Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

bateria Macbook Pro (mid 2009) - 21 cykli - 90% - normalne?

• Please log in to reply
14 replies to this topic

#1 mictom

mictom
  • 9 posts

Posted 05 October 2009 - 17:36

opis tak jak w temacie... czy to normalne ze po tylu cyklach jest 90% pojemnosci? zakupiony jakis miesiac temu...

#2 razr

razr
  • 1664 posts
  • SkądKatowice, SI

Posted 05 October 2009 - 18:02

Obawiam się, że nie. W nowych MBP (masz z wbudowaną baterią?) jest niby silniejsza bateria. Ja mam 275 cykli i 94%.

#3 Remik

Remik
  • 758 posts
  • SkądDortmund/Germany

Posted 05 October 2009 - 18:06

To ja sie dolacze do pytania. Mam 13 cykli i 99%, ale te 99% mam juz od chyba 5 cyklu. Dokladnie nie wiem, ale wiem, ze 100% mialem czyba tlyko do drugiego cyklu. W kazdym razie 99% czy to dobrze czy tez cos nie tak? MB Pro ma niecaly miesiac. Zadko go uzywam bo mam iMaca wic jak by co to moglbym reklamowac. Z gory diekuje za informacje.

#4 Grzela

Grzela
  • 950 posts
  • SkądWarszawa

Posted 05 October 2009 - 18:21

U mnie 6 cykli i 98%. Mam zacząć się bać?

#5 igiel

igiel
  • 1141 posts
  • SkądLondon, UK

Posted 05 October 2009 - 18:47

60 cykli i 97% bynajmniej u mnie ...Ogólnie najpierw najlepiej przeprowadzić cykl ładowania jak to apple radzi czyli naładować na full i korzystać ok 5h na zasilaczu,następnie przerzucić się na baterie,rozładować ,zostawić na 1-2h i naładować na full..Niby to pomaga,mi podwyższyło o 2% żywotność(po 2 takiej operacji)

#6 shrek2oo7

shrek2oo7
  • 1492 posts
  • SkądWarszawa

Posted 05 October 2009 - 19:00

Coś kiepskie te baterie w tych nowych macbookach. Ja w moim Blackbooku mam po 25 miesiącach i 475 cyklach 105% oryginalnej pojemności.

#7 shadowsky

shadowsky
  • 299 posts
  • SkądPleszew

Posted 05 October 2009 - 19:12

Ja mam mbp baterie 100 cykli i żywotność się wacha 40-80% to dopiero jazda :) na baterii nie można mu ufać.

#8 mictom

mictom
  • 9 posts

Posted 05 October 2009 - 19:16

mozna takie cos zglosci do serwisu? bo ogolnie i tak musi sie tam wybrac ze wzgledu glosnego dzialania wiatraka momentami... przy normalnych obrotach w okolicach 2000 rpm wydaje dzwieki jakby o cos sie wiatrak ocieral... cicho bo cicho ale denerwuje szczegolnie jak jest cicho w otoczeniu :)

#9 virgin71

virgin71

• 12562 posts
  • SkądWrocław

Posted 05 October 2009 - 21:19

można zgłosić, ale najlepiej jest zejść na baterii do zera, poczekać z 3 godziny i dopiero naładować od pełna. Wtedy jak pokaże się mniej niż 100% można reklamować

#10 mictom

mictom
  • 9 posts

Posted 06 October 2009 - 13:18

można zgłosić, ale najlepiej jest zejść na baterii do zera, poczekać z 3 godziny i dopiero naładować od pełna. Wtedy jak pokaże się mniej niż 100% można reklamować

juz sprawdzalem... 90% caly czas - czasem skoczy na 91%...
nic ubieram sie i jade do serwisu :)

#11 mictom

mictom
  • 9 posts

Posted 09 October 2009 - 10:15

laptop lezal w serwisie od wtorku... dopiero po moim telefonie dowiedzialem sie ze moge go odebrac... z tego co mi powiedzieli... bateria wg ich narzedzia diagnostycznego jest sprawna - calkowicie sie z tym zgadzam - objekcje mam tylko co do jej pojemnosci... nic z jej pojemnoscia nie moga zrobic bo bateria dziala - tak infolinia apple zadecydowala... po cholere mi taki serwis - to moglem sobie sam stwierdzic, ze dziala i jest sprawna co zrobic w takim wypadku?

#12 haro

haro
  • 428 posts
  • Skądwarszawa

Posted 09 October 2009 - 13:50

właśnie tego się obawiam przy zakupie nowego pro. przy zakupie w ispocie mam 10 dni na zwrot towaru?

#13 mictom

mictom
  • 9 posts

Posted 09 October 2009 - 14:22

wrocilem z laptopem do domu... pierwsze zgloszenie mojego problemu maja zapisane w systemie... jak dalej tak sie bedzie bateria zachowywala to nie popuszcze - a na to sie zanosi... naladowana i pokazuje 88 :P zal zal zal... podejscie do klienta tragiczne.

#14 mictom

mictom
  • 9 posts

Posted 11 October 2009 - 02:07

23 cykle i 86 %... ciekawe co "madra" infolinia apple powie teraz... bo jak pojde do serwisu znowu i ich "narzedzie diagnostyczne" stwierdzi ze bateria jest ok to chyba osiagne stan w ktorym nie recze za siebie :|

#15 wasil16

wasil16
  • 541 posts
  • SkądMielno

Posted 11 October 2009 - 08:40

mictom po pierwsze powinieneś się troszkę uspokoić i nie patrzyć ciągle na cyferki określające stan Twojej baterii. Pracuj często na baterii,ładuj do pełna staraj się ją użytkować zgodnie z zaleceniami.Kalibracje wykonuje się tylko raz na kilka miesięcy (im częściej to robisz np. kilka razy w miesiącu tym raczej gorzej dla baterii niż lepiej) Narzędzie w serwisie Apple jest takie samo na całym świecie.Panowie sprawdzają specjalnym programem stan baterii i NIC WIĘCEJ zrobić nie mogą.Jeśli bateria jest wadliwa,wówczas program daje taki komunikat oraz wyświetla specjalny kod.Kod ten jest przekazywany przez serwis do głównej siedziby Apple i na tej podstawie wydawana jest nowa bateria. Z tego co pamiętam,aby bateria została uznana za wadliwą musi mieć chyba mniej niż 70% jej żywotności,przy określonej liczbie cykli np. powyżej 100. mictom Twoja bateria ma dopiero 23 cykle,a więc korzystaj z niej normalnie,pracuj tak jak pracowałeś do tej pory pewnie i tak nie zauważysz czy komp chodzi teraz dłużej czy krócej. Jeśli bateria będzie wadliwa to uwierz mi,że będziesz to wiedział od razu,bo wówczas jej żywotność spadnie diametralnie. Pozdrawiam

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users