Witam
Mama mały problem. W finderze (i tylko w nim) mam nieaktywną funkcję "wytnij". Pozostałe funkcje działają. W menu funkcja "wytnij" jest przyszarzała a skrót klawiaturowy też nie funkcjonuje. Przypominam, że w innych aplikacjach jest OK. Ciekawe jest to, że brak także aktywności w finderze klawisza delete.
System MAC OS 10.6 snow leopard.

funkcja "wytnij' nie aktywna.
Started by
pietrek76
, 03 Oct 2009 20:35
4 replies to this topic
Posted 03 October 2009 - 20:35
Posted 03 October 2009 - 21:01
delete też działa jako japko+backspace,powinno działać,a co do wytnij....widocznie coś z Finderem się posypało
Posted 03 October 2009 - 22:08
Wytnij? Od kiedy wytnij jest pod MacOS? Jak tak to gdzie? Bo chyba serio slepy jestem xD
Delete de facto to jest backspace.
eDit:
Ok, jest w menu na belce. Coz, u mnie tez jest nieaktywne xD Jakos wczesniej tego nie uzywalem. Ale fajnie by bylo wiedziec jak to uaktywnic, bo moze sie przydac
eDit 2:
Oto odpowiedz:
macosxhints.com - Enable 'cut items' in the Finder
Google zawsze pomaga xD
eDit 3:
To nic nie zmienia. Tzn Cut jest aktywne ale zamiast sie wycinac to wylatuje do trasha xD Jak ktos juz sie skusil to nalezy komende z linka wpisac do terminala z 0 na koncu i wszystko wraca do "normy" ("" bo ciagle Cut jest nieaktywne).
Delete de facto to jest backspace.
eDit:
Ok, jest w menu na belce. Coz, u mnie tez jest nieaktywne xD Jakos wczesniej tego nie uzywalem. Ale fajnie by bylo wiedziec jak to uaktywnic, bo moze sie przydac

eDit 2:
Oto odpowiedz:
macosxhints.com - Enable 'cut items' in the Finder
Google zawsze pomaga xD
eDit 3:
To nic nie zmienia. Tzn Cut jest aktywne ale zamiast sie wycinac to wylatuje do trasha xD Jak ktos juz sie skusil to nalezy komende z linka wpisac do terminala z 0 na koncu i wszystko wraca do "normy" ("" bo ciagle Cut jest nieaktywne).
Posted 04 October 2009 - 12:12
Dosłownie kilka dni temu był identyczny wątek...
Należy przytrzymać cmd (japco) przy przenoszeniu plików między dyskami - powoduje to tak zwane "skopiuj i skasuj czyli przenieś". Analogicznie wciskając alt podczas przenoszenia produkujemy aliasy.
Natomiast między folderami na tej samej partycji option (alt) spowoduje skopiowanie pliku, gdyż jeśli nic nie wciskamy to je zwyczajnie przenosi. Dobrą praktyką*jest używanie albo Exposee by dobierać foldery/okna aplikacji, albo "spring folders" czyli wyskakujące foldery - przytrzymując przez chwilę plik nad folderem wchodzimy do niego, można nie czekać tych 2-3 sekund wciskając spację.
EDIT: Racja, option zamiast cmd podczas przenszenia na tym samym dysku. Poprawione :3
Posted 04 October 2009 - 12:16
Nie zgodze sie - alt powoduje kopiowanie. I drugie - cmd nawet na tym samym dysku/partycji powoduje przeniesienie, a nie tak jak piszesz ze tylko z dysku na dysk. Ale dzieki bo triku z cmd nie znalem xD
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users