Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Usuwanie plików z kosza za pomocą terminala lub inaczej.

• Please log in to reply
15 replies to this topic

#1 Jacoszek

Jacoszek
  • 23 posts

Posted 24 October 2009 - 19:06

Witam! Mam w koszu pliki, których nie mogę usunąć za pomocą zwykłego opróżniania. Ostatnio miałem podobny problem, ale pliki do usunięcia były z innej partycji dysku i wystarczyła zwykła "naprawa" w narzędziach dyskowych. Tym razem pliki które usuwam są z głównej partycji z mac'iem, a w narzędziach dyskowych opcja naprawy jest niedostępna :/ Tak, szukałem w googlach, ale nic co znalazłem nie działa :/ Proszę o pomoc i wytłumaczenie wszystkiego w miarę prosto ;) Nie jestem jeszcze zaawansowanym użytkownikiem Mac'zka :D Dziękuje Pozdrawiam

#2 javazlaz

javazlaz
  • 1513 posts
  • SkądCzęstochowa

Posted 24 October 2009 - 19:15

Mogą to być pliki chronione lub zabezpieczone, np. pliki programu. Próbowałeś wymuszonego opróżniania?

#3 Jacoszek

Jacoszek
  • 23 posts

Posted 24 October 2009 - 19:48

Yyy nie, pierwszy raz o tym słyszę :D Jakaś instrukcja? :D

#4 virgin71

virgin71

• 12562 posts
  • SkądWrocław

Posted 24 October 2009 - 21:48

nawet trochę się nie wysiliłeś, bo jest pełno tematów o tym, np. http://www.myapple.p...owany-kosz.html

#5 Fikou

Fikou
  • 475 posts
  • SkądStettin, Poland

Posted 24 October 2009 - 21:58

a nie wyskakuje Ci jakies powiadomienie? zrób ss'a pliku który nie chce sie usunac. Albo otwórz "monitor aktywności" programy-narzędzia. I zobacz czy to nie jest jedna z uruchomionych rzeczy, ja tak mialem z programem Ecoute.

#6 Jacoszek

Jacoszek
  • 23 posts

Posted 25 October 2009 - 15:30

Nic nie daje rady :/ Pliki były usunięte z dysku zewnętrznego, na którym nie ma żadnych programów, jedynie pliki, a programy miałem niby wszystkie wyłączone. Dodatkowo wystąpił jeszcze inny problem wydaje mi się że z tym w/w powiązany. Otóż gdy chce usunąć jeden plik z jednej partycji (tegoż dysku zewnętrznego), ląduje on w koszu, następnie klikam opróżnij kosz, a z dysku są usuwane są wszystkie pliki, które znajdowały się w folderze z plikiem który chciałem usunąć, chociaż nie przenosiłem ich do kosza! Nie wiem o co chodzi :/ "Napraw dysk" nic nie daje :/

#7 macieks72

macieks72

• 9873 posts

Posted 25 October 2009 - 15:50

z konsoli: rm -rf ~/.Trash/*

#8 Jacoszek

Jacoszek
  • 23 posts

Posted 25 October 2009 - 17:08

Wpisuje i nic. Pojawia się pasek do następnej komendy...

#9 ftpd

ftpd

Nie.

• 24360 posts

Posted 25 October 2009 - 17:18

No i o to chodzi - pierwsza się wykonała i dostajesz prompta, żeby móc pisać ewentualne następne. Gorzej byłobo, jakbyś dostał komunikat błędu. Anyway, tych plików w koszu nie powinno już być.

#10 Jacoszek

Jacoszek
  • 23 posts

Posted 25 October 2009 - 17:49

Są i ich grono się powiększa =] A także wydłuża się liczba plików, które "usunęły" się bez mojej zgody :|

#11 macieks72

macieks72

• 9873 posts

Posted 25 October 2009 - 19:52

Są i ich grono się powiększa =]
A także wydłuża się liczba plików, które "usunęły" się bez mojej zgody :|

A konkretnie to o co chodzi, sprecyzuj zwłaszcza to pogrubione?
To co podałem wyżej żebyś odpalił z konsoli usuwa wszystko z kosza i kosz powinien być pusty.

#12 Jacoszek

Jacoszek
  • 23 posts

Posted 25 October 2009 - 20:52

Nic nie daje rady :/
Dodatkowo wystąpił jeszcze inny problem wydaje mi się że z tym w/w powiązany. Otóż gdy chce usunąć jeden plik z jednej partycji (tegoż dysku zewnętrznego), ląduje on w koszu, następnie klikam opróżnij kosz, a z dysku są usuwane są wszystkie pliki, które znajdowały się w folderze z plikiem który chciałem usunąć, chociaż nie przenosiłem ich do kosza!
Nie wiem o co chodzi :/

To jeśli chodzi o znikające pliki.
A co do kosza, to jeśli chodzi tylko o wpisanie do teminalu "rm -rf ~/.Trash/*" to jakoś to maczka nie rusza ;)

#13 macieks72

macieks72

• 9873 posts

Posted 25 October 2009 - 21:18

To dokładnie kasuje wszystko co masz w koszu (sprawdziłem przed chwilą bo mogłem coś pokręcić i działa na 100%), nie ważne czy pliki/katalogi w nim są zablokowane czy nie, a dokładniej mówiąc kosuje wszytko co jest w katalogu ~/.Trash, a katalog ten to właśnie Twój kosz.

A jeśli to u ciebie nie działa to albo robisz coś źle albo masz w systemie taki bajzel że aż strach pomyśleć i nie wiem niestety jak Ci inaczej pomóc.

Jest jeszcze katalog /.Trashes - ale od czego on jest to nie wiem, u mnie jest on jak widzę zawsze pusty.

---- Dodano 25-10-2009 o godzinie 21:24 ----
Odmontuj jak masz wszyskie pendrajwy i dyski twarde zewnętrzene, one o ile się nie mylę mają swoje kosze.

#14 Jacoszek

Jacoszek
  • 23 posts

Posted 25 October 2009 - 22:00

Pliki, których nie mogę usunąć, to rzeczy z partycji pod windowsem, wiec może tu jest jakieś ale. Tyle, że oba pliki to instalki, więc nie powinno być problemów. Gdy podpinam dysk zewnętrzny, wtedy w koszu pojawiają się kolejne trudne do usunięcia pliki. Ale te też nie powinny mieć problemów ze zniknięciem, bo jeden to pusty folder, a drugi to jakiś plik z programu który już odinstalowałem (z windowsa). System jest w miarę nowy, stoi od nowości czyt. 3 miesiące. Oprócz tego co teraz nie miałem żadnych problemów. W terminalu też się nie bawię bo się na tym nie znam. Jedyne co to może programy typu CleanMyMac i Cocktail (bardziej ten drugi, bo co do działania pierwszego nie mam zastrzeżeń). Pozdrowionka

#15 Jacoszek

Jacoszek
  • 23 posts

Posted 28 October 2009 - 21:09

Sprawa rozwiązania. Wszedłem na windowsa i usunąłem z każdej partycji foldery .Trash ;) Działa! Kosz pusty. Pozdrawiam

#16 approjekt

approjekt
  • 9 posts

Posted 04 June 2014 - 21:16

rm -rf ~/.Trash/*- i u mnie nic sie nie dzieje- narobiłem sobie kłopotu bo wpadłem na genialny pomysł usunięcia wlasnoręcznei najstarszego backupu z time machine . wszystko wyladowało w koszu - ajest tego jak wiedomo sporo i teraz kilka minut trwa "przygotowywanie rzeczy do usunięcia" następnei pyta czy usunąć rónież pliki zablokowane- więc potwierdzam że tak- wtedy juz nic się nie dzieje. HEEEEELP!

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users