Witam serdecznie,
Jestem nowym użytkownikiem notebook'a Apple MacBook PRO '17, a do tej pory działałem zawsze na Windowsie, dlatego mam dwa pytania:
1. Moglibyście polecić, jaki i skąd ściągnąć zestaw kodeków video, żeby móc odpalać filmy w formatach AVI, DIVX oraz MPEG? Kiedy wkładam płytę z filmem, pokazuje mi, że w systemie nie ma odpowiednich kodeków video. Dodam, że zainstalowane są programy Quick Time (najnowszy) oraz Front Row.
2.Czy znacie / moglibyście polecić jakiś program do odtwarzania filmów i napisów, podobny do VPlayer'a lub Media Player Classic'a dostępnego w zestawie kodeków K-Lite Codec Pack przeznaczonym dla Windows'a?
Słyszałem, że MPlayer dla Mac'a jest dobry, ale nie jestem pewien, a poza tym nie wiem skąd go ściągnąć.
Bardzo proszę o pomoc.

Problem z kodekami / program do odtwarzania
Rozpoczęty przez
R3Mi_PL
, 22 paź 2009 13:42
3 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 22 października 2009 - 13:42
Napisano 22 października 2009 - 13:53
Ad.1.
Kodeki dla Quicktime, a co za tym idzie też do Front Row
Perian - The swiss-army knife of QuickTimeŽ components
Napisy musisz mieć w formacie .srt żeby Perian je otworzył w Quicktime.
Ad.2.
- PYMPlayer - wykorzystuje MPlayera jako silnik.
PYM: PYM Player 3
- VLC - znany też z Windows, dla niektórych niezastąpiony
VLC media player for Mac OS X
Te dwa odtwarzają napisy txt bez problemów, dodatkowo PYMPLayer ma opcje ściągania napisów z Napiproject oraz konwersję z txt na srt.
Polecam obydwa programy jak i kodeki Pyrian - jak dla mnie jest to zestaw narzędzi "must have".
Kodeki dla Quicktime, a co za tym idzie też do Front Row
Perian - The swiss-army knife of QuickTimeŽ components
Napisy musisz mieć w formacie .srt żeby Perian je otworzył w Quicktime.
Ad.2.
- PYMPlayer - wykorzystuje MPlayera jako silnik.
PYM: PYM Player 3
- VLC - znany też z Windows, dla niektórych niezastąpiony

VLC media player for Mac OS X
Te dwa odtwarzają napisy txt bez problemów, dodatkowo PYMPLayer ma opcje ściągania napisów z Napiproject oraz konwersję z txt na srt.
Polecam obydwa programy jak i kodeki Pyrian - jak dla mnie jest to zestaw narzędzi "must have".

Napisano 22 października 2009 - 23:10
Zainstalowałem wszystkie w/w programy i poskutkowało. Dzięki wielkie
Jest tylko jakiś problem z odtwarzaczem PYMPlayer.
Mianowicie nie uruchamia się :/ Po kliknięciu w ogóle nie reaguje na komendę uruchomienia.
Wie ktoś czym to jest spowodowane i jak to naprawić?

Napisano 22 października 2009 - 23:55
A sprawdź czy aby nie masz go w Docku. Bo mi się wydaje że się uruchamia ale nie widzisz okienka i myślisz że się nie uruchomił
Jeśli mam rację to przeciągnij film na tą ikonkę to zacznie się odtwarzanie, albo skojarz plik filmu z PYMPlayerem.
Taki jego urok że nie wyskakuje żadne okienko.
I z tego co pamiętam działa tylko na pełnym ekranie.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych