Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Znikające konta użytkowników w Mac OS X Snow Leopard

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
61 odpowiedzi w tym temacie

#1 b.milewski

b.milewski
  • 4 486 postów
  • SkądGlasgow

Napisano 12 października 2009 - 18:04

[newshuge]http://farm4.static.flickr.com/3287/2956472536_d6a60070b3_o.jpg[/newshuge]
Jak podaje serwis iTWire na forum dyskusyjnym Apple pojawia się coraz więcej komentarzy użytkowników, którzy donoszą o znikaniu danych z dysku komputera w najnowszym systemie Mac OS X Snow Leopard.

Błąd może dotyczyć wszystkich użytkowników, którzy dokonali aktualizacji systemu do najnowszej wersji z Mac OS X Leopard (wersja 10.5.0 i nowsza). Coraz częściej opisywany problem przez użytkowników najnowszego systemu polega na kompletnej utracie danych po zalogowaniu się na konto gościa i powrocie na swój profil. Jak donoszą poszkodowane osoby po takim zabiegu konto użytkownika zostaje przywrócone do stanu początkowego, czyli takiego jak po świeżej instalacji systemu. Wiąże się to niestety z całkowitą utratą wszystkich zgromadzonych na dysku danych osobistych.

Dokładnej przyczyny jeszcze nie odnaleziono, Apple tradycyjnie nadal milczy w tej sprawie. Jedną z wielu spekulacji jakie przetaczają się na forum Apple jest aktywowanie konta gościa w systemie Mac OS X Leopard zanim użytkownik dokonał aktualizacji do najnowszej wersji Mac OS X Snow Leopard.

Wszystkim osobom, które korzystają z systemu Mac OS X Snow Leopard zalecamy wyłączenie konta gościa lub wykonanie kopi bezpieczeństwa systemu za pomocą Time Machine lub programu Carbon Copy Cloner do czasu, aż błąd zostanie oficjalnie wyjaśniony przez Apple.

Źródło: iTWire - Snow Leopard bug can delete account data
Snow Leopard wiping home directory after guest log-in? | MacFixIt - CNET Reviews

[newsindexhuge]http://farm4.static.flickr.com/3298/3608747308_508bae3d08_o.jpg[/newsindexhuge]
[newsindexsmall]http://farm4.static.flickr.com/3353/3608747434_01453d61e3_o.jpg[/newsindexsmall]

#2 tab0reqq

tab0reqq
  • 658 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 12 października 2009 - 23:29

Muahahaa.... Jeżeli ktoś zna na YouTube użytkownika AppleSoldier - to chciałbym zobaczyć jego minę i komentarz na ten temat :P A wracając do nowości. Pięknie. Po prostu pięknie. Prawie 2 miesiące jestem na OSX i moje wątpliwości nie zmniejszyły się. Nadal nie jestem w 100% pewien, że zostanę na OSX. Taki durny BUG ma w cholerę do gadania, bo najbliższą imprezkę zamierzałem nakręcić z iTunes na koncie gościa. Bym się przejechał :(

#3 Therioon

Therioon
  • 4 281 postów
  • SkądZ brzucha:)

Napisano 12 października 2009 - 23:37

był już ten temat. bug jest poważny tylko dla tych co nie robią beckupu apple nie be kozery zaimplementowało funkcję time machine w swoich ostatnich systemach, czyżby właśnie z powodu takiego kwiatka. mnie temat w ogóle nie dotyczy, nie mam konta gościa.

#4 b.milewski

b.milewski
  • 4 486 postów
  • SkądGlasgow

Napisano 12 października 2009 - 23:52

był już ten temat.
bug jest poważny tylko dla tych co nie robią beckupu
apple nie be kozery zaimplementowało funkcję time machine w swoich ostatnich systemach, czyżby właśnie z powodu takiego kwiatka.
mnie temat w ogóle nie dotyczy, nie mam konta gościa.

Obecność Time Machine, czy innego systemu do backupu nie usprawiedliwia Apple, czy jakiejkolwiek innej firmy do tak poważnej wpadki.

#5 Paul White

Paul White
  • 76 postów

Napisano 12 października 2009 - 23:55

Wczoraj aktywowałem sobie konto gościa żeby zobaczyć jak ono w ogóle funkcjonuje, na szczęście nic złego się nie stało jak wróciłem na własne konto. Chyba bym zszedł na zawal jakbym potracił wszystkie dane.

#6 jw_amigowiec

jw_amigowiec
  • 294 postów
  • SkądKatowice, PL

Napisano 13 października 2009 - 00:47

Konto goscia funkcjonuje nastepujaco: w momencie logowania sie do tego konta do jego zawartosci kopiuje sie wszystko z folderu (skrot od narodowosci).lproj, np pl.lproj . Foldery te znajduja sie w /System/Library/User Template. Z ta wiedza (i jeszcze ciut wieksza oczywiscie) mozna samemu sobie przygotowac konto goscia, jakie sie zywnie podoba :). Zawartosc tego folderu jest tez kopiowana do kazdego nowego konta swiezo zalozonego. Wyglada na to, ze jakis bug kopiuje zawartosc tego folderu uprzednio kasujac poprzednia zawartosc, traktujac omylkowo normalne konto jak konto goscia w momencie logowania.

#7 arkadiusm

arkadiusm
  • 544 postów
  • SkądKraków / StalowaWola

Napisano 13 października 2009 - 00:50

Błąd Cholernie poważny ... a nawet bardziej niż cholernie poważny. Co do backupu każdy kto szanuje swoją pracę go robi. Ale to całkowicie nie broni apple, że wypuściło niezłe g... to jest jeden z najgorszych scenariuszy jaki może się przydarzyć użytkownikowi. Na szczęście ja z przejściem na Snow czekam aż wyjdzie poprawka 10.6.5 ;) wtedy można stwierdzić, że jest ok.

#8 kucyk

kucyk
  • 1 918 postów

Napisano 13 października 2009 - 01:29

Apple has acknowledged the issue and is working on a solution. "We are aware of the issue, which occurs only in extremely rare cases, and we are working on a fix," an Apple representative said in a prepared statement Monday.

#9 budzik1

budzik1
  • 347 postów

Napisano 13 października 2009 - 01:42

Dlatego chociaż mam Maca Pro i bardzo mi się przyda system w pełni 64bitowy to wole poczekać z kupnem Snowa

#10 chris.zurada

chris.zurada
  • 3 977 postów
  • SkądTychy, Poland

Napisano 13 października 2009 - 06:46

CCC albo TM albo iBackup.

#11 axim1

axim1
  • 20 postów

Napisano 13 października 2009 - 07:14

CCC albo TM albo iBackup.

Albo przejście na M$ :-P

#12 hal9001

hal9001
  • 72 postów

Napisano 13 października 2009 - 08:48

był już ten temat.
bug jest poważny tylko dla tych co nie robią beckupu
apple nie be kozery zaimplementowało funkcję time machine w swoich ostatnich systemach, czyżby właśnie z powodu takiego kwiatka.
mnie temat w ogóle nie dotyczy, nie mam konta gościa.

bug jest poważny nawet dla tych co robią backup regularnie, chyba że ty jadąc do klienta, na szkolenie, delegacje lub inne takie zabierasz ze sobą TC lub inne nośniki z kopiami swoich danych.

#13 myapple_123

myapple_123
  • 776 postów

Napisano 13 października 2009 - 08:53

Dziwna argumentacja. Jak mi wyparuja dane z dysku lub plyty DVD na wskutek kiepskiego nosnika, to bedziemy zalecac backup backupu ;-)

#14 Redviking

Redviking
  • 583 postów

Napisano 13 października 2009 - 09:01

A moze nawet backup backupu backupu? Duza wpadka Apple.

#15 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 13 października 2009 - 09:12

No CO? Chcieli zdążyć przed premierą Windows 7. Ale kasowanie danych, to już przesada.

#16 Neuron

Neuron
  • 489 postów
  • SkądWarschau, Poland

Napisano 13 października 2009 - 09:24

Teraz z niewątpliwą satysfakcją mogę przypomnieć, że ledwie kilka dni temu byłem atakowany przez niektórych użytkowników za krytyczne wypowiedzi nt. Snowa, który określałem mianem dużego patcha a nie w pełni uprawnionego, nowego systemu. Teraz wychodzi na to, że ów patch jeszcze coś knoci. Ja dziękuję, postoję. Poczekam sobie na grzbiecie zwykłego Leoparda.

#17 Witos

Witos
  • 4 400 postów

Napisano 13 października 2009 - 09:40

Powinni wogóle zlikwidować konto gościa, nie wiadomo nawet po co ono jest, to samo można mieć za pomocą zwykłego konta z ograniczeniami. Ech ... ciekawe, kto decydował o nowej linii systemów, bo jak mi się zdaje nie Jobs chyba. Ktoś się jak widać chciał pomoc przesiadkowiczom, żeby poczuli się trochę jak na windzie ... nie wiem, nie wiem po co to konto.
Szkoda, że ten bug jest, ale i dobrze w zasadzie. Teraz ekipa musi się wziąć do pracy poczwórnie i postawić wszystkich na nogi, ze zwolnieniami włącznie. Trochę podobnie jak w naszym rządzie.
Ten bug jest na tyle straszny, że może przysporzyć firmie ogromnych odszkodowań. i nie pomoże tłumaczenie o archiwizowaniu, bo to akurat nie ma nic do rzeczy.
No, ciekawe jak to się dalej potoczy.

#18 bastiann

bastiann
  • 29 postów

Napisano 13 października 2009 - 09:46

No CO?
Chcieli zdążyć przed premierą Windows 7.
Ale kasowanie danych, to już przesada.

No pewnie, że przesada. Ten system powinien zostać wypuszczony do ludzi na gwiazdkę czy na Święta a nie na koniec sierpnia. Widać, że SL został zrobiony w zupełnie niepotrzebnym pospiechu. Na szczęscie MS przy Win7 nie robił nic tak "na gwałt" jak Apple. Mam od 3 m-cy na moim notebooku wersje beta Win7, którą można było oficjalnie pobrać ze stron MS i działa jak normalny system, który miał dawno temu premiere.
Tak jak pisałem w innym wątku na podobny temat:
- szkoda, że Apple nie wydłużył testów kosztem poślizgu czasowego,
- szkoda, że Apple wydaje niedopracowany system jako pełnosprawny
- po co ten pośpiech skoro typowy user nie kupi pudełka z MacOS X i nie zainstaluje sobie go na swoim komputerze co by rzeczywiscie mogło zagrozić sprzedaży Win7
...
liczę na to, że następnym razem coś sie nauczą na własnych błędach i nie będą sie tak błaźnic jak tym razem to robią.

#19 hal9001

hal9001
  • 72 postów

Napisano 13 października 2009 - 10:11

Powinni zrobić nową reklamę.
"Jak można stracić dane:
Windows - przez wirusy
Linux - przez niewiedzę
OS X - przez OS X"

#20 chris.zurada

chris.zurada
  • 3 977 postów
  • SkądTychy, Poland

Napisano 13 października 2009 - 10:53

"We are aware of the issue, which occurs only in extremely rare cases, and we are working on a fix," an Apple representative said in a prepared statement Monday.

It's the first time Apple has said it is looking into the issue.

Zrodlo: Mac Rumors

#21 niedzwiedz_2

niedzwiedz_2
  • 186 postów
  • SkądWrocław

Napisano 13 października 2009 - 11:57

Pewnie, że Win 7 nie działa gorzej niż poprzednie windowsy (użycie słowa dobrze byłoby jak nazwanie przeciętnego państwa Afrykańskiego potęgą gospodarczą) bo MS praktycznie nic nie zmienia w swoim „dziele” poza paroma obrazkami. 6 lat testowania czy wk*****ce komunikaty wyskakują wystarczająco często jest chyba wystarczającą ilością czasu. Natomiast Apple przebudował CAŁY system (podstawy) zostawiając tylko wygląd gdzie są kosmetyczne zmiany (czyli odwrotnie jak MS). Prawdopodobnie jest to błąd, który występuje rzadko. Oczywiście, Apple powinno przetestować lepiej i był to system wydany za szybko ale przy tak ogromnych zmianach w sumie to nie dziwi. @Neuron: jeśli całkowite przebudowanie systemu uważasz, za drobne zmiany to wracaj na windę ;) Tam zawsze jest ogrom zmian :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

#22 razr

razr
  • 1 664 postów
  • SkądKatowice, SI

Napisano 13 października 2009 - 11:58

Albo przejście na M$ :-P

Bez przesady ;)

Ja używam TimeMachine i SuperDuper na osobny dysk, jak coś to na USB mam całego Mac'a.

#23 Therioon

Therioon
  • 4 281 postów
  • SkądZ brzucha:)

Napisano 13 października 2009 - 12:41

Obecność Time Machine, czy innego systemu do backupu nie usprawiedliwia Apple, czy jakiejkolwiek innej firmy do tak poważnej wpadki.

oczywiście masz racje
ja tylko napisałem że time machine pomaga uniknąć problemów
poza tym ja jestem niedowiarkiem i nawet tak dobremu systemu jak osx nie wierzę i radzę żeby się inni nie zachłystywali nim
zawsze może się zdarzyć problem podobny do tego lub jeszcze gorszy
dlatego beckup to podstawa nawet w OSX

---- Dodano 13-10-2009 o godzinie 13:46 ----

Pewnie, że Win 7 nie działa gorzej niż poprzednie windowsy (użycie słowa dobrze byłoby jak nazwanie przeciętnego państwa Afrykańskiego potęgą gospodarczą) bo MS praktycznie nic nie zmienia w swoim „dziele” poza paroma obrazkami. 6 lat testowania czy wk*****ce komunikaty wyskakują wystarczająco często jest chyba wystarczającą ilością czasu. Natomiast Apple przebudował CAŁY system (podstawy) zostawiając tylko wygląd gdzie są kosmetyczne zmiany (czyli odwrotnie jak MS). Prawdopodobnie jest to błąd, który występuje rzadko. Oczywiście, Apple powinno przetestować lepiej i był to system wydany za szybko ale przy tak ogromnych zmianach w sumie to nie dziwi.

@Neuron: jeśli całkowite przebudowanie systemu uważasz, za drobne zmiany to wracaj na windę ;) Tam zawsze jest ogrom zmian :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

win 7 używam na pc i jestem pod wrażeniem tego jak ten system działa. poprawki naniesione przez MS dały bardzo dobry rezultat dlaczego bo w końcu posłuchali się głosu użytkowników.
pisanie tego co ty piszesz jest kolejnym farmazonem
oczywiście dalej pozostaje przy macu bo jest lepszy od win 7
bardzo jestem zadowolony że w końcu mamy dwa dobre systemy.

#24 Aslan88

Aslan88
  • 51 postów

Napisano 13 października 2009 - 13:05

Prawda jest taka ze Apple to juz nie ta firma co kiedys. Wadliwe czesci, rozwalajace sie obudowy, slaby sprzet za duza cene, awarie ipodow i iphonow no i problemy z systemem... Brak mi czasow G4 gdzie wsyzstko bylo cacy. Przy obecnym stanie Apple nasmiewanie sie z Microsoftu jest troche nie na miejscu.

#25 Vsion

Vsion
  • 15 postów

Napisano 13 października 2009 - 13:05

Mi się wydaje, że pomylono im się po prostu z katalogami domowymi (wina oczywiście programistów).

Dołączona grafika

Zamiast funkcja czyścić katalog domowy "gościa" czyści katalog domowy "użytkownika" (lub wszystkich user'ów).

Osobiście nie włączam funkcji gościa, gdyż nie jest mi potrzebna...a dane zawsze można przywrócić.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 4

0 użytkowników, 4 gości, 0 anonimowych