Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Kontrola oryginalności oprogramowania

• Please log in to reply
40 replies to this topic

#26 goodall

goodall
  • 369 posts

Posted 08 October 2009 - 21:14

No cóż znam wielu policjantow i jakos twierdza ze ich to obraża. I o 112 tez tak mowili ale coz moze wiesz lepiej niz dyzurni. tak wiec jak kogos to razi to moze nie uzywac tego?proste pozdrawiam

#27 virgin71

virgin71

• 12562 posts
  • SkądWrocław

Posted 09 October 2009 - 08:26

ja znam takich, którym to nie przeszkadza.

teraz przykładowa scenka z życia: widzisz, jak gościu wsiada do tramwaju, wyrywa krzesełko i zaczyna napieprzać w ludzi, co robisz:
a. dzwonisz na 112,
b. idziesz do kiosku po starter play (bo ma fajne pakiety) oraz telefon w stylu htc lub iphone. Otwierasz google, wpisujesz "komisariat, wrocław, fabryczna" i dzwonisz na numer:

sekretariat 071 340 43 83
Zastępca Komendanta
nadkom. Dariusz Cwer-Norek

Naczelnik Wydziału Prewencji
asp.szt. Sławomir Tuszyński
tel. 340-44-87

Naczelnik Wydziału Doch.-Śledczego
podkom. Albert Korzekwa
tel. 340-41-78

Zastępca Naczelnika Wydziału Doch.-Śledczego
nadkom. Joanna Denys
tel. 340-45-79

Naczelnik Wydziału Kryminalnego
podinsp. Adam Bigaj
tel. 340-45-98

No właśnie? który? Może warto poświęcić jeszcze trochę czasu na szukanie, bo nie ma tu nr na Twój komisariat.

Adekwatna sytuacja, kiedy Policja stoi przed Twoimi drzwiami i czekają aż otworzysz.

P.S. Pod 112 zawsze skierują sprawę do właściwego komisariatu. Nie do "Twojego", tylko do tego, który wysłał ludzi/jest najbliżej zdarzenia.

#28 goodall

goodall
  • 369 posts

Posted 09 October 2009 - 12:54

o co tu się kłócić. ja akurat mam codzienny kontakt z ponad 30 policjantami i jakos zaden nie chce byc nazywany psem. po 2 - mowie, mozna zapytac sie policjanta jaki jest numer gdzie moze potweirdzic jego dane. po 3 - nie raz nie moglem sie dodzwonic na 112 bo operatorzy byli zajęci moze wlasnie takimi sprawami. pozdrawiam

#29 adamouse

adamouse
  • 389 posts

Posted 09 October 2009 - 21:55

nie mając nic wspólnego z Policją subiektywnie oceniam, że ww. psy aka psiarnia są określeniem pejoratywnym, w przeciwieństwie do np. misiaków z CB, które mają w sobie akcent sympatyczny. Ale to tylko moje 3 grosze. Natomiast nie zgadzam się z opinią, że mam pytać się gościa, który łomocze mi w drzwi o numer telefonu: przecież jeśli jest to bandzior, to może mi podać numer do swoich kolesi a po otwarciu drzwi zmienić fason twarzy, do którego zdążyłem się przyzwyczaić od dzieciństwa. To taki sam dowód jakbym się go spytał: "a czy aby na pewno jest Pan policjantem?" bym mu dał wiarę po stwierdzeniu: "no tak chłopie, przecież Ci mówię, że jestem". Potwierdzenie tożsamości przez zadzwonienie na numer wskazany przez tego gościa ma się nijak do potwierdzenia przy pewności, że dzwonię na policję przez 997.

#30 Filip Rychlik

Filip Rychlik

aka felippe

• 2928 posts
  • SkądWarszawa

Posted 10 October 2009 - 11:51

Ciekawi mnie jednak, jak to jest z oprogramowaniem zakupionym w sieci i jak udowodnić legalność muzyki i filmów z e-sklepów jeżeli zajdzie taka konieczność.

Nie wiem jak jest z innymi sklepami internetowymi, ale ja kupując w iTunes Store dostaje zawsze potwierdzenie mailem o zakupie. Podobnie jest z większością zagranicznych sklepów + dodatkowo płacąc PayPal masz potwierdzenie na swoim koncie PayPal

#31 luke_z

luke_z
  • 414 posts
  • SkądBydgoszcz

Posted 11 October 2009 - 09:34

Słuchajcie Panowie, a jak to jest z oprogramowaniem które kupuję od osób trzecich, np. na allegro lub od sąsiada. Przykładowo mam znajomego, który miał firmę, a w niej legalnego PS 7.0. Chcę od niego kupić to oprogramowanie, ale z tego c się zorientowałem to nie wiem czy ma wszystkie instrukcje itd.Co potrzebuje żeby kontrola potwierdziła legalność oprogramowania? Na pewno: umowa, nośniki? Wiem że np. nr seryjny na jednej okładce od ps 4.0 jest, drugi to 7.0 UPGRADE mam zapisany na okładce we własnym zakresie. Wiec generalnie czy uznają to za oryginalne oprogramowanie czy nie? Swoją drogą powinni się zająć cenami oprogramowania , bo jak chcesz kupić kilka programów przy otwieraniu firmy to koszty są spore. A jak jeszcze w przypadku Autodesk w licencji jest zakaz odsprzedaży to nawet starszego oprogramowania nie można kupić z drugiej ręki.I jak tu zarobić na nowsze oprogramowanie? Ahh ta nasza Polska ;-)

#32 woocash

woocash
  • 1627 posts

Posted 11 October 2009 - 12:21

po 2 - mowie, mozna zapytac sie policjanta jaki jest numer gdzie moze potweirdzic jego dane.

To się zupełnie mija z celem, przecież jeżeli to człowiek który się pod policjanta podszywa - poda numer do kumpla który to potwierdzi.

#33 goodall

goodall
  • 369 posts

Posted 12 October 2009 - 18:41

@luke_z - to zbyt powazne sprawy zeby opierac sie na dywagacjach uzytkownikow myapple, zapytaj ludzi obeznanych z tematem i praktyką jakis prawnikow czy co... z pewnoscia kazdy ma drugiego kumpla ktory siedzi na tel i mowi nonstop "Komisariat policji "gdzies tam" dyzurny slucham":)

#34 luke_z

luke_z
  • 414 posts
  • SkądBydgoszcz

Posted 12 October 2009 - 22:22

@luke_z - to zbyt powazne sprawy zeby opierac sie na dywagacjach uzytkownikow myapple, zapytaj ludzi obeznanych z tematem i praktyką jakis prawnikow czy co...

z pewnoscia kazdy ma drugiego kumpla ktory siedzi na tel i mowi nonstop "Komisariat policji "gdzies tam" dyzurny slucham":)

No i tu też może być ZONK, wiesz jak to z prawnikami bywa kaźdy ma inną interpretację prawa i każda wydaje się słuszna dlatego wciąż mają pracę i tak dobrze zarabiają... ;-)

#35 goodall

goodall
  • 369 posts

Posted 12 October 2009 - 22:23

racja ale moze jest na ten temat jakas praktyka prawna czy jak to. ja nie wiem bo sie nie znam:)

#36 tomekg85

tomekg85
  • 51 posts
  • SkądTarnów

Posted 12 October 2009 - 23:34

3) Program Adobe Photoshop kupiłem na allegro, jednak Pan sprzedający program dość znacznie przedłużył wysyłkę, miałem z nim slaby kontakt (itp. w sumie nie jest to, aż tak ważne) i zaproponował mi, że jeżeli nie wystawie mu komentarza negatywnego wyśle mi Coreal x2 (chyba ?). Czy takie oprogramowanie mogę legalnie używać w firmie ?

Zadzwoń do Adobe by sprawdzić jaką masz wersję po numerze seryjnym (zdarzają się przekręty, że wysyłają wersje studenckie, niczym się nie różniące z wyglądu od pełnych).

#37 wieslawo

wieslawo
  • 3698 posts
  • SkądL-no/P-ń

Posted 13 October 2009 - 07:48

nie wiem czy 7 wychodziła w wersji edu ;) kupowałem podobną*wersję Wimal generalnie powiedział że potrzebna jest umowa z poprzednim użytkownikiem oraz pudełka. Dobrze jest też wysłać przelicencjonowanie, chociaż w tamtych werjsach nie było utrudniania związanego z aktywacją i rejestracją*oprogramowania. No i jeszcze są ograniczenia co do wersji musi być*box, żadne retaile czy oemy.

#38 vendisse

vendisse
  • 1190 posts

Posted 13 October 2009 - 08:20

przerazajace... Po co komu faktura zakupu jak ma Serial? Po co mu wtedy nawet nosnik? Niech sprawdza serial i tyle. A w ogole to powinny sobie to firmy zalatwiac bo to ich zas...ny interes a nie Panstwa Polskiego, a juz na pewno nie priorytet dzialan policji. Sprawdzanie ludziom w domach ich prywatnyc kompow juz w ogole pomine milczeniem. A dla tych co twierdza ze to sluszne i chwalebne mam sugestie na powitania - co sadzicie o "Heil heil heil!" Brzmi niezle nie?

#39 tomekg85

tomekg85
  • 51 posts
  • SkądTarnów

Posted 13 October 2009 - 11:13

wieslawo - zacytowałem użytkownika Szmaju, który pytał o CS4 :)

#40 wieslawo

wieslawo
  • 3698 posts
  • SkądL-no/P-ń

Posted 13 October 2009 - 14:01

nie mam nic przeciwko temu żeby ktoś*trzaskał na piracie. To jego sumienie, czy kradzież? zapewne, ale czy to tak jak Vendisse napisała to sobie firma powinna sprawdzać. Różnica pomiędzy kradzieżą komputera a oprogramowania jest ogromna. Pracując na kradzionym komputerze ten sprzęt komuś*zniknął i trzeba mu go oddać. Pracując na piracie firma jest BYĆ MOŻE pozbawiona zysków, bo ten kto pracje na piracie pracuje bo może. Okazja czyni złodzieja. Gdyby musiał kupić*bo nie byłoby innej rady, pewnie zainteresowałby się*zamiennikami.

#41 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8114 posts

Posted 13 October 2009 - 14:50

Warto także w tej kwestii napisać że coraz więcej firm się decyduje na darmowe ograniczone w czasowym lub innym stopniu wersje oprogramowania, jak np na stronie TechNetu możemy pobrać instalke do Win7 na 90 dni za free jeżeli kupimy produkt i wprowadzimy klucz mamy na zawsze jeżeli nie możemy reinstalować i od nowa mieć na 90 dni, MS Office 2010 w skład którego będzie chodzić pełny Word i Exel będzie dostępny za darmo na nielimitowany czas tylko że będzie wyświetlać reklamę tak jak MS Works także wydaje mi się że firmy powoli zaczynają rozumieć że nikt nie wyda kupę kasy na program którego potrzebuje jednorazowo na 10 minut a przy tym nie wykorzysta nawet 5% jego możliwości.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users