac fixa trzeba miec duzooo szczęścia, ładną pogodę i... rozsunięta klawiaturę ha ha.

Ostatnio czyli 2 dni temu testowalem swojego ipka na trasie 200mil obok oryginalny tomtom i obie nawigacje radzily sobie swietnie z tym ze na iphone mimo mniejszego ekranu wszystko wygladalo piknie:D Na ipku testowana byla najnowsza wersja tomtoma(z poprawionymi bledami, opoznieniami) Do testu nie uzywalem uchytu tomtom car kit ktory tez posiadam z czego jestem jeszcze bardziej zadowolony z wynikow nawigowania na IPhone 3gs.

Pozdrawiam...

#8 miaziol

miaziol
  • 94 postów
  • SkądŁódź

Napisano 27 października 2009 - 15:18

Ja moze sie nie znam ale, kolega na podstawie jednego skrzyzowania wydaje opinie o navi fajnie;) aktualnie przejechane okolo 12tys km na programach nawigacyjnych z iphone. Moje spostrzezenia sa takie tom tom do lasu to sie potrafi pogubic na uatostradzie do niczego navigon troche lepiej najlepiej z tego calego bajzlu sprawuje sie igo szybko przelicza i z glowa wybiera generalnie glowne drogi co dla mnie jako kierowcy ciezarowki ma fundamentalne znaczenie co do ceny igo sorry ale ja nie widze do czego mozna sie przyczepic bo 90eur za mapy calej europy to jest mniej niz analogiczne po40€ w promocji za kazdy rejon czy 140€ za tom toma bez polski sory al nie kazdy potrzebuje mapy jednego kraju i wtedy to cena igo jest atrakcyjna sorki za ew literowki ale klepie z iphona dokladnie z shepton malet w angli

#9 iVeriS

iVeriS
  • 2 postów

Napisano 27 października 2009 - 16:51

Zapraszam do zapoznania się z tabelą porównawczą: [url=http://www.ajpad.pl/?p=889]Świat gadżetów Apple – iPhone Blog, iPhone 3G, iPhone 3GS, iPod, Tablet, Mac, MacBook – Blog Navigon, Sygic, iGo, TomTom, NDrive – Tabela porównawcza nawigacji iPhone[/url]
Poza tym niedorzecznością jest ocenianie całej nawigacji po jednej czy dwóch ulicach... Nie ma idealnych programów.

#10 shivan

shivan
  • 1 141 postów
  • SkądKraków

Napisano 27 października 2009 - 17:43

Ja moze sie nie znam ale, kolega na podstawie jednego skrzyzowania wydaje opinie o navi fajnie

ekhmm..nie 1 skrzyzowania a jednej trasy

wkleilem dwa przyklady

a co...chcesz wiecej?

moge zainstalowac igo...

po tym co zobaczylem polecialo po 2 dniach...

#11 miaziol

miaziol
  • 94 postów
  • SkądŁódź

Napisano 27 października 2009 - 19:20

Ty po dwoch dniach wywaliles ja zrobilem navtym kolo 5tys km widzisx roznice? Ja tak :), tutaj bardziej nalezy sie czepiac dostawcy map i miec nadzieje ze to poprawia

#12 Hera

Hera
  • 52 postów

Napisano 27 października 2009 - 19:27

Z tego co przeczytałem to przychylny jestem ku Navigon-wi ale jak w praktyce to wygląda to nie wiem :D A on ma całą mapę Europy? I czy dostępne są te wszystkie aplikacje w usa app store? chodzi mi o ceny w dolarach ^^

#13 shivan

shivan
  • 1 141 postów
  • SkądKraków

Napisano 28 października 2009 - 02:54

Ty po dwoch dniach wywaliles ja zrobilem navtym kolo 5tys km widzisx roznice? Ja tak , tutaj bardziej nalezy sie czepiac dostawcy map i miec nadzieje ze to poprawia

wiem ze tu mapa jest problemem..
miec nadzieje ze poprawia?zobacz kiedy igo wyszedl...dla mnie jest spalony;]

a to ze wywalilem po dwoch dniach to chyba nie jest dziwne?

sa inne zamienniki...na sygicu zrobilem juz ok ~2k km...
i wiem czego moge sie po nim spodziewac

ale nie bede testowalem dluzej navi ktora trasy wytyczyc nie potrafi bo po co?

#14 szymonvader

szymonvader
  • 557 postów
  • SkądBędzin

Napisano 28 października 2009 - 10:30

rafikk_1983r nie wiem jak chcesz rozsuwac klawiature w e71 a z tego co piszesz wywnioskowalem jedno ze nic nie wiesz na temat navi za pomoca nokii, nie uzywam tego jako priorytetu masz racje to jest jedynie dodatek tak jak i w IP to jest dodatek z ta roznica ze do nokii nie potrzebuje uchwytu za tyle kasy. Moja e71 lapie sygnal "na zimno" okolo minuty i pozniej bardzo ladnie go trzyma. A tak na marginesie to mapy UK nijak maja sie do map PL. Pozdr

#15 MxK

MxK
  • 335 postów
  • SkądBaltic Coast

Napisano 28 października 2009 - 18:05

Korzystam z Navigona i jestem bardzo zadowolony. (pomimo, że kupiłem go za 100 euro, jeden dzień przed promocją na 70 :P)

#16 miaziol

miaziol
  • 94 postów
  • SkądŁódź

Napisano 28 października 2009 - 18:55

Ja tam nie wiem w polsce zamiast navi uzywam cb w przypadku ciezarowki sprawdza sie 100% lepiej bo a to mosty o nieokreslonej wysokosci to zakazy bez sensu itd a po zachodzie igo jest bezbledne prowadzi pewnie po najwiekszych dziurach lacznie z rozladunkami u bauera :) co do fixa... Hmmm nie wydam jednoznacznej opinii dlatego ze jej nie ma w aucie mam profesjonalne navi ekran dotykowy 7" razem z modulem do komunikacji zewnetrzne anteny do gps gsm tmc i sie czasami gubi do tego w zupelnie innym momencie jak iphone wiec na to nie ma reguly :) p.s jesli narzekacie na korki w polsce to was pociesze :) 30km korka na m25 i to jest normalne o tej godzinie

#17 shivan

shivan
  • 1 141 postów
  • SkądKraków

Napisano 28 października 2009 - 19:59

a po zachodzie igo jest bezbledne prowadzi pewnie po najwiekszych dziurach lacznie z rozladunkami u bauera

ok..moze tak byc...ja tego nie wiem

interesuja mnie realia w naszym pieknym kraju;]

zauwazylem ze igo ma w niektorych punktach "bardzo dokladne mapy"
(czasami az za bardzo)
pokazuje polne drogi dla ciagnikow...lub "drogi" na ktorych juz dawno stoja domki jednorodzinne;]

wszystko by bylo ok...ale dlaczego ona chce przez nie wyznaczac trase?;D

co do cb...no napewno lepiej posiadac niz nie;]

ja narazie akurat potrzeby nie mam...jezdze osobowka a na dodatek bardzo przepisowo (hehehe)
info o fotoradarach i suszarkach wystarcza mi w pelni...

chociaz pewnie gdybym regularnie przemieszczal sie ze swojego miasta do jakiegos innego
to bym zainwestowal

wracamy...do porownania:

sygic w wakacje doprowadzil mnie bez wiekszych problemow do m.docelowego na slowacji
zauwazylem ze w trasie ta navi radzi sobie calkiem calkiem
ale w miescie zaczyna sie robic zle
ostatnio ja odpalilem (krakow)chcialem dojechac spod domu turysty pod makro (ul.josepha conrada czy jakos tak)
navi polegla...juz po pierwszych kilkunastu metrach "kazala" mi lamac przepisy/organizacje ruchu
potem przez cala trase probowala mnie "zawrocic" -.- chociaz jechalem najszybsza droga
i nie przeliczyla dobrze trasy az pod samo makro eehh

jeszcze cos odnosnie ndrive
zapowiada sie ciekawie...trzeba tylko zmienic "glos" bo to jest dramatycznie cichy/zlej jakosci
co do prowadzenia...gdzies sie tam potknela ale za krotko ja uzywam zeby cos wiecej powiedziec

#18 miaziol

miaziol
  • 94 postów
  • SkądŁódź

Napisano 28 października 2009 - 20:46

Co do prowadzenia polnymi drogami to znowu wine ponosi firma dostarczajaca mapy bledna kategoryzacja drog program na podstawie danych od dostawcy mapy wie ze dana droga jest glowna autostrada czy innym badziewiem. Nie wiem kto dostarcza mapy na polske do igo ale pewnie nie teleatlas bo oni raczej takich baboli nie strzelaja. Co do drog pamietam pare lat temu na wyjezdzie o de mnie z osiedla byl dosc duzy blad w automapie i on zreszta wystepowal tez w mapach papierowych, kiedy we wszystkich mapach blad zostal poprawiony w tym roku ktos zauwazyl ze wyjazd jest niezgodny z planami i go poprawili :) czyli teraz wszysykie mapy pokazuja zle natomiast w starych mapach jest oki. Tak to sie kiedys w polsce odbywalo byly plany i stan faktuczny :)

#19 shivan

shivan
  • 1 141 postów
  • SkądKraków

Napisano 29 października 2009 - 02:54

slyszalem ze "igo" jako nawigacje "przystosowuje" sie do uzycia wlasnie poprzez zmiane standardowych map ale czy ktos to robil na iphonowej wersji? tego nie wiem...trzeba by bylo pogooglowac z innej strony "placic" za taka navi krocie a potem samemu szukac rozwiazania zeby to dobrze dzialalo tak tez nie powinno byc

#20 maczas

maczas
  • 55 postów

Napisano 29 października 2009 - 19:55

Navigon bardzo szybko przelicza przy zbladzeniu nawet z dlugiej drogi (jechalem WAW-Paryż i kilka razy pojechalem troche inaczej i w ok 10-15sekund cala trasa byla przeliczona na nowo). To prawda, że dosc dlugo sie wlacza, ale przeciez wlacza sie go raz na cala trase. Ja w aucie i tak przestawiam telefon na samolot bo nienawidze rozmawiac jak jade wole sobie muzy sluchac;)

#21 miaziol

miaziol
  • 94 postów
  • SkądŁódź

Napisano 30 października 2009 - 15:11

Tu sie zgodze ze robic samemu cos i podmieniac mapy mija sie z celem nie po to sie za to placi, co do wolnego przelaczania navi telefon ipod i tak dalej polecam z cydii backgrounder dziala idealnie ja jednoczesnie gadam na skype i uzywam navi przelaczqnie miedzy programami trwa sekunde.

#22 sanitariusz

sanitariusz
  • 524 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 01 listopada 2009 - 13:08

No a jak juz testowac to trzeba jeszcze dodac CoPilot Live

#23 RiQ

RiQ

• 2 567 postów
  • SkądWrocław

Napisano 21 grudnia 2009 - 13:58

Korzystam z Navigona i jestem bardzo zadowolony. (pomimo, że kupiłem go za 100 euro, jeden dzień przed promocją na 70 :P)

Jakoś Navigon mnie nie przekonał nazywając jedną z głównych ulic we Wrocławiu (od Mostu Grunwaldzkiego do Ronda Regana) trasą E67 :)

Czekam na jedyny słuszny wyrób - Automapę, która IMHO ma najlepszą kategoryzację map.

#24 dundrub

dundrub
  • 842 postów
  • Skąddolny slask

Napisano 21 grudnia 2009 - 14:32

Jakoś Navigon mnie nie przekonał nazywając jedną z głównych ulic we Wrocławiu (od Mostu Grunwaldzkiego do Ronda Regana) trasą E67 :)

Czekam na jedyny słuszny wyrób - Automapę, która IMHO ma najlepszą kategoryzację map.

A na pasku na dole nie pisał*Ci przypadkiem nazwy ulicy Plac Grunwaldzki?
Navigon robi tak czasami, jak przejeżdżasz jedynie przez miasto - jadąc gdzieś dalej. Podaje nazwy takie, jakie można zobaczyć*na drogowskazach. W tym przypadku E67.

Ale sprawdzę sam z ciekawości ;)

#25 RiQ

RiQ

• 2 567 postów
  • SkądWrocław

Napisano 21 grudnia 2009 - 22:43

Raczej nie - nie przypominam sobie aby nazwa właściwa była gdziekolwiek na ekranie. Jestem ciekaw, czy wszystkie ulice są ponazywane. Tego akurat nie sprawdziłem.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych