Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Problem z kodekami / program do odtwarzania

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3 odpowiedzi w tym temacie

#1 R3Mi_PL

R3Mi_PL
  • 60 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 22 października 2009 - 13:42

Witam serdecznie, Jestem nowym użytkownikiem notebook'a Apple MacBook PRO '17, a do tej pory działałem zawsze na Windowsie, dlatego mam dwa pytania: 1. Moglibyście polecić, jaki i skąd ściągnąć zestaw kodeków video, żeby móc odpalać filmy w formatach AVI, DIVX oraz MPEG? Kiedy wkładam płytę z filmem, pokazuje mi, że w systemie nie ma odpowiednich kodeków video. Dodam, że zainstalowane są programy Quick Time (najnowszy) oraz Front Row. 2.Czy znacie / moglibyście polecić jakiś program do odtwarzania filmów i napisów, podobny do VPlayer'a lub Media Player Classic'a dostępnego w zestawie kodeków K-Lite Codec Pack przeznaczonym dla Windows'a? Słyszałem, że MPlayer dla Mac'a jest dobry, ale nie jestem pewien, a poza tym nie wiem skąd go ściągnąć. Bardzo proszę o pomoc.

#2 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 22 października 2009 - 13:53

Ad.1.
Kodeki dla Quicktime, a co za tym idzie też do Front Row
Perian - The swiss-army knife of QuickTimeŽ components
Napisy musisz mieć w formacie .srt żeby Perian je otworzył w Quicktime.

Ad.2.
- PYMPlayer - wykorzystuje MPlayera jako silnik.
PYM: PYM Player 3
- VLC - znany też z Windows, dla niektórych niezastąpiony ;)
VLC media player for Mac OS X

Te dwa odtwarzają napisy txt bez problemów, dodatkowo PYMPLayer ma opcje ściągania napisów z Napiproject oraz konwersję z txt na srt.

Polecam obydwa programy jak i kodeki Pyrian - jak dla mnie jest to zestaw narzędzi "must have". ;)

#3 R3Mi_PL

R3Mi_PL
  • 60 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 22 października 2009 - 23:10

Zainstalowałem wszystkie w/w programy i poskutkowało. Dzięki wielkie :) Jest tylko jakiś problem z odtwarzaczem PYMPlayer. Mianowicie nie uruchamia się :/ Po kliknięciu w ogóle nie reaguje na komendę uruchomienia. Wie ktoś czym to jest spowodowane i jak to naprawić?

#4 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 22 października 2009 - 23:55

A sprawdź czy aby nie masz go w Docku. Bo mi się wydaje że się uruchamia ale nie widzisz okienka i myślisz że się nie uruchomił ;) Jeśli mam rację to przeciągnij film na tą ikonkę to zacznie się odtwarzanie, albo skojarz plik filmu z PYMPlayerem. Taki jego urok że nie wyskakuje żadne okienko. I z tego co pamiętam działa tylko na pełnym ekranie.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych