Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

PROBLEM Z MODEMEM HUAWEI !

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
10 odpowiedzi w tym temacie

#1 fajny.mati

fajny.mati
  • 11 postów

Napisano 06 października 2009 - 17:30

Mam problem z modemem Huawei w sieci Play! Gdy próbuje cokolwiek ściągnąć z internetu rozłancza mi się, a ponad to co jakiś czas samoczynnie rozłancza się. Wie ktoś w jaki sposób da się to rozwiązać ?

#2 bsentkowski

bsentkowski
  • 140 postów

Napisano 06 października 2009 - 19:33

Rozłącza się po ok. 10 min. (z powodu bezczynności). Wiem . Jest to denerwujące jak chcesz dłużej poczytać na stronie. Odnośnie pierwszego pytania (jeżeli wogóle działa internet) - czy pojawia się hasło "problem z negocjowaniem połączenia z serwerem zewnętrznym" ? Jeżeli tak to masz za mało środków (kasy) na koncie.

#3 Kubek

Kubek
  • 154 postów
  • SkądLitwinów

Napisano 07 października 2009 - 10:42

U mnie też się*rozłoącza, mam internet Orange Free, nie mam już pomysłu co jest przyczyną tego zjawiska, zmieniałem oprogramowanie, Orange Connection Manager( o dziwo z najnowszym nie działa 2.1, ze starszą wersją 2.0 działa ale się*często rozłącza). Przeinstalowywany był też system, leoparda, a ostatnio pod snow leopard jest częstrze rozłączanie. Czy ktoś wie jak wgrać od nowa firmware w tym modemie - może to jest pryzcyną

#4 kruczasty

kruczasty
  • 126 postów

Napisano 07 października 2009 - 12:40

A na to rozłączanie nie pomaga odfajkowanie w ustawieniach modemu w zakładce PPP "Disconect if idle for ...."?

#5 Kubek

Kubek
  • 154 postów
  • SkądLitwinów

Napisano 07 października 2009 - 13:24

Rozłączanie polega na tym że program widzi modem tylko jakby nie było zasięgu i wyświetla się*komunikat "wyszukiwanie" sieci. Pomaga gdy rozłączę połączenie wypnę USB i wepnę, on odnajduję sieć i nawiązuję ponownie połączenie. Nie pomaga odfajkowanie tej opcji w ustawieniach.

#6 bsentkowski

bsentkowski
  • 140 postów

Napisano 07 października 2009 - 15:30

Wydaje mi się, że nie jest to przyczyna oprogramowania i komputerów (ustawień). Raczej wina leży po stronie operatorów. Bezczynność (chwilowa) to możliwość połączenia kogoś innego. Operatorzy chyba nie przewidzieli takiego bumu na mobilny internet. Czas doinwestować !

#7 Kubek

Kubek
  • 154 postów
  • SkądLitwinów

Napisano 08 października 2009 - 09:27

Ale rozłączanie nie występuje w chwili bezczynności

#8 kruczasty

kruczasty
  • 126 postów

Napisano 08 października 2009 - 10:17

W takim razie wydaje mi się, że po prostu jest to wina ciągle jeszcze raczkującej technologii i sprzętu operatorów, jak napisał kolega 'bsentkowski'. Tak jak zrywają połączenia w trakcie rozmowy telefonicznej, tak samo tutaj w trakcie transmisji danych. Przez jakiś czas jest dobrze, czasami na chwile zamuli, a czasami coś wywali :(

#9 anbarsqun

anbarsqun
  • 47 postów

Napisano 08 października 2009 - 12:09

Posiadam Huawei E156G w play wystarczy wszystko poustawiać w połączeniach sieciowych co do zrywania to jest wina sygnału ale tak poustawiałem że tylko przeładuje przeglądarkę i sam ponownie się łączy u mnie tak było w domu nieraz się sygnał zmienia mimo że to te same miejsce nie kupowałem specjalnej anteny wykorzystuje antenę do fal krótkich nieraz taką antenkę można wygrzebać w domu od jakiegoś radyjka bo przeważnie dodają ją do kompletu a do niczego się nie przydaje w domowych warunkach a poza domem jak na razie nie było takiego miejsca ze złym zasięgiem to na tyle

#10 bsentkowski

bsentkowski
  • 140 postów

Napisano 08 października 2009 - 23:19

Jeszcze jedno. W przpadku Play'a często zmienia się IP. Po prostu panowie mają tłok w sieci. Można to zauważyć np.:http://sn.im/sema3-mnk
Raz jest Play, raz - kraj 0 i inna wiązanka ip. Internet chodzi TYLKO przez Internet Connection - bez uruchamiania softu w modemie. Natomiast czasem się zdarza, że włącza ze staniu uśpienia kompa i koniecznie chce się instalować. Z praktyki telekomunikacyjnej wiem, że (przynajmniej na centralach telefonicznych) jest ograniczona możliwość jednoczesnego połączenia abonentów. Na 100 abo są tylko 18-24 zaspoły komutacyjne. Czyli z 100-ki abo w tym samym czasie może łączyć się tylko od 18 do 24 abonentów. Operatorzy powinni zainwestować w sprzęt. Znając polskie przyzwyczajenia - raczej się coś wyłącza niż dodaje.

#11 marcinulus

marcinulus
  • 42 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 09 października 2009 - 09:19

może to banalne - ale sprawdźcie sobie w preferencjach połączeń sieci czy czasem mac nie zamienia waszego modemu na coś co jest na stałe skonfigurowane w MAC-u - na modem apple. u mnie tak bywa - mam modem PlayOnLine i po aktualizacjach lubi sobie mac podmienić modem na apple standard. Wtedy wchodze w preferencje, zaawansowane, modem, INNY - i tu znajduje sie moj Hauwei i wszystko gra. Oczywiście w PLAY-u często problemy z połączeniem pojawiaja się przy niskich środkach na koncie (wtedy łączy się na chwile i potem rozłącza albo nie może zdobyć uwierzytelnienia)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych