Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Naprawa przywilejów / Repair Disk Permissions

• Please log in to reply
17 replies to this topic

#1 tomasz

tomasz

• 10988 posts

Posted 09 November 2006 - 14:09

P: Dlaczego muszę naprawić przywileje?
O: Naprawę przywilejów czasami musimy przeprowadzić gdy komputer zaczyna zachowywać się dziwnie.

P: Dlaczego przywileje ulegają zmianie?
O: Zazwyczaj przywileje zmieniane są przez inne aplikacje, które instalujemy na naszym komputerze.

P: Jak wykonać naprawę przywilejów?
O: Najczęściej wystarczy wykonać poniższe kroki
Czasami jednak potrzebny będzie start komputera z płyty systemowej i dokonanie naprawy z poziomu instalatora.

1. Wchodzimy do Applications -> Utilities
Dołączona grafika

2. Wybieramy dysk i klikamy na przycisk Dołączona grafika
Dołączona grafika

3. Czekamy za zakończenie procesu
Dołączona grafika
  • _igi likes this

#2 iSylwek

iSylwek
  • 872 posts

Posted 09 November 2006 - 14:54

fanie pewnie się przyda a da się naprawić przywileje bez płytki instalacyjnej? uruchomić system w trybie tekstowym i jakieś zaklęcie wpisać ? przyda się

#3 tomasz

tomasz

• 10988 posts

Posted 09 November 2006 - 14:57

Opis powyżej pokazuje jak to zrobić bez płytki.

#4 iSylwek

iSylwek
  • 872 posts

Posted 09 November 2006 - 15:00

P: Jak wykonać naprawę przywilejów?
O: Najczęściej wystarczy wykonać poniższe kroki
Czasami jednak potrzebny będzie start komputera z płyty systemowej i dokonanie naprawy z poziomu instalatora.

Opis powyżej pokazuje jak to zrobić bez płytki.

no a jak się nie da bez płytki :confused:

#5 tomasz

tomasz

• 10988 posts

Posted 09 November 2006 - 15:55

no a jak się nie da bez płytki :confused:

No to musisz mieć płytkę.

#6 imrik

imrik
  • 3471 posts
  • SkądWrocław, Poland

Posted 11 November 2006 - 11:12

No potrzebujesz mieć płytę, albo innego Mac aby odpalić system z innego dysku niż ten, który chcesz naprawiać... Na szczęście taka potrzeba zachodzi niezwykle rzadko i naprawa podczas pracy systemu wystarcza.

#7 iSylwek

iSylwek
  • 872 posts

Posted 11 November 2006 - 11:41

no, ale kurcze ja ma dysk popsuty już prawie rok :roll: znaczy, jak wezmę "verify disk" to później wysypuje taki długi log z masą informacji na czerwono i "volume needs to repair" :mad: a nie można gdzieś ściągnąć obrazu płyty "apple hadrware test" ? systemu nie potrzebuje bo chodzi dobrze cały czas a nie specjalnie chce mi się ściągać 4gb na neo 512 :roll: dzięki za odpowiedzi

#8 KrucaBomba

KrucaBomba
  • 509 posts

Posted 11 November 2006 - 11:50

Code: Możesz specjalnie dla geeków dodać opis naprawy przywilejów w Terminalu ;) Należy w terminalu wpisać: Diskutil /RepairPermissions albo wpisać samo Diskutil i wstukać potem wybraną komendę

#9 iSylwek

iSylwek
  • 872 posts

Posted 11 November 2006 - 12:05

ok, uruchomiłem przed chwilą komp w single user, wpisałem

diskutil /repairVolume

i nic bo nie wiem co wpisać po tym? jaki jest symbol partycji systemowej? /dev/hda? /dev/disk?

bo jak system się uruchomi w single user to partycja systemowa jest już zamontowana tak?

chyba nie wystarczy

diskutil /repairVolume ./

?

#10 Andrzej

Andrzej
  • 1975 posts
  • SkądWarszawa

Posted 11 November 2006 - 14:00

Do naprawy w trybie Single User polecam narzędzie pod nazwą AppleJack - to zestaw skryptów, który wszystko robi za nas, automatycznie. Bardzo przydatny IMO :-)
Dołączona grafika

#11 iSylwek

iSylwek
  • 872 posts

Posted 11 November 2006 - 14:44

no dzięki Andrzej

właśnie skonczyłem "proces naprawczy" i teraz jest ok

dla ułatwienia po uruchomieniu można wpisać:

applejack auto restart

wtedy wszystkie procesy naprawcze robią się same po kolei, ale przed każdym jest 10s zwłoki-można jakiś pominąć lub całkowicie przerwać wykonywanie skryptów

u mnie na starym dysku 20gb(niecały 1gb wolnego miejsca) całość trwała około 25min

po restarcie(długim-skrypty czyszczą pamięć wirtualną więc wszystko działa odrobinę wolniej) spowrotem sprawdziłem dysk w Disk Utility:

Volume passed verify :)

no prawie wszystko działa- w iTunes ciągle nie mogę włączyć widoku okładek CF, ale....

super skrypty dzięki

#12 kokos

kokos

Mr. Nice

• 7426 posts

Posted 11 November 2006 - 15:07

6, i oczywiście pamiętamy o tym, że naprawa przywilejów odbywa się na podstawie zawartych w teczce /Library/Receipts potwierdzeń instalacji danych aplikacji. Jeśli instalator apki nie zostawi paragonu (receipt) w tej teczce, to przywileje plików związanych z tą aplikacją NIE ZOSTANĄ NAPRAWIONE. Warto zapoznać się z zawartością teczki Receipts....

#13 wicius

wicius
  • 852 posts
  • SkądPoznań

Posted 13 November 2006 - 20:02

Pytanie: Czy naprawianie przywilejów z płyty instalacyjnej jest lepsze od standardowego? Pytanie2: Jak naprawić przywileje z plyty? I z której płyty? (MBP Tiger)

#14 Andrzej

Andrzej
  • 1975 posts
  • SkądWarszawa

Posted 13 November 2006 - 20:13

Ad 1: o tyle lepsze, że nie ma potrzeby użycia Special Permissions dla zajętych plików systemowych, a w przypadku większego zamieszania z uprawnieniami w systemie wręcz konieczne Ad 2: po uruchomieniu instalatora z PIERWSZEJ płyty NIE kontynuujesz instalacji tylko uruchamiasz Disk Utility z teczki Utilities (a może z menu Utilities, nie pamiętam dokładnie)

#15 lutecki

lutecki
  • 3315 posts

Posted 15 November 2006 - 08:20

Z menu, z menu...

#16 Misza

Misza
  • 16 posts

Posted 19 November 2006 - 19:19

hej mam pytanie-była tutaj wzmianka o programie applejack, w jego instrukcji pisze by zrestartować system a jak się usłyszys sygnał *bong* czy inne paskudztwo to nacisnąć command+s, ja żadnego dźwięku nie mam przy restarcie... nie wiem jak tego applejacka ugryźć ;/

#17 Hex

Hex
  • 2660 posts
  • SkądGdańsk

Posted 19 November 2006 - 19:31

To trzymaj command+s zaraz po włączeniu komputera, nie trzeba wcale naciskać po usłyszeniu dźwięku.

#18 Scypin

Scypin
  • 299 posts

Posted 13 August 2007 - 23:29

ma ktos propozycje jak to naprawic??

http://www.speedysha.../650637343.html

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users