Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

[3.1.2][3G/3GS][Mac] - jak włączyć tethering?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
30 odpowiedzi w tym temacie

#1 lightsensitive

lightsensitive
  • 61 postów

Napisano 20 października 2009 - 13:25

* Telefon musi być w trybie JB / telefon musi mieć zainstalowany serwer SSH.

* Poniższe modyfikacje robisz na własną odpowiedzialność; to, że u mnie działa poprawnie nie znaczy, że tak samo będzie u Ciebie. Opisana metoda jest poważną ingerencją w istotne składniki oprogramowania telefonu, więc podkreślam jeszcze raz - robisz to na własną odpowiedzialność. Prawdopodobnie (podkreślam - prawdopodobnie) poniższy patch zostanie automatycznie zaimplementowany w kolejnym wydaniu PwnageTool, więc jeśli nie chcesz ryzykować, poczekaj.

1. tworzymy katalog tethering

2. ściągamy plik:

* RapidShare: 1-CLICK Web hosting - Easy Filehosting - dla iPhone 3GS
* RapidShare: 1-CLICK Web hosting - Easy Filehosting - dla iPhone 3G

rozpakowujemy i otrzymany plik CommCenter.patch umieszczamy w katalogu tethering

3. kopiujemy z iPhone'a do katalogu tethering następujący plik: /System/Library/PrivateFrameworks/CoreTelephony.framework/Support/CommCenter

4. otwieramy terminal i wchodzimy do katalogu tethering

5. wpisujemy w terminalu:

a) dla Iphone 3GS: bspatch CommCenter CommCenter-hacked CommCenter.patch
B) dla Iphone 3G: bspatch CommCenter CommCenter-hacked CommCenter3g.patch

6. kasujemy plik CommCenter z katalogu tethering i zmieniamy nazwę CommCenter-hacked na CommCenter

7. na wszelki wypadek zmieniamy w iPhone nazwę CommCenter na CommCenter.backup

8. kopiujemy CommCenter z katalogu tethering do iPhone'a (/System/Library/PrivateFrameworks/CoreTelephony.framework/Support/)

9. ustawiamy dla nowego pliku CommCenter w iPhone uprawnienia 755 (chmod +x /System/Library/PrivateFrameworks/CoreTelephony.framework/Support/CommCenter)

10. restartujemy iPhone'a i cieszymy się działającym tetheringiem.

Powyższy sposób przetestowałem osobiście na iPhone 3GS kupionym w Orange, soft 3.1.2, baseband 04.26.08, JB zrobiony PwnageTool 3.1.4, simlock zdjęty ultrasn0w 0.91-1. Działa poprawnie w sieci Play.

#2 bobix

bobix
  • 493 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 20 października 2009 - 13:39

A jak to zrobić na windzie?

#3 lightsensitive

lightsensitive
  • 61 postów

Napisano 20 października 2009 - 15:31

A jak to zrobić na windzie?

Ten tutorial stworzony jest dla OS X. Jeśli chcesz to zrobić pod Windowsem, poszukaj bspatch dla Windows.

#4 szulcu

szulcu
  • 76 postów
  • SkądKoszalin

Napisano 20 października 2009 - 16:39

kurde :/ wszytsko zrobilem ale przy ustwianiu chmod wypluwa mi caly czas: missing operand after :/ wtf?

#5 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 20 października 2009 - 16:45

a dlaczego nie działa to normalnie bez JB? wcześniej działało i nagle przestało

#6 dyndas

dyndas
  • 4 424 postów

Napisano 20 października 2009 - 17:46

a dlaczego nie działa to normalnie bez JB? wcześniej działało i nagle przestało

dzialalo do 3.0.1 wlacznie. W zwiazku z tym, ze w sieci pojawilo sie duzo serwerow z ktorych mozna bylo pobrac odpowiedni profil i wlaczyc tethering niezaleznie od operatora Apple zaczal ( 3.1 i wyzej ) podpisywac cyfrowo pliki konfiguracyjne i tethering musi wlaczyc operator.

pzdrw
//T

#7 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 20 października 2009 - 17:58

a plus może mi to włączyć?

#8 mandrejk

mandrejk
  • 7 postów

Napisano 20 października 2009 - 18:03

Ten tutorial stworzony jest dla OS X. Jeśli chcesz to zrobić pod Windowsem, poszukaj bspatch dla Windows.

Witam, a jak to zrobić na linuxie? po wydaniu komendy bspatch CommCenter CommCenter-hacked CommCenter.patch
konsola wypluwa mi: -bash: bspatch: command not found
proszę o pomoc

#9 szulcu

szulcu
  • 76 postów
  • SkądKoszalin

Napisano 20 października 2009 - 18:27

mandrejk a twoj plik nie nazywa sie czasem commCenter3g? czytaj dokladnie co masz w folderze :P

#10 mandrejk

mandrejk
  • 7 postów

Napisano 20 października 2009 - 18:35

mandrejk a twoj plik nie nazywa sie czasem commCenter3g? czytaj dokladnie co masz w folderze :P

nie, mój folder nazywa się commCenter3g a w nim są dwa pliki, jeden z mojego iphona a drugi zassany zlinku. który jest podany na początku tutka.

#11 qnick

qnick
  • 128 postów

Napisano 20 października 2009 - 19:21

Wielkie dzięki lightsensitive za tutka. W sieci O2-UK musiałem doinstalować jeszcze profil z benm.at. Wreszcie się uwolniłem od pdanet :)

#12 lightsensitive

lightsensitive
  • 61 postów

Napisano 20 października 2009 - 19:53

nie, mój folder nazywa się commCenter3g a w nim są dwa pliki, jeden z mojego iphona a drugi zassany zlinku. który jest podany na początku tutka.

Szulcu ma rację. Mój błąd - dla 3G rozpakowany plik to CommCenter3g.patch, więc komenda dla Iphone'a 3G powinna wyglądać tak:

5. wpisujemy w terminalu: bspatch CommCenter CommCenter-hacked CommCenter3g.patch

Już poprawiam tutorial.

BTW: proszę, aby ktoś, kto ma 3G (a nie 3GS) dał mi znać, czy w 3G w katalogu /System/Library/PrivateFrameworks/CoreTelephony.framework/Support/ siedzi plik CommCenter, czy CommCenter3g?

#13 qnick

qnick
  • 128 postów

Napisano 20 października 2009 - 19:59

W 3G jest też CommCenter. Tylko patch dla 3G ma inną nazwę.

#14 lightsensitive

lightsensitive
  • 61 postów

Napisano 20 października 2009 - 20:05

W 3G jest CommCenter.

Dzięki, tutka poprawiłem, powinno już być OK dla 3G.

W kwestii doinstalowania profilu - tak, jest możliwe, że konieczne jeszcze będzie jego doinstalowanie. U mnie nie było problemu, bo profil dla Play miałem wcześniej.

Gdyby ktoś koniecznie potrzebował profilu dla Play (przy okazji z graficznym logiem Play) - zapraszam na prv. Z Plusem nie pomogę, ale poszukajcie na forum, było.

#15 mandrejk

mandrejk
  • 7 postów

Napisano 21 października 2009 - 09:03

Witam, opiszę dokładnie na czym polega mój problem, a więc tak: mój IPHONE to 3Gs system fedora9 zciągam plik 1 z pierwszego postu, rozpoakowywuje go do folderu tethering na poim pulpicie, ściągam plik CommCenter z mojego iphona za pomocą komendy scp -r 192.168.35.101:/System/Library/PrivateFrameworks/CoreTelephony.framework/Support/CommCenter /home/wild/Pulpit/tethering teraz mam dwa pliki w moim folderku tethering: 1 to CommCenter a 2 to CommCenter.patch no i teraz po wydaniu komendy bspatch CommCenter CommCenter-hacked CommCenter.patch oczywiście będąc cały czas w folderze tethering dostaje coś takiego: -bash: bspatch: command not found proszę o pomoc

#16 szulcu

szulcu
  • 76 postów
  • SkądKoszalin

Napisano 21 października 2009 - 11:26

POTWIEDZAM DZIALA :) faktycznie po instalacji patcha trzeba dodac profil z help.benm.at

---- Dodano 21-10-2009 o godzinie 11:54 ----

Szulcu ma rację. Mój błąd - dla 3G rozpakowany plik to CommCenter3g.patch, więc komenda dla Iphone'a 3G powinna wyglądać tak:

5. wpisujemy w terminalu: bspatch CommCenter CommCenter-hacked CommCenter3g.patch

Już poprawiam tutorial.

BTW: proszę, aby ktoś, kto ma 3G (a nie 3GS) dał mi znać, czy w 3G w katalogu /System/Library/PrivateFrameworks/CoreTelephony.framework/Support/ siedzi plik CommCenter, czy CommCenter3g?

jest commcenter wiec trzeba zmienic nazwe :)

#17 lightsensitive

lightsensitive
  • 61 postów

Napisano 21 października 2009 - 17:19

Witam,
-bash: bspatch: command not found
proszę o pomoc

Kolego, ta komenda jest chyba dość jednoznaczna. W twoim os nie ma aktualnie bspatch.

#18 mandrejk

mandrejk
  • 7 postów

Napisano 21 października 2009 - 18:06

Tyle to i ja wiem, chodzi o to, że może ktoś ma linuxa z tym samym problemem i wie jak to zrobić.

---- Dodano 21-10-2009 o godzinie 20:27 ----
ok ,problem rozwiązałem, zrobiłem to na windzie.
dzięki wszystkim za odpowiedzi i przede wszystkim lightsensitive za tutka, naprawdę DZIAŁA !!!

---- Dodano 21-10-2009 o godzinie 20:35 ----
a jeszcze jedno, tu macie bspatch na winde [url=http://filetrip.net/l1583-bspatch.html]FileTrip - Download bspatch[/url]

#19 szulcu

szulcu
  • 76 postów
  • SkądKoszalin

Napisano 21 października 2009 - 19:36

a mi cos jednak nie dziala :/ cholera... net w samym telefonie jest po podlaczeniu pokazuje sie pasek ze modem wlaczony ale netu na kompie brak :/ kurde profil wgralem taki jak mialem na 3.0.1 :/ tam smigalo :/ w ustawieniach mam takie cos przy iphone usb: iPhone USB ma samodzielnie przydzielony adres IP i*nie może połączyć się z*Internetem. wtf? OK :) Dziala.. tylko zawsze sam robilem sobie wlasny profil na benm.at i na tym mi dzialalo.a teraz musialem uzyc ich gotowca i dopiero zaskoczylo :/

#20 gmasal

gmasal
  • 4 postów

Napisano 12 listopada 2009 - 10:04

Witajcie Po pierwsze dzieki za tutek. Po jego zastosowaniu pojawia sie opcja modemu internetowego Ale.. Mam 3GS bez simlocka i uzywam go w Plusie Po zastosowaniu tutka i sciagnieciu profilu z benm.at dla Plusa modem internetowy dziala, ale nie dzialaja MMS. Jesli poprawie konfiguracje MMS w iPhonie to MMS'y działaja ale przestaje dzialać modem. Podejrzewam, ze poprawiajac ustawienia dla MMS'ow kasuje cos czego nie widac w iPhone (jakas dodatkowa konfiguracja). Czy ktos z Was ma moze informacje jak poprawic konfiguracje by dzialal i modem i MMS'y?

#21 pio11

pio11
  • 1 700 postów

Napisano 21 listopada 2009 - 21:00

Jak wejść do tego katalogu przez terminal. Mam go na biurku.

#22 insekt

insekt
  • 362 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 12 grudnia 2009 - 03:51

Super, a mój iPhone przestał się po tym zabiegu bootować... wisi na jabłku

#23 javazlaz

javazlaz
  • 1 513 postów
  • SkądCzęstochowa

Napisano 12 grudnia 2009 - 09:17

A kolega napisał - "wszystko robisz na własną odpowiedzialność".

#24 insekt

insekt
  • 362 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 12 grudnia 2009 - 09:19

True.. No to ku przestrodze innym ;)

#25 lightsensitive

lightsensitive
  • 61 postów

Napisano 12 grudnia 2009 - 16:36

Hm, od czasu napisania tutoriala modyfikowałem commcenter trzy razy i nigdy problemu nie było. Mam nieodparte wrażenie, że punktem, na którym najłatwiej się wyłożyć, i którego niewykonanie / błędne wykonanie na pewno spowoduje zawiśnięcie na jabłku, jest nadanie odpowiednich atrybutów nowemu commcenter.

---- Dodano 12-12-2009 o godzinie 16:39 ----
Jeszcze jedno - na nowym ultrasn0w 0.92 też mi działa.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych