Skocz do zawarto艣ci

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj si臋 aby uzyska膰 pe艂ny dost臋p do forum.

Zdj臋cie
- - - - -

GPS - Jak sprawdzi膰 czy jest sprawny ??

• Zaloguj si臋, aby doda膰 odpowied藕
11 odpowiedzi w tym temacie

#1 ejnik

ejnik
  • 296 post贸w

Napisano 18 pa藕dziernika 2009 - 14:41

Witam Chcia艂bym was zapyta膰 jak mo偶na sprawdzi膰 czy GPS jest w 100% sprawny ?? Poniewa偶 w oryginalnych mapach google pokazuje mi moj膮 pozycje nawet jak jestem w domu wi臋c mam w膮tpliwo艣ci czy odbywa si臋 to za po艣rednictwem GPS czy internetu. Natomiast w innych programach do nawigacji wyst臋puj膮 cz臋ste problemy pozdrawiam

#2 radzion

radzion

master of disaster

• 1聽193 post贸w
  • P艂e膰:
  • Sk膮dGliwice

Napisano 18 pa藕dziernika 2009 - 15:43

Mapy Googla pokazuja pozycje jak jestes w domu za posrednictwem twojego orientacyjnego polozenia wzgledem BTS'ow i z pomoca sieci internet dzieki ktorej ladowane sa mapy na Twojego iPhona. Nie dziw sie wiec jak odpalisz program do nawigacji w domu to nie masz zasiegu. Programy tego typu zazwyczaj (przynajmniej tak jest w Navigonie ktorego uzywam) korzystaja z sygnalu odbieranego poprzez modul GPS wbudowany w iPhona i znalezienie zasiegu w domu graniczy z cudem. U mnie jest to niemozliwe. Nawet zewnetrzny modul nokii ld3w (ktorego kiedys uzywalem) mial problemy i dopiero na parapecie lapal sygnal. Najlepiej przetestuj odbiornik na zewnatrz. Wybierz sie na spacer a najlepiej na przejazdzke np samochodem - wtedy bedziesz wiedzial co i jak dziala. Nie spodziewaj sie jednak rewelacyjnej czulosci gdyz odbiornik gps wbudowany w iPhona w skali od 1-5 ocenilbym najwyzej na 3. Jesli nie posiadasz zadnego programu do nawigacji uzyj google maps ktory dziala dosc plynnie. Pamietaj ze sprawne dzialanie gpsu uzaleznione jest rowniez od gestosci zabudowan, warunkow atmosferycznych itp.

#3 ejnik

ejnik
  • 296 post贸w

Napisano 18 pa藕dziernika 2009 - 16:06

Mo偶e 藕le si臋 wyrazi艂em , w innych aplikacjach mam problem z okre艣leniem mojej pozycji jak jestem na otwartej przestrzeni pod golym niebem. Sprawdza艂em ju偶 w r贸偶nych warunkach atmosferycznych.Chodzi mi o to 偶e mam w膮tpliwo艣ci co do sprawno艣ci mojego GPS poniewa偶 tak jak wspomnia艂e艣 google korzysta te偶 internetu i my艣l臋 偶e na tej podstawie okre艣la moje po艂o偶enie natomiast prawdziwe programy do nawigacji maj膮 z tym problem.

#4 radzion

radzion

master of disaster

• 1聽193 post贸w
  • P艂e膰:
  • Sk膮dGliwice

Napisano 18 pa藕dziernika 2009 - 16:14

Niestety ale z takimi technikaliami ;) nie mialem juz stycznosci. Chcialem pomoc z lopatologicznego punktu mojego widzenia ;) To dobre pytanie do bardziej obeznanych w temacie hardware'u iphona. Przylaczam sie do zapytania. Dodam ze w poprzednim iphonie moj modul gps byl jakby bardziej czuly. A moze to tylko moje subiektywne odczucie. W kazdym razie czy da sie sprawdzic stan sprawnosci modulu czy poprostu dziala on lub nie?

#5 Gur1

Gur1
  • 38 post贸w

Napisano 19 pa藕dziernika 2009 - 10:10

to ja tez bym mial male pytanie z tego zakresu :) chodzi mi o to, 偶e w 50% przypadkow jak jestem gdzies na miescie, gps w ogole nie moze mnie zlokalizowac dokladnie tylko jest to duze niebieskie kolko (rozumiem ze wtedy moja pozycja jest podana na podstawie stacji nadajacej sygnal GSM) a po za tym, jak juz nawet mnie zlokalizuje to 'odswiezanie' mojej pozycji jest bardzo rzadkie (w granicach 5-10sekund). Zakladam ze to pewnie wina samego przetu, tak jak radzion wyzej powiedziales ze oceniasz nadajnik na 3, ale moje pytanie brzmi czy w innych programach typu navigon moja aktualna pozycja tez jest tak rzadko aktualizowana czy odbywa sie to troche plynniej? z gory dzieki ;)

#6 ejnik

ejnik
  • 296 post贸w

Napisano 22 pa藕dziernika 2009 - 20:57

Czy nikt nie potrafi odpowiedzie膰 na moje pytanie ??

#7 crisco

crisco
  • 1聽485 post贸w

Napisano 23 pa藕dziernika 2009 - 20:30

艣ci膮gnij MotionX tam jest podana si艂a sygna艂u GPS

#8 ☺☺☺

☺☺☺
  • 24 post贸w

Napisano 24 pa藕dziernika 2009 - 14:51

Witam

Poniewa偶 w oryginalnych mapach google pokazuje mi moj膮 pozycje nawet jak jestem w domu wi臋c mam w膮tpliwo艣ci czy odbywa si臋 to za po艣rednictwem GPS czy internetu.

W budynku GPS nie zadziala sprawnie bo nie ma sygnalu. Poza budynkiem czyli w plenerze GPS dziala sprawnie. Sam uzywam GPS jak gdzies ide albo jade i zawsze trafilem.

#9 latkomarcin

latkomarcin
  • 22 post贸w
  • Sk膮dBYTOM

Napisano 24 pa藕dziernika 2009 - 15:27

ja te偶 mam problem z gps kupi艂em niedawno navigona i jestem z艂y bo jest problem z sygna艂em jak ju偶 po kilku minutach go z艂apie w艣adam do auta to sygna艂 jest tak s艂aby niepokazuje prawie wcale przemieszczania a jak jade to znowu brak sygna艂u niewiem czy odda膰 iphona na gwarancji czy co pr贸bowa艂em ju偶 nowy soft restarty restore itp. i niemam jailbrake PROSZ臉 O POMOC !!!!!

#10 horyzont

horyzont
  • 1聽345 post贸w
  • Sk膮dWarszawa

Napisano 24 pa藕dziernika 2009 - 15:28

Restore iPhona i wrzucanie wszystkiego od nowa pomo偶e, podzia艂a ze 2 miechy i zn贸w tak b臋dzie. iPhone to zajebisty tel, ale troch臋*si臋*syfi jak si臋 wrzuca i wyrzuca filmy/muzyk臋/gry

na 艣wie偶ym ipku po restore 艣miga a偶 mi艂o

---- Dodano 24-10-2009 o godzinie 16:33 ----

ja te偶 mam problem z gps kupi艂em niedawno navigona i jestem z艂y bo jest problem z sygna艂em jak ju偶 po kilku minutach go z艂apie w艣adam do auta to sygna艂 jest tak s艂aby niepokazuje prawie wcale przemieszczania a jak jade to znowu brak sygna艂u niewiem czy odda膰 iphona na gwarancji czy co
pr贸bowa艂em ju偶 nowy soft restarty restore itp. i niemam jailbrake PROSZ臉 O POMOC !!!!!

Marcin a po restore zrobi艂e艣*nowego ipka czy przywr贸ci艂e艣 poprzednie dane ? Bo je偶eli przywracasz to nie pomaga niestety

#11 dyndas

dyndas
  • 4聽424 post贸w

Napisano 24 pa藕dziernika 2009 - 15:59

Czy nikt nie potrafi odpowiedzie膰 na moje pytanie ??

Jeslli telefon lokalizuje Cie na podstawie triangulacji czyli orientacyjnej pozycji wzgledem kilku BTS'ow ( nie internetu ) dokladnosc pomiaru jest bardzo mala z bledem na poziomie 500 lub wiecej metrow. Google Maps pokazuje wtedy koleczko srednicy kolo 1km. Jesli do pomiaru jest uzyty system GPS srednica koleczka spada do kilku(nastu) metrow.
Jesli w Twoim przypadku telefon wskazuje precyzyjnie na dom w ktorym sie znajdujesz a nie jest on wielkosci hipermarketu o powierzchni kilku hektarow, taki pomiar musial byc dokonany przez GPS.
W przypadku mojego 3GS'a uruchomienie Google Maps w mieszkaniu powoduje pomiar przy pomocy triangulacji i na mapie pojawia sie koleczko srednicy okolo 1km. Po wyjsciu na balkon w ciagu 30-60 sekund telefon okresla polozenie przy pomocy GPS'u - blad pomiaru w granicach 15 metrow.

pzdrw
//T

#12 latkomarcin

latkomarcin
  • 22 post贸w
  • Sk膮dBYTOM

Napisano 24 pa藕dziernika 2009 - 16:15

Restore iPhona i wrzucanie wszystkiego od nowa pomo偶e, podzia艂a ze 2 miechy i zn贸w tak b臋dzie. iPhone to zajebisty tel, ale troch臋*si臋*syfi jak si臋 wrzuca i wyrzuca filmy/muzyk臋/gry

na 艣wie偶ym ipku po restore 艣miga a偶 mi艂o

---- Dodano 24-10-2009 o godzinie 16:33 ----

Marcin a po restore zrobi艂e艣*nowego ipka czy przywr贸ci艂e艣 poprzednie dane ? Bo je偶eli przywracasz to nie pomaga niestety

witam robi艂em nowego i przywraca艂em i nic a w gmaps k贸艂ko jest ma艂e ale nie najmniejsze
og贸lnie s艂aby sygna艂 w motionX sygna艂 jest w miar臋 dobry ale jak zaczynam si臋 porusza膰 to brak
rozumie s艂abo艣膰 odbiornika w iphone ale wcze艣niej mia艂em 3g i dzia艂a艂 sprawnie teraz mam 3gs i kiszka kolega ma 3g jailbrak i u niego dzia艂a o niebo lepiej NIE MAM SI艁 :confused:

U偶ytkownicy przegl膮daj膮cy ten temat: 1

0 u偶ytkownik贸w, 1 go艣ci, 0 anonimowych