Kontrola oryginalności oprogramowania
Posted 08 October 2009 - 12:02

Posted 08 October 2009 - 12:30
jest to mój pierwszy post i chciałbym się zapytać czy ktoś miał kontrole oryginalności oprogramowania. Od niedawna zarejestrowałem działalność. Korzystam z PC z oryginalnym systemem, zakupiłem sobie również oryginalny produkt Adobe Photoshop CS4 oraz korzystam z programów typu gadu gadu, skype, open office itp.
1) Tutaj mam pytanie, czy korzystanie z gadu gadu, skype jest legalne na firmowym komputerze, czy muszę wykupić jakaś licencje ? Pan z obsługi gadu powiedział, że jeżeli korzystam do celów prywatnych program użytkowany jest legalnie. W takim razie podczas kontroli sprawdzają nasze archiwum, czy w jak to wygląda

korzystanie jest jak najbardziej legalne (nie sprawdzaja archiwum
2) Kolejna sprawa. Działalność zarejestrowana jest w domu, gdzie są również użytkownicy domowi. Podczas takiej kontroli sprawdzają wtedy wszystkie komputery w domu, czy tylko zarejestrowane na firmę ?
jest mozliwosc ze sprawdza inne
Czy jeżeli mam laptopa również zakupionego na firmę, laptop podczas takiej kontroli musi być w pomieszczeniu firmowym ? Korzystam z laptopa również do celów prywatnych. Często zostawiam go w drugim moim miejscu zamieszkania. Co w takiej sytuacji powinienem zrobić ?
nie musi byc jesli masz cos na firme to bardziej przy kontroli US liczy sie to abys mial przy sobie dany sprzet
3) Program Adobe Photoshop kupiłem na allegro, jednak Pan sprzedający program dość znacznie przedłużył wysyłkę, miałem z nim slaby kontakt (itp. w sumie nie jest to, aż tak ważne) i zaproponował mi, że jeżeli nie wystawie mu komentarza negatywnego wyśle mi Coreal x2 (chyba ?). Czy takie oprogramowanie mogę legalnie używać w firmie ?
kompletnie nie rozumiem o co chodzi...
4) Podczas takiej kontroli co jest wyznacznikiem oryginalności ? Klucz programu, opakowanie produktu, czy jakiś dowód zakupu ?
faktura zakupu a pozniej badaja jego legalnosc, nie jest wymagane trzymanie pudelek
5) Sama kontrola jak wygląda ? Policja przegląda rejestr, czy patrzy co jest zainstalowane ?
policja nic nie przeglada to robi firma BSA z ktora przychodzi najczesciej policja
6) Ostatnie już pytanie, czy jeżeli na dysku gdzieś zawieruszy się jakaś mp3 lub film czy w takim wypadku wyciągane są konsekwencje ? Czy, że tak powiem puszczane jest to płazem ?
jak wejdziesz do sklepu i kupisz chleb i musztarde a ukradniesz kielbase w wypadku zlapaniai Cie na goracym uczynku wypuszcza Cie bo kupiles chleb i musztarde?
Dla jasności korzystam z legalnego oprogramowania i jestem jak najbardziej za tym, żeby w firmach używano oryginalnego oprogramowania, a za łamanie licencji były surowe kary. Po prosty chciałem zaspokoić swoją ciekawość, żeby ew. później nie mieć jakiś nieprzyjemności przez niewiedze.
Dość mocno się rozpisałem, ale mam nadzieje, że znajda się chętni żeby mi odpowiedzieć
To sie chwali lecz pamietaj zasada jest prosta albo masz wszystko oryginalne albo nic

jak juz kontrola przychodzi do Ciebie to najczesciej jest to z tzw donosu.
Niestety w naszym kraju wiele domoroslych grafikow korzysta z piratow dzieki czemu ich koszty sa nizsze i maja nizsze ceny dla klientow a to bardzo niszczy rynek...
Posted 08 October 2009 - 12:32
Posted 08 October 2009 - 12:45

Posted 08 October 2009 - 12:54

Posted 08 October 2009 - 13:31
Ostrzegam ja, ostrzegali nawet o tym w TVP1 w wiadomościach nie ma w polsce żadnych takich akcji, nawet na stronie MS piszą :
W związku z docierającymi do nas informacjami o pojawieniu się w blokach mieszkalnych w kilku województwach ogłoszeń o planowanej kontroli legalności oprogramowania na prywatnych komputerach, chcielibyśmy poinformować, że akcja ta nie jest inicjatywą polskiego oddziału Microsoft i nie jest prowadzona w porozumieniu z nami. Nie jest nam również znane powiązanie jej inicjatorów z instytucjami zajmującymi się promocją i ochroną legalności oprogramowania komputerowego ani polskimi organami ścigania.
Chcielibyśmy przestrzec użytkowników oprogramowania komputerowego przed wpuszczaniem do prywatnych mieszkań osób podszywających się lub powołujących na firmę Microsoft. Osoby, które rozwieszają ogłoszenia i przeprowadzają „kontrole” nie działają z polecenia firmy Microsoft i nie posiadają do tego żadnych pełnomocnictw. Prosimy jednocześnie, aby osoby, które spotkały się z tego typu akcją w swoim mieście, na swoim osiedlu lub w swoim bloku informowały o tym lokalne jednostki policji lub polski oddział Microsoft - e-mail: piratnie@microsoft.com.
źródło
BTW A nawet jak by były to nie wierze że ścigali by kogoś kto ściągnie sobie małą aplikacje (Max 50MB) z torentów raz na pół roku ścigano, bo jest to nie opłacalne. Co innego jak ktoś ciągnie dniami i nocami co popadnie.
Posted 08 October 2009 - 13:45
no tak a co jesli mp3 to darmowy legalnie pobrany kawalek dajmy na to z myspace artysty?
to raczej mi powinni udowodnic wine a nie ja powinienem udowadniac jej brak..
Niestety - w naszym popapranym kraju jest wszystko na odwrót - czyli to Ty musisz udowodnić, że wszystko jest OK ponieważ jak masz kontrolę to zawsze jesteś*uważany za potencjanego złodzieja.
Acha i mały detal - nakaz przeszukania wystawiony przez prokuratora jest (musi być) napisany na maszynie.
Posted 08 October 2009 - 14:28
Posted 08 October 2009 - 16:05

Posted 08 October 2009 - 16:16
Posted 08 October 2009 - 16:33
Posted 08 October 2009 - 17:05

... Co do mp3 i lewych programów...w naszym prawie jest dozwolony użytek własny, jeżeli masz mp3, lewego photoshop'a i co tam Ci się podoba a komputer nie jest zarejestrowany na firmę a w dodatku stoi poza miejscem określonym jako powierzchnia firmy to nie mogą nic zrobić, gdyż w prawie polskim karalne nie jest posiadanie a rozpowszechnianie i czerpanie zysków z nielegalnego oprogramowania pod co podlega zarówno jego sprzedaż jak i zarabianie na nim (np. sprzedając zacne logotypy na allegro za 30 złotych tworzone w Photoshopie P2P Edition).
Więc i tak odpowiedzialności jako takiej nikt nie poniesie.
Jak widać dość szeroki temat i różne opinie. Jak myślicie gdzie musiał bym się udać żeby rozwiać wszystkie wątpliwości i przy okazji podzielić się na forum ? US ? Policja ?
Posted 08 October 2009 - 17:13
Posted 08 October 2009 - 17:26
W Polsce nie karze się za posiadanie muzyki i filmów, ale już inaczej jest z oprogramowaniem. Software nielegalny i masz przewalone - nie ważne, czy masz firmę. Oczywiście nikt nie będzie ścigał ludzi, którzy mają PS, czy inny większy program, ale nie zarabiają na nim. Wszystko w granicach rozsądku.
Ciekawi mnie jednak, jak to jest z oprogramowaniem zakupionym w sieci i jak udowodnić legalność muzyki i filmów z e-sklepów jeżeli zajdzie taka konieczność.
Mail od Apple powinien wystarczyć, inaczej sam sobie nie udowodnisz że kupiłeś piosenkę/album po przez iTunes.
Posted 08 October 2009 - 17:29
Posted 08 October 2009 - 17:33
Dlatego przede wszystkim nie wpuszczaj do domu psiarni bez nakazu
Jak juz beda mieli nakaz tzn ze maja twarde dowody ze tyrales cos z torrentow itd itp.
po pierwsze psiarnią to sobie nazywaj co chcesz w domu ale nie policje. a po 2 jak nie wiesz kiedy policja moze wejsc do domu to sie nie odzywaj
Posted 08 October 2009 - 17:41
po pierwsze psiarnią to sobie nazywaj co chcesz w domu ale nie policje. a po 2 jak nie wiesz kiedy policja moze wejsc do domu to sie nie odzywaj
Nie chce się kłócić, ale ja Policji do domu nie wpuszę bez nakazu....
.. raz miałem sytuacje i jakoś se poradziłem.. ale sprawa tyczyła sie czego innego.. więc nie będę opisywał.
Posted 08 October 2009 - 17:44
Posted 08 October 2009 - 17:50
W Polsce nie karze się za posiadanie muzyki i filmów, ale już inaczej jest z oprogramowaniem. Software nielegalny i masz przewalone - nie ważne, czy masz firmę. Oczywiście nikt nie będzie ścigał ludzi, którzy mają PS, czy inny większy program, ale nie zarabiają na nim. Wszystko w granicach rozsądku.
No tak jak pisałem, na swoich komputerach firmowych mam tylko i wyłącznie oprogramowanie legalne, ale co z innymi użytkownikami prywatnymi, bo tak jak pisałem działalność prowadzę w domu (dokładnie w jednym pomieszczeniu). Bo właściwie dlaczego ja miałbym odpowiadać za komputery prywatne.
Posted 08 October 2009 - 17:55
Posted 08 October 2009 - 18:25
Posted 08 October 2009 - 18:50
Posted 08 October 2009 - 19:59

Posted 08 October 2009 - 20:03
Posted 08 October 2009 - 21:12
Niestety. Rodzice musieli wyrazić zgodę na prowadzenie działalności i w przypadku kontroli, to oni odpowiedzą za swoje komputery. Ty nie masz na to wpływu i ty za to nie zapłacisz.Zakładając że ktoś ma zarejestrowaną działalność w lokalu rodziców, od których najmuje pomieszczenie, tudzież bezpłatnie zostaje udostępnione, to sprawa nie jest tak prosta. Bo przecież osoba użytkująca nie ma wpływu na osobiste komputery innych mieszkańców znajdujące się w innych pomieszczeniach. To prowadzi do absurdu, bo skoro kontrolują mnie, to nie mają prawa kontrolować komputerów nie należących do mnie, nie mam zwyczajnie wpływu na to.
W razie kontroli, tak jak napisał ff, podawany jest adres.
goodall, psiarnia, to jest po prostu określenie i już dawno charakter obraźliwy, to określenie straciło.
Na dodatek, na pewno nie będę szukał startera play, ani kupował telefonu z internetem, żeby znaleźć nr do komisariatu. Dzwoni się na 112 i oni przełączają. Właśnie do tego jest ten numer.
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users