Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

LiveBox WiFi Vs Mac Os X 10.4- gubi ustawienia

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
25 odpowiedzi w tym temacie

#1 SanczO

SanczO
  • 22 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 10 listopada 2006 - 11:31

Panie, Panowie Poniewaz jestem calkiem swiezutenki w temacie Maczkow pedze z pytaniem ( przegladalem wiele watkow na ten temat ale konkretnej odpowiedzi nie znalazlem w zwiazku z tym prosba o pomoc! Zakupilem iMaka 20' na Intelku ofkozzz no i wszystko cudnie! Rodzina zapragnela zeby Maczek komunikowal sie z LiveBoxem z Tepsy za posrednictwem Air Porta Poustawialem co trzeba ( dzialal na DHCP wylaczylem PPoE ) i nie bylo problemow wykrywalo mi polaczenie neostrada_aebd no i po wpisaniu raz klucza WEP smigalo bezproblemowo. Dodam tylko ze nie instalowalem zadnego badziewia z plytki NEOSTRADY blahhh Pierwsze klopoty pojawily sie po restarcie - Mak nie laczyl sie automatycznie z modemem w zwiazku z tym net nie dzialal i tu pytanie 1. Czy sa jakies ustawienia powodujace automatyczne laczenie sie z modemem ??? Czy tez powinien robic to automatycznie Od 2 dni niestety wogole nie moze sie skomunikowac z modemem mimo ze wykrywa siec neostrada_aebd no i nie wiem wlasciwie z jakiego powodu nie smiga dalej Przed sekunda podlaczylem modem przez Ethernet i smiga bez problemow POMOZCIE prosze bo mam duze parcie na to zeby zadzialalo to WiFi ( odleglosc compa od modemu to tylko 2-3 metry ale nie chcialbym tam kabli... Bede wdzieczny za odpowiedz ( nie odpisujcie tylko blagam ze skoro dziala na eth to po co kombinowac ;-)

#2 krzemien

krzemien
  • 1 038 postów
  • SkądRG21 7UQ

Napisano 10 listopada 2006 - 11:51

Musi działać, tylko czasem - jak wprowadzimy zmiany w nie do końca przez Maka lubianą kolejność - nie chce się np. automatycznie podłączać do sieci albo wyrzuca niesławny komunikat 'There has been an error...'. Spróbuj pokombinować z wyrzuceniem hasła z Keychain oraz z ustawień Airport (System Preferences ->... -> Preferred Network i Edit). Potem przeloguj / zrestartuj komputer i podłącz się do sieci z wpisaniem hasła i jednoczesnym zapamiętaniem w Keychain.

#3 Andrzej

Andrzej
  • 1 975 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 10 listopada 2006 - 11:58

A w opcjach AirPorta masz zaznaczone Automatically join... ?
Dołączona grafika

#4 PavelM

PavelM
  • 1 535 postów
  • SkądKraków

Napisano 10 listopada 2006 - 11:59

Może kilka małych fotek okna z ustawień network w system preferences? Od network status począwszy. Widzi sieć ale odrzuca połączenie? Dostajesz jakiś komunikat? A może sąsiad zalogował się do twojego routera? ;-)

#5 glub

glub
  • 980 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 10 listopada 2006 - 12:04

i broń boże nie zdrabniaj. Gombrowicz się kłania.

#6 vinci

vinci
  • 2 693 postów
  • SkądPoznań

Napisano 10 listopada 2006 - 12:28

ja mam liveboxa, podczas pierwszego uruchomienia maczka wybrałem nazwe mojej sieci wpisałem SSID i do tej pory pięknie mi śmiga i wszystko samo się łączy :) Tylko livebox się czasem zawiesza ;)

#7 SanczO

SanczO
  • 22 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 10 listopada 2006 - 12:41

Zrzuty ekranu Zalaczam screeny mniej wiecej po kolei razem z bledem jaki sie wyswietla

#8 Krzysiek

Krzysiek
  • 4 184 postów

Napisano 10 listopada 2006 - 13:18

moze to nie rozwiazanie problemu ale radzil by radzil wpisac DNSy. LB ma problemy z przydzielaniem adresow automatycznie przez DHCP.
jesli umiesz to sproboj wpisac recznie wszystkie adresy.

a i sprawdz ustawiania LB przez kabelek czy twoj MAC adres nie jest na liscie odrzucanych adresow albo czy nie masz wlaczonej pierwszej opcji i brak wpisanego MAC'a

Dołączona grafika
Dołączona grafika

#9 krzemien

krzemien
  • 1 038 postów
  • SkądRG21 7UQ

Napisano 10 listopada 2006 - 13:23

Może pomyliłeś WEP z WPA? BTW ustaw WPA z szyfrowaniem AES zamiast TKIP, jest bezpieczniejsze.

#10 Krzysiek

Krzysiek
  • 4 184 postów

Napisano 10 listopada 2006 - 13:26

Może pomyliłeś WEP z WPA? BTW ustaw WPA z szyfrowaniem AES zamiast TKIP, jest bezpieczniejsze.

a ja żyje bez zadnych WEPów WPA i innych ;)

#11 SanczO

SanczO
  • 22 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 10 listopada 2006 - 14:38

Nie no napewno nie pomylilem WEP Key etc. Co do ustawien w panelu modemu to wszystko wyglada ok i bez wzgledu na to czy wybiore filtrowanie i dodam mac adres AirPort'a czy tez wylacze je calkiem nie daje to rezultatow :/

#12 SanczO

SanczO
  • 22 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 11 listopada 2006 - 15:32

Halooo Pomozcie podeslalem screeny, co z tym moge zrobic bo juz calkiem nie mam pomyslu na to co mozna w tej sytuacji jeszcze kombinowac!

#13 pretorianie

pretorianie
  • 67 postów

Napisano 17 marca 2007 - 23:11

Ja również mam problemy z połączeniem MacBook z Liveboxem przez wifi. Mimo tego, iż trzymałem się wszystkich wskazówek udzielanych w tym temacie, niestety nic z tego nie wyszło i nadal muszę się łączyć wykorzystując do tego 10 metrowy kabel ethernetowy. Jeśli ktoś ma jakiś naprawdę sprawdzony pomysł to bardzo proszę o pomoc.

#14 wit

wit
  • 17 postów

Napisano 17 marca 2007 - 23:23

Ja rowniez mialem probelmy. Pomoglo skasowanie hasla i wpisanie go na nowo. Poza tym nie dzialal mi bez wpisanych DNSow.

#15 reRESERVEDFX

reRESERVEDFX

/////AMG

• 2 111 postów
  • SkądBurr Ridge, IL

Napisano 18 marca 2007 - 06:37

a ja żyje bez zadnych WEPów WPA i innych ;)

Ja tez tak zylem do pewnego czasu kiedy 25mb/s lacze mialo przeplyw 25kb/s :D

#16 kwieto

kwieto
  • 640 postów

Napisano 18 marca 2007 - 08:50

Nie wiem jak u Ciebie, ale u mnie po wpisaniu preferowanych sieci ustawienia by domyślnie łączył się z sieciami preferowanymi, AirPort przestał łączyć się automatycznie. Trzeba było za każdym razem łączyć się ręcznie. Z drugiej strony, po ręcznym nawiązaniu połączenia wszystko działało bez zarzutu.

#17 Kicek

Kicek
  • 63 postów
  • SkądWrocekko, PL

Napisano 18 marca 2007 - 21:01

Hmppff.. Na moim Ibooku wszystko robi sie automatycznie, LB dziala jak zloto.. Polecam reset Liveboxa - bardzo mozliwe , ze to po jego stronie lezy problem..

#18 matik

matik
  • 5 postów

Napisano 18 lutego 2008 - 23:52

Witam, u mnie takze, od kilku (kilkunastu dni) wystepuje problem zrywania (spowalniania lacza). Probowalem restartow (nie dzialaja). Czytalem, ze instalacja Leoparda zalatwia problem, slyszalem tez o metodach przerobienia liveboxa. Czy rzeczywiscie nie ma metod mniej silowych ?

#19 Chester

Chester
  • 173 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 19 lutego 2008 - 09:37

polecam zrestetowanie LB (przytrzymać należy przycisk od resetowania przez 30sek.) następnie w ustawieniach LB - poprzez stronę www - w zakładce konfiguracji sieci bezprzewodowych: Adres MAC i SSID - tutaj nic nie zmieniamy, chyba że chcemy mieć własną nazwę sieci - wtedy w SSID wpisujemy rzeczoną nazwę ;) kanał - 6 tryb - 802.11 b+g zabezpieczenia: WEP - następnie trzeba ustawić hasło szyfrowanie adresów MAC - włączone w komputerze najlepiej wywalić wszelkie poprzednie lokalizacje i ustawienia połączeń - wszystkie zmiany w AirPorcie przywrócić do standardowych ustawień. Następnie wyszukać sieć, wpisać hasło i działa. Ważne żeby podczas podłączania kompa do LB wcisnąć przycisk REG ;)

#20 matik

matik
  • 5 postów

Napisano 19 lutego 2008 - 16:28

dzisiaj posiedzialem nad sprawa dluzej i chyba mam przyczyne problemu. Otoz polaczenia zaczynaja sie rwac w momencie zalogowania do sieci dodatkowych kompow. Jesli na LB pracuje tylko mac jest ok. Podczas gdy polaczenie zaczyna przerywac caly czas bez problemu dzialaja komunikatory i mail. Wniosek jest taki, ze trzeba wpisac DNS. Dzisiaj powpisuje na 3 kompach i przetestuje dzialanie, zobacze co wyjdzie z tego :) PZDR BTW Chester, czyzby nie tylko macki nas laczyly :) (mam na mysli najwspanialsza z marek motoryzacyjnych na foto:)

#21 Chester

Chester
  • 173 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 19 lutego 2008 - 19:58

nie sądzę żeby powodem rwania połączeń było dołączenie do sieci jakiegoś kompa - ja mam non stop kilka kompów w sieci (nie tylko apple) i kolejnych kilka urządzeń podłączanych jest w zależności od potrzeby - znajomi ;) telefony z symbianem itd - nic się nie wiesza i nie zrywa.
Ważną sprawą jest brak kombinacji w ustawieniach sieciowych - wszystkie kompy chodzą na "auto"

BTW Chester, czyzby nie tylko macki nas laczyly :) (mam na mysli najwspanialsza z marek motoryzacyjnych na foto:)

- właśnie sprzedaję... to czwarta z kolei Impreza którą posiadam, piątej nie będzie ;)

#22 matik

matik
  • 5 postów

Napisano 19 lutego 2008 - 20:13

U mnie wszystko bylo w auto. Po wpisaniu DNS poki co smiga ok - imac, 2xPC, symbian. BTW od jesieni dostepny bedzie sedan :)

#23 Zjowner

Zjowner
  • 30 postów

Napisano 19 lutego 2008 - 22:47

zabezpieczenia: WEP - następnie trzeba ustawić hasło
)

jak sie ustawia to haslo? net mi w koncu dziala (przez livebox), ale bez zadnych hasel i filtrowania mac adresow. chce ustawic jakies haslo i nie mam gdzie (nie wiem).

drugie pytanie - jak sie aktualizuje liveboxa, jezeli chce pobrac w konfiguracji nic sie nie dzieje

#24 Chester

Chester
  • 173 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 20 lutego 2008 - 10:37

wszystkie operacje robimy w zakładce SIEĆ BEZPRZEWODOWA w momencie wyboru konkretnego rodzaju szyfrowania pojawia się przycisk KONFIGURUJ - i tam sobie ustawiasz hasło. Filtrowanie adresów mac jest po prawej stronie okna SIEĆ BEZPRZEWODOWA - włączenie powoduje konieczność każdorazowego przyciskania przycisku REG w LB żeby kogoś wpuścić do sieci. Aktualizacja LB to również polecenie z menu urządzenia - najpierw konfiguracja zaawansowana, potem narzędzia - a w narzędziach masz aktualizuj

#25 pretorians

pretorians
  • 235 postów

Napisano 01 czerwca 2008 - 08:07

następnie w ustawieniach LB - poprzez stronę www - w zakładce konfiguracji sieci bezprzewodowych:
Adres MAC i SSID - tutaj nic nie zmieniamy, chyba że chcemy mieć własną nazwę sieci - wtedy w SSID wpisujemy rzeczoną nazwę ;)
kanał - 6
tryb - 802.11 b+g
zabezpieczenia: WEP - następnie trzeba ustawić hasło
szyfrowanie adresów MAC - włączone

Ja mam kanał 10, czy to jakaś różnica?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych