Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Powrót do przeszłości: 1988 - Jobs prezentuje NeXT Computer

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
21 odpowiedzi w tym temacie

#1 Rafał P

Rafał P

• 6 849 postów

Napisano 11 października 2009 - 23:09

[NEWSHUGE]http://farm3.static.flickr.com/2660/4002804264_246cb75085_o.jpg[/NEWSHUGE]
Dokładnie 21 lat temu - 12 października 1988 roku Steve Jobs, właściciel firmy NeXT zaprezentował pierwszy i całkowicie nowy prototyp komputera - nowy, bo różniły się one znacznie od tych, które współtworzył razem z Apple - firmą którą założył i z której został później wyrzucony.

Stacja robocza nazywała się po prostu "NeXT Computer" a jego prezentacja została przyjęta owacjami na stojąco. Pierwsze maszyny zostały jednak przetestowane dopiero rok później i wtedy zaczęto je sprzedawać, jednak głównie dla rynku edukacyjnego.

NeXT Computer pracował pod kontrolą systemu NeXTSTEP i kosztował 6,500 dolarów. Steve Jobs pytany swego czasu o opóźnienie w premierze urządzenia powiedział: "Opóźnienie? Ten komputer jest 5 lat do przodu przed innymi!".

Specyfikacja:

CPU: Motorola 68030 25 MHz
RAM: od 8 MB do 64 MB
HDD: 330 MB lub 660 MB
Ekran: 17" Magapixel (1120 X 832)

W tamtych czasach standardowy komputer PC posiadał od 640 KB do 4 MB pamięci RAM a pojemność dysku twardego wynosiła od 10 MB do 20 MB. Warto wspomnieć, że w tym samym czasie najnowszy komputer Apple był dwa razy wolniejszy a także droższy od maszyny NeXT aż o 1000 dolarów.

Dołączona grafika

Co ciekawe jak na tamte czasy, komputer od NeXT nie posiadał stacji dyskietek, tylko dysk magnetooptyczny wyprodukowany przez firmę Canon, który umożliwiał zapis danych na specjalnych płytach kompaktowych (był rok 1988). Niestety takie novum w tamtych czasach miało swoją cenę - by wyjąć płytę, trzeba było wyłączyć system operacyjny…

Maszyna NeXT, pomimo że była szybka i tańsza od konkurencji, a także wyróżniała się nieprzeciętnym designem, nigdy nie zdobyła popularności. Na świecie trwała właśnie walka między dwoma systemami operacyjnymi - Windowsem Microsoftu i OS/2 IBM.

Warto przypomnieć, że IBM tę walkę przegrywał z racji zbyt bardzo skomplikowanego OS-a i przez pewien czas zabiegał by to właśnie system NeXTSTEP napędzał wszystkie maszyny komputerowego giganta. Oprogramowanie Jobsa było znacznie prostsze i bardziej intuicyjne od OS-a IBM. Niestety Steve Jobs projekt umowy wyrzucił do kosza, a później (ze względu na roszady w zarządzie IBM) na zmiany było już za późno. Właśnie ten moment wielu publicystów uważa za kluczowy w historii sporów między Stevem Jobsem a Billem Gatesem. Instalacja prostego i intuicyjnego systemu NeXTSTEP na setkach tysięcy PC IBM mogło doprowadzić do upadku Windowsa Microsoftu, który bez wsparcia tak potężnego producenta komputerów miałby spore problemy z upowszechnieniem swojego oprogramowania. Gdyby historia potoczyła się inaczej, dziś zapewne to Steve Jobs a nie Bill Gates byłby najbogatszym człowiekiem w USA.

OS NeXTSTEP po zakupieniu firmy Jobsa przez Apple, stał się protoplastą systemu Mac OS X.

Poniżej wideo z prezentacji następcy NeXT Computer - NeXTCube (rok 1990):

[NEWSINDEXHUGE]http://farm4.static.flickr.com/3478/4002042123_e81ec91891_o.png[/NEWSINDEXHUGE]
[NEWSINDEXSMALL]http://farm3.static.flickr.com/2615/4002042225_480f7db766_o.jpg[/NEWSINDEXSMALL]

#2 shivan

shivan
  • 1 141 postów
  • SkądKraków

Napisano 12 października 2009 - 12:25

design ...jedno slowo: rewelacja buda przypomina mi stylistyka silverstona , lian-li albo nzxt panzerbox jezeli tresc newsa jest prawdziwa to hardwarowo tez bylo ladnie... zupelnie inaczej od tego co soba reprezentuja maci tzn "2/3 lata wstecz za innymi^^"

#3 soo

soo
  • 159 postów
  • SkądPoznań

Napisano 12 października 2009 - 12:38

podoba mi się, design robi wrażenie zwłaszcza że to dopiero 88', a ten kolor akcesoriów komp. zaczął się przyjmować dopiero dekadę później ;-) parametry też szok jak na tamte czasy...

#4 asiej

asiej
  • 340 postów
  • SkądPolska

Napisano 12 października 2009 - 12:53

"najnowszy komputer Apple był dwa razy wolniejszy a także droższy od maszyny NeXT aż o 1000 dolarów" niewiele się od tego czasu nie zmieniło :D

#5 rad3ks

rad3ks
  • 353 postów
  • SkądOberschlesien

Napisano 12 października 2009 - 13:27

O kurcze :) naprawde jestem pod wrazeniem. Przyszlosc tamtych czasow. Był dock, pages. Niezle :) Nigdy o tym nie slyszalem

#6 makojad

makojad
  • 60 postów

Napisano 12 października 2009 - 13:31

"Gdyby historia potoczyła się inaczej, dziś zapewne to Steve Jobs a nie Bill Gates byłby najbogatszym człowiekiem na świecie."

Wniosek godny marzyciela. Czy chcesz przez to powiedzieć hmm... Redaktorze, że wyznacznikiem sukcesu Microsoftu czy Apple jest zasobność portfela założyciela?

#7 Sebastian Brzuzek

Sebastian Brzuzek

MyApple Team

• 2 090 postów
  • SkądŚląskie/USA

Napisano 12 października 2009 - 13:39

Maki rulez - nieważne czy pod nazwą Next czy Apple hehe ;)

#8 Jax

Jax
  • 462 postów
  • SkądDolina Muminków

Napisano 12 października 2009 - 13:43

Super wygląd ... a ja wtedy bawiłem sie XT 4,7MHz z bursztynowym monitorem i dosem ... co za czasy

PS: a ten ? wypas
Dołączona grafika

#9 Rafał P

Rafał P

• 6 849 postów

Napisano 12 października 2009 - 13:59

"Gdyby historia potoczyła się inaczej, dziś zapewne to Steve Jobs a nie Bill Gates byłby najbogatszym człowiekiem na świecie."

Wniosek godny marzyciela. Czy chcesz przez to powiedzieć hmm... Redaktorze, że wyznacznikiem sukcesu Microsoftu czy Apple jest zasobność portfela założyciela?

Obie firmy osiągnęły sukces, więc nie. Natomiast obie postaci często są porównywane do siebie, właśnie najczęściej ze względu na rankingi najbogatszych. Znając charakter Jobsa, wielu uważa, że Steve zazdrości Gatesowi nie tyle fortuny, co pozycji w historii. Ale i tak wszyscy wolą poczytać o pieniądzach. Powyższy wniosek nie jest mój, to powszechna opinia (spekulacja) jaka krąży w mediach do dziś.

#10 shivan

shivan
  • 1 141 postów
  • SkądKraków

Napisano 12 października 2009 - 14:03

patrzac na to nasuwa sie mi mysl: IBM
pewnie przez kolor i rodzaj obudowy...

nie moj gust;]

ale to...

Dołączona grafika

jakby wziasc...troche narzedzi...wiertarke ...dremel...wyzynarke..troche pilnikow
mozna by bylo nawet wsadzic tam jakis przyzwoity sprzet;D

o i nawet ktos sprobowal!!

niestety efekty marne (brak gustu daje o sobie znac jezeli chodzi o tych modderow;D )

link1

lnik 2

#11 Yurek90

Yurek90
  • 958 postów
  • SkądGdańsk, PL

Napisano 12 października 2009 - 14:22

przecież gates nie jest najbogatszy na świecie...

#12 Szeli

Szeli
  • 12 postów

Napisano 12 października 2009 - 14:37

To samo mialem powiedziec... Coz... Cube to dopiero marzyna xD

#13 feuerfest

feuerfest
  • 3 417 postów
  • SkądMonachium, DE

Napisano 12 października 2009 - 15:20

nie moj gust;]

ale to...

Dołączona grafika

zdajesz sobie sprawe czego zdjecie umiesciles :D

to jest komputer podpisany przez tima bernersa lee, ojca internetu jaki znamy (teoretyka HTML i WWW), on wlasnie na tym kompie postawil pierwszy w historii serwer WWW i strone WWW

#14 jpowszuk

jpowszuk
  • 26 postów
  • SkądDanzig, Poland

Napisano 12 października 2009 - 15:28

Steve Jobs odszedl a nie zostal wyrzucony... zal mi tych ludzi co pisza takie glupoty

#15 feuerfest

feuerfest
  • 3 417 postów
  • SkądMonachium, DE

Napisano 12 października 2009 - 15:54

Steve Jobs odszedl a nie zostal wyrzucony...
zal mi tych ludzi co pisza takie glupoty

at the end of May 1985 – following an internal power struggle and an announcement of significant layoffs – Sculley relieved Jobs of his duties as head of the Macintosh division

Steve Jobs - Wikipedia, the free encyclopedia

#16 Rafał P

Rafał P

• 6 849 postów

Napisano 12 października 2009 - 16:12

Panowie, jest to bardziej skomplikowane. Formalnie to Jobs odszedł z Apple, ale nie ukrywajmy że mało kto odchodzi z firmy którą sam założył i osiągał z nią sukcesy. Jobs najpierw został wyrzucony z ekipy Macintosha, później wyrzucony z własnego biura do jakiejś klitki poza główną siedzibą firmy. Kiedy ostatecznie topór już wisiał, wyprzedził wszystkich i sam złożył wymówienie. Myślę, że użycie słowa "wyrzucony z Apple" jest na miejscu.

#17 emigrant

emigrant
  • 2 397 postów
  • SkądBiałystokNew York-Bklyn

Napisano 12 października 2009 - 16:17

Steve Jobs odszedl a nie zostal wyrzucony...
zal mi tych ludzi co pisza takie glupoty

W pewnym sensie został przez zarząd wyrzucony. Poza tym z niego to był kawał skur*****. Wystarczy przeczytać książkę o nim "iCon, Steve Jobs najbardziej niezwykły akt II w historii biznesu". Umiał tylko płakać jak ciota i przypisywać sobie czyjeś osiągnięcia i pomysły. Nikt go nie lubił w firmie, tylko taki jeden jego przydupas( zapomniałem imię i nazwisko), ale taki miał dar przekonywania i umiejętność manipulowania słowem, że wszyscy robili jak roboty. Później tak mu się udało, że pozabierał z Apple najlepszych inżynierów i założył NeXTa. Kobiety traktował jak szmaty.

#18 shivan

shivan
  • 1 141 postów
  • SkądKraków

Napisano 12 października 2009 - 22:41

W pewnym sensie został przez zarząd wyrzucony. Poza tym z niego to był kawał skur*****. Wystarczy przeczytać książkę o nim "iCon, Steve Jobs najbardziej niezwykły akt II w historii biznesu". Umiał tylko płakać jak ciota i przypisywać sobie czyjeś osiągnięcia i pomysły. Nikt go nie lubił w firmie, tylko taki jeden jego przydupas( zapomniałem imię i nazwisko), ale taki miał dar przekonywania i umiejętność manipulowania słowem, że wszyscy robili jak roboty. Później tak mu się udało, że pozabierał z Apple najlepszych inżynierów i założył NeXTa. Kobiety traktował jak szmaty.

przestan...bo jeszcze polubie stefana;]

zdajesz sobie sprawe czego zdjecie umiesciles

to jest komputer podpisany przez tima bernersa lee, ojca internetu jaki znamy (teoretyka HTML i WWW), on wlasnie na tym kompie postawil pierwszy w historii serwer WWW i strone WWW

tak myslalem ze ktos wazny tam podpis strzelil...

tyle ze ja pokolenie plastiku i coca coli...takze nie zdawalem sobie sprawy kto to;]

#19 DannyM

DannyM
  • 541 postów
  • SkądTu i tam

Napisano 13 października 2009 - 13:18

Jak sie pomyli, ze tak jak ten system i Amisia zamarla to lza sie kreci. Chcoc system jak widze bardzo podobny a procesor ten sam ;)

#20 Ciachooser

Ciachooser
  • 31 postów

Napisano 13 października 2009 - 14:18

przecież gates nie jest najbogatszy na świecie...

Jest. The World's Billionaires - Forbes.com

#21 digest

digest
  • 126 postów

Napisano 13 października 2009 - 19:55

Ciekawe z czym by został po próbie spieniężenia tego wszystkiego.

#22 radek-wawa

radek-wawa
  • 183 postów
  • Skądwarszawa

Napisano 15 października 2009 - 15:41

nie moj gust;]
ale to...
jakby wziasc...troche narzedzi...wiertarke ...dremel...wyzynarke..troche pilnikow
mozna by bylo nawet wsadzic tam jakis przyzwoity sprzet;D

o i nawet ktos sprobowal!!
niestety efekty marne (brak gustu daje o sobie znac jezeli chodzi o tych modderow;D )
link1
lnik 2

Jakby to nasi zaczeli tak robić, to by jeszcze dokleili tam napis PIONEER :) - nie ma to jak "wypas"

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych