Witam,
Mam pewien problem, którego rozwiązanie szukam już od pewnego czasu na internecie. Niestety nie znalazłem na nie odpowiedzi.
Chcę nagrać płytę DivX z napisami. Używam Toast Titanium. Gdy wchodzę w kategorię VIDEO, wybieram opcję DIVX. Dodaję 2 pliki (1 z filmem, a drugi z tekstem). Niestety program wykrywa mi tekst jak film pisząc, że zajmuje bardzo dużo mb (np 500-700). Nie jest to spowodowane błędem w filmie, gdyż z wszystkimi napisami mam ten sam problem. Gdy wybiorę nagrywanie jako DATA, to napisy nie są czytane przez DVD (które czyta normalnie napisy).
Spróbowałem jeszcze programu BURN jednak w nim przy dziale VIDEO w ogóle pliki tekstowe nie są dodawane.
Co ja robie nie tak?

Toast Titanium a nagrywanie DivX
Rozpoczęty przez
G_U_M_A
, 07 paź 2009 14:56
9 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 07 października 2009 - 14:56
Napisano 07 października 2009 - 15:18
Spróbuj nagrać ten film z napisami "systemowo" - czyli włóż czystą płytę, przeciągnij na nią odpowiednie pliki i potem "burn". Całość najlepiej nagrać najpierw na płytce typu RW i potem sprawdzić odtwarzanie tego filmu w playerze stacjonarnym. Jak będzie OK - skopiuj po prostu płytę z RW na R.
Napisano 07 października 2009 - 20:20
Zrobiłem tak jak mówisz. Również nagrałem napisy w 5 różnych formatach (.ass, .srt, .ssa, .sub oraz .txt) - tak by wykluczyć ewentualny problem nieobsługiwanego formatu napisów. Niestety tak jak w przypadku nagrywania w Toast Titanium przez kategorię DATA film jest normalnie odtwarzany, natomiast wczytanie napisów w żadnym z 5 formatów nie jest możliwe.
Możnaby było pomyśleć, że to problem z dvd i że nie czyta napisów. Niestety jest tak, że miałem płytkę z filmem od znajomego, który to film był odtwarzany z napisami bez problemów. Postanowiłem zrobić mały test by przegrać te napisy i nagrać je jeszcze raz na macu, to okazało się że wówczas dvd ich nie może odczytać.
Napisano 07 października 2009 - 21:28
madmax332 niestety ten problem tyczy się playerów zainstalowanych na komputerze. Natomiast mój problem tyczy się zewnętrznego dvd, które jest podpięte do telewizora. Na macu bez problemów filmy czytane są z napisami przez VLC.
Napisano 07 października 2009 - 22:00
Hmm.... trochę się wyjaśniło. Jakie to jest DVD ? (marka, model itp.) Podejrzewam, że problem dotyczy raczej wersji divix-a, którego Twoje DVD po prostu nie obsługuje. Czyli - film może być w nowszej wersji niż potrafi obsłużyć*DVD.
Napisano 08 października 2009 - 00:03
ja mam JVC XV-N340. Co ważne, filmy czytane są bez problemu. Problem natomiast pojawia się przy napisach. Tak jak już wcześniej wspomniałem, była sytuacja, gdzie txt, który przeczytało dvd (jakaś starsza płyta nagrana jeszcze za czasów PC), zgrałem na maca i jeszcze raz nagrałem na RW i wówczas tych napisów dvd nie odtwarzało...więc coś jest nie teges
Napisano 30 grudnia 2009 - 08:49
a plyte nagrales jako ISO czy UDF?
ja zawsze nagrywam jako UDF(DVD), a ISO(cd) i chodzi na podlej Mancie za kazdym razem;)
z napisami oczywiscie
niezaleznie od programu w ktorym nagralem krazek

Napisano 01 stycznia 2010 - 20:47
Próbuję nagrać płytę dvd z filmami divix i nie wychodzi :-). Mam Toast w wersji 9, płyty TX.
Chciałem zrobić zwykła płytę Data dvd tak jak czyniłem kiedyś na Windows i po skończonym zapisie program zawiesił się kompletnie na "writing lead-out" a raz w ogóle nie rozpoczął zapisu tylko na dzień dobry pojawiły się jakieś błędy. Co czynić ?
Napisano 01 stycznia 2010 - 21:27
Marne płyty. Napęd w Makach jest wybredny co do krążków. Mój lubi nawet niektóre Verbatimy wypluwać. Verbatim ma 2 tłocznie. Jak trafisz z tej gorszej to są problemy.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych