Witam,
Używam programu MPEG Streamclip, który jest bardzo dobry. Mam jednak z nim pewien problem. Nie posiadam nagrywarki dvd, toteż czasami jakiś film muszę podzielić na 2 CD. Kiedy przycinam pierwszą część filmu to wówczas wszystko jest ok. Jednak jeżeli przycinam film od połowy do końca i daję Save as, to wówczas wyskakuje:
ERROR: no video compressor
Podejrzewam, że jeżeli tniemy film od połowy to będzie trzeba coś zaznaczyć i stąd może wynikać ten błąd. Jednak mimo moich usilnych prób nie udało mi się rozwiązać ten problem. Czy nie znacie odpowiedzi na ten problem?
Błąd przy cięciu pliku w MPEG Streamclip
Rozpoczęty przez
G_U_M_A
, 16 paź 2009 17:50
6 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 16 października 2009 - 17:50
Napisano 17 października 2009 - 08:14
Hmmm... A próbowałeś wyciąć po prostu pierwszą część filmu?(cmd+x)
Napisz jeszcze z jakiego formatu i do jakiego formatu eksportujesz, może tu gdzieś jest haczyk.
Jak będę miał chwilkę to popróbuję.
Napisano 17 października 2009 - 14:05
próbowałem cmd+x i wyskakuje wcześniej wspomniany błąd.
Ja nie robię eksportu tylko Save as. Kiedy daję "save as" nie zmienia mi jakości zarówno audio jak i video. Kiedy daje "export to" to wówczas eksport bardzo długo trwa i ciężko jest ustawić tak by pasowało na zwykłą płytę CD-R.
Gdy film jest zaznaczony od punktu A do punktu X to wszystko sie zapisuje elegancko. Natomiast zapis od punktu X do punktu Z (czyli od połowy do końca filmu) powoduje wystąpienie tego błędu...tak jakby początek miał określone kodowanie.
Napisano 18 października 2009 - 07:04
Aha. Rozumiem, że po prostu tniesz film na dwie części. Spróbuj to zrobić przy pomocy QTPro.
Napisano 18 października 2009 - 13:58
zgadza sie. Po prostu film zajmuje 1,4gb, a nie mam nagrywarki dvd. toteż musze nagrać na 2 CD. Co do QT - Właśnie tak to teraz robię. Jednak jest to nieco mało wygodne, z racji tego, że w zapisuje mi jako mov, lub muszę dawać export do avi (co trwa bardzo długo). W MPEG Streamclip można dokonać "save as" i nie muszę wykonywać eksportu (wówczas cała procedura trwa 15-20 sekund).
Chyba że istnieje jakiś sposób na sprawniejsze dzielenie pliku avi w QT, to bardzo bym Cię Isztvan prosił o poradę
Chyba że istnieje jakiś sposób na sprawniejsze dzielenie pliku avi w QT, to bardzo bym Cię Isztvan prosił o poradę
Napisano 18 października 2009 - 14:48
Spróbuj explicit albo banana splitter. Ja tego nie znam ale może...
Napisano 18 października 2009 - 19:29
MPGa nie da sie bezkarnie w dowolnym miejscu przeciąć ponieważ ta kompresja opiera na "Group Of Pisctures".
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych