Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Przeskakiwanie pomiędzy oknami tego samego programu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13 odpowiedzi w tym temacie

#1 stalot

stalot
  • 190 postów

Napisano 19 października 2009 - 19:17

Witam, W jaki sposób za pomocą skrótów klawiszowych można przeskakiwać pomiędzy tym samym programem? Chodzi mi np. o pracę na 2-óch dokumentach Word-a na 13 calowym MacBook-u... Dzięki!:roll: Stalot

#2 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 357 postów

Napisano 19 października 2009 - 19:25

japko+` w defaulcie, możesz zmienić ten skrót.

#3 imrik

imrik
  • 3 471 postów
  • SkądWrocław, Poland

Napisano 20 października 2009 - 05:51

ja używam aktywnych rogów ekranu i funkcji exposee "pokaż okna aplikacji"

#4 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 357 postów

Napisano 20 października 2009 - 08:48

Klawiaturą używasz aktywnych rogów? ;-) Pytanie było jasne.

#5 imrik

imrik
  • 3 471 postów
  • SkądWrocław, Poland

Napisano 20 października 2009 - 10:32

Klawiaturą używasz aktywnych rogów? ;-) Pytanie było jasne.

Wiadomo, że nie klawiaturą ;d

Pytanie było jasne, ale może kolega nie wiedział a może by chciał*wypróbować i a nuż by mu się spodobało bardziej? Mi tam bardziej odpowiada exposee jak skrót klawiszowy - kwestia preferencji.

#6 stalot

stalot
  • 190 postów

Napisano 20 października 2009 - 10:50

Rogów używam, ale według mnie za duża strata czasu - trzeba złapać za myszkę i oderwać się od pracy nad tekstem w Wordzie. Dzięki! Stalot

#7 bladyzadek

bladyzadek
  • 4 postów

Napisano 20 października 2009 - 12:34

Ja używam programu Witch. przeskakiwanie między oknami kombinacją klawiszy alt+Tab. Polecam

#8 imrik

imrik
  • 3 471 postów
  • SkądWrocław, Poland

Napisano 20 października 2009 - 19:01

Ja używam programu Witch. przeskakiwanie między oknami kombinacją klawiszy alt+Tab. Polecam

Jak zauważył ftpd - można samemu ustawić ten skrót klawiszowy w preferencje systemowe -> klawiatura -> skróty klawiszowe -> klawiatura i tekst -> uaktywnia następne okno programu.

#9 javazlaz

javazlaz
  • 1 513 postów
  • SkądCzęstochowa

Napisano 20 października 2009 - 19:11

Ewentualnie (ale to mychą) klikać w tzw. Expose Blob (można to włączyć w OnyX-ie, taka niebieska kulka), ale [Option][Tab] najlepsze. Na 10.4.11 [Option][Tab] u mnie chodzi bez instalowania pluginów.

#10 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 357 postów

Napisano 21 października 2009 - 01:29

Japko+Tab przeskakuje między oknami różnych aplikacji, natomiast pytanie jest o okna tej samej. Odpowiedzią ciągle jest "japko+`", nie ma co dywagować.

#11 orzels

orzels
  • 759 postów

Napisano 22 października 2009 - 03:28

W jezyku polskim nie wystepuje slowo "Japko" :)
Do przechodzenia miedzy oknami tej samej aplikacji przydaje sie prosty i nieabsorbujacy zasoby programik o wdziecznej nazwie Witch. Do przechodzenia miedzy oknami uzywamy wtedy dowolnie wybranej kombinacji, np "Alt+Tab".

#12 imrik

imrik
  • 3 471 postów
  • SkądWrocław, Poland

Napisano 22 października 2009 - 15:03

W jezyku polskim nie wystepuje slowo "Japko" :)
Do przechodzenia miedzy oknami tej samej aplikacji przydaje sie prosty i nieabsorbujacy zasoby programik o wdziecznej nazwie Witch. Do przechodzenia miedzy oknami uzywamy wtedy dowolnie wybranej kombinacji, np "Alt+Tab".

Kolega ftpd się*przejęzyczył zapewne i chodziło mu o "japco".

Po co używać jakiś aplikacji firm trzecich skoro samemu można ten skrót dowolnie zmienić w ustawieniach skrótów? Dało się w Tigerze, w Leo i w Snow Leo też się da.

#13 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 357 postów

Napisano 22 października 2009 - 15:46

Re: up. Nie przejęzyczyłem się, orzels przyczepił się kilka wątków stąd do mojego zjechania jakiegoś uberbłędziarza i teraz się lansuje.

#14 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 22 października 2009 - 16:58

Dokładnie, po co jakieś programy dodatkowe skoro system to ma w sobie. cmd (czy tam japko) + ` wystarczy I nie ma co kombinować. Nie rozumiem ludzi co instalują jakieś dodatkowe programiki, które nic nowego nie wprowadzają.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych