Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

problem z RAID1 (instalacją) Icy box ib-nas4220-b

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
9 odpowiedzi w tym temacie

#1 axiomax

axiomax
  • 173 postów

Napisano 30 września 2009 - 17:40

Witam

Nie moge dać rady z :

Icy box ib-nas4220-b + wersja raid-owa WD 2x1TB
(2xMB13, SL)

1.Wiecznie restoring

2.Jak juz po 10 godzinach widzi oba dyski (jako 1 RAID1) - coś tam wrzucam.
Jak skonczy zapisywać - albo na noc wyłączam.

3.RANO po włączeniu zasilania - proces się powtarza

http://www.myapple.p...=1&d=1254328222

albo finder nie widzi dysku, albo nie moge sie zalogować - za kazdym właczeniem - co innego, ale najczesciej - rebuild macierzy

co robić?

#2 fascik

fascik
  • 626 postów
  • SkądRyki

Napisano 30 września 2009 - 18:08

Akurat na swoim nie mam RAIDu ale spróbuj sprawdzić czy kable SATA są dokładnie podłączone. (Wiem idiotyczna rada ale u mnie w 2 przypadkach wyjęcie i włożenie wtyczki pomogło). Druga opcja to zamiana dysków miejscami (tylko uwaga na dane na dysku :) ). Na koniec zerknij na NAS-Portal Forum jest niemieckie ale jest również sekcja angielska i sprawdź czy dyski, które posiadasz są kompatybilne z NAS-4220.

#3 axiomax

axiomax
  • 173 postów

Napisano 30 września 2009 - 20:25

Kable diski zamieniane miejscami tak z 10x? walcze z tym g... od maja :(
Nas portal - nic nie znalazłem. mam dyski wd 2x 1T - wersja raidowa. icyboxy miały problemy z samsungami. firmware tez uaktualnione (mainb. 1,2

WYPIERD..... DO G i olał 500PLN.

zastanawiam sie nad WD My Book studio II - czy idzie kupic sama obudowe z kontrolerem? czy musi byc z dyskami?
Jakies doswiadczenia?

---- Dodano 30-09-2009 o godzinie 19:26 ----
PS

dyski bez błedów, sprawdzane 2x

#4 fascik

fascik
  • 626 postów
  • SkądRyki

Napisano 30 września 2009 - 20:33

hm ciezko mi powiedzieć co jest nie tak bo nie używam RAIDu u siebie. A jaki masz firmware w tym NASie?

#5 axiomax

axiomax
  • 173 postów

Napisano 30 września 2009 - 21:17

firm. zaktualizowane do: 2.6.3.2-20090424

#6 piotr.pieczerak

piotr.pieczerak
  • 8 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 30 września 2009 - 22:06

Trzeba czytać forum [url=http://forum.nas-portal.org/showthread.php?t=1166]NAS-Portal[/url]. Zgodnie z zamieszczonymi na nim informacjami problemem może być płyta główna urządzenia. Sprawdź wersję - jeśli starsza niż 1.2 to nie obejdzie się bez jej wymiany w serwisie producenta. A gdybyś zerknął także na listę [URL="http://en.nas-4220.org/index.php/Harddrives#Western_Digital"]zatwierdzonych dysków[/URL], to sprawy potoczyłyby się jeszcze szybciej. Wyraźnie napisano aby nie stosować dysków WD.

Pozdrawiam,
-pp

#7 axiomax

axiomax
  • 173 postów

Napisano 01 października 2009 - 15:06

Witam Dzieki, nie trafilem na ta liste. Szkoda ze nie wiedzialem o tym. Dyski mialem wczesniej niz obudowe. ```Nie wiedzialem ze to jakis problem .Kupujac obudowe kierowalem sie cena i kontrolerem sata. nie przypuszczalem ze te dyski moga nie działać. Nie wpadłbym na to ze jak dysk sata i obudowa sata, to moze cos nie chodzić :( Kupuje My Book Studio II. Bede mial zapasowe dyski PS zastanawialem sie nad obudowa wd sharespace z dwoma dyskami po 1T i dołożyć te które mam i mam raid5 1 czy znane sa jakies wieksze problemy? 2 wd sharespace jest obudowa sieciowa. Czy działa Time Machine? 3czy w praktyce FW800 jest wolniejsze od 1Gbit po sieci?

#8 Badmaster

Badmaster
  • 2 postów

Napisano 17 grudnia 2009 - 13:10

Witam Przepraszam że sie wcinam ale mam pytanko Gdzie znajdę firmware do wyżej wymienionego urządzenia?

#9 fascik

fascik
  • 626 postów
  • SkądRyki

Napisano 17 grudnia 2009 - 14:18

Witam
Przepraszam że sie wcinam ale mam pytanko
Gdzie znajdę firmware do wyżej wymienionego urządzenia?

Driver download
Szukaj IB-NAS4220-B

#10 Badmaster

Badmaster
  • 2 postów

Napisano 17 grudnia 2009 - 18:12

Tyle już znalazłem ale tam jest tylko taki text

Send a E-Mail with the Subject: �IB-NAS4220 Firmware Request � to: support@raidsonic.de
We need a information about the currend used firmware (version with date), NAS serial number (start with 422000... or 42100...),
configuration (JBOD, RAID 0, RAID 1 Span and (if possible) PCB version information (V1.1 or V1.2 have a look at our picutre).
whats the reason why you need a update?

a to troszkę po angielsku a nie bardzo chce mi się wymyślać

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych