Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Time Capsule 2TB - czy warto?

• Please log in to reply
6 replies to this topic

#1 Sławek

Sławek
  • 160 posts
  • Skądfrom Poland

Posted 05 October 2009 - 09:18

Witam, przymierzam się do zakupu tego urządzenia. Chciałbym się dowiedzieć, czy warto je zakupić. Proszę o opinie osób, które używają TC. Przede wszystkim interesuje mnie, czy archiwizowanie spowalnia pracę systemu, czy dostęp do dysku oraz drukarki przez wi-fi jest bezproblemowy. Kapsułę chciałem wykorzystać w domu do współpracy z 3 komputerami i umieścić na niej archiwum fotografii z którego korzystać mozna z każdego kompa oraz podłączyć drukarkę dostępną dla każdego z nich. Pozdrawiam

#2 macdesk

macdesk
  • 849 posts
  • SkądWarszawa

Posted 05 October 2009 - 09:42

Korzystam z pierwszego modelu TC (512GB) i nie ma z nim żadnych problemów. Backup przez TimeMachine będzie trwał bardzo długo za pierwszym razem kiedy trzeba przewalić masę plików (polecam w ustawieniach Time Machine wykluczyć katalogi których nie ma archiwizować np. systemowe czy applications, szkoda czasu i miejsca) później działa to już gładko. Drukarka działa bezproblemowo (u mnie korzystają 2 maki z drukarki podpiętej do TC). Co do archiwum fotografii jeżeli ma to być iPhoto to przy starcie iPhoto musisz mu wskazać gdzie ma zapisywać/czytać bibliotekę zdjęć (przytrzymać klawisz Option przy starcie iPhoto, program zapyta się o ścieżkę) i musisz to zrobić na każdym kompie. Nie wiem tylko jak jest z iPhoto ale pewnie tak samo jak z iTunes - w danej chwili z biblioteki na TC będzie mógł korzystać tylko jeden komputer.

#3 virgin71

virgin71

• 12562 posts
  • SkądWrocław

Posted 05 October 2009 - 09:51

ja postawiłem Airport extreme z podłączonymi dwoma dyskami i drukarką. Na jednym z dysków jest TM i tam pierwsza archiwizacja trwała 8h. Rozwiązanie tańsze, ale mniej wygodne

#4 czerey

czerey
  • 100 posts
  • SkądMilanówek/Warszawa

Posted 05 October 2009 - 10:06

ja również podłączyłem dysk do airport extreme. Robiłem kopię poprzez wifi ale trwa to bardzo długo za 1-szym razem jak pisal Virgin71. W razie konieczności postawienia systemu od nowa przez wi-fi trwałoby to pewnie wieki, więc Time Machine robię po kablu. Może jest sposób przywrócić kopie "po kablu" zrobione wcześniej poprzez wi-fi??? Nie wiem. A czy może ktoś wie jak dostać sie do dysku podpiętego do Airport Extreme poprzez MobileMe? Pozdr

#5 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8114 posts

Posted 05 October 2009 - 22:17

Szczeże ? Jak dla mnie nie. Dlaczego : - Apple nie jest liderem w kategorii sprzętu sieciowego, a właściwie w tym segmencie się nie liczy. - To urządzenie nie pozwala na normalne skonfigurowanie go do naszych potrzeb bo wymaga specjalnej aplikacji a do tego jego poziom funkcji jako routera jest dość kiepski - Dobry Router + NAS wg mnie jest o wiele lepszym rozwiązaniem i pewniejszym.

#6 Karmazynowy

Karmazynowy
  • 362 posts

Posted 05 October 2009 - 22:21

Szczeże ? Jak dla mnie nie.

Dlaczego :

- Apple nie jest liderem w kategorii sprzętu sieciowego, a właściwie w tym segmencie się nie liczy.
- To urządzenie nie pozwala na normalne skonfigurowanie go do naszych potrzeb bo wymaga specjalnej aplikacji a do tego jego poziom funkcji jako routera jest dość kiepski
- Dobry Router + NAS wg mnie jest o wiele lepszym rozwiązaniem i pewniejszym.

Po pierwsze: co to znaczy "być liderem"?

Po drugie: apple, od strony wielkości sprzedaży komputerów itp sprzętu liderem w żadnej kategorii nie jest...

#7 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8114 posts

Posted 05 October 2009 - 22:54

Co znaczy być liderem na rynku danej kategori ? tego chyba wyjaśniać nie trzeba. Można być desperatem i kupić najnowszego mini za 4K, można także "super szybki" iMac z C2D za prawie 10K i nie jest to wielkim problemem bo w razie czego można go po prostu wyłączyć i przejść na inny komputer czy ochłonąć na chwile, aczkolwiek wiem po sobie że z routerem czy nawet switchem problemy o ile urządzenie jest kiepskie są poważne i to wiem jako użytkownik domowy gdzie mam 5 urządzeń po wifi i 5 po kablu no i dojdą do tego jeszcze trzy urządzenia po kablu, jednym słowem jedno złe urządzenie potrafi sparaliżować prace wszystkim dlatego cenie sobie firmy typu Linksys i 3Com. Nie miałem TC choć myślę o tym aby go mieć ale nie pełnił by on funkcji routera, ale tylko i wyłącznie jako urządzenie do robienia kopi danych.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users