Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

GPS - Jak sprawdzić czy jest sprawny ??

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
11 odpowiedzi w tym temacie

#1 ejnik

ejnik
  • 296 postów

Napisano 18 października 2009 - 14:41

Witam Chciałbym was zapytać jak można sprawdzić czy GPS jest w 100% sprawny ?? Ponieważ w oryginalnych mapach google pokazuje mi moją pozycje nawet jak jestem w domu więc mam wątpliwości czy odbywa się to za pośrednictwem GPS czy internetu. Natomiast w innych programach do nawigacji występują częste problemy pozdrawiam

#2 radzion

radzion

master of disaster

• 1 193 postów

Napisano 18 października 2009 - 15:43

Mapy Googla pokazuja pozycje jak jestes w domu za posrednictwem twojego orientacyjnego polozenia wzgledem BTS'ow i z pomoca sieci internet dzieki ktorej ladowane sa mapy na Twojego iPhona. Nie dziw sie wiec jak odpalisz program do nawigacji w domu to nie masz zasiegu. Programy tego typu zazwyczaj (przynajmniej tak jest w Navigonie ktorego uzywam) korzystaja z sygnalu odbieranego poprzez modul GPS wbudowany w iPhona i znalezienie zasiegu w domu graniczy z cudem. U mnie jest to niemozliwe. Nawet zewnetrzny modul nokii ld3w (ktorego kiedys uzywalem) mial problemy i dopiero na parapecie lapal sygnal. Najlepiej przetestuj odbiornik na zewnatrz. Wybierz sie na spacer a najlepiej na przejazdzke np samochodem - wtedy bedziesz wiedzial co i jak dziala. Nie spodziewaj sie jednak rewelacyjnej czulosci gdyz odbiornik gps wbudowany w iPhona w skali od 1-5 ocenilbym najwyzej na 3. Jesli nie posiadasz zadnego programu do nawigacji uzyj google maps ktory dziala dosc plynnie. Pamietaj ze sprawne dzialanie gpsu uzaleznione jest rowniez od gestosci zabudowan, warunkow atmosferycznych itp.

#3 ejnik

ejnik
  • 296 postów

Napisano 18 października 2009 - 16:06

Może źle się wyraziłem , w innych aplikacjach mam problem z określeniem mojej pozycji jak jestem na otwartej przestrzeni pod golym niebem. Sprawdzałem już w różnych warunkach atmosferycznych.Chodzi mi o to że mam wątpliwości co do sprawności mojego GPS ponieważ tak jak wspomniałeś google korzysta też internetu i myślę że na tej podstawie określa moje położenie natomiast prawdziwe programy do nawigacji mają z tym problem.

#4 radzion

radzion

master of disaster

• 1 193 postów

Napisano 18 października 2009 - 16:14

Niestety ale z takimi technikaliami ;) nie mialem juz stycznosci. Chcialem pomoc z lopatologicznego punktu mojego widzenia ;) To dobre pytanie do bardziej obeznanych w temacie hardware'u iphona. Przylaczam sie do zapytania. Dodam ze w poprzednim iphonie moj modul gps byl jakby bardziej czuly. A moze to tylko moje subiektywne odczucie. W kazdym razie czy da sie sprawdzic stan sprawnosci modulu czy poprostu dziala on lub nie?

#5 Gur1

Gur1
  • 38 postów

Napisano 19 października 2009 - 10:10

to ja tez bym mial male pytanie z tego zakresu :) chodzi mi o to, że w 50% przypadkow jak jestem gdzies na miescie, gps w ogole nie moze mnie zlokalizowac dokladnie tylko jest to duze niebieskie kolko (rozumiem ze wtedy moja pozycja jest podana na podstawie stacji nadajacej sygnal GSM) a po za tym, jak juz nawet mnie zlokalizuje to 'odswiezanie' mojej pozycji jest bardzo rzadkie (w granicach 5-10sekund). Zakladam ze to pewnie wina samego przetu, tak jak radzion wyzej powiedziales ze oceniasz nadajnik na 3, ale moje pytanie brzmi czy w innych programach typu navigon moja aktualna pozycja tez jest tak rzadko aktualizowana czy odbywa sie to troche plynniej? z gory dzieki ;)

#6 ejnik

ejnik
  • 296 postów

Napisano 22 października 2009 - 20:57

Czy nikt nie potrafi odpowiedzieć na moje pytanie ??

#7 crisco

crisco
  • 1 485 postów

Napisano 23 października 2009 - 20:30

ściągnij MotionX tam jest podana siła sygnału GPS

#8 ☺☺☺

☺☺☺
  • 24 postów

Napisano 24 października 2009 - 14:51

Witam

Ponieważ w oryginalnych mapach google pokazuje mi moją pozycje nawet jak jestem w domu więc mam wątpliwości czy odbywa się to za pośrednictwem GPS czy internetu.

W budynku GPS nie zadziala sprawnie bo nie ma sygnalu. Poza budynkiem czyli w plenerze GPS dziala sprawnie. Sam uzywam GPS jak gdzies ide albo jade i zawsze trafilem.

#9 latkomarcin

latkomarcin
  • 22 postów
  • SkądBYTOM

Napisano 24 października 2009 - 15:27

ja też mam problem z gps kupiłem niedawno navigona i jestem zły bo jest problem z sygnałem jak już po kilku minutach go złapie wśadam do auta to sygnał jest tak słaby niepokazuje prawie wcale przemieszczania a jak jade to znowu brak sygnału niewiem czy oddać iphona na gwarancji czy co próbowałem już nowy soft restarty restore itp. i niemam jailbrake PROSZĘ O POMOC !!!!!

#10 horyzont

horyzont
  • 1 345 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 24 października 2009 - 15:28

Restore iPhona i wrzucanie wszystkiego od nowa pomoże, podziała ze 2 miechy i znów tak będzie. iPhone to zajebisty tel, ale trochę*się*syfi jak się wrzuca i wyrzuca filmy/muzykę/gry

na świeżym ipku po restore śmiga aż miło

---- Dodano 24-10-2009 o godzinie 16:33 ----

ja też mam problem z gps kupiłem niedawno navigona i jestem zły bo jest problem z sygnałem jak już po kilku minutach go złapie wśadam do auta to sygnał jest tak słaby niepokazuje prawie wcale przemieszczania a jak jade to znowu brak sygnału niewiem czy oddać iphona na gwarancji czy co
próbowałem już nowy soft restarty restore itp. i niemam jailbrake PROSZĘ O POMOC !!!!!

Marcin a po restore zrobiłeś*nowego ipka czy przywróciłeś poprzednie dane ? Bo jeżeli przywracasz to nie pomaga niestety

#11 dyndas

dyndas
  • 4 424 postów

Napisano 24 października 2009 - 15:59

Czy nikt nie potrafi odpowiedzieć na moje pytanie ??

Jeslli telefon lokalizuje Cie na podstawie triangulacji czyli orientacyjnej pozycji wzgledem kilku BTS'ow ( nie internetu ) dokladnosc pomiaru jest bardzo mala z bledem na poziomie 500 lub wiecej metrow. Google Maps pokazuje wtedy koleczko srednicy kolo 1km. Jesli do pomiaru jest uzyty system GPS srednica koleczka spada do kilku(nastu) metrow.
Jesli w Twoim przypadku telefon wskazuje precyzyjnie na dom w ktorym sie znajdujesz a nie jest on wielkosci hipermarketu o powierzchni kilku hektarow, taki pomiar musial byc dokonany przez GPS.
W przypadku mojego 3GS'a uruchomienie Google Maps w mieszkaniu powoduje pomiar przy pomocy triangulacji i na mapie pojawia sie koleczko srednicy okolo 1km. Po wyjsciu na balkon w ciagu 30-60 sekund telefon okresla polozenie przy pomocy GPS'u - blad pomiaru w granicach 15 metrow.

pzdrw
//T

#12 latkomarcin

latkomarcin
  • 22 postów
  • SkądBYTOM

Napisano 24 października 2009 - 16:15

Restore iPhona i wrzucanie wszystkiego od nowa pomoże, podziała ze 2 miechy i znów tak będzie. iPhone to zajebisty tel, ale trochę*się*syfi jak się wrzuca i wyrzuca filmy/muzykę/gry

na świeżym ipku po restore śmiga aż miło

---- Dodano 24-10-2009 o godzinie 16:33 ----

Marcin a po restore zrobiłeś*nowego ipka czy przywróciłeś poprzednie dane ? Bo jeżeli przywracasz to nie pomaga niestety

witam robiłem nowego i przywracałem i nic a w gmaps kółko jest małe ale nie najmniejsze
ogólnie słaby sygnał w motionX sygnał jest w miarę dobry ale jak zaczynam się poruszać to brak
rozumie słabość odbiornika w iphone ale wcześniej miałem 3g i działał sprawnie teraz mam 3gs i kiszka kolega ma 3g jailbrak i u niego działa o niebo lepiej NIE MAM SIŁ :confused:

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych