Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Archiwizacja mail?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
9 odpowiedzi w tym temacie

#1 maciejwilu

maciejwilu
  • 654 postów

Napisano 10 października 2009 - 18:27

Witam mam pytanko do uzytkownikow timemachine, czy mozna za jego ppmoca zarchiwizowac mail? Czeka mnie wgranie na nowo Leoparda a nie moge stracic przychodzacych i wyslanych wiadomosci i nie bardzo wiem co zrobic. Prosze o rade czy da sie archiwizowac poczte i pozniej przywrocic?

#2 chris.zurada

chris.zurada
  • 3 977 postów
  • SkądTychy, Poland

Napisano 10 października 2009 - 18:33

Skoro przywracasz caly system od nowa czyli wszystko tak jak bylo to i Mail powinien byc w nienaruszonym stanie. Poza tym, czemu nie uzywasz imap albo przynajmniej kopii na serwerze?

#3 maciejwilu

maciejwilu
  • 654 postów

Napisano 10 października 2009 - 19:53

Nie uzywam imap bo cholera nwet nie wuem ci to jest:) a jopie bezmyslnie skasowalem, poza tym zalezy mi tez na wyslanych z mail

#4 chris.zurada

chris.zurada
  • 3 977 postów
  • SkądTychy, Poland

Napisano 10 października 2009 - 19:57

To poczytaj sobie co to imap (google nie gryzie). Warto. Wtedy nie mialbys takich mysli ze skasuje Ci sie zawartosc Twojej poczty.

#5 maciejwilu

maciejwilu
  • 654 postów

Napisano 10 października 2009 - 21:01

Nie gryzie, jak sie wie czego szukac :) ja niestety jestem totalnym komputerowym laikiem, poczytalem i z tego co rozumiem ten program wspolgra tylko z kontami na gmail, a ja mam dwa: na wp i home.pl i to chyba problem

#6 chris.zurada

chris.zurada
  • 3 977 postów
  • SkądTychy, Poland

Napisano 10 października 2009 - 21:45

Nie kumam... Jak wybierzesz imap to masz imap, niezaleznie czy to jest serwer xxx czy yyy. Wiesz, mozna by duzo pisac dla osob serio nieobeznanych w komputerach. Jesli kumasz po angielsku to bez problemu znajdziesz na to i owo odpowiedz w internecie. Trzeba tylko wiedziec gdzie szukac i jak pytac. Ale i tego idzie sie dowiedziec hehe xD Dlatego sorry ale drugiej wikipedii nie bede pisal tutaj.

#7 maciejwilu

maciejwilu
  • 654 postów

Napisano 11 października 2009 - 10:17

Rozumiem i nie wymagam az tak szczegolowych wypowiedzi, problem tylko w tym, ze wp obsluguje imap tylko na platnych kontach, a home. pl gdzie mam i strone i skrzynke nie obsluguje imap wcale.A. Zeby w mail uruchomic imap rrzeba skonsfigurowac najpierw w ustawieniach swojego konta na serwerze.

#8 Witos

Witos
  • 4 400 postów

Napisano 11 października 2009 - 11:42

Dokładnie tak, Home.pl nie obsługuje imap i wcale nie musi. POP też jest dobry i możesz mieć wszystko na serwerze dopóki sam nie skasujesz, to tylko kwestia ustawienia programu pocztowego. Standardowo Mail jest ustawiony, by kasować pocztę z serwera po tygodniu na nim leżenia. W preferencjach programu Mail ustawiasz, by wogóle nie kasował poczty i wszystkie wiadomości leżą na serwerze dopóki Ci się nie skończy miejsce, które przydzieliłeś na pocztę. Poza tym, jak pisał kolega, Time Mashine archiwizując cały system archiwizuje również pocztę. Dla pewności jednak możesz ręcznie skopiować gdzieś katalog Home>Library>Mail z całąTwoją pocztą. Ja tak robię od lat i dzięki temu mam pocztę jeszcze z 2005 roku, coś ponad 8000 wiadomości, w sumie 6,4Gb pojemności. Piękne jest to, że Mail wogóle nie spowalnia przez to, że ma tyle staroci, działa tak samo jak na czystym systemie.

#9 chris.zurada

chris.zurada
  • 3 977 postów
  • SkądTychy, Poland

Napisano 11 października 2009 - 12:28

O, to jo siem nauczyl cos nowego ;) Nie wiedzialem ze wp wylacznie na platnym serwerze ma opcje imap. Coz, niech zyje gmail, ale i on ma wady, jak wszystko ;) Pop nie uzywam od momentu gdy program (wtedy The Bat pod windowsem) pewnego dnia od tak sobie postanowil skasowac wszystko co mam na HD i na serwerze. Ale pod Maciem to inna historia ;) W kazdym razie, imap jest przyjemny gdy uzywam do obslugi maila rowniez telefonu lub innego miejsca poza kompem w domu.

#10 Witos

Witos
  • 4 400 postów

Napisano 11 października 2009 - 12:58

Mail na iPhone działa analogicznie do imap. Konto mam POP, ale ściągane są tylko nagłówki i dopiero gdy chcę przejżeć zawartość ściąga mi się cała wiadomość. Czyli widać można w zrobić tak, żeby POP działał jak imap. Może z czasem w OS X też dojdzie taka funkcjonalność.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych