Witam, jakiś czas temu zrobiłem sobie kopię zapasową niektórych ważnych dokumentów i przegrałem na komputer z windowsem. Tam aby nikt ich nie usuną dałem je jako ukryte.
Po zakupie dysku zewnętrznego postanowiłem je przerzucić na nowo zakupiony dysk z tym że zapomniałem w windowsie odznaczyć opcji ukryte. Jak to zrobić w chwili obecnej, pliki mam już porozrzucane do różnych folderów.
P.S To już znam
"defaults write com.apple.finder AppleShowAllFiles TRUE killall Finder"
ale nic mi to nie daje ;/
i Licencja na MacDrive pod windą się skończyła ...

Pliki ukryte utworzone pod windowsem
Rozpoczęty przez
SpyKids
, 12 paź 2009 22:30
4 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 12 października 2009 - 22:30
Napisano 12 października 2009 - 23:01
A jak są widoczne pliki oznaczone w windowsie jako ukryte z poziomu OSX?
Btw. w Twojej komendzie jest błąd - żeby zadziałała, przed 'killall Finder' musi być średnik (';').
Napisano 12 października 2009 - 23:06
Widoczne są normalnie, czasami wyblakłe czasami normalne ( nie wiem od czego to jest uzależnione). Po wpisaniu prawidłowej komendy można je odkryć lub ukryć (ale jak zrobić aby zamieć je z ukrytych w widoczne na stałe ??).
Dodam, iż w momencie gdy mogę przeglądać pliki niewidoczne, nie mogę ich dodać jako załącznik do maila ... bo ich nie widać ;/
Napisano 13 października 2009 - 01:19
Pliki niewidoczne w Mac OS X to te, któych nazwa zaczyna się kropką. Nie wydaje mi się, żeby nadawanie flagi 'ukryty' pod windowsem zmieniało nazwę z 'plik' na '.plik', dlatego ustawienie AppleShowAllFiles nic tu nie da. Pokaż output ls -l na pliku, który ukryłeś pod windowsem?
Napisano 14 października 2009 - 01:49
W OS X jest atrybut "invisible".
Ogólnie w OS X są 3 sposoby na ukrycie pliku:
1 - każdy plik zaczynający się kropką jest niewidoczny ("dziedziczy" po UNIXach)
2 - każdy plik wylistowany w pliku /.hidden jest niewidoczny (taki OS Xowy myk)
3 - każdy plik posiadający atrybut invisible jest niewidoczny ("dziedziczy" tą funkcjonalność po systemie klasycznym)
Jedyną z tych 3 rzeczy jaka MOŻE mieć związek z atrybutem ukryty na Windows jest opcja trzecia. Atrybut "invisible" można nadać/zdjąć w terminalu za pomocą polecenia "SetFile" - Poczytaj manuala/poguglaj jak używać tego polecenia -> setfile
PS: Za pomocą Spotlight można wyszukiwać ukryte pliki bez potrzeby nadpisywania ustawień Findera - Wystarczy otworzyć okno Findera, w oknie szukajki wpisać nazwę, kliknąć na plusik, w tabie w którym teraz jest "rodzaj" wybrać "inne", z listy wybrać "niewidoczny plik". Pamiętaj, że wyszukiwania możesz zachować - resztę zostawiam twojej wyobraźni.
To może się okazać pomocne, gdyż jak zapewne wiesz, OS X kręci się wokół drag'n'drop - Terminal również. Upuszczając plik/katalog na okno Terminala "wpisujesz" automatycznie jego ścieżkę w okno - całkiem przydatne w połączeniu ze spotlightem
Ogólnie w OS X są 3 sposoby na ukrycie pliku:
1 - każdy plik zaczynający się kropką jest niewidoczny ("dziedziczy" po UNIXach)
2 - każdy plik wylistowany w pliku /.hidden jest niewidoczny (taki OS Xowy myk)
3 - każdy plik posiadający atrybut invisible jest niewidoczny ("dziedziczy" tą funkcjonalność po systemie klasycznym)
Jedyną z tych 3 rzeczy jaka MOŻE mieć związek z atrybutem ukryty na Windows jest opcja trzecia. Atrybut "invisible" można nadać/zdjąć w terminalu za pomocą polecenia "SetFile" - Poczytaj manuala/poguglaj jak używać tego polecenia -> setfile
PS: Za pomocą Spotlight można wyszukiwać ukryte pliki bez potrzeby nadpisywania ustawień Findera - Wystarczy otworzyć okno Findera, w oknie szukajki wpisać nazwę, kliknąć na plusik, w tabie w którym teraz jest "rodzaj" wybrać "inne", z listy wybrać "niewidoczny plik". Pamiętaj, że wyszukiwania możesz zachować - resztę zostawiam twojej wyobraźni.
To może się okazać pomocne, gdyż jak zapewne wiesz, OS X kręci się wokół drag'n'drop - Terminal również. Upuszczając plik/katalog na okno Terminala "wpisujesz" automatycznie jego ścieżkę w okno - całkiem przydatne w połączeniu ze spotlightem
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych