Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Photoshop czy Corel Painter ????????????????

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
15 odpowiedzi w tym temacie

#1 robertgrzelewski

robertgrzelewski
  • 266 postów
  • SkądWrocław

Napisano 02 października 2009 - 16:53

Proszę o poradę. Do tej pory rysowałem na zwykłej kartce ołówkiem. Jednak teraz w moje rece wpadł tablet i chcę "pomalować" na komputerze. Nosiłem się z zamiarem kupna Photoshopa lecz poczytałem także o painterze i teraz mam mętlik w głowie. Czy jest wśród Was osoba z większym doświadczeniem która mogłaby mi poradzić co wybrać. Chodzi mi głównie o malowanie, nie retuszowanie zdjęć itp. W painterze jest fajne narzędzie blending tool którego brak w photoshopie, jednak w photoshopie praca na warstwach wydaje mi się jakaś "łatwiejsza". Proszę Was o porady. Z góry dziękuję
Chcę się nauczyć czegoś takiego YouTube - How to draw woman i pod tym kątem wybrać program
POZDRAWIAM

#2 kalafiorro

kalafiorro
  • 69 postów
  • SkądSzczecin, Poland, Poland

Napisano 02 października 2009 - 17:13

Ja osobiście zdecydowanie wolę Photoshopa... Ale zrób tak... Ściągnij demo corela paintera, ściagnij demo Photoshopa i zobacz co Tobie bardziej leży...

#3 robertgrzelewski

robertgrzelewski
  • 266 postów
  • SkądWrocław

Napisano 02 października 2009 - 18:54

ściągnę dema i popróbuje ale może powiesz mi co przemawia do Ciebie na korzyść Photoshopa a co nie podoba się w painterze

#4 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7 682 postów

Napisano 02 października 2009 - 19:50

Photoshop - mega, super, professional program w każdym calu - co zresztą widać na tym filmiku z YouTube. Jeszcze dlatego ponieważ do niego jest całe mnóstwo plug-inów do różnych spcjalistycznych zadań. Inna sprawa - logiczna, przejrzysta i bardzo intuicyjna obsługa Photoshopa oraz nieograniczone praktycznie możliwości programu.

#5 mikro123

mikro123
  • 1 274 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 02 października 2009 - 20:00

Ja sam Photoshop'a używam ale Corel'a nigdy nawet triala nie znalazłem więc nie testowałem Ale PS ma tyle możliwości ze jest chyba najlepszy

#6 wieslawo

wieslawo
  • 3 698 postów
  • SkądL-no/P-ń

Napisano 02 października 2009 - 22:57

no tak ale jest jeszcze różnica zwana ceną. I tutaj pojawia się bardzo duży dylemat czy wydać kilka tysięcy czy wydać kilaset złotych Z tabletem Intuos 4 do wyboru dostaje się 1 z 3, albo program do rysowania Autedesk'a, albo Corel Painter SketchPad albo Adobe Photoshop Elements. Wybrałem Corela i w sumie troszkę żałuję. W Photoshopie na formacie 1m x 1,5 m w 300 dpi jakoś rysowanie idzie sprawnie w Corelu przy wielkości 1000x2000px to rysowanie często nie nadąża za ruchem ręki. Jednak nie można powiedzieć że Corel to zły program. Wiernie oddaje użyte narzędzia i nie jest skomplikowany. Jest inny ale łatwo poznać wszystkie funcje. Być może to tylko kwestia komputera, być może pędzle Corelowskie, które naprawdę świetnie sie sprawują, wymagają większzej mocy, a jeżeli tak to praca w tym programie może przynieść dużo frajdy.

#7 Filip Rychlik

Filip Rychlik

aka felippe

• 2 928 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 02 października 2009 - 22:59

Jeśli naprawdę chcesz malować to Corel Painter jest lepszy. Ma dużo więcej typowo malarskich narzędzi w porównaniu z Photoshopem. Jeśli masz tablet który oprócz poziomów nacisku odróżnia też kąt nachylenia, to masz praktycznie takie możliwości jak rysując klasycznie

#8 wieslawo

wieslawo
  • 3 698 postów
  • SkądL-no/P-ń

Napisano 03 października 2009 - 08:16

tu felippe masz absoultnie rację. Do malowania rzeczywiście Corel Painter jest świetny. Wykorzystuje tablet o wiele lepiej niż Photoshop zwłaszcza nachylenie piórka. Ja mam tylko problem z komfortem działania, ale nie zrzucam winy na program, bo może po prostu narzędzia są bardziej wymagające.

#9 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 03 października 2009 - 09:07

Zobacz też gimpa -> znajomy malarz, korzysta z Gimpa dość sprawnie i na prawdę mu to nieźle wychodzi

#10 wieslawo

wieslawo
  • 3 698 postów
  • SkądL-no/P-ń

Napisano 03 października 2009 - 09:37

ale Gimpem/Photoshopem można osiągnąć mniej więcej tą samą sprawność. Tylko że to nie o to chyba chodzi. W odróżnieniu od Corela nie są to narzędzia stworzone tylko i wyłącznie jako malarskie. Więc oczywiście można osiągnąć podobną sprawność, tylko że czasu na to potrzeba więcej + szukanie pędzli. Corel Painter nie jest drogi i warto się nim zainterseować jeżeli ktoś myśli tylko i wyłącznie o malarstwie, to programy stworzone ku temu będą najodpowiedniejsze.

#11 Filip Rychlik

Filip Rychlik

aka felippe

• 2 928 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 03 października 2009 - 09:45

To jeszcze dodam, że kupując lepszego Wacoma często Corel Paintera otrzymamy w zestawie. Czasami jest też Photoshop Elements. Zależy też jaki efekt chcemy uzyskać. Wystarczy przejżeć Corel Painter Magazine i zobaczyć. Jeśli chodzi o ilość narzędzi stricte malarskich to w mojej opini Painter jest dużo lepszy

#12 wieslawo

wieslawo
  • 3 698 postów
  • SkądL-no/P-ń

Napisano 03 października 2009 - 11:18

teraz Panie to masz z Intuosem 4 do wyboru 1 z 3 programów, Autodesk, Corel albo Elemenst. Rejestrujesz się, wklepujesz serial Intuosa i masz wybór. Tylko trzeba się dobrze zastanowić co ściągnąć bo reklamacji nie uznają*:/. Klucz do rejestracji produktu przychodzi mejlem. Nie wiem jak z niższymi Wacomami...tam może być na płycie dodawany.

#13 subs

subs
  • 860 postów
  • SkądPoznań

Napisano 03 października 2009 - 16:23

Photoshop i painter mają zupełnie różne przeznaczenie. Do rysowania zdecydowanie Painter, przy bardziej zaawansowanej obróbce rysunków to raczej jedno i drugie na raz Ci się przyda.

Ja osobiście bardzo lubię produkt Autodesk (wcześniej Alias), lekki i szybki szkicownik, mniej zaawansowany od paintera ale wg mnie wygodniejszy, zerknij tu: Autodesk - Autodesk SketchBook Pro

Jeśli jest tak jak pisze wieslawo, to chyba warto wybrać właśnie to albo paintera, elemenst bym sobie darował.

#14 kalafiorro

kalafiorro
  • 69 postów
  • SkądSzczecin, Poland, Poland

Napisano 04 października 2009 - 11:46

Na korzyść Photoshoa moim zdaniem przemawia ilość dostępnych pędzli. One są wszędzie :D Poza tym Photoshop jest dla mnie zdecydowanie bardziej intuicyjny. Corel Painter był wyjątkiem, bo na prgramy Corela ogólnie mam uczulenie. Są dla mnie równie intuicyjne obsłudze co samolot pasażerski, ale każdy musi sam spróbować. Jakbyś zapytał o samochody, to jedni Ci powiedzą, że Porsche jest lepsze od Ferrari, bo bardziej popularne, a inni powiedzą, że Ferrari ma fajniejszy znaczek. Sam się przejedź i zobacz co Ci lepiej podchodzi ;)

#15 wieslawo

wieslawo
  • 3 698 postów
  • SkądL-no/P-ń

Napisano 04 października 2009 - 13:47

Photoshop jest zdecydowanie wszechstronniejszy, ale Corel Painter ma specjalizację*i to jest jego niewątpliwa przewaga........no i cena. No chyba że tylko dla mnie wydatek kilku tysięcy zrobił większe wrażenie niż kupno bułek na śniadanie ;)

#16 korzon44

korzon44
  • 5 postów

Napisano 08 października 2009 - 03:15

Zdecydowanie polecam Paintera. Ja kupiłem X na ebay'u za niecałe 300 zł. Trzeba poszukać. Niestety z wacomem dają raczej Paintera essencial który jest mocno okrojony. Polecam tutoriale Ryan'a Church'a - facet wie jakie bajery są w zasadzie nieprzydatne i lepiej używać gumki niż undo!! Oczywiście w Painterze. Painter jest bardzo trudny bo ma gromne możliwości. Photoshop ma skromne jeśli chodzi o malowanie. Niestety ostatnio Wacom pisze kiepskie sterowniki i mam duże problemy po win x64. Przy wybieraniu niektórych brush'y po prostu wiesza się Painter X.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych