Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

PROBLEM ZE SFORMATOWANIEM DYSKU TWARDEGO (PARTYCJA MAC OSX [JOURNALED]

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
7 odpowiedzi w tym temacie

#1 jaroomaster

jaroomaster
  • 74 postów

Napisano 24 października 2009 - 17:03

WITAM SERDECZNIE. jako ze na codzien jestem "pecetowcem", nie potrafie rozgryzc jednego problemu, a mianowicie: po wpieciu fabrycznie nowego dysku twardego SATA2 do Mac`a PRO, mam problem z zalozeniem partycji MAC OSX Extended (Journaled). Komputer zaczyna formatowac dysk i w pewnym momecie wyskakuje blad "wymazanie dysku zakonczylo sie bledem". tak samo dzieje sie w przypadku formatowania i zalozenia partycji Mac OSX Extended jak i pozostalych "makowych" partycji dyskowych. Dysk da sie sformatowac tylko i wylacznie zakladajac partycje FAT 32... jak rozwiazac ten problem? czy ktos jest w stanie mi z tym pomoc?bede wdzieczny za odpowiedz. pozdrawiam

#2 yahol

yahol
  • 1 321 postów
  • Skąd*.#

Napisano 24 października 2009 - 18:28

W opcjach formatowania, ustaw partycje GUI. Po formacie, postawisz bez problemu Mac OSa.

#3 bsentkowski

bsentkowski
  • 140 postów

Napisano 24 października 2009 - 18:45

Cztery lata temu miałem podobny kłopot z dyskiem Segate kupionym w Vobisie. Udało się (GUI) w końcu, ale niestety nie działał stabilnie. Straciłem trochę danych. Teraz hula u kolegi pod windą (FAT 32). Ja bym się nie upierał i nie ryzykował. Do Mac'a używam - zewnętrznych LaCie. Wewnętrzne raczej WD.

#4 jaroomaster

jaroomaster
  • 74 postów

Napisano 24 października 2009 - 18:47

gdzie to odnalezc? w opcjach formatowania jest tylko cos takiego jak "FORMAT WOLUMINU", gdzie moge wybrac nastepujace opcje: -Mac OS Extended [Journaled] -Mac OS Extended -Mac OS Extended [wielkosc liter istotna, Journaled] -Mac OS Extended [wielkosc liter istotna] -MS-DOS FAT32 -Windows NT Filesystem [NTFS 3G] nie wiem gdzie moge znalezc taka opcje jak "partycja GUI", ....pomozesz yahol?

#5 javazlaz

javazlaz
  • 1 513 postów
  • SkądCzęstochowa

Napisano 24 października 2009 - 18:53

O ile się nie mylę to to będzie typ partycji (Partition Type).

#6 jaroomaster

jaroomaster
  • 74 postów

Napisano 24 października 2009 - 18:58

Ok. Wiec sprawa wyglada nastepujaco: po kliknieciu na zakladke "partycje", wybralem -->schemat woluminu 1, po czym wpisalem porzadana nazwe dysku [np. ARCHIWUM], po czym w opcjach wybralem cos takiego jak mi poradziliscie, czyli --> "tablica partycji GUID". Zatwierdzilem "OK" i Mac podzielil na partcje dysk 1,4 TB Mac OS [Journaled] tak jak chcialem. po chwili sformatowalem normalnie dysk ponownie pod partyche Mac OS [Journaled] i dysk pojawil sie normalnie jako urzadzenie na pulpicie Maca. po sprawdzeniu dysku, smiga tak jak powinien... PROBLEM ROZWIAZANY i dziekuje za pomoc PANOWIE ;] pozdrawiam JarOOMaster

#7 Gość_owca666_*

Gość_owca666_*

Napisano 24 października 2009 - 19:00

...nie wiem gdzie moge znalezc taka opcje jak "partycja GUID"...

Pod "Options" w zakładce "Partition".

Edit: już widzę, że po sprawie :)

#8 jaroomaster

jaroomaster
  • 74 postów

Napisano 24 października 2009 - 19:09

jeszcze raz dziekuje za pomoc PANOWIE. wielkie DZIEKI!

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych