Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Czy ktoś z Was używa monitora HP LP2475w?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
23 odpowiedzi w tym temacie

#1 adamouse

adamouse
  • 389 postów

Napisano 27 września 2009 - 20:52

Mam możliwość kupienia w chyba okazyjnej cenie ww. monitora (~1550 PLN nowy, gwarancja, polska dystrybucja - na ceneo ponad 2k).

Od jakiegoś czasu rozważam zakup monitora 24", ten jest w chyba niezłej cenie, H-IPS, nawet ma display port (oczywiście nie mini tylko regular). Znalazłem jakieś review, ale jest sprzed roku, nie wiem na ile aktualne (w sensie porównań z innymi producentami. Ktoś może go ma i jest zadowolony/niezadowolony? Jak dotychczas usłyszałem tylko jedną opinię pozytywną od znajomych, chyba nie jest to zbyt popularny model w PL (jak na domowy sprzęt to trochę drogi, a pro pewnie nie są oswojeni z myślą, że mogliby pracować na HP).

Zastosowania to amatorska obróbka zdjęć i sporadycznie jakieś wideo, plus normalne codzienne użytkowanie z Macbookiem.

#2 cooper69

cooper69
  • 1 036 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 27 września 2009 - 21:12

ja go polecam do CAD jako zacny monitor z porządną matrycą za niewielkie pieniądze - sprzedałem kilka i klienci zadowoleni. Ale jak jest trochę więcej kasy to polecam Dell

#3 biskup

biskup
  • 2 479 postów
  • SkądKraków

Napisano 27 września 2009 - 21:34

jak chodzi o monitory z "tej półki", to chyba lepiej dozbierać trochę kasy i zainteresować się NEC'iem 2490WUXi2 jeśli będziesz się bawił w kalibrację (a nie używał monitora out of the box) to ten HP też powinien dać przyzwoite rezultaty.

#4 zaciek

zaciek
  • 85 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 28 września 2009 - 09:45

Mam ten monitor i śmiało mogę go polecić. Pracuję na tym monitorze od lipca i jestem bardzo zadowolony. W załączniku przesyłam profile ICC po kalibracji. Doceniłem wbudowane 6USB, na codzień jest on podłączony do mojego MBP (stopka) i wiadomo 2x usb to mało. Zew. klawiatura, dysk zew, USB i kilka innych rzeczy jest wpięte w monitor. Jeszcze raz powiem, jestem bardzo zadowolony z mojego zakupu kilka m-cy temu, wcześniej pracowałem na 19" z PVA i różnica jest kolosalna. Aha, ekran służy mi do pracy projektowanie do sieci i druku ;)

#5 adamouse

adamouse
  • 389 postów

Napisano 28 września 2009 - 12:37

Patrzyłem na tego NEC-a i jego ceny to ok. 3000 pln, więc prawie dwa razy drożej, a za tyle można tez kupić ACD LED 24", gdzie podobno technologia LED daje bardziej równomierne podświetlenie (nie wiem ile jest prawdy w tym stwierdzeniu). Jeżeli go sobie kupię (HP), na pewno nie omieszkam skorzystać z profilu zacieka, choć pewnie będę szukał kalibratora po znajomych :)

#6 icg

icg
  • 52 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 28 września 2009 - 18:06

Dość porządna recenzja:
PRAD | Testbericht HP LP2475w
w języku Goethego, ale są też obrazki i test UGRA :)

#7 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7 682 postów

Napisano 28 września 2009 - 18:29

Ten HP to żadna rewelacja ani okazja. Lepiej poszukaj gdzieś tego monitora :iiyama . W zbliżonej cenie masz monitor 26 calowy a i pewnie gdzieś znajdziesz go nieco taniej niż oficjalna cena podana na stronie. HP - no cóż - z własnych doświadczeń z jakimkolwiek sprzętem tej "marki" nie powiem jak rozszyfrowywuję ten skrót bo nie wypada używać brzydkich wyrazów. W każdym bądź razie omijam ten szajs szerokoim łukiem.

#8 adamouse

adamouse
  • 389 postów

Napisano 28 września 2009 - 19:06

icg: na PRAD jest też review po angielsku

madmax332: nie obraź się, ale wolę konkretne opinie, twoja przypomina mi zdanie: nie kupuję samochodów na F Ja się zawsze pytam: a widziałeś kiedyś Ferrari ;)
Jak widać po profesjonalnie napisanej recenzji na PRAD ten monitor ma swoje mocne strony.
A proponowany przez Ciebie to sprzęt z matrycą TN (vs HP z IPS i wide gamut w pełni obsługującym np przestrzeń kolorów Adobe RGB, co ładnie mi się wpisuje w opcje mojej lustrzanki ) - rozumiem, że firma Iiyama zacna, ale niekoniecznie ten model lepiej spełni moje oczekiwania - to są monitory w innej technologii i do innych zastosowań

#9 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7 682 postów

Napisano 28 września 2009 - 19:40

1. Niezbyt trafne porównanie i całkowicie pozbawione sensu - masz chociaż pojęcie jak się kupuje ferrari ? Pewnie nie bardzo bo jakbyś wiedział to nie pisałbyś takich "chłopskich filozofii". :D No i Ferrari to segment PRO, a ten segment cenowy w jakim szukasz monitora to jest dopiero poziom "standard" - czyli conajmniej Polonez. Lubisz przepłacać - proszę bardzo Twoja sprawa. 2. Każdy monitor (i nie tylko - nawet Polonez) ma swoje mocne strony a opinię o HP wydałem chyba jasną ( w oparciu o własne doświadczenia ze sprzętem tej marki). 3. Recenzja - to zbiór opinii testującego i nie zawsze jej wyniki są zbieżne z oczekiwaniami potencjalnego kupującego. Pisze się je przeważnie na zlecenie takiej czy innej firmy w konkretnym celu.

#10 adamouse

adamouse
  • 389 postów

Napisano 28 września 2009 - 20:30

Trudno mi się z Tobą zgodzić, ale chyba nie znajdziemy wspólnego mianownika - taki urok forum :) Ad 1 - chodziło mi o generyczne poglądy bez odniesienia do konkretu (trudno o większy - wskazałem konkretny model) - generalnie wg Ciebie HP jest do bani, więc nie rozważasz konkretnego przypadku. Wpisuje mi się to w stwierdzenie "Generalnie samochody na F są do bani" (co nie uwzględnia przypadku szczególnego jakim jest wspomniana przeze mnie firma na F). Ad 2 - Tutaj bardziej pasuje mi porównanie felgi stalowe i aluminiowe, albo jeszcze lepiej opony zimowe i letnie - na obu się jeździ, są różne - bo do różnych zastosowań. Na zimowych da się jechać po śniegu, na letnich też: tyle że jakby nieco mniej komfortowo i bezpiecznie. Nie dyskutujemy to wzornictwa, tylko adekwatność technologii w konkretnym wydaniu (konkretny model) do zastosowania. Ad. 3 Zwracam tylko uwagę, że napisałem, iż amatorsko zajmuję sie fotografią (monitor nie ma służyć mi np. do filmów czy grania - a tam TN lepiej mi się wpisuje, a konkretnie - do foto). Amator (dla mnie) nie oznacza osoby niestarannej, nie przykładającej znaczenia do detali i jakości swojego hobby - zazwyczaj oznacza pasjonata, który w ramach swoich możliwości poświęca się swojemu zainteresowaniu, doskonaląc umiejętności niekoniecznie starając się przekuć to na zarobkowanie (choć czasem i coś wpadnie z hobby). Więc technologia ma dla mnie znaczenie, a zastosowanie jest wręcz krytyczne (przecież chodzi o moją pasję, a nie o tłuczenie 10 godzin pracy biurowej). Natomiast totalnie nie podejmuję się wątku "klasy elektroniki" i braku znaczenia rodzaju matrycy dla takich czy innych zastosowań czy też jakości obrazu - nie widzę podstaw do osiągnięcia porozumienia (najwyraźniej nasze przekonania w tym obszarze są totalnie odmienne). Odwracając zasadę Pareto założyłbym, że 80% elektroniki pochodzi z 20% dostawców i prawie wszędzie mamy te same układy w zbliżonych aplikacjach. Że już nie wspomnę o fakcie, że większość sprzętu pochodzi z niewielkiego grona fabryk, które dostarczają je pod różnymi brandami. Przecież ani HP, ani choćby Apple nie mają swoich fabryk od lat - może Iiyama ma, a może nie - tu akurat nie mam pojęcia (niespecjalnie się tym interesowałem)

#11 icg

icg
  • 52 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 28 września 2009 - 20:39

M@adamouse mi tam wszystko jedno, po niemiecku jest więcej recenzji (przynajmniej tak mi się wydaje). A monitor jest całkiem całkiem sądząc po recenzji. Możesz sprawdzić jeszcze Della U2410 (~2,2 kPLN) ewentualnie cost effective Dell 2209WA (~1,1 kPLN)

#12 adamouse

adamouse
  • 389 postów

Napisano 28 września 2009 - 20:58

możliwe, niestety język na N to znam głównie w wykonaniu Gustlika z 4 pancernych co nie pozwala na czytanie ze zrozumieniem :)

#13 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7 682 postów

Napisano 28 września 2009 - 21:13

I z angielskim jest też źle, ponieważ z informacji pod linkiem co podałeś wynika że LCD w tym monitorze pochodzi z LG - badziew nad badziewie. No i jest to monitor biurowy :) Monitory biurowe w pigułce - HP Małe i średnie firmy produkty Ale rób jak chcesz - w końcu wiesz lepiej czego chcesz i nie zmuszam Cię do niczego.

#14 adamouse

adamouse
  • 389 postów

Napisano 28 września 2009 - 22:37

chyba nie mam ochoty na dyskusję w tym stylu - dla mnie EOT

#15 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7 682 postów

Napisano 28 września 2009 - 22:49

KND

#16 icg

icg
  • 52 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 29 września 2009 - 20:44

... ale jak już kupisz jakikolwiek, to podziel się wrażeniami, tym bardziej, że na dniach też będę coś kupował w zastępstwo iMaczanego PVA (też działa i nawet krzywe kalibracyjne nie wyglądają zbyt katastrofalnie) :D

#17 icg

icg
  • 52 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 01 października 2009 - 08:05

a jeszcze możesz sprawdzić NEC P221W - 10 bit LUT i przy hardwareowej kalibracji spisuje się bardzo dobrze - cena ~1,7 kPLN.

#18 TomekB

TomekB
  • 310 postów

Napisano 08 października 2009 - 21:33

Ja jestem bardzo zadowolony. Do tego stopnia że odkładam na drugi.

#19 adamouse

adamouse
  • 389 postów

Napisano 09 października 2009 - 22:02

Raz jeszcze dziękuję za wszystkie odpowiedzi, aczkolwiek nie dopisuję już niczego od siebie do wątku, bo mi się madmax32 znów rzuci do gardła za domniemanie, że wbrew jego opinii sprzęt HP nie mu musi a priori być złomem :) BTW, ten nick zachęcił mnie do odświeżenia filmów z zacnej serii z Melem G.

#20 Woodolec

Woodolec
  • 186 postów

Napisano 08 grudnia 2009 - 05:46

Mam ten monitor 2 miesiące. Zajmuję się grafiką komputerową. AI, PS, IND ITP :) Jako freelancera, nie stać mnie na razie na neca lub eizo. Dotąd pracowałem na starutkim szajsungu (jeszcze wypukłym). Miał tę zaletę, że choć ostrość mu siadała, dawał się idealnie skalibrować pod druk. Kalibruję spyderem 3 pro. HP LP2475W również mogłem go kupić baardzo okazyjnie. Postanowiłem skorzystać. Trochę się załamałem, gdy 4 dni po złożeniu zamówienia gruchnęła wieść, że wchodzi Dell u2410. W PRADzie ostrzegają przed bandingiem przy kalibracji do gammy 1,8. Faktycznie jest. Minimalny, ale jest. Ponieważ zależało mi na wierności kolorów, przeszkadzało mi różowe zabarwienie (delikatne - da się żyć) w prawym dolnym rogu. Wydaje się to być cechą matrycy, bo U2410 kolegi ma ten sam problem. Ja się nie pogodziłem i 3 razy wymieniałem monitor. W końcu dostałem naprawiany (choć z pełną gwarancją). Trochę nerwów to kosztowało, bo dostałem 2 trupy w międzyczasie. Za to fajnie wygląda obsługa gwarancyjna door-to-door. Obecnie monitor jest podpięty kablem mini display port-display port do karty GeForce GT 120 w macu early 2008 (8 rdzeni). Udaje się go kalibrować niemal idealnie. Oprócz braku różowego castu ten egzemplarz nie ma wcale kłopotu z bandingiem. Zdaję sobie jednak sprawę, że to cecha egzemplarza, bo nowy miał w cieniach. Przebieg percepcyjny jest bardzo podobny do natury druku: mniejsza rozróżnialność odcieni bardzo jasnych (pon. 3 % szarości) i bardzo ciemnych (pow. 97% szarości). Klin szarości jest bardzo równomierny, bez żaddnych podbarwień. Słowem, w pełni nadaje się do nawet wymagającej pracy z korekcją barwną w PS. Warunek wg. mnie podstawowy: kalibrator, który pozwala dobierać poziomy RGB. Trochę się obawiałem szerokiego spektrum. Niepotrzebnie. Po kalibracji nie muszę mieć ustawionego profilu monitora w panelach programów Adobe. Wystarczy wszędzie Adobe RGB i jest bardzo dobrze. Spójność kolorów między aplikacjami niemal idealna. Całkiem dobra jest też stałość kolorów w czasie. Praktycznie, kalibracja raz na 2 tygodnie wystarcza. Oczywiście, nic nie zaszkodzi podkalibrować przed trudną pracą. Na złączu DVI zielony i czerwony wydawały się nieco zbyt wysycone (poprawne, ale zbyt ładne). Na display porcie (32 bit) to już nie jest dotkliwe. Zrobiłem parę fajnych montaży i muszę przyznać, że za tę cęnę jest super. Zalety: -bardzo dobre odwzorowanie kolorów po kalibracji -duży zapas jasności i kontrastu (teraz mam ustawione na 5 i 45 w skali 90) -bardzo naturalny, niemęczący oczu obraz -wystarczające kąty patrzenia -świetna stopka (bardzo duży zakres regulacji a dodatkowo pod spodem przegródki na drobiazgi) -stosunkowo mało się grzeje -cena (zwłaszcza bez VATu) Wady: -brzydota (szczególnie w porównaniu do della) -rozrzut parametrów między egzemplarzami -długi czas startu -lekki leaking (w praktyce niewidoczny) Podsumowanie: Bardzo przyzwoity monitor za przyzwoite pieniądze dla świadomego użytkownika, który trochę się „postara” go ustawić :) Jeśli się uda, nie ma przepaści między nim a 2x lub 3x droższymi monitorami profesjonalnymi (wiem, bo pracowałem).

#21 musti

musti
  • 1 postów

Napisano 23 lutego 2010 - 21:28

Sprzedam HP LP2475W

Dla zainteresowanych: mam do sprzedania monitor jak w temacie w b. dobrej cenie <= 1.500 zł
Fabrycznie nowy, bez żadnych wad.

Przepraszam za zaśmiecanie forum, ale być może ktoś jest zainteresowany.

Pytania proszę kierować na maila: musti@wp.pl.

Pozdrawiam
Robert

#22 BiM Service

BiM Service

user_jgora

• 972 postów
  • SkądJelenia Góra

Napisano 23 lutego 2010 - 21:40

Mam ten monitor 2 miesiące. Zajmuję się grafiką komputerową. AI, PS, IND ITP :) Jako freelancera, nie stać mnie na razie na neca lub eizo. Dotąd pracowałem na starutkim szajsungu (jeszcze wypukłym). Miał tę zaletę, że choć ostrość mu siadała, dawał się idealnie skalibrować pod druk.
Kalibruję spyderem 3 pro. HP LP2475W również mogłem go kupić baardzo okazyjnie. Postanowiłem skorzystać. Trochę się załamałem, gdy 4 dni po złożeniu zamówienia gruchnęła wieść, że wchodzi Dell u2410. W PRADzie ostrzegają przed bandingiem przy kalibracji do gammy 1,8. Faktycznie jest. Minimalny, ale jest.
Ponieważ zależało mi na wierności kolorów, przeszkadzało mi różowe zabarwienie (delikatne - da się żyć) w prawym dolnym rogu. Wydaje się to być cechą matrycy, bo U2410 kolegi ma ten sam problem. Ja się nie pogodziłem i 3 razy wymieniałem monitor. W końcu dostałem naprawiany (choć z pełną gwarancją). Trochę nerwów to kosztowało, bo dostałem 2 trupy w międzyczasie. Za to fajnie wygląda obsługa gwarancyjna door-to-door.
Obecnie monitor jest podpięty kablem mini display port-display port do karty GeForce GT 120 w macu early 2008 (8 rdzeni). Udaje się go kalibrować niemal idealnie. Oprócz braku różowego castu ten egzemplarz nie ma wcale kłopotu z bandingiem. Zdaję sobie jednak sprawę, że to cecha egzemplarza, bo nowy miał w cieniach. Przebieg percepcyjny jest bardzo podobny do natury druku: mniejsza rozróżnialność odcieni bardzo jasnych (pon. 3 % szarości) i bardzo ciemnych (pow. 97% szarości). Klin szarości jest bardzo równomierny, bez żaddnych podbarwień. Słowem, w pełni nadaje się do nawet wymagającej pracy z korekcją barwną w PS. Warunek wg. mnie podstawowy: kalibrator, który pozwala dobierać poziomy RGB.
Trochę się obawiałem szerokiego spektrum. Niepotrzebnie. Po kalibracji nie muszę mieć ustawionego profilu monitora w panelach programów Adobe. Wystarczy wszędzie Adobe RGB i jest bardzo dobrze. Spójność kolorów między aplikacjami niemal idealna.
Całkiem dobra jest też stałość kolorów w czasie. Praktycznie, kalibracja raz na 2 tygodnie wystarcza. Oczywiście, nic nie zaszkodzi podkalibrować przed trudną pracą.
Na złączu DVI zielony i czerwony wydawały się nieco zbyt wysycone (poprawne, ale zbyt ładne). Na display porcie (32 bit) to już nie jest dotkliwe.
Zrobiłem parę fajnych montaży i muszę przyznać, że za tę cęnę jest super.
Zalety:
-bardzo dobre odwzorowanie kolorów po kalibracji
-duży zapas jasności i kontrastu (teraz mam ustawione na 5 i 45 w skali 90)
-bardzo naturalny, niemęczący oczu obraz
-wystarczające kąty patrzenia
-świetna stopka (bardzo duży zakres regulacji a dodatkowo pod spodem przegródki na drobiazgi)
-stosunkowo mało się grzeje
-cena (zwłaszcza bez VATu)
Wady:
-brzydota (szczególnie w porównaniu do della)
-rozrzut parametrów między egzemplarzami
-długi czas startu
-lekki leaking (w praktyce niewidoczny)
Podsumowanie:
Bardzo przyzwoity monitor za przyzwoite pieniądze dla świadomego użytkownika, który trochę się „postara” go ustawić :) Jeśli się uda, nie ma przepaści między nim a 2x lub 3x droższymi monitorami profesjonalnymi (wiem, bo pracowałem).

O i za taka odpowiedz szacunek Kolego!

#23 sancruz3

sancruz3
  • 2 436 postów

Napisano 25 lutego 2010 - 00:57

Polecam Dell U2410 cena 2080zloty bardzodobrze swiecie. Porownalem z kolegi Hp ktorego wymieniles i jest jednak lepszy i tanszy ciut. A jesli chcesz naprawde cos dobre to Eizo albo Nec

#24 wybitnamalpa

wybitnamalpa
  • 136 postów

Napisano 13 września 2010 - 14:14

A jak się ma sprawa ze sterownikami do appla, bo na stronie HP ich nie ma, a w centrum wsparcia technicznego odpowiadają że jak nie ma na stronie sterowników to pewnie nie działa PIVOT... Czy nie ma problemu z obsługą PIVOTA ? Obraz obraca się automatycznie, czy trzeba to robić ręcznie?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych