Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

bateria Macbook Pro (mid 2009) - 21 cykli - 90% - normalne?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
14 odpowiedzi w tym temacie

#1 mictom

mictom
  • 9 postów

Napisano 05 października 2009 - 17:36

opis tak jak w temacie... czy to normalne ze po tylu cyklach jest 90% pojemnosci? zakupiony jakis miesiac temu...

#2 razr

razr
  • 1 664 postów
  • SkądKatowice, SI

Napisano 05 października 2009 - 18:02

Obawiam się, że nie. W nowych MBP (masz z wbudowaną baterią?) jest niby silniejsza bateria. Ja mam 275 cykli i 94%.

#3 Remik

Remik
  • 758 postów
  • SkądDortmund/Germany

Napisano 05 października 2009 - 18:06

To ja sie dolacze do pytania. Mam 13 cykli i 99%, ale te 99% mam juz od chyba 5 cyklu. Dokladnie nie wiem, ale wiem, ze 100% mialem czyba tlyko do drugiego cyklu. W kazdym razie 99% czy to dobrze czy tez cos nie tak? MB Pro ma niecaly miesiac. Zadko go uzywam bo mam iMaca wic jak by co to moglbym reklamowac. Z gory diekuje za informacje.

#4 Grzela

Grzela
  • 950 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 05 października 2009 - 18:21

U mnie 6 cykli i 98%. Mam zacząć się bać?

#5 igiel

igiel
  • 1 141 postów
  • SkądLondon, UK

Napisano 05 października 2009 - 18:47

60 cykli i 97% bynajmniej u mnie ...Ogólnie najpierw najlepiej przeprowadzić cykl ładowania jak to apple radzi czyli naładować na full i korzystać ok 5h na zasilaczu,następnie przerzucić się na baterie,rozładować ,zostawić na 1-2h i naładować na full..Niby to pomaga,mi podwyższyło o 2% żywotność(po 2 takiej operacji)

#6 shrek2oo7

shrek2oo7
  • 1 492 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 05 października 2009 - 19:00

Coś kiepskie te baterie w tych nowych macbookach. Ja w moim Blackbooku mam po 25 miesiącach i 475 cyklach 105% oryginalnej pojemności.

#7 shadowsky

shadowsky
  • 299 postów
  • SkądPleszew

Napisano 05 października 2009 - 19:12

Ja mam mbp baterie 100 cykli i żywotność się wacha 40-80% to dopiero jazda :) na baterii nie można mu ufać.

#8 mictom

mictom
  • 9 postów

Napisano 05 października 2009 - 19:16

mozna takie cos zglosci do serwisu? bo ogolnie i tak musi sie tam wybrac ze wzgledu glosnego dzialania wiatraka momentami... przy normalnych obrotach w okolicach 2000 rpm wydaje dzwieki jakby o cos sie wiatrak ocieral... cicho bo cicho ale denerwuje szczegolnie jak jest cicho w otoczeniu :)

#9 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 05 października 2009 - 21:19

można zgłosić, ale najlepiej jest zejść na baterii do zera, poczekać z 3 godziny i dopiero naładować od pełna. Wtedy jak pokaże się mniej niż 100% można reklamować

#10 mictom

mictom
  • 9 postów

Napisano 06 października 2009 - 13:18

można zgłosić, ale najlepiej jest zejść na baterii do zera, poczekać z 3 godziny i dopiero naładować od pełna. Wtedy jak pokaże się mniej niż 100% można reklamować

juz sprawdzalem... 90% caly czas - czasem skoczy na 91%...
nic ubieram sie i jade do serwisu :)

#11 mictom

mictom
  • 9 postów

Napisano 09 października 2009 - 10:15

laptop lezal w serwisie od wtorku... dopiero po moim telefonie dowiedzialem sie ze moge go odebrac... z tego co mi powiedzieli... bateria wg ich narzedzia diagnostycznego jest sprawna - calkowicie sie z tym zgadzam - objekcje mam tylko co do jej pojemnosci... nic z jej pojemnoscia nie moga zrobic bo bateria dziala - tak infolinia apple zadecydowala... po cholere mi taki serwis - to moglem sobie sam stwierdzic, ze dziala i jest sprawna co zrobic w takim wypadku?

#12 haro

haro
  • 428 postów
  • Skądwarszawa

Napisano 09 października 2009 - 13:50

właśnie tego się obawiam przy zakupie nowego pro. przy zakupie w ispocie mam 10 dni na zwrot towaru?

#13 mictom

mictom
  • 9 postów

Napisano 09 października 2009 - 14:22

wrocilem z laptopem do domu... pierwsze zgloszenie mojego problemu maja zapisane w systemie... jak dalej tak sie bedzie bateria zachowywala to nie popuszcze - a na to sie zanosi... naladowana i pokazuje 88 :P zal zal zal... podejscie do klienta tragiczne.

#14 mictom

mictom
  • 9 postów

Napisano 11 października 2009 - 02:07

23 cykle i 86 %... ciekawe co "madra" infolinia apple powie teraz... bo jak pojde do serwisu znowu i ich "narzedzie diagnostyczne" stwierdzi ze bateria jest ok to chyba osiagne stan w ktorym nie recze za siebie :|

#15 wasil16

wasil16
  • 541 postów
  • SkądMielno

Napisano 11 października 2009 - 08:40

mictom po pierwsze powinieneś się troszkę uspokoić i nie patrzyć ciągle na cyferki określające stan Twojej baterii. Pracuj często na baterii,ładuj do pełna staraj się ją użytkować zgodnie z zaleceniami.Kalibracje wykonuje się tylko raz na kilka miesięcy (im częściej to robisz np. kilka razy w miesiącu tym raczej gorzej dla baterii niż lepiej) Narzędzie w serwisie Apple jest takie samo na całym świecie.Panowie sprawdzają specjalnym programem stan baterii i NIC WIĘCEJ zrobić nie mogą.Jeśli bateria jest wadliwa,wówczas program daje taki komunikat oraz wyświetla specjalny kod.Kod ten jest przekazywany przez serwis do głównej siedziby Apple i na tej podstawie wydawana jest nowa bateria. Z tego co pamiętam,aby bateria została uznana za wadliwą musi mieć chyba mniej niż 70% jej żywotności,przy określonej liczbie cykli np. powyżej 100. mictom Twoja bateria ma dopiero 23 cykle,a więc korzystaj z niej normalnie,pracuj tak jak pracowałeś do tej pory pewnie i tak nie zauważysz czy komp chodzi teraz dłużej czy krócej. Jeśli bateria będzie wadliwa to uwierz mi,że będziesz to wiedział od razu,bo wówczas jej żywotność spadnie diametralnie. Pozdrawiam

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych