Kodowanie ANSI Windows
Rozpoczęty przez
timoncjusz
, 05 paź 2009 19:25
6 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 05 października 2009 - 19:25
Witam!
Mam problem! Nie wiem jakim programem moge otworzyć pliki txt stworzone pod windowsem z polskimi znakami w kodowaniu ANSI aby mi sie krzaczki nie pokazywaly. Szukalem i nie znalazlem, więc pytam tutaj. Może ktoś z Was wie? Z góry wielka dziękówa

Napisano 05 października 2009 - 19:42
Smultron powinien sobie poradzić. tylko w ustawieniach kodowania zaznacz do wyboru odpowiednie, żeby potrafił je odczytać.
jest jeszcze taki stary program, Cyclone 1.6. jeżeli masz Snow Leoparda, to musisz doinstalować Rosettę, żeby go uruchomić. bezboleśnie potrafi przekonwertować pliki tekstowe z jednego kodowania na drugie.
Napisano 05 października 2009 - 19:51
Hmmm...smultronem niestety probowalem i lipka, nie radzi sobie a Cyclone'a nie znam ale sprobuje poznac
Dzięki, ale tak czy inaczej czekam na jakies info odnośnie innych programów od innych

Napisano 05 października 2009 - 20:01
o ile dobrze kojarzę, to to ANSI z Windowsa to jest to kodowanie: Central European (Windows Latin 2). jeżeli odpalisz Smultrona i potem wybierzesz je z menu Text -> Text Encoding, to powinno śmigać.

Napisano 05 października 2009 - 20:11
Nie korzystam ze spolszczenia (mam 10.4.11), ale w nawiasach masz tłumaczenie (takie po mojemu).
Odpal systemowy TextEdit. Wejdź w preferencje. Wejdź otwórz zakładkę Open/Save (Otwieranie/Zapisywanie). Plain text file encoding (kodowanie plików tekstowych) -> Opening files (Otwieranie plików): -> Central European (Windows Latin 2)

W ten sposób powinno otwierać pliki z notatnika i wordpada. Jak zapiszę na Maku w takim kodowanu, to na Win XP bez problemu widać polskie znaki diakrytyczne (np. ą, ę, ć, ś, itd).
Odpal systemowy TextEdit. Wejdź w preferencje. Wejdź otwórz zakładkę Open/Save (Otwieranie/Zapisywanie). Plain text file encoding (kodowanie plików tekstowych) -> Opening files (Otwieranie plików): -> Central European (Windows Latin 2)

W ten sposób powinno otwierać pliki z notatnika i wordpada. Jak zapiszę na Maku w takim kodowanu, to na Win XP bez problemu widać polskie znaki diakrytyczne (np. ą, ę, ć, ś, itd).
Napisano 05 października 2009 - 20:19
O super! Wielkie dzięki chlopaki Windows Latin 2 to to o co mi chodzilo

Napisano 06 października 2009 - 22:44
iconv -f cp1250 -t utf-8 plik.txt > nowyplik.txt
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych