Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Mac Pro vs New iMac 27"

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
30 odpowiedzi w tym temacie

#1 Phobos

Phobos
  • 307 postów
  • SkądPłn.

Napisano 21 października 2009 - 15:42

Witam! Przymierzam sie powoli do zakupu nowego komputera, i zastanawiałem sie nad macami. Będzie to mój pierwszy Mac więc proszę o pomoc, otóż zastanawiam sie miedzy kupnem nowego imac-a 27":?: :?: z prockiem prawdopodobnie 4 rdzeniowym oraz nad używanym Mackiem Pro? Czy ktos sie orientuje czy w przyszlosci nie sa sapowiadane premiery Mac-ów Pro? Z zakupem mi sie nie spieszy, myśle o komputerze tak około pod koniec roku, natmiast komputera będę używał do PhotoShopa w dużej mierze, gdyż będe projektował strony WWW. W przyszłości mam również zamiar rozszerzenia mojej wiedzy pod wzglądem programowanie i tutaj 2 pytanie, Czy Maki nadaja sie do programowanie pod wzglądem programów do programowania? :?:

Pozdrawiam, Phobos

#2 BiM Service

BiM Service

user_jgora

• 972 postów
  • SkądJelenia Góra

Napisano 21 października 2009 - 15:47

iMac w Twoim przypadku wydaje mi sie lepszym wyborem, wypasne sa te nowe 27-ki quad core :)

#3 emigrant

emigrant
  • 2 397 postów
  • SkądBiałystokNew York-Bklyn

Napisano 21 października 2009 - 16:28

Nowe Maci Pro będą w styczniu lub lutym 2010. Będą odświeżone razem z macbookami pro. Ogólnie całą seria Pro będzie odświeżona plus Air bo tylko te zostały.

#4 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 21 października 2009 - 16:33

na dzień dzisiejszy bym brał iMac 27 cali, szczególnie przy cenach jak na:
http://www.myapple.p...matlosz-pl.html

#5 cecef5961c

cecef5961c
  • 305 postów

Napisano 21 października 2009 - 21:11

A ja bym na twoim miejscu brał maca pro. Sam mam takiego i powiem ci że jest świetny. Nawet jeżeli na początku nie wykorzystasz całej jego mocy to później jeżeli chcesz się rozwijać na pewno pewien zapas mocy ci się przyda. W końcu co dwa procki to nie jeden :D. Plusem maca pro jest jeszcze możliwość pełnej rozbudowy np. pamięć ram do 32 gb, karta graficzna, do 4 dysków twardych w komputerze, a nawet niektórzy wymieniają sobie procki w makach pro...

#6 Phobos

Phobos
  • 307 postów
  • SkądPłn.

Napisano 21 października 2009 - 21:25

Ale to będzie mój pierwszy Mac, więc nie wiem czy jest sens sie pchać w tak profesjonalny sprzęt.

#7 b.milewski

b.milewski
  • 4 486 postów
  • SkądGlasgow

Napisano 21 października 2009 - 21:54

Zdecydowanie polecałbym najnowszego iMaca 27". To Twój pierwszy komputerek z jabłkiem za fajne pieniądze będziesz miał na prawdę przyzwoita maszynkę z ogromnym ekranem, czego niestety w Mac Pro nie uświadczysz nie wydając dodatkowej kasy. 4GB RAM w zupełności Ci wystarczy, a w przyszłości zawsze możesz podbić do 16GB! Powiedzmy sobie szczerze ile osób wykorzystuje 32GB RAMu? ba ile osób wykorzystuje w pełni 10GB? Oprócz bardzo wąskiego grona osób i kliku aplikacji nikt nie czerpie korzyści w dniu dzisiejszym z takiej liczby pamięci. To bezsensowne gonienie za cyferkami i jak ktoś tu ładnie w którymś temacie napisał - zwykły onanizm nad gigahercami. bierz tyle ile możesz zjeść nie bądź za przeproszeniem pazerną świnią, która będzie jeść tyle aż nie padnie z przejedzenia. Przepraszam jeśli zbyt dosadnie to ująłem :)

#8 btonga

btonga
  • 188 postów

Napisano 22 października 2009 - 11:12

Przyłączam się i też zdecydowanie polecam iMac 27". Z windowsa na maca przesiadłem się pól roku temu i co tu dużo mówić... lepszego systemu nie ma. Przekonasz się, że jest bardzo prosty a za razem niewspółmiernie wydajny ! Przy okazji polecam ( jeśli można ) książkę Pawła Nowaka "Apple OS X Leopard Poradniki dla początkujących". Naprawdę warto. Pozdrawiam P.S. Phobos mac nadaje się do wszystkiego ;)

#9 wieslawo

wieslawo
  • 3 698 postów
  • SkądL-no/P-ń

Napisano 22 października 2009 - 11:36

kwestia potrzeb. Jeżeli lubisz glossy i wiesz że ten ekran będize służył jedynie na system/sytemy to spoko, jedank jednak jeżeli wiesz że będziesz potrzebował czasem podłączyć jakiś dodatkowy sprzęt laptop, konsolę pod monitor brałbym coś innego. Np. Dell 2709W. PVA kosztuje coś około 3 tysięcy. I mac nie nadaje się do wszystkiego ;) specjalistycznego oprogramowania tyle co kot napłakał. A są ludzie z zapotrzebowaniem. Owszem jest ich niewielki procent, ale w Polsce podejrzewam że ten procent jest i tak większy niż użytkownicy makintoszy.

#10 btonga

btonga
  • 188 postów

Napisano 22 października 2009 - 12:03

Troszkę się z Tobą wieslawo nie zgodzę bo nie wiem o jakim specjalistycznym oprogramowaniu mówisz. Photoshop czy Autocad działa u mnie bez problemu (windowsa można zainstalować obok albo na virtualu) i jest mnóstwo innych potężnych narzędzi na maca :) Ale nie sprzeczajmy się. Myślę, że Phobos poczyta i sam zdecyduje ...

#11 wieslawo

wieslawo
  • 3 698 postów
  • SkądL-no/P-ń

Napisano 22 października 2009 - 12:27

ot projektowanie płytek elektronicznych ;) Autocad czy Photoshop to naprawdę*mainstream.

#12 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 22 października 2009 - 12:32

Myślę że nie dostaniesz dużo dobrych odpowiedzi na to pytanie bo w większości ci którzy ci odpowiedzą mają tylko iMaki, także skąd niby mogą oni wiedzieć czy lepiej Pro czy iMaka.

#13 Icemanpl

Icemanpl
  • 236 postów
  • SkądKatowice

Napisano 22 października 2009 - 13:08

W zasadzie to jeszcze nikt empirycznie nie sprawdził nowego iMaca 27" na tym forum. Ni wiadomo jak optycznie ma się jego matryca, ale ma świetną gęstość. Na logikę biorąc, jeżeli kryterium jest cena i obecnie nie posiadasz dobrego LCD ponad 24" z szerokim gamutem, to przy cenie i wyposażeniu iMaca 27" płacisz za monitor - resztę dostajesz w prezencie. Kupuj iMaca nowego. Jeżeli zależy Ci na profesjonalnej pracy z fotografią - kup Mac Pro + min DELL 2408WFP lub wyżej, może jakąś SpectraView ze sprzętową kalibracją. Kup też oczywiście kolorymetr bo bez tego to pomyłka. Nawet nie siadaj do pracy bez tego. Wszystko poniżej takiego duetu i zastosowania zabija iMac 27" swoją cena i wyposażeniem.

#14 b.milewski

b.milewski
  • 4 486 postów
  • SkądGlasgow

Napisano 22 października 2009 - 13:18

W zasadzie to jeszcze nikt empirycznie nie sprawdził nowego iMaca 27" na tym forum. Ni wiadomo jak optycznie ma się jego matryca, ale ma świetną gęstość.

Na logikę biorąc, jeżeli kryterium jest cena i obecnie nie posiadasz dobrego LCD ponad 24" z szerokim gamutem, to przy cenie i wyposażeniu iMaca 27" płacisz za monitor - resztę dostajesz w prezencie.

Kupuj iMaca nowego.

Jeżeli zależy Ci na profesjonalnej pracy z fotografią - kup Mac Pro + min DELL 2408WFP lub wyżej, może jakąś SpectraView ze sprzętową kalibracją. Kup też oczywiście kolorymetr bo bez tego to pomyłka. Nawet nie siadaj do pracy bez tego.

Wszystko poniżej takiego duetu i zastosowania zabija iMac 27" swoją cena i wyposażeniem.

Przepraszam :) ja wczoraj widzialem i dotykalem nowego iMaca. Matryca jest swietna, bardzo ladne kolory, do tego ma inna powloke. co prawda nadal jest glossy, ale juz tak bardzo refleksow nie widac. Komputer stal w mocno oswietlonym pomieszczeniu. Z grzaniem sie tez nie ma problemu tak jak ma to miejsce w ACD24". Komputer jest na prawde spoko. Nie wiem jednak jak wyglada wydajnosc tego potworka. nigdzie nie dotarlem do benchmarkow, a ja sam nie moglem zrobic na maszynie do ktorej mialem dostep.

Pamietaj tez prosze, ze iMac27" moze takze sluzyc jako zewnetrzny monitor a wiec bez problemu podlaczysz do iego np. laptopa. Z reszta ladie jest to zaprezentrowane na stronie Apple.

#15 Icemanpl

Icemanpl
  • 236 postów
  • SkądKatowice

Napisano 22 października 2009 - 13:34

Ależ przepraszam, iż tak uogólniłem. Ale zasadniczo przez kontakt empiryczny rozumiem postawienie sobie sprzętu w miejscu pracy, przy oświetleniu w jakim się będzie docelowo pracowało, skalibrowaniu wszystkiego i wykonaniu pewnych zwyczajowych prac. Najlepiej by było aby ktoś ferujący wyroki miał też doświadczenie pracując poprzednio/równolegle na Mac Pro + Pro LCD. Co do Mac'a Pro to napisze o jedynej wadzie tego sprzętu (przynajmniej w moim skromnym odczuciu). Mnie drażni szum dysków SAS i zasilacza, tego nie przeskoczysz. Jeżeli pracujesz w cichym pomieszczeniu, pracujesz nocami/wieczorami to zakładam, że iMac będzie bardziej ergonomicznym rozwiązaniem. Mac Pro tylko wtedy gdy: 1. Zarobi na siebie. 2. Nie jest dla Ciebie problemem wydanie na cały warsztat kwoty np 10.000 USD i więcej 3. Potrzebujesz szybkiej i pojemnej pamięci dyskowej oraz bezkompromisowej mocy obliczeniowej. 4. Jesteś profesjonalistą. W każdym innym przypadku bierz iMaca w konfiguracji najbardziej odpowiadającej Twoim potrzebą/możliwością finansowym. Zastosowanie mobilowych komponentów z niskim TDP w next gen Desktopach to jest to, w tym kierunku idą wszystkie systemy biurkowe. O wydajność się nie martw przez najbliższe 3 lata, jeżeli mówimy o i5/i7 + 4850. Ja bym się może jeszcze jednak chwile wstrzymał, aż AMD/ATI odda 5850 z niskim TDP. Apple zrobi ciuchutki update a to GPU jest świetne. Ale to tylko jeżeli chcesz sobie pograć. Do grafiki to i tak za dużo o kilka generacji.

#16 Phobos

Phobos
  • 307 postów
  • SkądPłn.

Napisano 22 października 2009 - 13:53

Dzięki wszystkim za tak liczne wypowiedzi, coraz bardziej zachęca mnie iMac 27". I jeszcze jedno pytanko mam co można w owym maku wymienić? Czy po 3 latach nie będzie on za słaby na moje potrzeby? Chciałbym żeby ten komputere pociągnął z 4/5 lat. I jeszcze jedno czy nie będzie problemu z podłączeniem dodatkowego monitora do tego Mac-a?:?:

#17 robalcfg

robalcfg
  • 495 postów

Napisano 22 października 2009 - 14:10

Jeżeli chodzi o grafikę na potrzeby stron internetowych to iMac mimo swojej błyszczącej matrycy Ci wystarczy. Jeżeli nie będziesz tworzył grafiki na potrzeby wydruku, to ja stawiałbym na iMac'a. Świetnie się prezentuje, wszystko masz pod ręką, no i projektowanie przy 27 calach nie może się nie podobać;) Jeżeli będziesz tworzył grafikę na potrzeby wydruku to zdecydowanie potrzebujesz sprzętu z bardziej specjalistycznym monitorem, który nie będzie miał powłoki glossy. Co do programowania, to za dużo narzędzi na Mac'a nie ma. Ja osobiście miałem zainstalowanego Windows'a jako wirtualną maszynę i tam trzymałem wszystkie potrzebne mi narzędzia. Aktualnie na BootCamp postawiłem Windows 7 i tam trzymam wszystkie śmieci;) Chyba, że mówisz o programowaniu stronek, wtedy starczą Ci programy dostępne na Mac'a.

#18 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 22 października 2009 - 14:45

Co do programowania, to za dużo narzędzi na Mac'a nie ma.

To akurat zależy w czym programujesz. Jak w .NET to oczywiście Visual Studio i SQL Serwera nie ma i musisz mieć Windows, ale jak pod iPhone, to sprawa jest odwrotna.

Ja aktualnie jadę większość w django, trochę też php i railsy i niczego mi nie brakuje na Maku.

#19 nsq

nsq
  • 13 postów

Napisano 25 października 2009 - 13:52

Mam taki sprzet jak w opisie. Wlasnie sprzedaje imaca24 zeby kupic 27. jak zamierzasz podrozowac z kompem to kup mbpro plus monit 24 cale do domu. Jak nie bedziesz podrozowal to kup iMaca- to komputer idealny! moc akurat nie jest wyznacznikiem w przypadku ps'a. final cut dziala swietnie z materialem hd zarowno na mbpro 2006 i imacu 2,4 ghz. jak chcesz zaczac bawic sie w aftera,3d itp... no to wogole nie kupuj mbpro ani imaca tylko maca pro wolnostojacego. prosta sprawa

#20 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 25 października 2009 - 14:59

jak zamierzasz podrozowac z kompem to kup mbpro plus monit 24 cale do domu.
Jak nie bedziesz podrozowal to kup iMaca- to komputer idealny!

Autor wątku zastanawia się między iMakiem a Makiem Pro, a nie Makbookiem Pro.

#21 dirk.diggler

dirk.diggler
  • 2 464 postów

Napisano 26 października 2009 - 18:50

ja w temacie odnosnie 27" iMaka. jutro odsylam juz swoj egzemplarz. straszna matryca:/ (mam nadzieje ze tylko w konkretnym egzemplarzu). od gory do dolu jakis gradient mam (z blekitu do zoltego). mam nadzieje ze przysla kolejny, tym razem juz ok. bo na tym sie pracowac nie da (przy tej rozdzialce safari wyglada przekomicznie... gora niebieskawa, dol zoltawy;)

#22 phorna

phorna
  • 48 postów

Napisano 31 października 2009 - 14:50

Dirk. Dzięki za informację. Właśnie się z tego iMac'a wyleczyłem. Na forach można przeczytać również, że uszkodzone piksele nie są rzadkością. Jak dodamy do tego problemy z flash'em np. przy You Tube, wieszające się CS3, to atrakcyjność nowego iMaca jest mocno nadwątlona.

#23 wieslawo

wieslawo
  • 3 698 postów
  • SkądL-no/P-ń

Napisano 31 października 2009 - 17:00

no akurat CS3 to nie wina iMac'a. Co najwyżej Adobe. Ale na forach jest również masa zastrzeżeń co do CS4+SL. Więc mam nadzieję że obydwie firmy podwinęły rękawki i szykują updaty. Ostatnio zauważyłem w SL dziwne artefakty w finderze :/Przy włączonym PS CS4 ze wspomaganiem grafiki. Obecnie śladu po tym nie ma ale licho nie śpi. Czekam na 10.6.2 i Jakieś*konretne paczki z Adobe.

#24 woocash

woocash
  • 1 627 postów

Napisano 31 października 2009 - 17:40

Zastosowanie mobilowych komponentów z niskim TDP w next gen Desktopach to jest to, w tym kierunku idą wszystkie systemy biurkowe.

Warto zauważyć, że najnowsze iMaki jako pierwsze mają w sobie prawdziwe desktopowe, a nie mobilne procesory

#25 wieslawo

wieslawo
  • 3 698 postów
  • SkądL-no/P-ń

Napisano 31 października 2009 - 19:18

warto zauważyć że takie pierwsze iMaki to prawdopodobnie G4, a na 1000% iMac G5 gdyż nigdy nie powstała wersja mobilna tego procesora.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych