WITAM SERDECZNIE. jako ze na codzien jestem "pecetowcem", nie potrafie rozgryzc jednego problemu, a mianowicie:
po wpieciu fabrycznie nowego dysku twardego SATA2 do Mac`a PRO, mam problem z zalozeniem partycji MAC OSX Extended (Journaled). Komputer zaczyna formatowac dysk i w pewnym momecie wyskakuje blad "wymazanie dysku zakonczylo sie bledem". tak samo dzieje sie w przypadku formatowania i zalozenia partycji Mac OSX Extended jak i pozostalych "makowych" partycji dyskowych. Dysk da sie sformatowac tylko i wylacznie zakladajac partycje FAT 32...
jak rozwiazac ten problem? czy ktos jest w stanie mi z tym pomoc?bede wdzieczny za odpowiedz.
pozdrawiam

PROBLEM ZE SFORMATOWANIEM DYSKU TWARDEGO (PARTYCJA MAC OSX [JOURNALED]
Rozpoczęty przez
jaroomaster
, 24 paź 2009 17:03
7 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 24 października 2009 - 17:03
Napisano 24 października 2009 - 18:28
W opcjach formatowania, ustaw partycje GUI.
Po formacie, postawisz bez problemu Mac OSa.
Napisano 24 października 2009 - 18:45
Cztery lata temu miałem podobny kłopot z dyskiem Segate kupionym w Vobisie. Udało się (GUI) w końcu, ale niestety nie działał stabilnie. Straciłem trochę danych. Teraz hula u kolegi pod windą (FAT 32). Ja bym się nie upierał i nie ryzykował. Do Mac'a używam - zewnętrznych LaCie. Wewnętrzne raczej WD.
Napisano 24 października 2009 - 18:47
gdzie to odnalezc? w opcjach formatowania jest tylko cos takiego jak "FORMAT WOLUMINU", gdzie moge wybrac nastepujace opcje:
-Mac OS Extended [Journaled]
-Mac OS Extended
-Mac OS Extended [wielkosc liter istotna, Journaled]
-Mac OS Extended [wielkosc liter istotna]
-MS-DOS FAT32
-Windows NT Filesystem [NTFS 3G]
nie wiem gdzie moge znalezc taka opcje jak "partycja GUI", ....pomozesz yahol?
Napisano 24 października 2009 - 18:53
O ile się nie mylę to to będzie typ partycji (Partition Type).
Napisano 24 października 2009 - 18:58
Ok. Wiec sprawa wyglada nastepujaco:
po kliknieciu na zakladke "partycje", wybralem -->schemat woluminu 1, po czym wpisalem porzadana nazwe dysku [np. ARCHIWUM], po czym w opcjach wybralem cos takiego jak mi poradziliscie, czyli --> "tablica partycji GUID". Zatwierdzilem "OK" i Mac podzielil na partcje dysk 1,4 TB Mac OS [Journaled] tak jak chcialem.
po chwili sformatowalem normalnie dysk ponownie pod partyche Mac OS [Journaled] i dysk pojawil sie normalnie jako urzadzenie na pulpicie Maca.
po sprawdzeniu dysku, smiga tak jak powinien...
PROBLEM ROZWIAZANY i dziekuje za pomoc PANOWIE ;]
pozdrawiam
JarOOMaster
Gość_owca666_*
Napisano 24 października 2009 - 19:00
...nie wiem gdzie moge znalezc taka opcje jak "partycja GUID"...
Pod "Options" w zakładce "Partition".
Edit: już widzę, że po sprawie

Napisano 24 października 2009 - 19:09
jeszcze raz dziekuje za pomoc PANOWIE.
wielkie DZIEKI!
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych