Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

prośba do iphone'owców w playu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
11 odpowiedzi w tym temacie

#1 fotoslask.com

fotoslask.com
  • 9 postów

Napisano 08 października 2009 - 18:25

mam od paru dni taki "myk" otóż jestem abonamentowcem w playu - mam pakiet internetowy play online 500 mb - dostępny jedynie w strefie taniego internetu. "Myk" polega na tym, że wpisując kod *140# dostaje tekst, że jestem poza strefa taniego netu i pobieranie danych jest wg normalnych stawek... - a teraz najlepsze - tekst ten dostaję również w miejscach, gdzie ZAWSZE był ten zasięg taniego netu :) druga kwestia - mimo faktu, że nie jestem w strefie - net działa i wg BOK i mojego zerknięcia w stronę z danymi - NIE NALICZA poza pakietem... :roll: - nie ukrywam, że czuję się... letko skonfundowany :) dodam: mam ZABLOKOWANE odbieranie i wysyłanie danych poza strefą taniego netu w playu (upewniałem się wielokrotnie) by nie było za prosto - dodam iż neta mam gdy aktywny jest EDGE i 3G, jeśli odaktywnię EDGE i zostawię aktywny tylko 3G - netu nie ma... i teraz prośba o poradę i wyjaśnienie - bo przyznaję - już zgłupiałem jak ustawić w ip te wszystkie kwestie, za co odpowiada EDGE a za co 3G - sorry za infantylizm pytań - ale zgłupłem - powaga ;) serdeczne dzięki za sugestie, uwagi, rady i pomoc pozdrawiam

#2 jgasieniec

jgasieniec
  • 141 postów

Napisano 08 października 2009 - 18:45

O kurcze ale to skomplikowane w tym play :-)

#3 Carlst

Carlst
  • 656 postów

Napisano 08 października 2009 - 20:18

Po pierwsze: Edge
Po drugie: 3G
Po trzecie: Z takimi problemami to poszedłbym do salony Play.

#4 krakers

krakers
  • 8 135 postów
  • SkądNibylandia

Napisano 08 października 2009 - 20:24

Jeżeli masz POL jesteś w strefie taniego internetu. Jeżeli plus nie jesteś.

#5 fotoslask.com

fotoslask.com
  • 9 postów

Napisano 08 października 2009 - 20:29

Po pierwsze: [URL="http://pl.wikipedia.org/wiki/EDGE"]Edge[/URL]
Po drugie: [URL="http://pl.wikipedia.org/wiki/3G"]3G[/URL]
Po trzecie: Z takimi problemami to poszedłbym do salony Play.

ja tak tylko nieśmiało spytam - czy ty masz mnie za max ignoranta, który nie potrafi w wikipedii pogmerać...???? ;)

chciałem by ktoś mi jak "krowie na miedzy" wyłuszczył co tak naprawdę daje edge a co daje 3g - czy jest to w jakiś ścisły sposób ze sobą powiązane... czy edge może "żyć" bez 3g i odwrotnie...

i to wszystko właśnie pod kątem ustawień w ipku...

ot i tyle...

a co do wizyty w salonie - oczywiście, że się pofatyguję... :)

za wszelkie prosto "wchłanialne" i konstruktywne sugestie - serdeczne podziękował :)

#6 Carlst

Carlst
  • 656 postów

Napisano 08 października 2009 - 20:36

Hmm... Tam jest wszystko. Edge i 3g(UMTS) to standardy łączności o prędkości do 236.8 kbit/s(EDGE) i 7,2 Mbit/s(3G HSDPA w przypadku iPhone). Edge jest aktualnie dostępny w 99% powierzchni kraju, 3G tylko w większych miastach.

#7 fotoslask.com

fotoslask.com
  • 9 postów

Napisano 08 października 2009 - 20:42

czyli inaczej - mogę mieć wyłączone EDGE - bo 3G jest wydajniejsze? - to jedno pytanie, a drugie: mając aktywne 3G bez edge i mająć ową ikonkę na wyświetlaczu to wyznacznik że jestem w strefie taniego playowego internetu? a trzecie pytanie - w momencie gdy nie mam wyświetlonego 3G - włączam EDGE i bujam po necie MIMO WSZYSTKO - z tym, że już po normalnych stawkach??? czy dobrze jarzę??? :)

#8 odra27

odra27
  • 549 postów
  • SkądBerlin/Szczecin

Napisano 08 października 2009 - 21:42

czyli inaczej - mogę mieć wyłączone EDGE - bo 3G jest wydajniejsze? - to jedno pytanie, a drugie: mając aktywne 3G bez edge i mająć ową ikonkę na wyświetlaczu to wyznacznik że jestem w strefie taniego playowego internetu?

a trzecie pytanie - w momencie gdy nie mam wyświetlonego 3G - włączam EDGE i bujam po necie MIMO WSZYSTKO - z tym, że już po normalnych stawkach???

czy dobrze jarzę??? :)

Wydajność nie jest chyba odpowiednim określeniem, EDGE i 3G to dwa odmienne standardy transferu danych z których 3G jest dużo szybszy. Ikonka 3G na wyświetlaczu nie oznacza wcale że znajdujesz się w strefie taniego internetu. Jeśli chcesz mieć 100 procentową pewność wybierz w ustawieniach telefonu jako operatora PLAY a nie wybór automatyczny oraz zablokuj tym kodem *111*51*1# możliwość łączenia się poza strefą taniego internetu. Dodatkowo od czasu do czasu sprawdź logując się na stronie Mój Play czy transfery i opłaty z nimi związane są w porządku. Myśle, że z zablokowanym netem poza tanią strefą możesz spać spokojnie.

#9 krakers

krakers
  • 8 135 postów
  • SkądNibylandia

Napisano 08 października 2009 - 22:50

Przecież Ci napisałem POL - strefa taniego internetu, Plus - nie. Jeżeli chodzi Ci o wyłączenie EDGE przez SBSetting, itp to spowoduje brak internetu również przez 3G. A co do 7.2Mbps to chyba tylko w 3GS. W 3G połowa tego.

#10 pjanet

pjanet
  • 288 postów
  • SkądWrocław

Napisano 09 października 2009 - 09:31

Witam, Jestem wlasnie po bojach z PLAY i tanim internetem. Wykupilem ta sama usluge o ktorej piszesz i mialem objaw taki ze po wykonanej blokadzie nie laczenia sie z Internetem poza strefa taniego internetu w PLAY (kod wklepany parokorotnie z telefonu) , moj telefon laczyl sie z nadajnikami Plusa i mialem stawki za neta ( naliczane normalne ). Radze pomimo kodow blokowania i ufania ze PLAY cos obiecal zadzwonic na infolinie i sie 10 razy upewnic. Umnie skutkowalo to nabiciem 15pln za neta ( a mialem abonament za free ) i okazalo sie ze kody w PLAY nie dzialaja z jakis powodow tak jak opisuja w regulaminie. Po 3 reklamacjach i przyznaniu sie PLAYa do ich winy dostalem oferte na 10 darmowych minut i sciagniecie z konta 15pln ( wg mnie nieslusznie ). Wg mnie dali du..ka , przyznali sie a nie zwrocili kasy. Moja opinia o Internecie w PLAY jest taka iz jest , dziala ale trzeba sprawdzac kazdego dnia czy czasem czegos nie przelaczyli bo mozna sie zdziwic. Rachunek kazda zaplacic :) Janet

#11 Frails

Frails
  • 37 postów
  • SkądKatowice

Napisano 09 października 2009 - 21:50

Kiedyś użyłem na próbę pakietu do neta w Play. Wtedy jeszcze była stara oferta 5zł za 5MB we FRESH-u. I szczerze powiem - problemy były podobne do twoich: pomimo zasięgu normalnego Play ( a nie po nadajnikach PLUSA ) i odpowiednich ustawień APN (które cholera cały czas mi się kasowały :P) czasem za pobieranie danych płaciłem z normalnego stanu konta a nie z pakietu. Kilkakrotna rozmowa z konsultantem pomagała zwykle. Play to taka sieć dla uważnych ludzi :P - trzeba kontrolować stan konta.

#12 tomas1234

tomas1234
  • 107 postów

Napisano 10 października 2009 - 11:22

Mam Play od 3 miesięcy i jestem bardzo zadowolony, mam smsy za darmo, a rozmowy na stacjonarne i inne sieci za 29gr/min. Do tego niedawno doszedły pakiety Play Online, które mogę sobie aktywować będac w Play Fresh. Tak jak kolega wspomniał - operator POL - strefa taniego internetu i zasięgu play, PLUS - brak strefy taniego internetu, a sieć play korzysta wtedy z nadajników plusa. Prawda jest taka, że mając włączony edge bez 3G możesz z tych pakietów normalnie korzystać, ale pamiętaj - sieć POL. Ja również miałem ten sam problem co ty, bo np. na ich mapie zasięgu 3G było moje miasto dostępne, a po wybiciu w telefonie *140# nie... To jakiś błąd ze strony Play bo internet działa mi bez problemu, nie nalicza pieniędzy za połączenia tylko pobiera transfer z pakietu. Naprawdę polecam wszystkim, bo to świetna sprawa, pakiet 500mb to 15zł wydatku, co daje 16,6mb na dzień. Sam iphone przy normalnym korzystaniu pobiera około 5-10mb dziennie ,co nam daje duży zapas :) Jeszcze raz polecam gorąco

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych