Czy ktoś z Was używa monitora HP LP2475w?
Napisano 27 września 2009 - 20:52
Od jakiegoś czasu rozważam zakup monitora 24", ten jest w chyba niezłej cenie, H-IPS, nawet ma display port (oczywiście nie mini tylko regular). Znalazłem jakieś review, ale jest sprzed roku, nie wiem na ile aktualne (w sensie porównań z innymi producentami. Ktoś może go ma i jest zadowolony/niezadowolony? Jak dotychczas usłyszałem tylko jedną opinię pozytywną od znajomych, chyba nie jest to zbyt popularny model w PL (jak na domowy sprzęt to trochę drogi, a pro pewnie nie są oswojeni z myślą, że mogliby pracować na HP).
Zastosowania to amatorska obróbka zdjęć i sporadycznie jakieś wideo, plus normalne codzienne użytkowanie z Macbookiem.
Napisano 27 września 2009 - 21:12
Napisano 27 września 2009 - 21:34
Napisano 28 września 2009 - 09:45

Napisano 28 września 2009 - 12:37

Napisano 28 września 2009 - 18:06
PRAD | Testbericht HP LP2475w
w języku Goethego, ale są też obrazki i test UGRA

Napisano 28 września 2009 - 18:29
Napisano 28 września 2009 - 19:06
madmax332: nie obraź się, ale wolę konkretne opinie, twoja przypomina mi zdanie: nie kupuję samochodów na F Ja się zawsze pytam: a widziałeś kiedyś Ferrari

Jak widać po profesjonalnie napisanej recenzji na PRAD ten monitor ma swoje mocne strony.
A proponowany przez Ciebie to sprzęt z matrycą TN (vs HP z IPS i wide gamut w pełni obsługującym np przestrzeń kolorów Adobe RGB, co ładnie mi się wpisuje w opcje mojej lustrzanki ) - rozumiem, że firma Iiyama zacna, ale niekoniecznie ten model lepiej spełni moje oczekiwania - to są monitory w innej technologii i do innych zastosowań
Napisano 28 września 2009 - 19:40

Napisano 28 września 2009 - 20:30

Napisano 28 września 2009 - 20:39
Napisano 28 września 2009 - 20:58

Napisano 28 września 2009 - 21:13

Napisano 28 września 2009 - 22:37
Napisano 28 września 2009 - 22:49
Napisano 29 września 2009 - 20:44

Napisano 01 października 2009 - 08:05
Napisano 08 października 2009 - 21:33
Napisano 09 października 2009 - 22:02

Napisano 08 grudnia 2009 - 05:46

Napisano 23 lutego 2010 - 21:28
Dla zainteresowanych: mam do sprzedania monitor jak w temacie w b. dobrej cenie <= 1.500 zł
Fabrycznie nowy, bez żadnych wad.
Przepraszam za zaśmiecanie forum, ale być może ktoś jest zainteresowany.
Pytania proszę kierować na maila: musti@wp.pl.
Pozdrawiam
Robert
Napisano 23 lutego 2010 - 21:40
Mam ten monitor 2 miesiące. Zajmuję się grafiką komputerową. AI, PS, IND ITP
Jako freelancera, nie stać mnie na razie na neca lub eizo. Dotąd pracowałem na starutkim szajsungu (jeszcze wypukłym). Miał tę zaletę, że choć ostrość mu siadała, dawał się idealnie skalibrować pod druk.
Kalibruję spyderem 3 pro. HP LP2475W również mogłem go kupić baardzo okazyjnie. Postanowiłem skorzystać. Trochę się załamałem, gdy 4 dni po złożeniu zamówienia gruchnęła wieść, że wchodzi Dell u2410. W PRADzie ostrzegają przed bandingiem przy kalibracji do gammy 1,8. Faktycznie jest. Minimalny, ale jest.
Ponieważ zależało mi na wierności kolorów, przeszkadzało mi różowe zabarwienie (delikatne - da się żyć) w prawym dolnym rogu. Wydaje się to być cechą matrycy, bo U2410 kolegi ma ten sam problem. Ja się nie pogodziłem i 3 razy wymieniałem monitor. W końcu dostałem naprawiany (choć z pełną gwarancją). Trochę nerwów to kosztowało, bo dostałem 2 trupy w międzyczasie. Za to fajnie wygląda obsługa gwarancyjna door-to-door.
Obecnie monitor jest podpięty kablem mini display port-display port do karty GeForce GT 120 w macu early 2008 (8 rdzeni). Udaje się go kalibrować niemal idealnie. Oprócz braku różowego castu ten egzemplarz nie ma wcale kłopotu z bandingiem. Zdaję sobie jednak sprawę, że to cecha egzemplarza, bo nowy miał w cieniach. Przebieg percepcyjny jest bardzo podobny do natury druku: mniejsza rozróżnialność odcieni bardzo jasnych (pon. 3 % szarości) i bardzo ciemnych (pow. 97% szarości). Klin szarości jest bardzo równomierny, bez żaddnych podbarwień. Słowem, w pełni nadaje się do nawet wymagającej pracy z korekcją barwną w PS. Warunek wg. mnie podstawowy: kalibrator, który pozwala dobierać poziomy RGB.
Trochę się obawiałem szerokiego spektrum. Niepotrzebnie. Po kalibracji nie muszę mieć ustawionego profilu monitora w panelach programów Adobe. Wystarczy wszędzie Adobe RGB i jest bardzo dobrze. Spójność kolorów między aplikacjami niemal idealna.
Całkiem dobra jest też stałość kolorów w czasie. Praktycznie, kalibracja raz na 2 tygodnie wystarcza. Oczywiście, nic nie zaszkodzi podkalibrować przed trudną pracą.
Na złączu DVI zielony i czerwony wydawały się nieco zbyt wysycone (poprawne, ale zbyt ładne). Na display porcie (32 bit) to już nie jest dotkliwe.
Zrobiłem parę fajnych montaży i muszę przyznać, że za tę cęnę jest super.
Zalety:
-bardzo dobre odwzorowanie kolorów po kalibracji
-duży zapas jasności i kontrastu (teraz mam ustawione na 5 i 45 w skali 90)
-bardzo naturalny, niemęczący oczu obraz
-wystarczające kąty patrzenia
-świetna stopka (bardzo duży zakres regulacji a dodatkowo pod spodem przegródki na drobiazgi)
-stosunkowo mało się grzeje
-cena (zwłaszcza bez VATu)
Wady:
-brzydota (szczególnie w porównaniu do della)
-rozrzut parametrów między egzemplarzami
-długi czas startu
-lekki leaking (w praktyce niewidoczny)
Podsumowanie:
Bardzo przyzwoity monitor za przyzwoite pieniądze dla świadomego użytkownika, który trochę się „postara” go ustawićJeśli się uda, nie ma przepaści między nim a 2x lub 3x droższymi monitorami profesjonalnymi (wiem, bo pracowałem).
O i za taka odpowiedz szacunek Kolego!
Napisano 25 lutego 2010 - 00:57
Napisano 13 września 2010 - 14:14
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych